Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lerarentekort neemt verder toe, kinderen in arme buurten de dupe

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3917 keer bekeken
  •  
lerarentekort

Het lerarentekort is dit jaar verder toegenomen. Basisscholen komen bijna 10.000 docenten tekort, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De problemen zijn het grootst in de grote steden, en dan vooral in de wijken waar veel arme gezinnen wonen.

Thijs Roovers van onderwijsvakbond AOb stelt in NRC dat de tekorten nog groter zijn dan uit de officiële cijfers blijkt. “Het ministerie meet het aantal vacatures, maar ziet niet wat er in de klaslokalen gebeurt. Wij zien dat er op heel veel scholen onbevoegden voor de klas staan. Onderwijsassistenten worden structureel ingezet om les te geven, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid.”

De verantwoordelijke bewindslieden, Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf, hopen het lerarentekort op te lossen met behulp van clichés en platitudes. “We staan voor een moeilijke opgave. Dit vraagt van ons allemaal om flinke stappen te zetten, soms ook een stap over de eigen schaduw”, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Backtobasics
Backtobasics
15 dec. 2022 - 9:22
Alles waardoor dit land ooit zon prettig land was om te wonen, is heel geleidelijk afgebroken door de inmiddels door de mand gevallen neoliberale ideologie. (jawel daar is hij weer). Zoals goed onderwijs, betaalbare gezondheidszorg een goed sociaal vangnet, regulering en controle en goede huisvesting. Allemaal basisbehoeften die zorgen voor een prettige leefomgeving en slimme, gezonde en meer geestelijk stabiele en rustige burgers. In de Psychiatrie werden patienten vroeger ingedeeld in catogorieen: De rustigen, half rustigen en onrustigen en de zieken. Als ik zo om me heen kijk ( zeker in de randstad) zijn zit een groot deel inmiddels toch al wel in de catogorie "onrustig".
3 Reacties
Jozias2
Jozias216 dec. 2022 - 8:17
@backtobasics En wanneer was het volgens u allemaal zo goed? Het onderwijs was in de jaren 50 en 60 veel beter? De zorg met het ziekenfonds was veel beter?
RoepToeter
RoepToeter16 dec. 2022 - 11:57
''En wanneer was het volgens u allemaal zo goed?'' Het onderwijs was in de jaren 50/60 inderdaad beter. Destijds werkten onderwijzers nog fulltime, kregen de kinderen veel meer aandacht en ook rust, kleinere klassen etc. Dat kan nu niet meer nu 80% van de leerkrachten met tweeverdienersubsidie de helft van de tijd thuis achter het aanrecht zit te lanterfanten. En het ziekenfonds was ook veel beter. In ieder geval voor de lage inkomens. Die betaalden premie afhankelijk van inkomen. En hoefden niet af te zien van een bezoek aan de tandarts wat nu wel onbetaalbaar is voor arme mensen. Dure medicijnen idem vanwege hoog eigen risico. En de premie voor een zorgverzekering die steeds verder uitgekleed wordt gaat ook aldoor omhoog. De enige die destijds geprofiteerd hebben van de overstap naar het huidige stelsel zijn de rijken die eerder veel duurder het hele gezin inclusief kinderen particulier moesten verzekeren. En nog steeds dik profiteren want ''progressief'' links zit liever op het pluche bij Rutte dan daar een einde aan te maken.
Jozias2
Jozias216 dec. 2022 - 16:19
@roeptoeter De maatschappelijke ongelijkheid in de zorg is in het huidige stelsel veel kleiner dan toen we nog ziekenfondsen hadden. In de ziekenfondstijd was de zorg minder toegankelijk en waren de verschillen in toegang tussen hogere en lagere inkomens groter. De lasten waren ook minder gelijk verdeeld. In het ziekenfondsstelsel droegen de hogere inkomens over het algemeen veel minder bij aan de kosten van de zorg dan in het huidige stelsel. Ziekenfonds patiënten hadden wachttijden van maanden en kregen veel slechtere zorg etc etc. En omdat de scholen zo goed waren kwamen in de jaren 70 en 80 de moedermavo en avond onderwijs etc. Hele groepen uit de sociale lagere klassen werden van school gehaald en moesten gaan werken. Ik denk dat geen enkel kind in de jaren 50 op school had willen zitten. Vwb het deeltijdwerken ben ik het wel met u eens.
RoepToeter
RoepToeter
14 dec. 2022 - 21:37
''Lerarentekort neemt verder toe, kinderen in arme buurten de dupe'' Logisch dat het lerarentekort toeneemt. Omdat de bovenmodale salarissen in het onderwijs steeds nog hoger worden kunnen steeds meer onderwijzers het zich financieel permitteren om nog korter te gaan werken dan ze nu al doen. En 80% werkt al parttime. En dat kunnen ze doen omdat het in het onderwijs barst van de tweeverdieners die thuis een mannetje (m/v) hebben die voor het leeuwendeel van het gezinsinkomen zorgt. En zoals in die die sector goed bekend is het dan fijn profiteren van de tweeverdienerssubsidie. Die maakt dat beide partners in een gezin voor inkomen belast worden alsof ze alleenstaand zijn en dat daardoor de parttimer maar heel weinig belasting betaald over zijn/haar jaarinkomen. Parttimers met bovenmodaal inkomen als in het onderwijs hebben daardoor een mega hoog netto inkomen per gewerkt uur. Dus lekker de helft van de tijd lanterfanten achter het aanrecht. En parttime werken op een openbare school die niet in de eigen of aanpalende villawijk met subsidie staat maar in een pauperwijk liever niet. Te lastig al die verschillende culturen.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt15 dec. 2022 - 12:56
"roeptoeter" is zacht uitgedrukt, hoor.
de passie preker
de passie preker
14 dec. 2022 - 18:03
Als kinderen in arme buurten van het Voortgezet onderwijs zijn afgestudeerd hebben ze al een enorme achterstand . Dit komt deels door het lerarentekort , maar zeker ook door hun enorme taalachterstand, die ordeproblemen geven, terwijl de ouders vervolgens verhaal komen halen. Deze achterstand wordt daarna alleen maar groter. Veel van deze kinderen komen op het MBO terecht en stromen daarna door naar het HBO (waar onder het mom van ‘inclusie’ geen instroomeisen meer worden gesteld) . Ik geef zelf gastcolleges op meerdere HBO scholen, en een schokkend aantal studenten, met name kansarme zwarte studenten, zijn feitelijk analfabeet met een hele kleine woordenschat. Vaak hebben deze studenten wel het HBO-intelligentieniveau, maar omdat het HBO onderwijs steeds taliger wordt, doordat studenten tegenwoordig in dikke portfoliorapporten moeten aantonen wat ze geleerd hebben, hebben we feitelijk een onderwijs systeem gecreëerd waar alleen nog blanke bakfietsmoederkinderen kunnen afstuderen.
8 Reacties
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 20:59
@passiepreker. Hoe komt het dan dat er meer kinderen van Iraanse afkomst op havo/vwo zitten dan autochtone kinderen. En ook meiden van Marrokkaanse afkomst doen het op school net zo goed als autochtone kinderen. Speelt het opleidingsniveau van de ouders bij deze meiden geen rol en bij jongens of kinderen van andere afkomst wel? Anderzijds scoren Surinaamse kinderen wel slecht…
de passie preker
de passie preker14 dec. 2022 - 21:28
@Jozias2 Iraanse kinderen zijn extreem gemotiveerd (zelfs een beetje té) , studeren keihard en hun ouders komen niet bij de docent verhaal halen als hun kinderen terecht een onvoldoende hebben gekregen.
Jozias2
Jozias215 dec. 2022 - 11:25
@passie preker. Dat toont dan aan dat met voldoende motivatie dit geen probleem hoeft te zijn. Dit is ook van alle tijden. In de jaren 80 was het heel gebruikelijk om via de moeder mavo of avondstudies kansen te pakken die je niet van huis uit hebt meegekregen. Ja het traject is soms zwaarder maar het kan wel en het kost soms een generatie om achterstanden in te halen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2022 - 13:01
De Marokkaanse meiden doen het ook beter op school. "Ze schoppen geen herrie, en studeren hard. " volgens het gebruikelijke stereotype.
de passie preker
de passie preker15 dec. 2022 - 13:43
@Jozias2 Ja maar dat is ook mijn punt: met motivatie kan je een end komen. Maar er is dus een hele grote groep die niet gemotiveerd is en al met een taalachterstand begint en toch doorstroomt naar Hoger Onderwijs, terwijl ze qua lezen en schrijven op lagere school niveau zitten. Dat is deels hun eigen schuld , maar ook deels van het onderwijs.
Gerygrr
Gerygrr16 dec. 2022 - 13:49
Marokkaanse meiden voelen zich op school gewaardeerd en niet achtergesteld bij hun broers. Dat is het probleem. De prinsjes thuis. Op school geen verschil tussen jongens en meisjes. Een juf voor de klas is voor de jongens verwarrend, gezien hun positie thuis in het gezin. De meisjes voelen zich juist op school veilig en ondersteund.
Jozias2
Jozias216 dec. 2022 - 16:21
@gerygr En dat die jongens het minder goed doen ligt dat dan aan de kansen die ze krijgen of het opleidingsniveau van de ouders of de intrinsieke motivatie?
Gerygrr
Gerygrr17 dec. 2022 - 12:39
Jozias, Je mist het punt, dat ik wil maken. De leerkracht, de vrouwelijke leerkracht bouwt vooral een band op met haar Marokkaanse meiden. Dat is gemakkelijk, want thuis krijgen ze minder bevestiging dan hun broers. De jongens staan thuis boven hun zussen. Ze hoeven zich niet te bewijzen, wat ze op school wel moeten. Geef de jongens een strenge man voor de klas en ze gaan beter hun best doen. Het rolmodel, dat hen inspireert. Nu raken ze verstrikt in de tegenstrijdigheid van de regels thuis en op school. De meiden krijgen positieve impulsen van hun juffen. Ze krijgen aandacht en begrip en gelijkheid! De theorie is, dat iedereen gelijke kansen krijgt. In de praktijk wordt er dan van een gelijke startpositie uitgegaan. Die is er niet! De verwachting bij de ouders is al onrealistisch. De school geeft mijn kind kennis! Als dat niet lukt, is het de schuld van school! “Mijn kind moet naar het vwo. Hij komt daar niet, dat is jullie schuld….”
oproerkraaier
oproerkraaier
14 dec. 2022 - 17:59
https://www.at5.nl/artikelen/218080/lerarentekort-op-zes-van-tien-amsterdamse-basisscholen-bijna-overal-onbevoegden-voor-de-klas
1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 21:26
gaaf land Ik ben wel blij dat ik geen kinderen heb haha
Joop  den Uil
Joop den Uil
14 dec. 2022 - 9:46
De visie van Ministerie van Onderwijs is sinds de Mammoetwet niet veranderd. En waarom ook dacht men ... kost alleen maar moeite. Zelfs afgelopen Kabinet waar al waarschuwingslampen gingen branden bleef men bezuinigen en soms zorgen voor het bijzondere onderwijs in andere talen. De huidige d66 Minister spant de kroon ... alleen geinteresseerd in het universitaire niveau en visitekaartjes naar het buitenland. Maakt niet uit denkt men... Nederland heeft afgelopen jaar bewezen via video en thuisonderwijs goed de week door te kunnen komen. Kost ook weinig dus een win-win.
2 Reacties
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 12:47
"De visie van Ministerie van Onderwijs is sinds de Mammoetwet niet veranderd." Wederom laat u blijken dat een gebrek aan kennis geen barrière voor u is. Er zijn meerdere hervormingen geweest sinds de Mammoetwet. Dingen als het studiehuis en de herstructurering van het bijzonder onderwijs.
Gerygrr
Gerygrr16 dec. 2022 - 13:56
Het streven van ons land een kenniseconomie te maken is mij ineens duidelijk geworden! Door kennis doorgeven een zaak te maken van het individu, hoe jong ook, maak je kennis een verdienmodel. Dat verklaart hoe men te pas en te onpas deskundigen dient in te schakelen of coaches en een levenlang moest gaan leren! Echter: de eigenwijze ouderen die wel zelf nog over kennis beschikten en daarbij opgeteld ook nog eens ervaring in de praktijk hadden moesten wel worden weggewerkt. Foute uitgangspunten zonder onderbouwing werden leidend. “Achterstand” suggereert, dat je iets kunt inhalen. Om maar iets te noemen.
Gimli1955
Gimli1955
14 dec. 2022 - 9:41
Laten we de zaken eens omdraaien. Als het onderwijs en de zorg incluis politie zulk topwerk zijn, met ontzettend goede secundaire voorwaarden en topsalaris? Hoe komt het dan dat er toch te weinig mensen in die branches willen werken. Als het allemaal zo top zou zijn, als menigeen hier plaatst : ze zijn verwend, ze verdienen top, ze zijn lui enz. enz. Hoe kan het dan dat er toch te weinig mensen zin hebben in dit mooie top beroep en dat geldt ook voor de zorg en de politie. Dan is er misschien toch iets fundamenteels niet in orde?
21 Reacties
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 12:35
@gimli Er werken genoeg mensen in het onderwijs. Vaak met een partner met een goede baan. Dan is het aantrekkelijk om 2 a 3 dagen per week te werken en het be dus ook 2 tot 3 keer zoveel mensen nodig. En daarbij is er een krappe arbeidsmarkt waardoor er overal tekorten zijn. Onderwijs is daarop geen uitzondering. Een paar jaar geleden was er nog een overschot.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 13:22
Dan is er misschien toch iets fundamenteels niet in orde? Dit soort vragen mogen niet gesteld worden, want dit soort vragen zijn 'negatief' en 'extreem' en 'wappie' en natuurlijk 'heel populistisch' En omdat échte vragen nooit gesteld worden in Nederland, blijft alles hetzelfde en blijft alles dooretteren.
FelixFlex
FelixFlex14 dec. 2022 - 13:22
Ja onder andere dat deze beroepen, bijvoorbeeld als starter helemaal niet meer in de stad kunnen wonen want te duur en niets beschikbaar. En als verpleegkundige of politieagent ben je wel gek om 's nachts het OV te nemen na een nachtdienst.... Dus waarom geen voorrang geven aan deze cruciale beroepen op de woningmarkt voordat de boel helemaal in de soep loopt? (Even los van alle grootstedelijke problemen die je als 'bonus' erbij krijgt...)
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 13:26
Het is makkelijker aan te nemen dat er iets mis is met docenten, dan met de maatschappij.
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 14:19
De maatschappij is de maatschappij en het klopt dat er niets mis is met de inzet van de docenten, ik spreek uit ervaring. Het probleem is de politiek en de incompetente bewindspersonen, die niet in staat zijn een logisch en werkend beleid in te voeren. Kijk naar wat Jetten presteert met de compensatie van de enerie rekening van de burger. Wat 1 januari ingaat is een mislukking en totaal onoverzichtelijk. Politici bedenken beleid dat niet effectief en efficiënt is, zie invoering marktwerking en als vervolg de zorgverzekeringen en alles wat daar op is gevolgd. Woningbouw idem. Het enige wat je de bevolking kan verwijten, is dat ze voor deze incompetentie blijven kiezen. Echter is na Rutte 2 de PvdA gedecimeerd en vervangen door andere partijen, die dezelfde incompetentie ten tonele spreiden. Dat duurt nu al 40 jaar en er komt geen nieuwe bestuurscultuur.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 15:31
@Jozias. Je maakt de vraag van Gimli NOG beter. Een fantastische parttime baan, met een geweldig salaris, daar zouden toch enorm veel mensen op af moeten komen. Zeker op een krappe arbeidsmarkt. Waarom toch niet? Klopt jouw verhaal wellicht niet?
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 16:27
@Jozias Je beschrijft de situatie, maar geeft geen antwoord op mijn vragen. Als het zo goed gaat met alles, waarom willen er geen mensen het onderwijs in. Het moet wel een paradijs zijn, volgens sommigen. Ik heb 23 jaar als analist in een ziekenhuis op een lab gewerkt. Met nachtdiensten en weekenddiensten en een zeer hoge werkdruk en gebeurtenissen, die ik niet meer zal vergeten. Toch ben ik 2 x tegen een burnout aangelopen. waarbij ik werkelijk niet meer van voren wist, of ik van achteren nog leefde. De 1ste heeft mij 5 maanden revalidatie gekost en de 2de 7 maanden. Voor een groot gedeelte kon ik het zelf ook wel zien aankomen, ik lette alleen niet op. Het heeft me alle twee keren simpel overvallen en het kraakte letterlijk in mijn hoofd. Het probleem in het onderwijs is dat het nooit genoeg is, alle vernieuwingen, administratie, jezelf wegzetten en het perfect willen doen, breekt je dan op. De leerlingen hebben het recht op het beste, net als in de zorg waar de patiënten het rechte hebben op het beste en zo ook bij de politie. Je kan het je niet permitteren om een mindere dag te hebben bij de begeleiding van leerlingen, dan gebeuren er ongelukken en zeker met een vak als scheikunde met 32 leerlingen in de klas. Het is het mooiste beroep, en idem met de zorg, maar zoals er gewezen wordt naar ouders, zie ik hier dezelfde houding richting onderwijs. Dedain en neerbuigendheid, een onterecht superioriteitsgevoel en de onwil om echte te luisteren.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 16:46
@Baloem "Dan is er misschien toch iets fundamenteels niet in orde? Dit soort vragen mogen niet gesteld worden, want dit soort vragen zijn 'negatief' en 'extreem' en 'wappie' en natuurlijk 'heel populistisch' En omdat échte vragen nooit gesteld worden in Nederland, blijft alles hetzelfde en blijft alles dooretteren. " Wat een absurd generaliserende poging om de put te vergiftigen.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 16:47
@Gimli "De maatschappij is de maatschappij en het klopt dat er niets mis is met de inzet van de docenten, ik spreek uit ervaring." Ik heb niks aan jouw ervaring, zeker niet omdat mijn eigen ervaring het tegengestelde leert. " Het probleem is de politiek en de incompetente bewindspersonen, die niet in staat zijn een logisch en werkend beleid in te voeren. " Omdat ze constant OVER het onderwijs beslissen, in plaats van MET het onderwijs.
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 19:54
@Jozias, ik ben het vaak met je eens, maar nu zit je echt mis met je bewering. Toen ik in 1995 afstudeerde was het nog best lastig om als net afgestudeerde aan een baan te komen. Al was toen al duidelijk dat er een tekort aan mannen was in het onderwijs. Al snel was er geen sprake meer van een overschot. Rond de eeuwwisseling kreeg je al de eerste initiatieven, zoals zij-instromers versneld opleiden. De afgelopen 20 jaar is er echt nooit een overschot geweest. Ik werk zelf parttime in het onderwijs en parttime buiten het onderwijs. Dus kan redelijk goed oordelen over de situatie. Lesgeven is gewoon zwaar werk waar veel bij komt kijken wat een leek niet doorheeft. Er zijn nog steeds mensen die denken dat als de leerlingen uit het lokaal zijn dat je niet meer hoeft te werken. Je zegt het is een ideale baan als je een partner hebt met een goede baan. Dus eigenlijk zeg je, zonder partner met een goede baan moet je niet in het onderwijs zijn... Wat ik al eerder schreef, met het salaris is niet zoveel mis. Maar wel met wat je er voor moet doen. Er zijn in het onderwijs gewoon veel te weinig mensen die voor de klas staan en veel te veel mensen die daar geen zin meer in hebben en wat anders zijn gaan doen, maar wel betaald worden uit de onderwijsbegroting. Dan kun je dat prinsjes en prinsesjes noemen. Dan zeg ik alleen maar... iemand die dat beweert heeft geen idee waar hij/zij het over heeft.
