"Tegen 2050 zal er wellicht meer plastic dan vis in de oceanen zitten"
De Noordzee is zo ernstig vervuild dat microscopische stukjes plastic in alle onderzochte soorten zijn aangetroffen. Dit blijkt uit een inmiddels drie jarig onderzoek van de Universiteit Gent, schrijft VRT. In deze video is te zien hoe de onderzoekers te werk gaan:
Het is een bevestiging van aannames die al een tijdje de ronde doen. De stichting By the Ocean We Unite deed al eerder soortgelijke schokkende ontdekkingen. Bij een derde opeenvolgende onderzoek, in augustus, troffen medewerkers in zo’n vijftig monsters uit de Noordzee en het Kanaal hoeveelheden plastic aan die vergelijkbaar zijn met die in de ‘plastic soep’ in de grote oceaan. Dit drijvende eiland van plastic, en verder alles wat maar in de oceaan terecht is gekomen in de afgelopen decennia, heeft naar schatting de afmetingen van Frankrijk en Spanje samen en zweeft enkele meters onder de oppervlakte. Overigens komt 70% van de vervuiling in de plastic soep van de scheepsvaart, zo ontdekte de Nederlandse wetenschapper Boyan Slat (23).
Het nieuws over de Noordzee staat niet op zich. Eerder deze week bracht Greenpeace het nieuws dat ook op de laatste wildernis op aarde, Antarctica, de meerderheid van geteste monsters microplastic en de schadelijke chemicaliën PFAS bevatten. Die laatste groep vervuilers bestaat uit synthetische vetzuren die zeer moeilijk afbreekbaar zijn. Omdat ze zowel via water als de lucht verspreid worden zijn gebieden als Antarctica uiterst kwetsbaar voor deze soort chemicaliën, die vooral gebruikt worden in cosmetica en plastic.
Boyan Slat (23) initieerde daarom al enige jaren geleden de Ocean Cleanup. Dit project bestaat uit het zoeken van financiering om met grote armen plastic uit oceaanwater te zeven. Het is inmiddels zover dat dit jaar wordt begonnen met wat Slat noemt ‘de grootste schoonmaak uit de geschiedenis.’ In deze video wordt uitgelegd hoe het in zijn werk gaat: