Het overgrote deel van de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs neemt vandaag deel aan de landelijke onderwijsstaking. Er zijn manifestaties in het hele land waaronder in Amsterdam op de Dam en in Den Haag op het Binnenhof waar de Tweede Kamer de onderwijsbegroting bespreekt. In Rotterdam wordt een protestmars gehouden.
De onderwijskrachten voeren actie omdat het kabinet te weinig geld beschikbaar stelt om het onderwijs goed te laten functioneren. Vorige week werd er weliswaar een toezegging van 460 miljoen euro gedaan door minister Slob en even leek de staking van de baan maar al snel maakten de leraren duidelijk dat dit eenmalige bedrag te weinig is.
"Onderwijsbond Leraren in Actie noemde het beloofde bedrag vorige week een zoethoudertje. “Want als je accepteert dat er een noodpakket komt, moet je dat koppelen aan een toezegging voor de miljarden die op korte termijn nodig zijn”, zei voorzitter Peter Althuizen in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de onderwijsbonden is er jaarlijks 423,5 miljoen euro nodig. Het grootste gedeelte van dat geld, ruim 241 miljoen euro, moet volgens hen naar het basisonderwijs. Met dat geld kan de werkdruk worden verlaagd en kunnen de salarissen worden verhoogd. Op die manier kan de loonkloof met het voortgezet onderwijs worden gedicht."
In Den Haag is vanochtend bij wijze van protest al het het ministerie van Onderwijs ‘geblokkeerd’ met honderden speelgoedtrekkertjes, meldt het AD op het liveblog over de actie.
Op de Dam in Amsterdam hebben zich in de ochtend duizenden stakende leerkrachten verzameld.
In Rotterdam liep GroenLinks-leider Jesse Klaver mee op krukken: