Luchtvervuiling zorgt voor een hogere antibioticaresistentie, wat grote gevaren voor de gezondheid met zich meebrengt. Wanneer bacteriën immers niet meer gevoelig zijn voor antibiotica, wordt de kans op herstel bij ziekte aanzienlijk kleiner. De uitstoot van antibioticadeeltjes in de lucht wordt met name veroorzaakt door bijvoorbeeld veehouderijen en rioolzuiveringsinstallaties, maar ook door ziekenhuizen.
Onderzoekers vergeleken data uit 116 landen, over een periode van twintig jaar. Daarbij werd gekeken naar 9 soorten bacteriën en 43 typen antibiotica. In totaal verzamelden ze 11,5 miljoen monsters tussen 2000 en 2018.
Het wetenschappelijk magazine Scientias schrijft:
En de resultaten waren opmerkelijk: voor elke 1 procent toename van de luchtvervuiling nam de antibioticaresistentie toe met 0,5 tot 1,9 procent, afhankelijk van het pathogeen. Het verband werd in de loop der jaren steeds sterker: een toename van PM2,5 leidde tot een nog grotere toename van de antibioticaresistentie. Niet overal is de resistentie even groot. In Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië is de situatie veel ernstiger dan in Europa en Noord-Amerika. Vooral in China en India overlijden veel mensen doordat de luchtvervuiling daar de antibioticaresistentie verergert. Volgens de onderzoekers stierven er in 2018 bijna een half miljoen mensen door antibioticaresistentie die gelinkt is aan luchtvervuiling. Het leidde tot extra kosten van bijna 400 miljard dollar.
Luchtvervuiling is nu al het grootste milieurisico voor de volksgezondheid. Langdurige blootstelling aan luchtverontreiniging wordt in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, astma en longkanker, waardoor de levensverwachting afneemt.
Kortdurende blootstelling aan hoge vervuilingsniveaus kan hoestbuien, piepende ademhaling en astma-aanvallen veroorzaken en leidt wereldwijd tot meer ziekenhuis- en huisartsbezoeken.
Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, kan het terugdringen van luchtverontreiniging de antibioticaresistentie helpen verminderen. De onderzoekers schrijven ook dat het beheersen van luchtverontreiniging het aantal doden en de economische kosten als gevolg van antibioticaresistente infecties aanzienlijk zou kunnen verminderen.
Wanneer de luchtvervuiling niet wordt teruggedringen, zal de antibioticaresistentie tegen 2050 wereldwijd met 17 procent zijn toegenomen. Jaarlijks zullen er dan rond de 840.000 mensen vroegtijdig overlijden door antibioticaresistentie, het grootste aantal slachtoffers valt in Sub-Sahara-Afrika, op de voet gevolgd door China en India.