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 20:07
@Volrin Je twee alinea's spreken elkaar tegen. In de eerste alinea leg je de fout bij de docenten en in de tweede bij de politiek. Of is het een combinatie van de twee. Mijn mening en ervaring heb ik opgedaan in het onderwijs en de zorg, Het ligt vrijwel nooit aan de medewerkers, er is niets mis met hun inzet. Dat geldt ook voor de politie. Het ligt aan de onmogelijke verwachtingen van de politiek, die elk probleem dumpt bij de medewerkers van de zorg, onderwijs en politie. Met weer een vernieuwing, of een heel belangrijk nieuw vak. Ik heb er heel wat zien komen en gaan in de afgelopen 23 jaar. ICT, Techniek, Verzorging, ANW en nu O&O. Elke keer enthousiaste docenten vinden, opleiding laten volgen, het opzetten van een nieuw vak, boeken kiezen en lesmateriaal opzetten, Toets materiaal maken en beoordelingen en evaluaties schrijven. Als het dan loopt, komt er weer een nieuw vak en wordt het weer geschrapt. Fusies, schaalvergroting, bijscholingen waarvan er zo nu een dan een nuttige voorbij komt. Zo is het op een ander vlak ook gegaan met de invoering Nationale Politie en afschaffing Rijkspolitie. Komt er eens een hoge hotemetoot langs, dan spreekt die alleen met de directie en teamleiders. De babbelaars praten met mekaar en de medewerkers op de vloer moeten het uitvoeren. Weer een nieuwe organisatie structuur en gaan met die banaan. Wil je enige spontaniteit uit een organisatie rammen, dan is dat de beste manier. Er verbetert niets en heeft Baloemparoempaloempa gelijk.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 21:14
@vd bemt Wie zegt er dat er niet veel mensen op af komen? Maar als 2 tot 3 keer meer mensen moet opleiden dan eigenlijk nodig zou moeten zijn dan is het nog steeds lastig om voldoende mensen voor de klas te krijgen. https://www.nationaleonderwijsgids.nl/docenten/nieuws/62615-pabo-in-nijmegen-zit-in-de-lift-dit-jaar-al-20-procent-meer-aanmeldingen.html https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/14700386/hz-blij-met-hoge-aantal-nieuwe-aanmeldingen-vooral-de-deeltijd-pabo-is-erg-populair
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 21:30
@peter Rond 2010 was er nog een hele periode met een lerarenoverschot. Ik heb ook van binnenuit situaties in scholen gezien en ik zie veel leraressen die ook als de kinderen op de middelbare school zitten of het huis uit zijn deeltijd blijven werken. Vaak met een man die zorgt voor het hoofdinhouden. Die situatie is echt anders dan bijvoorbeeld de jaren 80 toen leraren vaak nog voltijd werkten maar ook in vergelijking tot andere landen. Ik zeg ook niet dat er geen problemen in het onderwijs zijn. Maar het lerarentekort is opgelost als elke leraar 0,8 vtm werkt. Ook de druk van niet onderwijs taken kun je oplossen door daar ouders voor in te zetten. Het organiseren van het kerst-, Sinterklaas-, paasfeest, schoolreisjes, verkeersexamen, sporttoernooien, avondvierdaagse etc etc kun je bij een ouderraad beleggen of iemand voor aannemen zonder lesbevoegdheid. Dan kunnen de mensen met lesbevoegdheid voor de klas en kun je de werkdruk verlagen.
Peterrr.
Peterrr.15 dec. 2022 - 11:59
@Jozias, ook in 2010 was er geen overschot. De supermarkt bij ons in Almere heeft nu ook een tekort aan personeel. Is het misschien een goed idee om ouders in te zetten om vakken te vullen, de voorraden bij te houden, bij te springen als de rijen voor de kassa te lang worden? Als je vindt dat ouders op school wel dingen kunnen doen, dan kan dat toch ook wel bij de supermarkt? Oh ja, de aannemer in de buurt heeft ook te weinig personeel. Dus ook maar ouders in zetten om dat werk te doen? Onbegrijpelijk dat het normaal gevonden wordt dat scholen draaiende gehouden moeten worden door een beroep te doen op ouders. Het is toch geen vereniging met vrijwilligers?
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2022 - 13:28
PABO-klassen hebben niet altijd vol gezeten met vrouwen. In de jaren ’80 werkten nog bijna evenveel mannen als vrouwen op de basisschool. Door de emancipatiegolf van de jaren ‘70 liepen vrouwen hun onderwijsachterstand grotendeels in zodat er ook meer vrouwelijke docenten beschikbaar kwamen. Wegens het tekort aan leraren kwam dat toen goed uit maar vrouwen die voltijds werkten konden niet voor het eigen gezin zorgen. Als compromis werd de deeltijd juf uitgevonden, een halve docent was beter dan geen. Zolang vrouwen de zorg en het huishouden grotendeels op zich (moeten) nemen blijft het meestal bij deeltijd. Het imago van de bassischoolleerkracht heeft er helaas ook onder geleden, zeker in mannenkringen. Mannen zijn nog wel te vinden in de directeursposten maar voor de klas zijn ze inmiddels nog net niet helemaal uitgestorven.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2022 - 13:31
Voltijdswerken is ook aan herdefiniering toe. Dat zou ook 32 uur kunnen worden.
Jozias2
Jozias215 dec. 2022 - 22:30
@peter Wat is er mis met het feit dat ouders een bijdrage leveren aan het reilen en zeilen op de school van hun kinderen. Dat doen ze op een sportvereniging toch ook? En bij de supermarkt moet je tegenwoordig ook zelf hè boodschappen scannen omdat het personeel scheelt. Maar het hoeven geen ouders te zijn. Je kunt er ook iemand voor aannemen maar die hoeft geen hbo opleiding pabo gevolgd te hebben. Dan kunnen schaarse leerkrachten het werk doen waar ze voor zijn opgeleid.
Gerygrr
Gerygrr16 dec. 2022 - 15:25
Jozias, De vrijwilligers, gesteld dat ze te vinden zijn taken laten overnemen is als robots dat laten doen. Een totale onderschatting, wat maakt dat regels en afspraken gemaakt tussen leerlingen en leerkrachten werken en ongzien voor ust en orde zorgen. De ouder of andere vrijwilliger of overblijfkracht kan pas ingezet worden als deze door leerlingen volledig als leerkracht wordt geaccepteerd. En deze tevens consequent de regels weet toe te passen. Een ondeskundige pleinwacht bijvoorbeeld zorgt voor ruzies en problemen die de leerkracht vervolgens op moet lossen. Lessen gegeven door gastdocenten moeten verplicht worden bijgezeten door de leerkracht van de groep. Nakijkwerk moet niet door anderen gebeuren, want de leerkracht verliest de mogelijkheid om samen met de leerlingen hun werk te analyseren en een fout begrip van de lesstof te herstellen. Maar ja, dat is ouderwets!
Jozias2
Jozias217 dec. 2022 - 11:03
@geryggr Dat zeg ik toch helemaal niet? Ik heb het over: “Het organiseren van het kerst-, Sinterklaas-, paasfeest, schoolreisjes, verkeersexamen, sporttoernooien, avondvierdaagse etc etc “ Allemaal zaken zonder directe interactie met de leerling wat prima gedaan kan worden zonder een pabo opleiding. Dan kunnen leraren zich richten op het lesgeven en verminderd de werkdruk. En met een lagere werkdruk kunnen ze ook meer voor de klas staan. Kijk naar een vliegtuig. U doet alsof iedereen van het personeel een dure piloten opleiding moet hebben. Laat de piloten opleiding aan de mensen die het vliegtuig besturen. De stewardessen die drankjes schenken kunnen met een veel lichtere training af.
Gerygrr
Gerygrr17 dec. 2022 - 12:48
Jozias, Alle feesten, die u noemt kunnen niet door ouders georganiseerd worden. De draaiboeken liggen klaar. De boodschappen moeten zorgvuldig worden gedaan. Het moet halal zijn en dat wordt nagevraagd bij de leerkracht. Groepen leerlingen ingedeeld, niet op voorkeur van de ouders, maar door de leerkracht die overziet wie het beste met elkaar een groepje kunnen vormen zonder elkaar in de haren te vliegen…. Er is teveel om op te noemen en de valkuilen liggen op de loer. De tv serie “Luizenmoeder” geeft daarvan een mooi en absoluut niet overtrokken beeld.
Jozias2
Jozias217 dec. 2022 - 22:31
@gerygr U zoekt voor elke oplossing een nieuw probleem. Ik heb het op verschillende scholen van dichtbij meegemaakt dat het heel goed werkt. De leerkracht maakt voor schoolreisje inderdaad de groepjes. De commissie schoolreis van de ouderraad kiest de locatie, regelt de bussen, regelt extra ouders voor de begeleiding van groepjes maakt de busindeling en zorgt voor telefonische bereikbaarheid voor de achterblijvers, een ijsje ter plaatse, de financiën en de communicatie richting de ouders. Dan ben je als leerkracht in de voorbereiding dus klaar met het maken van de groepjes. Hetzelfde voor paasfeest en kerstfeest. Versieren en inkopen door de ouderraad, communicatie met de leerkrachten over dieet wensen. Scheelt voor de leerkracht uren voorbereiden. En je hoeft echt geen pabo te hebben om een school te versieren.
Grijs gebied
Grijs gebied
14 dec. 2022 - 7:40
Tja, leraren en leraressen zijn verwend. Daarbij is de hele onderwijssector dit zelf schuld. 20 jaar geleden werd dit tekort al voorspeld. Wat is er de afgelopen jaren gedaan om de vergrijzing in het onderwijs tegen te gaan? Nóg meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden is de oplossing niet. Enkel personeel wat bereid is om fulltime te werken wel. Weg met alle parttimers (lees 2 of 3 dagen werken in de week). Dan heb je namelijk 2x zoveel personeel nodig. Dar hoef je niet voor gestudeerd te hebben... vwb tekorten in arme wijken. Sprak onlangs met een lerares uit het basisonderwijs in zo'n wijk. tja, het ligt toch ook wel deels aan de mensen ín die betreffende wijken. Ze werd met regelmaat in de klas door kinderen uitgescholden en zelfs geslagen en geschopt. De ouders doen er vervolgens een schepje bovenop of spreken de taal niet, waardoor communiceren niet mogelijk is.
11 Reacties
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 8:58
"Tja, leraren en leraressen zijn verwend." Onzin. " Daarbij is de hele onderwijssector dit zelf schuld." Meer onzin. "Wat is er de afgelopen jaren gedaan om de vergrijzing in het onderwijs tegen te gaan?" Vanuit het onderwijs zijn daar meerdere malen, goede suggesties voor gedaan. Helaas werd daar niet of nauwelijks gehoor aan gegeven en werden er vanuit de overheid alleen ondoordachte, prestige projecten ingevoerd. "Nóg meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden is de oplossing niet." Op zichzelf niet, maar het zijn wel belangrijke onderdelen van de oplossing. "Enkel personeel wat bereid is om fulltime te werken wel." En dat kan dus niet om verschillende redenen: 1. Het loont ivm andere beroepen. 2. De werkdruk is te hoog. 3. De kinderopvang is te duur/vol. "Weg met alle parttimers (lees 2 of 3 dagen werken in de week)." Er zijn ook parttimers die 4 dagen in de week werken en zoals ik boven al uitlegde is er een reden waarom er zoveel parttimers zijn. Het onderbuik ideetje dat ze dat doen uit luiheid of luxe is gewoonweg onzin. "Dar hoef je niet voor gestudeerd te hebben... " Niet voor gestudeerd te hebben, maar ook geen enkele kennis van zaken zoals uw onzinnige relaas laat blijken. "vwb tekorten in arme wijken. Sprak onlangs met een lerares uit het basisonderwijs in zo'n wijk." En dan heb je natuurlijk meteen een representatief beeld van de landelijke situatie.....
korheiden
korheiden14 dec. 2022 - 8:58
Ik weet het wel zeker. Werken in achterstandswijken is extra zwaar door de leerlingen, vaak met een enorme taalachterstand, die ordeproblemen geven, terwijl de ouders vervolgens verhaal komen halen.
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon14 dec. 2022 - 9:00
"Ze werd met regelmaat in de klas door kinderen uitgescholden en zelfs geslagen en geschopt. " Het zal inderdaad wel zo zijn, maar ik kan met dat met de beste wil van de wereld niet voorstellen. Dan moet je toch een hele harde huid hebben als onderwijzer. Dan had ik toch meteen mijn spullen gepakt om op een dorpsschool in Lutjebroek les te gaan geven.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 9:22
"1. Het loont ivm andere beroepen." Dat had natuurlijk "1. Het loont NIET ivm andere beroepen" moeten zijn.
Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 11:06
Grijs Gebied Ik voel er veel voor u de kans te geven deze kwestie voor eens en altijd op te lossen. Dat zou in ieder geval u een wijze les opleveren.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:28
"Tja, leraren en leraressen zijn verwend." Leg eens uit. "Daarbij is de hele onderwijssector dit zelf schuld. 20 jaar geleden werd dit tekort al voorspeld. Wat is er de afgelopen jaren gedaan om de vergrijzing in het onderwijs tegen te gaan?" Goede vraag. Waar wordt het onderwijsbeleid bepaald? Waar komt het geld vandaan? Juist: de regering. Afgelopen regeringen hebben dit laten gebeuren. Dan is de onderwijssector er niet schuldig aan, zij zijn het slachtoffer. "Nóg meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden is de oplossing niet. " Zolang andere sectoren betere salarissen bieden en minder stress, is dat toch echt wel een factor die helpt. "Enkel personeel wat bereid is om fulltime te werken wel. Weg met alle parttimers (lees 2 of 3 dagen werken in de week)." Terug naar vóór de oorlog? En de vrouw zeker weer achter het aanrecht? Daarnaast is de stress al hoog in het onderwijs, en het ziekteverzuim. Dat wordt alleen maar hoger. Resultaat: meer fulltimers die thuiszitten. Goede oplossing. (....) "Dan heb je namelijk 2x zoveel personeel nodig." Wat is daar erg aan? Het aantal te betalen werkuren blijft gelijk. De leraren kunnen hun werk beter aan. En, geëmancipeerd als we inmiddels zijn, de zorgtaken thuis zijn ook beter verdeeld. Of wil je van dat laatste weer af? "Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben..."" Misschien had je maar beter wel een studie kunnen volgen.
dordtenaar2
dordtenaar214 dec. 2022 - 11:34
@Creature Waarom denk je dat er speciaal wordt aangegeven dat de problemen het grootst zijn in de armere wijken in grote steden? Daar gebeuren die dingen dus en ja, ze gaan lesgeven in Lutjebroek en geef ze eens ongelijk.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:37
"vwb tekorten in arme wijken.........." Daar beschrijf je goed hoe moeilijk het is om in die wijken onderwijs te geven. Ze moeten WEL onderwijs krijgen. Met het tekort aan leraren zijn ze daar meer gedupeerd, want het is niet de meest aanlokkelijke plek om te werken. Dan is het echt een missie. Wordt in de regel moelijker werk niet beter betaald? Voor dit soort wijken mag het lerarensalaris dan ook wel meer zijn.
stokkickhuysen
stokkickhuysen14 dec. 2022 - 14:24
@Creature 'Dan had ik toch meteen mijn spullen gepakt om op een dorpsschool in Lutjebroek les te gaan geven.' Dat is dus een groot deel van het probleem.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 15:04
Betere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een deel van de oplossing. Maar ook maatschappelijke veranderingen waaronder een meer gelijke verdeling m/v van huishoudelijke en zorgtaken.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 15:38
@Danielle. "....ook maatschappelijke veranderingen waaronder een meer gelijke verdeling m/v van huishoudelijke en zorgtaken." Dat moet je Grijs Gebied nog even uitleggen. Die is in de jaren 40/50 blijven hangen.
Gio Servas
Gio Servas
14 dec. 2022 - 6:33
Er zijn een aantal vakken waarbij het meer een roeping is om dit te beoefenen dan gewoon maar een baan. Neem nu zorg en onderwijs. Dit is bij politici bekend waardoor ze weten dat ze veel verder kunnen gaan met uitknijpen dan ergens anders. Het lijkt er alleen op dat de politiek nu echt te ver is gegaan waardoor er in beide sectoren zoveel tekorten zijn aan goed personeel dat de kwaliteit er flink op achteruit is gegaan. De kans is aanwezig dat de politiek hier wel achter komt hoor, over een jaar of 30.....
20 Reacties
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 8:29
Wat door de politiek gezaaid wordt, wordt geoogst in de samenleving. Altijd voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, zal er voor zorgen dat het theater failliet gaat en dat wordt steeds beter zichtbaar in de maatschappij. De problemen worden op papier met protocollen goed tot redelijk geregeld en dan komt de praktijk om de hoek kijken. Politici zijn vooral verbaal goed van de tongriem gesneden, en daardoor wordt er veel gedebatteerd en gediscussieerd. Urenlang in de TK en iedereen moet zijn zegje doen, dan komen de regels en richtlijnen en niemand van de politiek heeft gedacht aan de uitvoerbaarheid in de praktijk. Alle maatschappelijke problemen worden in het Onderwijs gedumpt en dat geldt ook bij de politie en de zorg. Die moeten het dan maar oplossen voor een appel en een ei, incluis theoretische richtlijnen en protocollen. Zo creëer 2 verschillende werelden, de ene met prachtige statistieken en lijstjes en de andere de echte wereld op straat. De politiek is er de laatste 40 jaar niet achter gekomen, dus ik betwijfel of ze dat over een jaar of 30 wel doen.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 8:31
@Gio Tot 2x modaal verdienen als leraar en dan uitgeknepen worden....?
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 dec. 2022 - 9:14
@gio, hoezo 'uitknijpen'. Per basisschoolleerling is er 8500 euro per jaar beschikbaar voor het onderwijs. Het salaris voor een onderwijzer is prima, tot >70K per jaar voor een HBO functie. Problemen liggen meer bij de inhoud gok ik, veel controle/administratie, mondigere/veeleisende ouders, meer leerlingen met een rugzak/achterstand. Het beroep van leraar was vroeger wellicht een stuk makkelijker.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:41
Oooohhhh Jozias. Wat zet je toch weer een verkeerd beeld neer. Ja. Er zijn leraren die 2 keer modaal verdienen. Maar dat is niet het gros. Dat zijn zij die al langer aan de bak zijn en/of directieleden. Niet anders dan in het bedrijfsleven.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:43
@Jozias. Sterker nog. In het bedrijfsleven lopen de salarissen veel hoger op.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:45
@Jozias. ....... en daarom kiezen er zo weinig voor het lerarenvak.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 12:18
@Jozias "Tot 2x modaal verdienen als leraar en dan uitgeknepen worden....?" Wederom roep je maar wat, zonder met de context rekening te houden.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 12:38
@volrin https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-basisonderwijs “Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het primair onderwijs bestaat uit het (speciaal) basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.“ Wat klopt er precies niet aan mijn reactie?
Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 12:40
@Jozias2, klinkt leuk, maar bijna geen vaste fulltime baan in te vinden en veel werkzaamheden buiten werktijd om. Veel nevenactiviteiten waardoor het echt lesgeven onder druk komt te staan en laat dat nu net iets zijn waarom de meeste mensen leerkracht worden. Verder gaat het uitknijpen misschien wel niet zozeer om de leerkrachten zelf (behalve qua tijd) maar om het onderwijs zelf.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 15:46
@Jozias. Wat klopt er nu niet aan jouw reactie? Je komt hiermee: “Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand:" Daar staat NIET : IEDERE leraar verdient 7.190,- per maand. Daar moet je eerst heel wat jaartjes voor aan het werk zijn. Je kunt het een beetje vergelijken met salarisschalen in het bedrijfsleven. Daar zit ook niet iedereen alleen maar in de hoogste schaal. Dat duurt even. Als je die schaal al haalt. Snap je? Ik weet, het is moeilijk.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 16:01
@Jozias. Gezien de ervaring met discussies met jou, houd ik het hierbij.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 16:49
@Jozias "@volrin https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/vraag-en-antwoord/wat-verdien-ik-als-leraar-in-het-basisonderwijs “Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het primair onderwijs bestaat uit het (speciaal) basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.“ Wat klopt er precies niet aan mijn reactie? " Het zou bijna grappig zijn, als het niet zo triest was. Je laat compleet mijn oorspronkelijke reactie weg, plaats iets wat ik niet in twijfel heb getrokken en vraag dan wat er fout was aan je reactie. Wat er fout aan was heb ik al in die reactie gezegd, die jij hebt weggelaten. Je weet wel de context.....
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 17:42
@volrin Waar heb je het over? Dit was jouw reactie: “@Jozias "Tot 2x modaal verdienen als leraar en dan uitgeknepen worden....?" Wederom roep je maar wat, zonder met de context rekening te houden.” Welke ‘context’ laat ik weg? Jij stelde dat ik zomaar wat riep. Ik toon volgens mij aan dat hetgeen ik zei volledig juist is: een leraar verdiend tot 2 x modaal.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 23:47
@vdbemt Ik snap heel goed hoe salarisschalen werken Daarom had ik het in mijn eerste reactie over een salaris TOT 2x modaal. Uiteraard begint een beginnend leraar nooit gelijk het maximum. In mijn tweede post geef ik ook het laagste en hoogste niveau weer. Dus nogmaals wat klopt er niet aan?
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 23:51
@vdbemt Bij welke baan in het bedrijfsleven is het zo gangbaar om 2 dagen in de week te kunnen werken bij functies op hbo niveau en heb je zoveel vrij, een baangarantie voor het leven en altijd een baan op fiets afstand beschikbaar? Uiteraard kun je in het bedrijfsleven soms meer verdienen. Maar je kunt daarbij niet alleen kijken naar de primaire arbeidsvoorwaarden en de secundaire incl rechtspositie maar even buiten beschouwing laten.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 23:51
@vdbemt Bij welke baan in het bedrijfsleven is het zo gangbaar om 2 dagen in de week te kunnen werken bij functies op hbo niveau en heb je zoveel vrij, een baangarantie voor het leven en altijd een baan op fiets afstand beschikbaar? Uiteraard kun je in het bedrijfsleven soms meer verdienen. Maar je kunt daarbij niet alleen kijken naar de primaire arbeidsvoorwaarden en de secundaire incl rechtspositie maar even buiten beschouwing laten.
vdbemt
vdbemt15 dec. 2022 - 13:06
@Jozias. Je kraamt zulke onzin uit, hoewel ik zou stoppen, moet ik hier toch wel even op reageren. Baangarantie voor het leven??? Absurde onzin. Als je toevallig lesgeeft op een school in een buurt die vergrijst, en minder toestroom krijgt, kun je toch mooi je baan verliezen. NIKS garantie.
Jozias2
Jozias216 dec. 2022 - 11:52
@vebemt Zolang er sprake is van een lerarentekort is er baangarantie. Is het niet op die ene school dan wel op die andere. In de regel binnen dezelfde wijk. Er is een zeer sterke rechtspositie en altijd behoefte aan leerkrachten en dat weid verspreid door het land. Dat is in veel (commerciële) sectoren waarin mensen in een niche werken of afhankelijker zijn van de markt wel anders.
vdbemt
vdbemt17 dec. 2022 - 11:00
@Jozias. (nog 1 keer) "Zolang er sprake is van een lerarentekort is er baangarantie" . Slimpie. Zolang Fokker vliegtuigen bouwde, was er baangarantie. Zolang er op het leger niet bezuinig werd, was er baangarantie (in 2013 -2015 gedwongen ontslag van enkele duizenden). Zolang het de KLM goed gaat, is er baangarantie (ontslag van 1500 mws in 2020) . Dat is het met 'zolang'. Dat is geen garantie.
Jozias2
Jozias217 dec. 2022 - 22:36
@vdbemt Nou nee het verschil is dat bij fokker er specialistische technici in de luchtvaart techniek werken. Als fokker failliet gaat kun je niet zomaar elders terecht. Dan zie je nu ook met het verplaatsen van werk naar fokker Papendrecht. Er zijn in Nederland 6700 basisscholen. Los van de rechtspositie van de leerkracht kun je altijd elders terecht binnen een paar km voor hetzelfde werk. Dus klikt het niet met de directeur, zijn er andere inzichten of krijg je je zin niet. Je kunt zo naar een andere basisschool.
pahan
pahan
14 dec. 2022 - 6:21
In alle sectoren zijn tekorten, het is niet verrassend dat er ook tekort leerkrachten zijn. Er is uitgebreid voor gewaarschuwd, maar we zijn met zijn allen niet in staat geweest het tij te keren. En dat er een miljoen huizen bijgebouwd worden betekent dat er een groot aantal scholen bij zal komen, waardoor die tekorten niet af zullen nemen. Maar onderwijs is natuurlijk wel de basis. Het is tijd om de Mammoetwet op de schop te nemen. En daar geen enkele maatregel in de schuwen.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 15:48
Het heeft weinig mnet de Mammoetwet te maken. Het heeft te maken met hoe belangrijk onze overheid onderwijs vindt en hoeveel ze er aan willen besteden. Te weinig. Zo simpel is het.
Jozias2
Jozias2
13 dec. 2022 - 22:20
Er is geen tekort aan leraren. Er zijn op zich leraren genoeg. De arbeidsparticipatie van deze deeltijd prinsjes en -prinsesjes is te laag.
13 Reacties
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 8:53
Weer eentje die alleen naar de symptomen kijkt en dan de oorzaken er maar bij verzint.
mijn-mening
mijn-mening14 dec. 2022 - 9:14
Zo lang rechtsmensen gemiddeld genomen te asociaal zijn om in het onderwijs te gaan werken, moeten ze, denk ik, gewoon hun bek houden over dat beroep.
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 9:20
@Volrin Natuurlijk ligt het aan de slachtoffers zelf, als zij nou maar gewon doen wat de politiek ze opdraagt, zijn er helemaal geen problemen. Het is vooral een kwestie van te korte rokjes en afkeurenswaardig gedrag, niet kijken naar de oorzaak maar via symptomatische aanpak het probleem weg discussiëren. Dat gebeurt al 40 jaar en vandaar dat we nu in deze puinhoop zijn beland. Niet de oorzaak wegnemen, maar blijven wijzen naar symptomen, alsof je dan het probleem oplost. Nog meer richtlijnen, nog strenger toezicht en regels vanuit het ministerie, Het is het paard achter de wagen spannen en dan na een aantal jaren constateren dat vele problemen nog steeds gelden. Je beledigt ze en je bedenk wat soundbites als leuke opmerking en dan is het probleem opeens weg. Zowel bij de politiek regeert de onkunde en incompetentie, als ook bij de simpele niet werkende bijdragen.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 10:20
@volrin In welke andere sector met hbo opgeleid personeel is er zoveel deeltijd? Dan moet je toch kijken wat een hogere arbeidsparticipatie in de weg staat? Met een hogere arbeidsparticipatie is het lerarentekort opgelost.
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 11:00
Jozias, Uw bijdragen getuigen opnieuw van vooroordelen en onwetendheid. U leest mijn ervaringen in het onderwijs en verwijt mij klagen. Ieder, die hier denigrerend spreekt over het beroep en de arbeidsvoorwaarden en het loon, dat men verdient, nodig ik uit eerst zich een paar maanden nuttig te gaan maken in een school waar veel achterstanden zijn. Men kan vrijwilligers goed gebruiken. De problemen zijn lang geleden ontstaan. De intensieve didactische lees-taalmethode werd vervangen door een minder tijdsintensieve. De leerkrachten met ervaring die in hechte teams hun onderwijs hadden vormgegeven werden overvallen door de bezuinigingsdrang. Steeds veranderen, steeds zogenaamd beter, steeds minder onderwijs, steeds meer moesten leerlingen zelf zich gaan ontwikkelen. Oudere leerkrachten werden weggewerkt, nietingezet om jongere collega’s op te leiden of in te werken. Jong en goedkoop was beter! Ondertussen liepen de resultaten schrikbarend terug. Men werkt structureel over. Daarvoor krijg je kritiek, zoals de beschuldigingen van structurele discriminatie. Wie gaat dit werk doen? Ze willen idealisten, die vrijwillig zich willen laten beledigen en daarbij ook niet klagen. Onze kinderen verdienen beter. Ze verdienen gedegen onderwijs en dat ze kansen krijgen in de wereld. Nu wordt er alleen geprofiteerd door leerlingen, die naar privles kunnen gaan. We creëren monsters. De prinsjes en prinsesjes staan niet voor de klas. Ze zijn opgegroeid en vallen door de mand.
Jozias2
Jozias214 dec. 2022 - 12:46
@gerygrr Allemaal zaken die niets met de stelling te maken hebben. Welke vooroordelen en onwetendheid? Feit is dat leraren relatief veel in deeltijd werken: Bron: “Het onderwijs is een van de sectoren met relatief veel onderbenutte deeltijders. Van de mensen met een deeltijdbaan in het onderwijs, wil 7,8% meer uren werken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).“ Feit is ook dat het maken van meer uren en dus het beter benutten van het arbeidspotentieel het tekort aan leraren beperkt of voorkomt. Bron: “De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert om het voor onder anderen leraren aantrekkelijker te maken om meer uren te gaan werken. “ Dan kun je allerlei andere problemen er bij gaan halen maar als die een hogere arbeidsparticipatie in de weg staan moet je die punten oplossen.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 12:54
@Jozias "In welke andere sector met hbo opgeleid personeel is er zoveel deeltijd? " Je eerdere denkfout herhalen, maakt het niet minder een denkfout. "Dan moet je toch kijken wat een hogere arbeidsparticipatie in de weg staat?" Dan moet je naar de feiten kijken inderdaad. Niet naar jouw onderbuik aannames. "Met een hogere arbeidsparticipatie is het lerarentekort opgelost. " Dit veronderstelt dat dat mogelijk is. Wat je nog op geen enkele wijze hebt aangetoond. En je ging verder dan dat in je oorspronkelijke bericht; daarin stelde je dat leraren die parttime werken prinsen en prinsesjes zijn. Pure onzin.
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 15:48
Precies wat Volrin zegt! Prinsjes en prinsesjes, dat is uw vooroordeel. Mevr. Merel Vroonhoven heeft de stap gezet van AFM heeft de overstap gemaakt naar speciaal onderwijs. Gaat u zich verdiepen in haar ervaringen en haar keuze voor parttime werk!
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 15:58
@Jozias. "In welke andere sector met hbo opgeleid personeel is er zoveel deeltijd? " Nou, bijvoorbeeld de zorg en omroep, advocatuur, communicatie. "Dan moet je toch kijken wat een hogere arbeidsparticipatie in de weg staat? " Ja, dat is een goede. Maar ook WAAROM het een hogere arbeidsparticipatie in de weg staat. Dan blijft ook nog de vraag over of je iedereen alleen maar fulltime wilt laten werken. Er bestaat ook nog zoiets als een gezin. "Met een hogere arbeidsparticipatie is het lerarentekort opgelost." Daar zie ik graag bewijs voor. Het zal zeker helpen. Maar deze conclusie is geheel aan jou (ongefundeerd) omdat het past in jouw verhaal.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 16:03
zoals ook elders gezegd: gezien de ervaring met discussies met jou, houd ik het hierbij.
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 16:04
De cijfers van het CBS, kloppen die wel? Wil 7,8 % van het deeltijdpersoneel meer werken? Wie zijn dat? De partimers met partner en goede baan niet, kan ik verzekeren. De starters die nog vaste moeten aangesteld en bij krimpende schoolbesturen werken kunnen niet op aanstellingen rekenen. De achterstandswijken hebben er niets aan. Wist u, dat de schoolkampen, de nachten niet meetellen als gewerkte uren? Er wordt teveel te krap berekend of simpelweg geschrapt. Je onderwijsbaan is sowieso altijd aan het werk zijn, ook avonden en in de weekends.
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 16:32
https://www.nouveau.nl/personality/powervrouwen/merel-van-vroonhoven-topvrouw-staat-nu-voor-de-klas?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Voor Jozias, mevrouw van Vroonhoven vertelt.
Jozias2
Jozias215 dec. 2022 - 22:41
@vdbemt De meeste deeltijdbanen zijn in de horeca waar veel jongeren werken maar de zorg en het onderwijs staan in de top 5 van deeltijdbanen en daarbij de enige met banen op hbo niveau. Advocatuur zeer zeker niet. Als je bij een beetje advocatenkantoor werkt werk je heel veel meer dan full time. Je hebt het over deeltijd werken vanwege ‘het gezin’. Zou zeggen lees de onderzoeken. Veel vrouwen en iets minder mannen gaan al deeltijd werken voordat ze kinderen hebben om ook ‘me-time’ te hebben. Veel vrouwen blijven part time werken nadat de kinderen naar de middelbare school zijn of zelfs het huis uit zijn. En het is heel makkelijk te berekenen dat als bijna iedereen 2 of 3 dagen werkt en je een tekort hebt van 10%, het probleem op te lossen is door de arbeidsparticipatie te verhogen. Als iedereen 4 dagen werkt is het opgelost. Het is geen kwestie van kunnen maar willen. En als er zaken in de weg staan zoals het gebrek aan emancipatie dan moet je daar wat aan doen. En leg anders uit waarom de situatie in Nederland heel anders is dan in andere landen.
Y-Line
Y-Line
13 dec. 2022 - 20:57
Geen mensen voor de zorg, geen docenten en geen huizen: surprise!
1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier14 dec. 2022 - 17:06
Voor jou mischien, maar links kaart dit al jaren aan. Alles het gevolg van VVD beleid.
Peterrr.
Peterrr.
13 dec. 2022 - 20:31
De salarissen in het basisonderwijs zijn op zich prima. Het probleem is vooral dat je als leerkracht de laatste tien jaar te grote klassen, met teveel zorgleerlingen hebt. Er zijn maar weinig leerkrachten die het werk puur voor het geld doen, dus raak je gefrustreerd, moedeloos, kom je tijd tekort om te doen wat je wil doen enz. en haken er mensen af. Ik schrik wel van het aantal vacatures. Dat is bijna 1,5 leerkracht per basisschool in Nederland. Als er dan ook nog de nodige klassen bezet worden door iemand zonder diploma, dan moeten steeds minder mensen meer werk verrichten. Zolang de klassen niet kleiner gemaakt worden en de kinderen die nu vanwege bezuinigingen in het reguliere onderwijs gehouden worden, gaat dit tekort alleen maar oplopen. Er is trouwens geen lerarentekort. Wel is er een tekort aan mensen met een onderwijsbevoegdheid die voor de klas willen staan. Maak het onderwijs aantrekkelijker en je hebt kans dat een aantal terug wil keren.
14 Reacties
FelixFlex
FelixFlex13 dec. 2022 - 23:22
Vergeet daarbij niet dat het voor een leerkracht vrijwel onmogelijk is om in een stad te gaan wonen, dat parkeren onbetaalbaar is gemaakt en dat het OV niet altijd een optie is. In tegenstelling tot het ideaalbeeld van de meeste stadsbestuurders die geen idee hebben (maar wel een electrische bakfiets). Dit zelfde geld bijvoorbeeld voor politieagenten of winkelpersoneel: hoe graag ze zouden willen: in de stad werken wordt onmogelijk gemaakt.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 5:28
"Er zijn maar weinig leerkrachten die het werk puur voor het geld doen" Klopt, meer geld voor het onderwijs is daarom ook niet zozeer een oproep specifiek voor hogere lonen, maar vooral om meer mensen in te kunnen huren. "Maak het onderwijs aantrekkelijker en je hebt kans dat een aantal terug wil keren." Een van de redenen dat het onderwijs onaantrekkelijk is (naast de hoge werkdruk) is dat het veel minder betaald dan andere banen met een vergelijkbare of zelfs kortere opleiding. Dus ja, ook het loon blijft een pijnpunt.
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 6:37
@volrin, ter informatie. Als je 12 jaar voor de klas staat in het PO zit je op iets meer dan 3000 netto per maand en daar komt op jaarbasis nog ruim 5000 netto bij aan vakantiegeld en toeslagen. Daar is niets mis mee. Wist je dat een fulltime leerkracht (voor de laatste CAO verhoging) ongeveer 80.000 euro kost en dat de overhead per leerkracht boven de 100.000 is. Ik vind dat die verhouding helemaal zoek is. Het is ook erg onduidelijk waar al dat geld aan overhead heengaat. In ieder geval te weinig naar mensen die het veldwerk (zelf lesgeven) doen...
Jonkheer
Jonkheer 14 dec. 2022 - 7:51
@Volrin - Ik heb een zoon die voor de klas gaat. Hij en zijn klasgenoten worden niet zozeer geremd door salarissen. Nee, ze schrikken tijdens hun stages van ouders die op hoge poten verhaal komen halen. Ontsporende rapportbesprekingen. Kinderen met onaangepast gedrag waar niemand tegen durft op te treden. Nieuwe lesmethodieken die eerder frivool en creatief qua opzet zijn dan dat ze kinderen iets bijbrengen. "Belangrijke vakken als geschiedenis en aardrijkskunde sneeuwen hierdoor echt onder." Godzijdank is mijn zoon een kerel van stavast. Eentje die er bewust voor kiest om straks een baan te zoeken in een achterstandswijk 'omdat je dáár echt het verschil kunt maken'. Maar veel van zijn klasgenoten weten al voordat ze afzwaaien van school, dat ze uiteindelijk níet in het onderwijs willen belanden. Dát is zorgelijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2022 - 8:13
In 2016 was het korte tijd in het nieuws dat er te weinig interesse voor de PABO was bij studenten met een migratieachtergrond. Ook dat een kleine helft van de PABO studenten de eindstreep niet haalde om diverse redenen. De instroom is in 2021 weer gedaald na een korte opleving. Ook de zij-instroom vangt dat niet op. Momenteel wordt naar ik begreep geknutseld aan de toelatingseisen.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 9:14
@Peter "@volrin, ter informatie. Als je 12 jaar voor de klas staat in het PO zit je op iets meer dan 3000 netto per maand en daar komt op jaarbasis nog ruim 5000 netto bij aan vakantiegeld en toeslagen. " 1. Bron? 2. Dat is pas na 12 jaar werken. Daar moet je wel eerst zien te komen. 3. Ander banen, zelfs met een lagere opleiding (MBO, techniek, infrastructuur) bieden een startsalaris van 3000 euro. "Wist je dat een fulltime leerkracht (voor de laatste CAO verhoging) ongeveer 80.000 euro kost en dat de overhead per leerkracht boven de 100.000 is." Dat zegt niks op zichzelf. Dat zegt pas wat als je het vergelijkt met wat de leraar oplevert en wat vergelijkbare beroepen/taken opleveren en kosten. "Ik vind dat die verhouding helemaal zoek is." Op basis waarvan? Je maakt helemaal geen inhoudelijke vergelijkingen. Je noemt alleen aantal bedragen zonder context. " Het is ook erg onduidelijk waar al dat geld aan overhead heengaat. In ieder geval te weinig naar mensen die het veldwerk (zelf lesgeven) doen..." Dat klopt en is vooral het gevolg van het schadelijke idee van de lumpsum en de te grote invloed van schoolbesturen.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 9:19
@jonkheer "Ik heb een zoon die voor de klas gaat." Ik sta zelf voor de klas. "Hij en zijn klasgenoten worden niet zozeer geremd door salarissen." Ik zei dan ook dat het EEN VAN de grootste problemen is. " Nee, ze schrikken tijdens hun stages van ouders die op hoge poten verhaal komen halen. Ontsporende rapportbesprekingen. Kinderen met onaangepast gedrag waar niemand tegen durft op te treden. Nieuwe lesmethodieken die eerder frivool en creatief qua opzet zijn dan dat ze kinderen iets bijbrengen. "Belangrijke vakken als geschiedenis en aardrijkskunde sneeuwen hierdoor echt onder."" Klopt, als geschiedenis docent kan ik dit alleen maar beamen. "Godzijdank is mijn zoon een kerel van stavast. Eentje die er bewust voor kiest om straks een baan te zoeken in een achterstandswijk 'omdat je dáár echt het verschil kunt maken'. Maar veel van zijn klasgenoten weten al voordat ze afzwaaien van school, dat ze uiteindelijk níet in het onderwijs willen belanden. Dát is zorgelijk." Mee eens.
Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 11:29
@volrin ‘ maar vooral om meer mensen in te kunnen huren.’ Die mensen zijn er niet.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 12:55
@Y-line "@volrin ‘ maar vooral om meer mensen in te kunnen huren.’ Die mensen zijn er niet. " Ik heb het over ondersteunend personeel, niet leraren.
vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 16:09
Wat een werknemer een werkgever kost, is niet hetzelfde als wat de werknemer aan salaris verdient. Dit moeten we dus misschien met een korrel zout nemen? : "Wist je dat een fulltime leerkracht (voor de laatste CAO verhoging) ongeveer 80.000 euro kost en dat de overhead per leerkracht boven de 100.000 is." Het salaris van een leraar is niet slecht, van de ervaren leraar best goed te noemen, maar dat mag dan ook wel. Rijk word je er niet. Dan moet je toch echt het bedrijfsleven in. En de praktijk is dat zelfs de beginner het bedrijfsleven interessanter vindt.
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 20:01
@Volrin, je kan het zo invullen via https://www.onderwijssalaris.nl/ Dat is een tool van de AOB. Klopt op de cent. Raar dat jij in het onderwijs werkzaam bent en hier nog nooit van gehoord hebt en dat je niet weet dat je 12 salaristreden hebt. Dus na 12 jaar al in je eindschaal zit. Als je op je 23 afstudeert, dan sta je 45 jaar voor de klas. Dus 33 jaar in je eindschaal. Is een prima CAO, vind ik. Wat betreft van die overhead kan ik even niet zo snel vinden. Maar dat is al een paar keer naar voren gekomen in twitterdraadjes via de vakbond Leraren in actie. Zij strijden tegen deze verhouding. Natuurlijk moet er overhead zijn, maar de verhouding is zoek. Waar is jouw bron dat iemand met MBO techniek als startsalaris 3000 netto per maand verdiend. Dat lijkt mij namelijk een erg sterk verhaal.
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 20:12
@Volrin, ik heb even gegoogled naar wat het startsalaris van iemand met MBO techniek infrastructuur is. Dan vind ik het volgende: "Na je studie start je tussen de 1916 euro en 2533 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2617 euro tot 3769 euro bruto." Jij hebt het dus over 3000 bruto, wat volgens google al veel te hoog is, maar ik heb het dus over 3000 NETTO... Scheelt maar 40% aan belasting...
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 21:59
vdbemt 14 dec. 2022 - 17:09 Wat een werknemer een werkgever kost, is niet hetzelfde als wat de werknemer aan salaris verdient. Dit moeten we dus misschien met een korrel zout nemen? @VdBemt, als je iets niet begrijpt kun je er voor kiezen om te schrijven dat je wat een ander zegt met een korrel zou moet nemen, je kan ook even vragen om een nadere toelichting. Die 80.000 euro was het bedrag waar een leerkracht voor op de begroting staat, dus idd wat jij zegt, niet het salaris dat hij/zij krijgt. Tegenover die 80.000 staat dus het bedrag van boven de 100.000 euro aan overhead. Met andere woorden. Slechts zo'n 40% van de onderwijsbegroting gaat naar mensen die daadwerkelijk voor de klas staan. Oftewel, er gaat heel veel geld richting het onderwijs, maar veel te weinig naar mensen die lesgeven/met kinderen werken. Ik heb deze cijfers niet bedacht, ook maar gelezen, maar schrik er wel van. Er vloeit dus heel veel geld weg naar mensen die wel 'iets doen' in het onderwijs, maar waarvan het maar de vraag is of de kinderen er ook echt bij gebaat zijn. Hopelijk is het je nu wel duidelijk. Ik was vanavond aan het werk, dus ben er nog niet aan toegekomen om het op te zoeken. Maar wat ik las van mensen van de vakbond liggen de verhoudingen dus echt zoals ik het hierboven heb geschreven.
vdbemt
vdbemt15 dec. 2022 - 16:06
@Peterr "@VdBemt, als je iets niet begrijpt kun je er voor kiezen om te schrijven dat je wat een ander zegt met een korrel zou moet nemen, je kan ook even vragen om een nadere toelichting.". Ja. Dat zou ook gekund hebben. Dank iig voor de nadere toelichting. Het is inderdaad een stuk duidelijker.
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon
13 dec. 2022 - 19:59
Lastig inderdaad. Als je dan toch de keuze hebt als leraar of onderwijzer, dan ga je ook niet in een v/d grote steden werken en wonen, waar woonruimte het duurst is. Om dan ook nog voor de meest uitdagende doelgroep te staan.
2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 11:02
Plus de parkeerkosten in de grote steden! Niet te doen.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 dec. 2022 - 13:23
1900 voor een kamer in Amsterdam. Wat verdiend een leraar? 2200 ? goede deal? Gaaf land !
WillemdeGroot
WillemdeGroot
13 dec. 2022 - 19:27
Dus is het zoeken naar oorzaken... De algemene komen voorbij: salaris, te grote klassen, te afmattend, etc. Wellicht tijd om dit probleem in een breder kader te plaatsen? De tijdgeest, waarin materie en niet sociale aspecten ingeburgerd zijn? De tijdgeest, waarin het ego centraal staat en niet een bredere visie op de maatschappij? De tijdgeest, waarin machogedrag en prestatiedrang opgeld doen? En waarom haken jongens eerder af dan meisjes in de opleiding en so wie so in het hele onderwijs? Cultuur? Aanzien? Emancipatie? Zeg het maar...
8 Reacties
Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 20:38
Niet mijn tijdsgeest - Dat van politici en hun geloof in de markt. Ik hoor de mensen op straat alleen nog maar boos zijn op de politiek. Eigenlijk mogen ze zich in hun handen wrijven dat extreem rechts nog niet de macht gekregen heeft. Voor hoe lang nog? ik maak me er zorgen over.
Gimli1955
Gimli195513 dec. 2022 - 21:29
Je hebt gelijk, Ontheemde. Er is al sinds heel lang niet geïnvesteerd in de samenleving. Er is bezuinigd op het onderwijs, de zorg, de veiligheid. Nu zullen de aanhangers van het systeem direct wijzen dat er steeds meer geld naar de verschillende maatschappelijk relevante zaken is gegaan, en dat klopt. Het is echter belangrijk te constateren dat het minder meer is dan noodzakelijk, en dat de bureaucratische kosten veel meer zijn gestegen, waardoor er minder is besteedt aan de noodzakelijke zaken als Onderwijs, Zorg en Veiligheid. De reeksen reorganisaties en vernieuwingen, zoals de onderwijsvernieuwingen, Nationale Politie en fusieperikelen in de zorg, heeft gezorgd voor de uitholling. Met ieder nieuw kabinet kwamen weer vernieuwingen, vakken werden ingevoerd en verdwenen weer zoals bijvoorbeeld techniek, verzorging, filosofie, O&O, en elke keer werd er meer gevraagd van het personeel. Met de vergrijzing en het negatieve imago, incluis gemis aan promotie kansen en de afwezigheid van groei in besteedbaar inkomen, maar wel een grote verantwoordelijkheid en werkdruk, was dit al lang voorspelbaar. Wat door de politiek en dan vooral de regering gezaaid wordt, wordt in de samenleving geoogst. Extreem rechts is een gevolg van een oorzaak en dat is lang gelden al ingezet. De vergrijzing hadden ze al vanaf de jaren 60 kunnen zien aankomen. De politiek kijkt niet verder dan 1 verkiezingsperiode en de tijd van visie ligt ver achter ons
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 5:30
"De tijdgeest, waarin materie en niet sociale aspecten ingeburgerd zijn?" Burgerschap is juist op alle scholen een verplicht onderdeel, dus het gaat echt niet alleen om materie. "De tijdgeest, waarin het ego centraal staat en niet een bredere visie op de maatschappij?" Ook onzin gezien de nadruk op burgerschap. "Zeg het maar..." Laten we bij de feiten blijven in plaats van zomaar dingen te roepen.
WillemdeGroot
WillemdeGroot14 dec. 2022 - 9:37
Dank voor de reacties, Ontheemde, Gimli en Volrin. Om met de laatste te beginnen: hij/zij haalt een lesvak aan om aan te tonen dat dat vak invloed heeft op later maatschappelijk gedrag. Denk nog even na, Volrin. Net zo bij je laatste zin. Ik roep namelijk niets, maar ik vraag. En wat zijn dan jouw 'feiten'? Maar vooral, en daar doel ik op, wat schui8lt er achter die feiten? Ooraak, gevolg, zeg maar Dank voor je komende antwoord, V. Gimli en Ontheemde dragen wel mogelijke oorzaken aan, dank. Die tijdgeest, ook flexibel, overigens, hebben we met elkaar geschapen: democratie, dus b.v. de marktwerking, onderdeel van een groter geheel, het neoliberalisme, daar zij 'we' debet aan. Constateer wel een geleidelijke kentering, zie het CDA. Ook ik maak me zorgen, Ontheemde, over een mogelijke beleidsinbreng van extreemrechts. Een ontwikkeling die mogelijk samen te vatten valt met de bekende uitdrukking: geef het volk brood en spelen... En dar doen die extreme partijen. Gimli. Grotendeels volledig met je eens. Het huidige maatschappelijke klimaat is uiteraard een gevolg van wat we gezaaid hebben. Het antwoord op de vraag hoe dat allemaal mogelijk is geweest, vraagt een lang betoog, maar is wellicht samen te vatten met: bied glinsterende kraaltjes aan en ieder wil ze hebben: ego, nu, dus....
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 13:21
@Willem "Om met de laatste te beginnen: hij/zij haalt een lesvak aan om aan te tonen dat dat vak invloed heeft op later maatschappelijk gedrag." Dat deed ik niet. Ik wees erop dat burgerschap, school breed, geacht wordt bijgebracht te worden. " Denk nog even na, Volrin. " Gezien jouw ondoordachte aannames zou ik niet zo snel zijn anderen te manen na te denken. "Net zo bij je laatste zin. Ik roep namelijk niets, maar ik vraag." Insinuerende vragen. Of zoals het in het Engels zeggen: JAQ-ing off. https://rationalwiki.org/wiki/Just_asking_questions
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 13:22
@Willem "En wat zijn dan jouw 'feiten'?" Welke specifiek? "Maar vooral, en daar doel ik op, wat schuilt er achter die feiten? Oorzaak, gevolg, zeg maar Dank voor je komende antwoord, V." Ik kan je pas antwoorden als je specifiek bent. Welke feiten?
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 13:24
@Willem "Gimli en Ontheemde dragen wel mogelijke oorzaken aan, dank." Das leuk de bewijslast omdraaien.
Gimli1955
Gimli195514 dec. 2022 - 14:39
@Willem Aan de andere kant is er al heel lang geen aandacht voor de noden van de burger en als er dan 1 of 2 partijen dat wel bieden, dan is eenoog koning in het land der blinden. Het huidige beleid stuurt aan op wantrouwen, controle en repressie om de macht te behouden. Ik wil niet overkomen als een complotdenker. Echter een jaar geleden werden door de FVD inhoudelijke vragen gesteld aan Rutte over de FVD en Rutte verzekerde dat hij hr. Schwab niet kende en niets had gelezen over de Great Reset. Nu een jaar later is het ingeburgerd nieuws en worden erg veel plannen als eID en CBDC, tegen een aangenomen motie van de TK in, gesteund in de EU. Het debat wordt vervolgens door de coalitie weggestemd en worden moties en gerechtelijke uitspraken genegeerd. Mijn advies is : Luister naar die zaken die niet genoemd worden en plannen die nu heel hard worden weersproken. Veel zaken uit het verleden blijken naderhand toch geen complot te zijn geweest. Voorbeelden : schade van de gaswinning, schade aan onschuldige bijstanders, die verplicht waren te werken met Chroom6, de zwarte lijsten, de briefjes van politici die voorspelbaar verdwenen en de gewiste sms jes van Rutte. Eerst met de hand op het hart naar het land der fabelen verwezen en later toch waar. Kleine zijstap : Voor het vergroten van de graftombe van de Oranjes zijn 500 graven van belangrijke Delftenaren geruimd, maar dan heb je ook wat. Dat werd niet in de media gemeld.
Ontheemde
Ontheemde
13 dec. 2022 - 19:11
Jarenlang afbraakbeleid van Rutte en zijn vriendjes van CDA, PvdA, D66, GroenLinks, CU en PVV hebben hun vruchten afgeworpen. Neem aan dat bij deze partijen nu de vlag uitgaat want hier hebben ze toch jaren zo hard voor gevochten. Gooi nog maar wat extra centen naar het leger en naar schatrijke buitenlandse aandeelhouders van megabedrijven! Daar voor doen jullie het allemaal tenslotte.
11 Reacties
KritischKijken
KritischKijken13 dec. 2022 - 20:49
Zo, dat lucht op. Gelukkig heeft de rest vd oppositie the silver bullet.
Y-Line
Y-Line13 dec. 2022 - 20:56
'Gooi nog maar wat extra centen naar het leger ' Domme stelling, er is jarenlang roofbouw gepleegd op Defensie.
Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 21:04
[ In totaal heeft Defensie in 2022 € 12,9 miljard te besteden. ]
Gimli1955
Gimli195513 dec. 2022 - 21:42
@KritischKijken Dat is het meest trieste. Zowel de oppositie als de coalitie heeft de silver bullet niet. De huidige politiek is niet eens in staat om een project als de waterwerken in Zeeland uit te voeren, De aanleg van de totale gasaansluitingen is zelfs onmogelijk. De incompetentie straalt je tegemoet, het zijn vergadertijgers geworden zonder visie, zonder perspectief. Noem 1 project van de laatste 20 jaar wat on budget en op tijd werd geklaard? Er moeten 900.000 woningen gebouwd worden in 10 jaar tijd en er worden afgelopen jaar 6000 opgeleverd. Reorganisatie Nationale Politie duurt nu al 2 x zo lang en 2x zo duur gebleken. Kijken naar zo veel incompetentie lucht niet op, het zorgt voor dure tijden. Het klinkt fatalistisch en dat is het ook. Veronderstellen dat onze samenleving het eeuwige leven heeft, is door de geschiedenis aantoonbaar tegengesproken. Er zijn heel wat samenlevingen na een tijdje ingestort en de oorzaak was duidelijk. Gemakzucht en luiheid in de leiding en gebrek aan visie van de civilisaties heeft een negatief effect gehad. Kijk om je heen naar de verslaving aan sport en spel, nu weer de WK in Qatar.
LaBou
LaBou 13 dec. 2022 - 22:11
"Domme stelling, er is jarenlang roofbouw gepleegd op Defensie." En nog steeds zijn de russen er niet in geslaagd de Noordzee te bereiken.
Volrin
Volrin14 dec. 2022 - 5:31
Hoe heeft GL het onderwijs afgebroken? Ze hebben nog nooit in de regering gezeten.
Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 5:53
@Y-Line, het probleem is dat er descennia lang roofbouw gepleegd is op: Onderwijs, zorg, woningbouw, wegenbouw, sociale zekerheid en zo ongeveer alles wat Nederland groot maakte. Toch zijn we elk jaar meer en meer gaan betalen. Dan vraag je je toch wel af wat de overheid met dat geld gedaan heeft?
Peterrr.
Peterrr.14 dec. 2022 - 6:43
Grappig dat GL zo vaak genoemd wordt als schuldige aan alles wat fout gaat in NL. Terwijl die partij, zoals Volrin terecht zegt, nog nooit in de regering heeft gezeten. Dat het al een paar dagen zo koud is in NL is vast ook de schuld van GL. En dat Van Dijk en Berghuis hun pingel misten tegen Argentinië natuurlijk ook de schuld van Gl....
Gerygrr
Gerygrr14 dec. 2022 - 11:14
Gio Servaes, Men is gaan managen van dat geld. Elke maatregel werd doorgedrukt door bestuur en door hen aangestelde managers. De ad interims hebben veel kapot gemaakt en daardoor bezuinigd. Wie ouderen met kennis en ervaring liefst wegwerkt en daarvoor jonge goedkoop en onervaren en beïnvloedbaar aanstelt heeft de verantwoordelijkheid. De verwende, ik-weet-het-beter-want ik heb-gestudeerd interim, die is binnengelopen. De gewone leerkrachten konden gewoon ook mbo zijn en door.eren. Of zij-instromer zijn, of we gaan pretlessen inhuren of klassenassistenten gaan taken overnemen….. Het zijn oplossingen, die nooit werken. De leerkracht heeft orde, de klas, de leerlingen kunnen samen met die leerkracht functioneren. Er zijn afspraken, die zijn niet zichtbaar maar wel voelbaar. Een nieuw iemand de verantwoordelijkheid geven voor een lesje? Garantie voor ordeprobleem…
Ontheemde
Ontheemde14 dec. 2022 - 20:35
GroenLinks staat er tussen omdat die twee keer de val van Rutte hebben voorkomen, de eerste keer was met het kunduz akkoord toen wilders stopte met gedogen . Nee, GL is medeschuldig.
vdbemt
vdbemt16 dec. 2022 - 9:50
@Ontheemde. Zo knap dit. 14 jaar Rutte in de schoenen schuiven van GRL omdat jij 2 momenten zag dat GRL voorkwam dat Rutte is gevallen. 2 momenten in 14 jaar !!!!! Daarbij: of een regering valt of niet, ligt niet in handen van 1 partij: daar is een meerderheid van de Kamer, veel partijen, voor nodig.
BNNVARA LogoWij zijn voor