Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Linkse samenwerking is onvermijdbaar

  •  
13-07-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2960 keer bekeken
  •  
ANP-462111611

De PvdA zou volgens verschillende mensen haar sociaaldemocratische waarden verloochenen en opgeslokt worden door de “salonsocialisten” van GroenLinks.

Als PvdA-lid kreeg ik de mogelijkheid om te stemmen over de toekomst van mijn partij. De vraag die gesteld werd: “Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen?”

Deze vraag heeft veel losgemaakt bij menig PvdA'er en GroenLinkser. Ik zie vanuit rechts, maar zeker ook uit de eigen PvdA-kring, beweerd worden dat de PvdA met de beweging naar GroenLinks haar oude sociaaldemocratische waarden zou verlaten. Door samen met GroenLinks op te trekken zouden we weglopen van enige kans op succes in de toekomst en de wederopstanding van die veelgenoemde sociaaldemocratische waarden. Een stem voor een gezamenlijke lijst zou naar verluidt een doodskus zijn aan de partij die vadertje Drees en Wim Schermerhorn ooit hebben opgericht. Toch heb ik voor de gezamenlijke lijst gestemd. Deze gezamenlijke lijst is namelijk onvermijdbaar en cruciaal voor de toekomstige politiek.

Op dezelfde dag dat leden van de PvdA en GroenLinks voor het eerst de mogelijkheid krijgen om voor of tegen de motie van een gezamenlijke lijst te stemmen, en ik het kruisje bij “voor” heb gezet, kondigde demissionair minister-president Mark Rutte zijn afscheid uit de Haagse politiek aan. Sinds ik zes jaar oud ben, heeft deze man aan het roer gestaan van Nederland. In die dertien jaar hebben veel veranderingen plaatsgevonden in de Nederlandse maatschappij en politiek. Er valt genoeg te schrijven over deze periode en het beleid dat is gevoerd, al helemaal als PvdA'er. PvdA'ers hebben hun partij zien afbrokkelen van een partij die altijd in de top drie stond tijdens verkiezingsuitslagen, met een gemiddelde uitslag tussen de 30 en 40 zetels, naar een partij die twee Tweede Kamerverkiezingen op rij op negen zetels is uitgekomen. Een afstraffing voor onze bijdrage aan Rutte II en de verloochening van onze linkse en sociaaldemocratische waarden. Maar toen kwam de vraag: hoe nu verder? Gaan we nu door op dezelfde rit, hopend dat er ooit een vergezicht naar voren treedt die de kar gaat trekken en ons naar een glorieuze overwinning brengt?

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was de PvdA niet de enige linkse partij die een bittere pil heeft moeten slikken. De van oudsher grootste linkse partijen moesten allemaal inleveren aan het succes van D66-stemkanon Sigrid Kaag. Uit dit fiasco, waarbij links het moest doen met het laagste zetelaantal sinds de Tweede Wereldoorlog, kregen al deze partijen datzelfde moeilijke vraagstuk voor de kiezen: hoe nu verder? De Partij van de Arbeid en GroenLinks besloten naar elkaar toe te bewegen. Ze gingen samen de formatiegesprekken in, vormden een gezamenlijke groep in de Eerste Kamer en stemden voor een samenwerking in de campagne tijdens de aankomende Europese verkiezingen. En nu staan we hier. Aankomende maandag 17 juli weten we of er een gezamenlijke lijst komt voor de Tweede Kamerverkiezingen, de grootste sprong naar een mogelijke fusie.

Ik noemde net de kritiek die deze stemming over een gezamenlijke lijst met zich meebrengt. De PvdA zou volgens verschillende mensen haar sociaaldemocratische waarden verloochenen en opgeslokt worden door de “salonsocialisten” van GroenLinks, die alleen maar kunnen drammen over klimaat. Toen ik de kritiek las die stelde dat de PvdA en het sociaaldemocratische verhaal ten einde zouden komen met deze zet, greep het mijn nostalgische sociaaldemocratische gevoelens voor een moment ook aan. Maar toen dacht ik terug aan de ontstaansgeschiedenis van de Partij van de Arbeid. Een partij die ook is voortgekomen uit een fusie, een fusie van de Sociaaldemocratische Arbeiderspartij, Vrijzinnig-Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie.

Toen deze partij in 1946 tot stand kwam, was er ook veel kritiek. De CPN was bang dat deze fusie een te gematigde linkse partij zou creëren, terwijl zeer linkse leden binnen de SDAP bang waren dat de socialistische waarden verloochend zouden worden en de fusie een pact met het kapitalisme zou betekenen. Toch kwam de partij er. Het gevolg? Drees l, met een linkse premier aan het roer. Toen Nieuw Links in 1966 opkwam binnen de PvdA, waren er veel geluiden binnen de partij om deze opruiers buitenboord te laten, ook in het licht van de oude sociaaldemocratische waarden die niet verloochend mochten worden. Blijkbaar is dit een rode draad in de geschiedenis van de PvdA. Het was Joop den Uyl die besloot deze herrieschoppers, een groep die naast een linkse economie ook belang hechtte aan emancipatie in de samenleving, bij zich te houden.

Dit was niet zonder gevolgen. Vadertje Drees besloot de partij die hij mede had opgericht te verlaten. Zijn zoon, Willem Drees jr., ging nog een stapje verder en richtte de Democratisch Socialisten '70 op. Dit bleef echter een marginale partij. De PvdA, met de Nieuw Links-vleugel tot zich genomen, begon een nog bredere linkse en progressieve samenwerking. Zij schreven samen met D66 en de PPR een gezamenlijk verkiezingsprogramma dat tegelijkertijd moest fungeren als een regeerakkoord, Keerpunt 72. Het was een blauwdruk voor een links-progressief minderheidskabinet. We weten nu echter dat dat links-progressieve minderheidskabinet er niet kwam. In plaats daarvan kregen we Den Uyl I, het rode kabinet met de witte rand. De progressieve drie werden bijgestaan door de christelijke partijen KVP en ARP. Het zou bekend komen te staan als het meest links-progressieve kabinet dat dit land ooit gekend heeft. De geschiedenis leert ons dat als we een alternatief willen bieden voor rechts en conservatisme, links-progressieve samenwerking onvermijdelijk is.

Met deze politieke geschiedenis in onze achterzak is het tijd om te kijken naar nu en de toekomst. Onze samenleving loopt tegen haar ecologische grenzen aan. We weten al langer dan vandaag dat groen beleid nodig is om klimaatverandering tegen te gaan. De opwarming van de aarde laat de desastreuze gevolgen van ongebreidelde uitstoot nu al zien, laat staan wat er gebeurt als we geen beter beleid voeren. Deze wereldwijde crisis plaatst onze samenleving in een nieuwe realiteit, onze politiek dient zich daaraan aan te passen. Daarom hebben we de plicht om als links onze krachten te bundelen en een partij te creëren die gehoor geeft aan de realiteit die de 21ste eeuw ons voorschotelt. Een gezamenlijke lijst is daar het begin van. Het is tijd voor een doorbraak waarbij we niet in de greep gehouden moeten worden door het verleden.

Begrijp me niet verkeerd, ik betoog hier niet het afschudden van onze ideologische veren. Ik betoog hier voor een sterke, groene en sociaaldemocratische partij die antwoord geeft op de vraagstukken van het heden en de toekomst. Een partij die haar mensen niet in de steek laat door de bestaanszekerheid in identiteit, economisch, en ecologisch opzicht te verzekeren. En laat deze linkse samenwerking geen punt maar een komma zijn. Ik hoop dat dit het begin is van een links-progressieve samenwerking die naast de PvdA en GroenLinks ook andere progressieve partijen met zich meeneemt, om zo niet alleen antwoord te geven op de vraagstukken van de 21ste eeuw, maar ook op de vraagstukken die momenteel op tafel liggen binnen de Nederlandse samenleving en de versplinterde politiek.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
16 jul. 2023 - 16:31
Mijn eerste vraag zou zijn.; Wat is links beleid?
1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jul. 2023 - 19:33
Sociaal democratisch/Keynesiaans beleid
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
16 jul. 2023 - 11:51
Natuurlijk moeten GL en PVDA samenwerken, willen ze nog enige betekenis hebben in de politieke strijd Zijn PVDA en GL sociaal democratisch? Wat mij betreft wel. Althans, laat ik het zo zeggen. Er zitten nog grote neoliberale elementen in de partijen. Maar, ook zitten er veel sociaaldemocraten in. Die neoliberalen moeten zich even bij D66 en de VVD gaan aansluiten Punt is een beetje. Vroeger was het groen van GL heel uniek, omdat groene politiek toen uitzonderlijk was. Nu is half Nederland gericht op groen en de groene transitie. Zelfs VVDers zijn nu groen georiënteerd. De PVDA is natuurlijk ook nogal groen te noemen, in deze tijd. Dit was vroeger wellicht anders Wel zegt men : is zo'n samenwerking genoeg, om links uit het slop te halen? Dit is een terechte vraagstelling. Links heeft zichzelf kapot gemaakt. Door eerst neoliberaal te worden in de jaren 90 en daarna werd het verdeeld door de woke waanzin. Zo heeft het zich vervreemd van alle klassieke achterban
Rode druppel
Rode druppel
14 jul. 2023 - 9:20
Over bestaanszekerheid gesproken. De Eerste Kamerfractie heeft ingestemd met het casino pensioen. Het komt aan op daden geen woorden. Deze gezamenlijke partij is neoliberaal en niet sociaal.
wvlith
wvlith
14 jul. 2023 - 8:29
Wat wordt het verkiezingsprogramma? Zolang dat onduidelijk is blijft dit een schimmenspel. Zeker met de huidige onbekwame leiders van GL en PvdA.
1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 16:16
Staat dat niet op de websites?
Yun99
Yun99
14 jul. 2023 - 8:21
Het is me niet duidelijk wat dit stuk precies wil bereiken. Niemand is tegen samenwerking. Het streven naar "een sterke, groene en sociaaldemocratische partij die antwoord geeft op de vraagstukken van het heden en de toekomst" enzovoorts is ook een (linkse) open deur. De laatste alinea laat indirect blijken dat Bakker voor een fusie is, maar echte argumenten worden niet gegeven. Een fusie heeft zin als, bijvoorbeeld, PvdA en GL te sterk met elkaar concurreren en elkaars zetelaantal omlaag halen, of als er veel dubbel kamer- of campagnewerk wordt gedaan. Aan de andere kant, als je twee partijen met verschillende accenten hebt die elkaar scherp houden, en als kiezers het juist waarderen dat er iets te kiezen valt, dan werkt een fusie juist averechts. Ik denk dat de eerder gegeven probleemanalyse, "een afstraffing voor onze bijdrage aan Rutte II en de verloochening van onze linkse en sociaaldemocratische waarden", correct is, maar de oplossing is dan om die waarden weer te omarmen en voorzichtig te zijn om water bij de wijn te doen. En dat kan met of zonder fusie.
1 Reactie
Pater
Pater17 jul. 2023 - 2:49
Het vervelende van samenwerking zonder wederzijdse verplichtingen is, dat links onderling in de slag gaat. Dat is juist een risico dat je zou moeten vermijden.
Mark Huysman
Mark Huysman
14 jul. 2023 - 8:08
[Echter zal men ook een oplossing moeten bieden voor het migratievraagstuk dat zowel humaan als realistisch is. Neem bijv. de Deense Socialisten als voorbeeld.] Waarom zou je dat doen? Die partij staat op flink verlies in de peilingen terwijl de linkse concurrenten die een veel humaner vluchtelingen- en migrantenstandpunt hebben op grote winst staan. De Deense sociaaldemocraten zitten in een coalitie met rechts (een zogenaamde 'paarse' coalitie) en voeren een rechts bezuinigingsbeleid. Keer op keer komt extreemrechts op de proppen met die Deense sociaaldemocraten maar sociaaldemocraten die een rechts en inhumaan beleid voeren zijn natuurlijk niet meer sociaaldemocratisch.
Herr Vorragend
Herr Vorragend
14 jul. 2023 - 7:58
Het eind van de maand is voor de meeste mensen veel concreter en tastbaarder dan het eind van de WERELD.
Herr Vorragend
Herr Vorragend
14 jul. 2023 - 7:56
"In het verleden werden de sociaaldemocratie en de groene beweging nog weleens tegenover elkaar uitgespeeld: nu tegenover straks, mensen tegenover natuur. Of grappend: het eind van de wereld tegenover het eind van de maand", schrijft Klaver. Dit is idd de kern van het probleem van links. Het eind van de maand is voor de meeste mensen veel concreter en tastbaarder dan het eind van de maand. Of je dat nou wilt of niet. Als groen beleid niet wordt verpakt in een positief sociaal-economisch perspectief, blijft het voor de meeste mensen links gedram, waarbij onmiddellijk de hakken in het zand gaan, en de eventuele kiezers grotendeels weglopen of wegblijven. Helaas weten de rattenvangers van extreem-rechts dat gat te vullen met leugens en valse beloftes.
2 Reacties
Ranonkel2
Ranonkel214 jul. 2023 - 15:34
Als links met een realistisch verhaal komen over hoe we gaan vergroenen zonder dat alles duurder word dan geloof ik dat ze veel mensen mee krijgen. Moet links alleen niet weer met het sprookje komen dat de rijken het wel gaan betalen voor de rest van de bevolking.
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 16:20
Dus van Ranonkel mogen ze van alles, als het Ranonkel maar geen geld kost? Kijk Ranonkel, als je niet links bent zou je je ook niet zo druk moeten maken over hoe een links programma eruit zou moeten zien. De kosteloze transitie is een beetje hetzelfde als 'iedereen rijk!'
Miss Piggy
Miss Piggy
14 jul. 2023 - 7:04
Ik heb het hier wel vaker gezegd: er is absoluut ruimte voor een goed Links (of Progressief) geluid, na decennia waar steeds meer mensen tussen wal en schip vallen. Maar je zal vooral een glasheldere boodschap moeten hebben, gecombineerd met charismatisch leiderschap. Hierin kun je prima zowel 'oude' PVDA idealen als kansenongelijk aanpakken in verwerken als de zorgen van Groen-Links over het klimaat (wat mijn inziens een issue is die zowel Rechts als Links aangaat). Echter zal men ook een oplossing moeten bieden voor het migratievraagstuk dat zowel humaan als realistisch is. Neem bijv. de Deense Socialisten als voorbeeld. Kiezers in achterstandswijken (en eigenlijk de rest van Nederland) maken zich hier al jaren zorgen over. Als Links daar een beter verhaal tegenover weet te zetten dan ze de afgelopen tijd hebben gedaan, kunnen ze een gat slaan tegenover Rechts.
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 8:06
@MissPiggy Er is niets mis met een humaan en realistisch asielbeleid maar dat van de deense socialisten is gewoon over extreem rechts. Iedereen en iedere partij wil migratie reguleren maar degene die mensenrechten als vervreemdbaar zien diskwalificeren zich (daarmee en indirect) zelf als mens. Extreem rechts heeft dit altijd als eis gesteld voor 'hun' oplossingen en wijst groepen aan waar de mensenrechten van afgenomen mogen worden. Een deel op rechts wijst dan weliswaar niet aan maar heeft er geen moeite mee als anderen de taak -buiten zicht- op zich nemen. Fatsoenlijk rechts en links walgt hiervan en wenst niet de methoden van nogal wat landen waaruit gevlucht wordt hier te implementeren. Het laat overigens ook zien hoe hypocriet de stellingname wat betreft die regimes zijn. Het is niet dankzij maar ondanks klein rechts dat we niet vergelijkbaar opereren. Hmm.. moet maar ophouden met de term klein rechts te gebruiken nu ook binnen de VVD deze maatschappijvisie -getuige de keuze voor de nieuwe lijsttrekster- de dominante is geworden. Ze zullen daarmee vast wat kiezers van de PVV weghalen (waarom eigenlijk, als je toch al zo denkt waarom dan niet voor de real-deal kiezen) maar er zullen ook mensen op rechts zijn die wel het mens zijn als uitgangspunt nemen van het handelen en walgen van de ingezette koers.
Satya
Satya14 jul. 2023 - 12:10
Een humaan beleid kijkt door de ogen van de vluchtelingen.
Stheno
Stheno
14 jul. 2023 - 6:41
Beste Tim Bakker, In je voorlaatste paragraaf geef je zelf je interesse en voorkeur aan: klimaat. I.p.v. de PvdA van binnenuit te slopen, kun je ook kiezen voor een overstap naar een partij die meer past bij je ideologie en interesses zoals GL of D66. Partijlidmaatschap is leuk, maar om al is het maar 1 zetel te behalen zul je stemmers nodig hebben die geen lid zijn van de partij.
Mark Huysman
Mark Huysman
14 jul. 2023 - 5:58
[Toen deze partij in 1946 tot stand kwam, was er ook veel kritiek. De CPN was bang dat deze fusie een te gematigde linkse partij zou creëren, terwijl zeer linkse leden binnen de SDAP bang waren dat de socialistische waarden verloochend zouden worden en de fusie een pact met het kapitalisme zou betekenen. Toch kwam de partij er. Het gevolg? Drees l, met een linkse premier aan het roer.] Hadden de CPN en die ‘zeer linkse SDAP’ers’ ongelijk dan? Het lijkt me dat Drees 1 bepaald geen breuk met het kapitalisme inluidde. Bovendien stuurde deze regering tienduizenden soldaten naar Indonesië om het onafhankelijkheidsstreven de kop in te drukken. Zoals bekend ging dat gepaard met grootschalige oorlogsmisdaden.
1 Reactie
Pater
Pater17 jul. 2023 - 3:00
Drees noemde het besluit tot de tweede politionele actie een ramp. De actie werd een politieke mislukking en zou de opmaat worden voor het einde van de Indonesische kwestie. Van 1945 tot 1949 was deze kwestie voor Drees ‘vier jaar nachtmerrie’. https://www.anderetijden.nl/aflevering/449/Drees-en-Indonesie Dat maakte hem natuurlijk niet minder verantwoordelijk. Regeren ging vóór. De PvdA voerden, in hoofdlijnen samen met de KVP, sociaal-economisch gezien een beleid van strikte regulering van het kapitalisme. Opbouw van openbare voorzieningen en sociaal beleid. Geen breuk, ook geen pact.
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...
14 jul. 2023 - 5:52
Ik begrijp uw afweging en motivering maar blijf het eeuwig zonde vinden dat er voor de puristen geen volwaardige sociaaldemocratische beweging meer over blijft na deze vermaledijde fusie. De partijtoppen zijn in de loop van de tijd wellicht naar elkaar gegroeid, dit geldt echter niet voor de achterbannen. Zéér zeker niet voor de klassieke achterban van de PvdA, die zal never nooit niet terugkeren op het 'oude nest'. Ik beschouw de fusie ook als een historische fout, wellicht ingegeven door het onwrikbare maakbaarheidsdenken in deze partijen. Die vurig gewenste synergie op basis van gelijkwaardigheid van beide bloedgroepen is een illusie en het GL-gedachtegoed zal triomferen. Ik had mijn hoop gevestigd op een doorstart van de PvdA met een 'vrij linksig' no nonsens profiel
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman
14 jul. 2023 - 4:43
Mooie gedachte, wens je alle goeds, naar mijn mening gaan jullie samen langzaam krimpen. Dat groene sprookje gaat het niet worden. Zolang dat niet wereldwijd uitgerold wordt en hele opkomende economieën van groeiende welvaart af willen zien. En eerlijk is eerlijk 28 miljard voor 0,000036 graden temperatuurverlaging die je niet eens kunt garanderen. Wat denk je zelf?
Pater
Pater
14 jul. 2023 - 1:45
Linkse samenwerking is niet zozeer "onvermijdbaar", het is pure noodzaak, het is wenselijk om een links perspectief te bieden. Het is jammer dat de PvdA dat, sinds Den Uyl, steevast afhield tot de zetels verdwenen. Het is de vraag of één lijst en één programma daarbij de beste weg is. PvdA en GL laten dan SP en PvdD buiten de boot, dat is dus geen linkse eenheid. Ik weet dat er die partijen niet bereid zijn tot innige samenwerking, dat is PvdA en GL niet te verwijten. Maar een gezamenlijk links akkoord met hoofdlijnen voor een regeerakkoord, met behoud van eigen lijsten en programma's, zou wel de inzet van PvdA en GL moeten zijn. Dat kan ook als het referendum uitmondt in de gezamenlijke lijst/programma/fractie. Dat zou volgens mij wel degelijk de inzet moeten zijn. Het is jammer dat Tim Bakker daar niet op in gaat. Misschien vergeten?
EenMening3
EenMening3
13 jul. 2023 - 22:52
Rechts gaat er vanuit dat mensen zoveel mogelijk zichzelf moeten redden. Dat lukt zo'n 80 % van de mensen heel aardig. Links is meer gericht op slachtoffers. Slachtoffers van het grootkapitaal, van het kolonialisme, van discriminatie. Dat zijn grosso modo de 20 % van de mensen die zich minder goed weten te redden. De potentiële achterban van rechts is dus ca 80 %, die van links ca 20 %. Maar die verhouding ligt in de praktijk toch anders. Dat komt omdat mensen die zichzelf prima kunnen redden, ook oog kunnen hebben voor de minderbedeelden. Er is daarnaast een niet-humane categorie slachtoffers - de aarde, het klimaat, het milieu en biodiversiteit - waar mensen zich voor in willen zetten. Binnen de groep potentiële slachtoffers bevinden zich daarentegen ook mensen die geen behoefte hebben aan een slachtofferstatus en/of geen belangstelling hebben voor het linkse gedachtengoed. . De verhouding rechts-links is daarom niet 80-20 maar zal eerder in de buurt van 65-35 of 60-40 liggen. Nederland stemt in meerderheid rechts, maar omdat partijen als de PVV en FDV zichzelf buitenspel zetten, mag de PvdA ook af en toe meedoen. Als Pieter Omtzigt alsnog besluit om in november mee te doen, zullen Lijst Omtzigt, BBB en VVD samen waarschijnlijk in de buurt van een meerderheid komen. Mogelijk hebben ze nog het CDA nodig om te kunnen regeren.
7 Reacties
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 9:43
@Mening Daar is ie weer met zijn percentages. Je gaat van een compleet verkeerde veronderstelling uit dat mensen -net als jou- een samenleving waarbij 20% buiten de boot valt toch een positief eindoordeel kunnen geven. Dat zou immers impliceren dat de mensen ultimo het niet uit maakt hoe het die 20% vergaat. Iedere 'zou niet zo moeten zijn' of 'daar beter werk van moeten maken' is alleen een lippendienst als je dat onder de streep niet van consequenties (al was het maar in oordeel, maar ook wat betreft stemgedrag) voorziet. Dat jij hoe goed het met iemand gaat neemt als uitgangspunt van een potentiële achterban en dat politieke (en daarmee uiteindelijk ook morele) keuzes laat afhangen van de eigen situatie toont vooral hoe jij in elkaar zit. Het is een rechtse visie om het logisch te verklaren dat als het jezelf goed gaat je rechts stemt en als het je zelf minder gaat je links stemt. Als je jezelf centraal stelt en denkt dat wereld om je heen draait ga je er natuurlijk van uit dat dat voor anderen ook zo geld want anders stelde je jezelf niet centraal. Dat je daarna wat goochelt om op reele percentages uit te komen doet er niets aan af dat je uitgangspunt fout is: Het is NIET logisch dat als het jezelf goed gaat dat je rechts stemt en een samenleving positief waardeert waar 20% buiten de boot valt BEHALVE als je die 20% niet interesseert. Als die je niet interesseert is een opvatting gebaseerd op eigen persoonlijkheid, ideeën en moraliteit. Niet op eigen 'goed gaan'.
EenMening3
EenMening314 jul. 2023 - 13:22
@MG1968 De werkelijkheid is natuurlijk genuanceerder. Mensen aan de rechterkant van het politieke spectrum zijn gewend zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dat verklaart waarom het meeste geld voor goede doelen van rechtse mensen komt, waarbij de biblebelt met stip bovenaan staat. Ook nemen zij het grootste deel van het vrijwilligerswerk voor hun rekening. Links laat dit toch vooral aan de staat over. Op het als conservatief bekendstaande platteland zijn mensen gewend elkaar te helpen en naar elkaar om te kijken. In de stad is dat heel anders en kan iemand zomaar een jaar dood in zijn huis liggen. Zo zijn er wel meer zaken die contra-intuïtief zijn. Dat bleek wel toen #metoo op de agenda kwam. De meeste schandalen bleken zich voor te doen in vanouds linkse bolwerken.
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jul. 2023 - 16:23
Grappig dat je dat zegt, want ik lees hier mijn theeblaadjes iets heel anders.
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 16:35
@geenprobleem Dat was mijn punt. Dat de werkelijkheid gecompliceerder is dan je duiding wat betreft potentieel in je eerste post. Voor het overige laat ik je post voor wat die is. Je scharen van het steunen van de anti-abortus beweging als goed doel is valt niet binnen mijn pesoonlijkheid, ideeen en (visie) op moraliteit. En daarin verschillen wij en daarom stemmen wij op andere partijen.
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 17:18
@GeenMening Oeps. Natuurlijk ben jij GeenProbleem niet. Dat is ChefSache. Mijn excuus dat ik je zo aansprak. Ik ben het niet vlug met je eens maar vergelijken met GP wil ik je niet ;)
Daslief
Daslief14 jul. 2023 - 18:41
'De meeste schandalen bleken zich voor te doen in vanouds linkse bolwerken.' Is dat zo? als ik google op metoo schandalen Nederland vind ik behalve de entertainmentwereld en UvA verder de marine, defensie, politie, techsector, ... zijn dat vanouds linkse bolwerken?
Pater
Pater17 jul. 2023 - 3:01
Een eventuele Lijst Omtzigt zal cultureel conservatief zijn, sociaal gezien juist linksig.
Zakenpief
Zakenpief
13 jul. 2023 - 22:29
"De PvdA zou volgens verschillende mensen haar sociaaldemocratische waarden verloochenen en opgeslokt worden door de “salonsocialisten” van GroenLinks" Alsof de leiding van de PvdA niet al heel lang uit salonsocialisten bestaat: Bos, Samsom, Asscher, Cohen, Timmermans. Ook Attje Kuiken is al haar hele werkzame leven een beleidsambtenaar geweest. En daar is niks mis mee. Dat is de hele achterban van de partij ook: leraren, gemeente- en ministerieambtenaren. Daar zitten geen traditionele arbeiders meer tussen. En GroenLinks vertegenwoordigt de 'ambtenaren van de zorg', de verpleegkundigen, etc. De PvdA en GL zitten voor 95% op 1 lijn. Staar je niet blind op die laatste 5%. En trap niet in de val van de achterhaalde tradionele waarden van de PvdA uit een ver verleden. Die mensen zijn al lang naar de SP of PVV/FvD verdwenen. Richt je op de toekomst, niet op het verleden. Nederland heeft een sterk progressief links geluid nodig.
pahan
pahan
13 jul. 2023 - 19:19
Goed geschreven verhaal, en een duidelijke motivatie. Ik help het je hopen. Een solide partij met een werkbaar programma en draagvlak van veertig plus zetels zou goed zijn voor de bestuurbaarheid van het land, en dat staat compleet los van mijn persoonlijke politieke voorkeuren. Beide partijen hebben grote en degelijke namen binnen de gelederen, zijn in staat om ministers te leveren en een kandidaat premier. Er is nu wel een bijzondere situatie ontstaan omdat verschillende potentieel grote partijen een nieuwe lijsttrekker krijgen, en er minstens twee compleet onbekenden in het spel zijn met Omtzigt en de BBB. Het zijn boeiende tijden.
Mathijsco
Mathijsco
13 jul. 2023 - 19:10
Een mooie bloemlezing over de geschiedenis van de Nederlandse sociaaldemocratie. De Ruttiaanse regeringsperiode met o.a Jetta -arbeider of minima neem een moestuin of verhonger maar- Kleinsma ontbreekt. En dat is nou net de reden waarom de PvdA nu staat waar ze staat: ze is door de kiezer historisch hard afgestraft wegens het verloochenen van al haar resterende ideologische principes onder het vorige drama-kabinet Rutte. Sindsdien is het eigenlijk geen haar beter geworden, omdat de PvdA simpelweg weigert te leren van haar fouten. Hans Spekman heeft nog een keer een poging gewaagd om de ideologische veren weer iets van te laten aangroeien, maar ook die poging bleek tevergeefs. GroenLinks -die dacht dat ze na alles WEL weg kon komen met een soortgelijke opportunistische houding door diezelfde Rutte te steunen in de eerste kamer- wacht nu een zelfde lot. In praktisch opzicht is het voor de PvdA eigenlijk heel simpel: de dood of een laatste naald van de verdorde eco-gladiool.
1 Reactie
Pater
Pater14 jul. 2023 - 1:27
Als Mathijsco kritiek heeft op PvdA of GL dan is dat juist een teken van hoop voor die partijen. Mathijsco is nl. gewoon rechts, en trekt zich van de werkelijkheid niks aan. Zo heeft Asscher, anders dan Samsom, wel degelijk afstand genomen van de rol van de PvdA in Rutte II. De fractievoorzitters na hem kozen eveneens voor een linkse koers. Matthijs zeurt al tijden over de steun van GL aan Rutte, maar is nog nooit ingegaan op de vraag waarom GL in 2017 en 2021 weigerde met Rutte te gaan regeren. Gladiolen hebben trouwens geen naalden. Wel bloemen!
bv-user-58837
bv-user-58837
13 jul. 2023 - 18:49
Een sterke groene sociaal democratische partij die kritisch durft te zijn op ons kapitalische systeem en neoliberale politiek. Alle crises hangen met elkaar samen en zijn te wijten aan een systeem dat geld (kapitaal) voor mensen stelt en hierin grenzeloos en gewetenloos is.
Farmer3.0
Farmer3.0
13 jul. 2023 - 18:17
Als je links beleid wil, kun je de komende verkiezingen het beste op de SP of BBB stemmen. Maar, dat zal wel te simpel gedacht zijn.
7 Reacties
hgroen2
hgroen213 jul. 2023 - 18:53
BBB is zo rechts als het CDA en VVD. BBB haalt het zelfde truukje uit als Wilders. Parmantig zwaaien met 'linkse' standpunten, maar in realiteit keihard rechts stemmen. Trap er niet in.
Daslief
Daslief13 jul. 2023 - 19:36
Dat lijkt me inderdaad te simpel, ik zou BBB zeker niet links noemen. Tenminste niet als je uit gaat van hun stemgedrag in de TK: Zie https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php - dichtst bij SP staan PvdD, GL, Volt - dichtst bij PvdD staan SP, GL, Volt - dichtst bij GL staan Volt, PvdD, SP - en dichtst bij BBB staan SGP, Denk, Ja21 (enzovoort, klik zelf maar verder)
Mathijsco
Mathijsco13 jul. 2023 - 20:46
Ik denk persoonlijk dat je dan het beste op de SP kunt stemmen. Of de Partij voor de dieren, dat kan ook. De SP is een solide keuze: veel partijen (o.a BBB) willen graag met ze regeren. De SP is rechtlijnig en je weet in ieder geval zeker dat ze nooit met een partij als de VVD in zee zullen gaan. Ook doen ze niet aan hippe jasjes, marketing en foppositie.
Pater
Pater14 jul. 2023 - 1:31
@Farmer Niet simpel, gewoon dom. Ik ben geen SP-er, maar ik gun de SP van harte elke stem die anders naar de BBB zou gaan, want de BBB is gewoon rechts, op sommige punten extreemrechts, en sluit de ogen voor de milieuproblematiek van de intensieve landbouw. Boeren burgers bedrog.
Miss Piggy
Miss Piggy14 jul. 2023 - 6:48
BBB links? Zou had ik het zelf nog niet helemaal gezien. Natuurlijk is BBB een volkspartij die ook aantrekkingskracht heeft op mensen die voorheen Links stemden.
MG1968-2
MG1968-214 jul. 2023 - 8:15
@Mathijsco "De SP is rechtlijnig en je weet in ieder geval zeker dat ze nooit met een partij als de VVD in zee zullen gaan" Gegeven het feit dat tot op heden het in Nederland niet mogelijk is gebleken om als partij de absolute meerderheid te behalen is zijn voor de SP (zoals iedere partij) maar twee mogelijkheden. Oppositie of coalities zoeken. Gegeven de vaste lijn van reacties zie jij dat met gl-pvda/d66 en vvd dat laatste als onwenselijk en onmogelijk waardoor alleen samenleving over klein (extreem) rechts overblijft. Of natuurlijk blijvend in de oppositie en daarmee gefragmenteerd links. Als je reacties hebben als interne logica dat ze indirect de positie van extreem rechts steunen. Je hebt dat zelf (dat doel) dan ook nooit ontkent . Vandaar nogmaals mijn vraag: wat is jou ideale coalitie. Van welk samenwerkingsverband van partijen zou jij warm lopen.
Daslief
Daslief14 jul. 2023 - 18:25
'Gegeven het feit dat tot op heden het in Nederland niet mogelijk is gebleken om als partij de absolute meerderheid te behalen is zijn voor de SP (zoals iedere partij) maar twee mogelijkheden. Oppositie of coalities zoeken.' Nee, er is ook een derde mogelijkheid, namelijk die van links geweten. Dus partijen als PvdA en GL bij de les houden door een goed alternatief ter linkerzijde van die partijen te bieden. Dit is ook altijd de strategie van de PvdD geweest: op deze manier hebben zij GL en PvdA - met succes - gedwongen om dierenwelzijn niet alleen in hun verkiezingsprogramma's te bepleiten, maar ook in hun (stem)gedrag in de TK.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor