Als het aan de SP, GroenLinks en de PvdA zou liggen, zou er volgend jaar 2 miljard euro extra gaan naar de verhoging van de salarissen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs. Dat staat in de tegenbegroting die zij indienen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, meldt de Volkskrant.
Ook willen de linkse partijen de BTW-verhoging terugdraaien en het minimumloon en de uitkeringen verhogen. Het minimumloon en de uitkeringen die daaraan zijn gekoppeld, zoals de AOW, moeten met 2,5 procent omhoog. De eigen bijdrage van de zorg wordt in de linkse plannen gehalveerd.
In de begroting van SP, GroenLinks en PvdA blijft het overschot net zo hoog als in de begroting van het kabinet. Alleen worden de lasten anders verdeeld. Zo verhoogt de linkse partijen de belastingen voor het bedrijfsleven en mensen met grote vermogen en hoge inkomens. “Samen laten we zien dat je voor hetzelfde geld andere keuzes kunt maken”, verklaart SP-leider Lilian Marijnissen tegenover de Volkskrant.
Volgens veel economen en ECB-president Mario Draghi zou de Nederlandse overheid op dit moment juist meer moeten uitgeven. De Nederlandse staat krijgt op dit moment rente toe bij het afsluiten van leningen. Dat maakt het interessant om geld te lenen om te investeren in bijvoorbeeld de energietransitie.