Aantal vrolijke gezichtjes neemt af... De boze en bange gezichten nemen toe; uitdrukkingen zouden slecht zijn voor kinderen
Het waren altijd zulke vriendelijke minimensjes, de Lego-poppetjes met een serene glimlach. Ze stonden tevreden achter hun kruiwagen of zaten trots in hun hoekige autootjes, maar nu blijkt uit onderzoek dat ze steeds vaker boos kijken. Dat schrijft The Guardian woensdag.
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw neemt het aantal vrolijke uitdrukkingen bij Lego-poppetjes af. Het aantal boze gezichten daarentegen is toegenomen, met als gevolg dat volwassenen vrezen dat de poppetjes een slechte invloed op kinderen hebben.
Dat blijkt uit een onderzoek van Christoph Bartneck , een robot-deskundige van de Canterbury Universiteit in Nieuw Zeeland. Volgens hem zijn de uitdrukkingen steeds vaker conflict-gerelateerd. Dat komt onder andere omdat het vaker Star Wars karakters zijn, of piratenpoppetjes of figuren uit Harry Potter.
Bartneck:
Het is belangrijk te onderzoeken hoe je geschikte uitdrukkingen ontwikkelt en hoe die gezichtsuitdrukkingen uitwerken op kinderen. Nu weten we niet wat het effect is op hoe kinderen met elkaar spelen.
De eerste Lego-poppetjes dateren uit 1978. Ze hadden kleine gele gezichtjes met een eenvoudige glimlach. Inmiddels zijn er allerlei verschillende poppetjes met verschillende gezichtsuitdrukkingen: boze, verraste en bange gezichten horen er nu ook bij.Het is niet zo dat de slechteriken ook altijd het boze geijkt hebben. Lego maakt ook bij de good guys een boze uitdrukking.
Volgens de onderzoeker moeten de ontwerpers van de uitdrukkingen meer rekening houden met het effect ervan op de ontwikkeling van kinderen. Er is altijd een groter risico dat de boze gezichten in hun kleine hoofd blijven hangen, aldus de professor.
Volgens Lego wordt al het speelgoed getest door verschillende experts en ouders. Uit die tests zou ook blijken dat kinderen en vooral jongetjes het fijn vinden om conflicten tussen karakters op te lossen. Een woordvoerder van Lego meldde dat conflicten tussen goed en kwaad niets nieuws zijn. En dat uiteindelijk ook bij de Lego-poppetjes de goede altijd wint:
En natuurlijk, als ouders echt bezorgd zijn over de impact van onze poppetjes op hun kind, dan kunnen ze altijd nog hun hoofdjes omwisselen.
Als Lego-piraatjes al een verkeerde invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen, dan valt er nog veel te verbeteren op het gebied van kinderspeelgoed als Angry Birds, boze zombies, Dragonbals, Ninja Turtles en Skylanders.
Grappig! Mijn zoontje van acht merkte dat ook al op.
Maar toen hij een oud poppetje van mij had (eind 70) die keek veel minder blij dan de lego poppetjes van nu die bllij kijken.
Niet-wetenschappelijke onderbouwde conclusie: Lego wordt steeds zwart/witter. Misschien dat een socaai of pedagogisch wetenschapper dit als afstudeeropdracht kan doen.
Kijk nou maar eens naar die tekenfilmpje`s die al tientallen jaren op de buis in binnen en buitenland word vertoond.
Dáár heeft geen kind een trauma of iets in die richting van opgelopen.
Vroegerr speelde de jeugd met klapper pistooltje`s, heden is dat not done.
Tja....................
Tja die Legofiguurtjes hebben natuurlijk hun roots in het van oorsprong uiterst sociale Scandinavie,.
Geen wonder dat ze steeds bozer gaan kijken met de huidige ontwikkelingen in Europa.
Bij de Guardian daarentegen een alleraardigste bijdrage onder de titel "Lego people are right to be angry – they have to live with Barbie" over het feit, dat de "gender stereotypes" bij speelgoed eigenlijk veel kwalijker zijn dan het al dan niet glimlachen ervan.
Link: http://tinyurl.com/pkh56da
Mijn lego-poppetjes waren vroeger wel vaker boos, ook al hadden ze vriendelijke gezichtjes. Cowboys, indianen, piraten, politiepoppetjes, ze hadden allemaal de opdracht om de ander te verslaan. Hele veldslagen hebben we er mee gespeeld. Ergens is er toch niets aan als de poppetjes de hele tijd deuren voor elkaar openhouden :-)
En dan maar even voor het gemak van de vieze vooronderstelling uitgaan dat boos zijn slecht is.
Kots ziek wordt ik van al die happy pappy disney blije mensen.
Hoog tijd dat boze mensen ( mensen die minder serotonine kunnen aanmaken en/of minder endorfinen hebben ) dezelfde rechten krijgen als vrouwen, homo's en moslims.
Euh, dat hebben ze al, dus eigenlijk: Dat vrouwen, homo's, moslims en boze mensen dezelfde rechten krijgen als die alles weglachende klote Rutte's.
"Lego-poppetjes kijken steeds vaker boos"
Yep, en televisie-koks doen dat ook. En schelden de eigenaar van het restaurant dat ze "keuren" ook nog eens de huid vol... Tekenfilms voor de kleintjes, daar wil ik het al helemaal niet over hebben: Ninja-Turtles, Pokémon... Het lijkt onschuldig, maar ondertussen is "strijd" het hoofdthema van al die cartoons.
Televisie... het zou iets moois en nuttigs kunnen zijn... Maar wat is het? Strijd voor de kleintjes, strijd en voyeurisme voor de grootjes...
Is je wel eens opgevallen dat sinds de serie "24" in detectiveseries de bewakingscamera een hoofdrol heeft? We protesteren niet tegen deze grove schending van onze privacy, volgens mij mede doordat die camera's via de televisie al lang door het onderbewustzijn is geaccepteerd.
"Ninja-Turtles, Pokémon... Het lijkt onschuldig, maar ondertussen is "strijd" het hoofdthema van al die cartoons."
Misschien moet u de tekenfilms niet zo serieus nemen? Overigens zitten beide tekenfilms ook vol met thema's die niks met strijd te maken hebben, het is misschien heel makkelijk om 1 element er uit te halen en daar u beklag over te doen maar daarmee negeert u de andere thema's die ook vaak genoeg aan bod komen.