Tijdschrift LINDA plaatste een foto van innig zoenende Monica Geuze en Anna Nooshin op de cover en oogste daar direct veel kritiek mee. Immers, waarom aandacht vragen voor LHBTQ-acceptatie, maar daar dan twee heterovrouwen voor inzetten? De meest gehoorde kritiek luidde dan ook: homoliefde wordt pas geaccepteerd wanneer hetero’s het naspelen.
In een reactie op de kritiek laat hoofdredacteur Jildou van der Bijl nu weten dat het niet de bedoeling was iemand te kwetsen. Dat die kritiek zou komen, had Van der Bijl echter kunnen inschatten. Namelijk, zoals LINDA zelf al zegt, die kritiek was er ook toen het blad het kunstje eerder flikte met Tim Hofman en Jan Versteegh en daarvoor met Kim Feenstra en Geraldine Kemper.
Wat LINDA niet lijkt te begrijpen, is de werkelijke reden waarom veel mensen moeite hebben met de cover. Namelijk dat er nog altijd een taboe rust op het openlijk tonen van affectie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht wanneer het daadwerkelijk om homo’s of lesbiennes gaat. Het vervolgens portretteren van twee hetero’s die iets nabootsen, doet weinig tot niets om dat taboe weg te nemen.
‘Als mensen er aanstoot aan nemen, omdat zij vinden dat Anna Nooshin en Monica Geuze met hun zoen een lesbische identiteit als lifestyle presenteren, vinden we dat vervelend,’ laat hoofdredacteur Van der Bijl nu weten. Volgens haar wilde het blad slechts laten zien dat de twee geportretteerde vrouwen mogen kussen met wie ze zelf willen. Dat de cover anders geïnterpreteerd wordt, ligt dan ook aan de ontvangers van die boodschap: ‘Als mensen dat anders opvatten, spijt ons dat oprecht.’
Nooshin en Geuze zelf leggen de kritiek ook naast zich neer. Nooshin laat weten de reacties ergens wel begrijpelijk te vinden, maar: ‘Mensen willen altijd wat te zeggen hebben. Ik focus liever op de toffe reacties.’
Na het verschijnen van de cover ontstond op Twitter een actie onder de hashtag #wiljeeroverpratenlinda. Cabaretier Yora Rienstra en zangeres Anne van Veen riepen mensen op foto’s te delen waarop zij met hun geliefde zoenen. ‘Zo zien échte mannen- of vrouwenstellen eruit als ze zoenen,’ is de boodschap.