Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Links is de beste pleitbezorger voor godsdienstvrijheid

  •  
16-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Links moet bij de verdediging van godsdienstvrijheid tussen heel wat klippen door laveren.
Steun aan het emancipatiestreven van moslimvrouwen levert al gauw het predikaat ‘ PVV-er’ op. Vanuit Christelijke hoek klinkt het verwijt ‘anti-religieus’ te zijn. Maar juist als je godsdienstvrijheid serieus neem, kun je niet wegdeinzen voor de intolerantie die, met name de meer orthodoxe Islam herbergt. En openheid voor onvrijheid komt religieuze groepen alleen maar ten goede.
Groepsdwang.
Dat is een duur geleerde les. Openheid is juist in een religieuze gemeenschap extra belangrijk. Geloofsgemeenschappen onderscheiden zich van bijvoorbeeld bedrijven of sportverenigingen in die zin dat hun opvattingen en leefregels zich uitstrekken tot alle facetten van het dagelijks leven en het innerlijk leven. Juist omdat leefregels zo vèrstrekkend zijn en zo diep in het leven ingrijpen bestaat het gevaar voor machtsmisbruik. En juist om die reden moeten we bedacht zijn op elke poging tot discriminatie binnen geloofsgemeenschap.
Emancipatie en geloof.
Hetzelfde ‘maar-als-ze-het-nu-zelf-willen’ -argument hanteren ook de verdedigers van de SGP-lijn. Maar als SGP-vrouwen nu werkelijk graag achter het aanrecht blijven, waarom dan toch het recht van de SGP verdedigen om vrouwen in hun partij passief kiesrecht te ontzeggen? Dan is er tòch sprake van een poging om vanuit religie de grondrechten van een groep mensen in eigen kring in te perken en hen het recht op eigen afwegingen vanuit hun geloof te ontzeggen. Daarmee is er ook sprake van inperking van individuele geloofsvrijheid. Het ‘ als-ze-dat-nu-zelf-wil’ -argument komt in wezen neer op onverschilligheid. Onverschilligheid voor de meer of minder subtiele mechanismen van groepsdwang en onderdrukking waarmee vrouwen in religieuze groeperingen vaak te maken hebben.
‘Maar ze kunnen er toch uitstappen’, zeggen voorstanders van scheiding van kerk en staat – veelal die uit linkse hoek. Als we geloofsafval maar steunen, zijn we toch klaar? Ze gaan daarmee voorbij aan het feit dat onderdeel zijn van een groep niet alleen een kwestie is van of erin, of eruit. Het is niet: of loyaal zijn, of ophoepelen. Juist de mogelijkheid kritiek te leveren, te wijzen op misstanden, aan te geven ‘ waar het schuurt’  maakt essentieel onderdeel uit van een groep, zeker als het gaat om geloof, leefregels, levensinstelling. En juist als men alleen de mogelijkheid biedt van eens zijn met de groepslijn of de groep verlaten, juist een mentaliteit van ‘wie niet voor mij is is tegen mij’  versterkt de groepsdwang. Religieuze groeperingen bij uitstek zouden daarvoor op moeten passen.
Machtsongelijkheid.
Het valt Halsema te prijzen dat zij geloof, godsdienstvrijheid en geloofsdwang zo serieus neemt en zo’n scherp oog heeft voor de dilemma’s waarmee de discussie gepaard gaat. Want Links bevindt zich in een lastige positie. Ze moet tegelijkertijd opkomen voor de vrijheid om te geloven en om niet beperkt te worden door door anderen opgelegde geloofsregels. In wezen gaat het hier om de ultieme godsdienstvrijheid.
Karaktermoord.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman
16 okt. 2010 - 7:26
Vanwege die groepsdwang is het uitermate vreemd dat Halsema wel gesubsidieerde confessionele scholen wil behouden. *De* plek waar een kind kennis kan maken met andere geloven en gezindten is de openbare school. Wanneer er alleen openbare scholen zijn, zal het veel moeilijker blijven voor geloofsgemeenschappen om die groepsdwang met succes te blijven beoefenen. In de geschiedenis kun je een emancipatie van het kind terug zien. Ooit was er een tijd dat een kind gewoon een slaaf was. Daarna kwam de tijd dat het kind "gevormd" moest worden, waarbij stokken en zwepen niet ongebruikelijk waren. De tijd dat slaan goed werd gevonden is voorbij. Ik denk dat ook de tijd dat kinderen vanzelfsprekend geïndoctrineerd worden tot de volledige levensvisie van hun ouders, voorbij moet gaan. Ouders laten uiteraard zien waarin ze geloven, namelijk door het te doen en zich naar hun geloof te gedragen. Ze moeten beseffen dat hun kinderen de vrijheid horen te hebben om ook iets te leren over andere geloven, over niet geloven. En dat ze, als ze op de leeftijd komen dat ze hun eigen leven vorm gaan geven, zelf allerlei keuzes hebben. De beste manier om dat proces te starten is de openbare school.
janoverschot
janoverschot
16 okt. 2010 - 7:26
Goed stuk. Denk alleen dat het niet alleen een probleem is voor links. Genoeg mensen in het midden en aan de rechterkant die ook zo denken.
TheoLogisch
TheoLogisch
16 okt. 2010 - 7:26
God In America: Watch the Full Program Online | PBS http://t.co/H2IBkM8 'Links' verdedigd de godsdienstvrijheid niet. Er is zelfs niet eens sprake van het eerbiedigen van de Rechten van het Kind. Die zou zelf moeten kunnen bepalen wat het onderwijs van diens keuze zou moeten zijn. Ons huidige stelsel is nog steeds gebaseerd op een Grondwetsartikel die thuishoort bij een strijdt tussen verschillende religies. Kinderen zijn, en -vooral- blijven, aldus de dupe van keuzes die hun ouders al voor hun gemaakt hebben. De scheiding van Kerk en Staat zijn derhalve nog steeds niet voltooid, en ook de 'Linkse Kerk' verdedigd daarin enkel de (vermeende) eigen belangen!! Niet één politieke partij, of beweging stuurt aan op de vrijheid voor Kinderen en/of de/hun keuzevrijheid.
JAWEH
JAWEH
16 okt. 2010 - 7:26
Misschien kan links de strijd om de godsdienstvrijheid beter overlaten aan de confessionele partijen en zich focussen op gelijkheid, vrijheid en broederschap in sociaal economische zin....
kassakijker73
kassakijker73
16 okt. 2010 - 7:26
Godsdienst rijheid houdt gewoon op waar de Grondwet begint. Als een vrouw onderdrukt wordt of uitgesloten, gedwongen, dan maakt het niet uit of dat in de naam van Allah, God of Geld gebeurt. GroenLinks heeft zich altijd vooral gefocussed op God en Geld en gelukkig lijkt het erop dat Allah eindelijk aan het rijtje wordt toegevoegd.
bv-user-84072
bv-user-84072
16 okt. 2010 - 7:26
Wat een gelul de hele tijd toch?! Halsema probeert steeds verder naar rechts op te schuiven ; nu wil ze zich bemoeien met hoofddoekjes . Hoe laag kun je zinken? Kennelijk wordt ze op joop de hemel in geprezen door deze rare ideeën (vrijheid van kleding!) Gelukkig bemerk ik elders dat mensen zich behoorlijk van GL(iberaal) afkeren. Het zegt al genoeg dat je uit rechtse hoek op internet de volgende uitspraak vaak hoort "en nu pechtold nog" Juist ja Weer iemand die moslims niet met rust wenst te laten. Ik quote even een stuk uit een artikel van mij van een half jaar terug: [ Mensen mogen wel gedwongen worden een stropdas te dragen maar wanneer een mevrouw zichzelf conformeert door het dragen van een hoofdoekje dan is het ineens verkeerd. Ik ben zelf een broekdrager. Ik draag broeken en loop niet in mijn blote kont. Ondanks dat vele schone dames liever zouden hebben dat ik wél in mijn blote kont zou lopen doe ik dat niet omdat in mijn land het niet acceptabel is dat te doen, het is zelfs strafbaar! Voel ik me onderdrukt omdat omdat ik een broek aan moet? NEE. Ik loop liever niet zonder broek op straat. Voel ik me een conformist of iemand die iets uitdraagt met het symbool de broek? Wederom neen.]
1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 okt. 2010 - 7:26
Ik ben het volkomen met je eens dat dat gezever over kleding volkomen belachelijk is.
ronaldhendriks
ronaldhendriks
16 okt. 2010 - 7:26
Laten we eens een voorbeeld nemen aan Suriname, waar het overgrote deel van de bevolking wel een religie aanhangt, maar waar daar in de publieke ruimte nauwelijk iets van te merken is. Geen uiterlijke kenmerken tot welke groep men behoort, niemand die de publieke ruimte voor zich opeist, dus ook geen moslima's met hoofddoeken. Moskee en synagoge staan zonder problemen naast elkaar. Een seculiere maatschappij is de beste waarborg voor vrijheid van allen, dus de overheid bemoeit zich niet met godsdienst (zolang men zich aan de wet houdt), maar godsdienst bemoeit zich ook niet de overheid. Dus geen religieuze politieke partijen of andere bemoeienis van religieuze instanties met de overheid. En in de publieke ruimte geen opvallende religieuze symbolen, gewoon simpelweg uit respect voor de ander. Zo simpel kan het zijn.
2 Reacties
TheoLogisch
TheoLogisch16 okt. 2010 - 7:26
Laten we daar nu maar geen voorbeeld aan nemen. Immers daar gaat zelfs een moordenaar nog vrijuit, en wordt zelfs .... . Hoezo geen bemoeienis?
Sjiekismigdat
Sjiekismigdat16 okt. 2010 - 7:26
Tot daar ook weer een stelletje ophitsers de boel komt verzieken.
bv-user-84072
bv-user-84072
16 okt. 2010 - 7:26
Goed stuk. Ik heb dit ook vaak geschreven en krijg dan juist veel negatieve reacties van mensen die zich links noemen of die zich zelfs progressief durven te noemen. Deze wensen blijkbaar een progressie naar oude waarden of in ieder geval tolerantie ten opzichte van intoleranten? Dat is dan natuurlijk regressief. Dat is overigens het enige wat ik op dit stuk tegen heb. Dat dit een linkse zaak zou zijn. Het is een opdracht voor vrijheidslievenden ter linker- en rechterzijde of vanuit het midden. In de jaren zestig waren het inderdaad bijna alleen maar linkse mensen, al zaten daar ook liberalen ter rechterzijde bij, en waren er orthodoxe linkse tegenstrevers die moeder achter het aanrecht wilden houden (vaak communisten). Tegenwoordig worden de bevochten vrijheden verdedigd door liberalen, progressieven, en zelfs conservatieven. Dat laatste zie je bij mensen die de vrijheden wensen te behouden.
1 Reactie
Alexanderr2
Alexanderr216 okt. 2010 - 7:26
Ik wou net zeggen, ik als liberaal heb niets met een godsdienst... en zie ook niet in waarom juist liberalen niet in dat rijtje zouden passen.
jvanarkel
jvanarkel
16 okt. 2010 - 7:26
Volgens mij klopt er geen moer van de Titel. Volgens mij heeft Nederland zich in de jaren 60, 70 en 80 onzuilt en dat is wat ik jaren lang op zaterdag eveond tijdens het avond eten hebt gehoord bij de Rode Haan. Tja als recht gezin is het ook belangrijk om je niet te vervreemden :) Nu zijn we ruim 20 jaar blij met deze niet meer gekoppeldheid van geloof aan onze maatschappij, en dat heeft oa meer vrijheid voor IVF, Euthenasie, Emancipaite en acceptatie voor Homo's en het huwelijk daarvan geleverd. Nu komt er een nieuwe religie die op Theocratie gebasseerd is en dus tegen die vrijheid in gaat, en wat doet links? Juist deze Theocratie ruimte geven voordatgene waar we lang en veel oorlogen voor hebben overleefd en veel debatten in onze recente geschiedenis. Deels uit overtuiging dat het met deze groep ook wel goed zou komen zoals al die andere nieuwelingen. Inmiddels heeft heel Europa de broek daarvol van, Merkel durft het inmiddels ook te zeggen, en wat krijgen we en dame die blijkbaar nog steeds aan de Libanon zit en niet op aar de is geland.
1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 okt. 2010 - 7:26
1.- Ontzuiling en godsdienstvrijheid hebben niets met elkaar te maken. Ontzuiling houdt in dat niet meer alles gekoppeld wordt aan een godsdienst. Het is niet meer zo dat als je Katholiek bent, je dus op de KVP stemt, je dus lid bent van de KRO, en je dus naar een katholiek ziekenhuis gaat. 2.- Het is niet zo dat iedere gelovige naar een theocratie streeft. Er zijn in Nederland een aantal gereformeerden die daarnaar streven. Actief naar streven, door middel van de SGP. Er zijn in Nederland Moslims die geloven dat een theocratie het beste zou zijn, maar er is geen Moslimpartij die, net als de SGP, daar ook actief naar streeft. Als iemand de ruimte aan de theocratie geeft, is het Rutte, die de SGP tegemoet komt in ruil voor steun aan z'n kabinet. Het is beslist niet links. Pleiten voor godsdienstvrijheid houdt niet in dat je voor een theocratie bent. Pleiten voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van overtuiging houdt wel in dat je mensen, ook SGP-ers en sommige Moslims, het recht gunt om te zeggen dat ze naar een theocratie streven. Dat is het wezen van een democratie namelijk, dat iedereen de kans krijgt uit te dragen wat z'n overtuiging is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor