'Als alle drugs toch illegaal zijn, waarom zou een producent of gebruiker dan niet eens experimenteren?'
Minister Grapperhaus kondigde vrijdag aan dat hij van plan is om alle synthetische drugs te verbieden. Hieronder vallen ook drugs die nog helemaal niet bestaan. Als je alle soorten drugs op één hoop gooit, verlies je het overzicht over welke stoffen écht gevaarlijk zijn. Het kabinet zou beter enkele ongevaarlijke stoffen kunnen legaliseren en de rest illegaal maken. Als gebruikers makkelijk legale drugs kunnen krijgen, zullen ze niet overstappen naar nieuwe stoffen waarvan de risico’s onbekend zijn.
Designer drugs De minister en staatssecretaris Blokhuis willen een wetsvoorstel doen waarin niet specifieke stoffen, maar hele ‘stofgroepen’ illegaal worden gemaakt. Dit moeten voorkomen dat er nog meer ‘designer drugs’ worden geproduceerd. Dat zijn nieuwe drugs die lijken op bestaande stoffen maar net een andere structuur hebben, waardoor ze niet illegaal zijn. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond en vallen vaak net buiten de huidige wetgeving, die specifieke stoffen verbiedt. Het kabinet gooit dus alle nieuwe drugs op één hoop, voordat er onderzoek is gedaan naar deze drugs. Maar zelfs als stoffen hetzelfde drogerende effect hebben op de gebruiker, kunnen de risico’s verschillen. Sommige nieuwe drugs hebben veel meer schadelijke bij-effecten dan de huidige drugs. Het massaal verbieden van deze stofgroepen zou dus een stap in de goede richting kunnen zijn, maar is niet genoeg.
Zelfs als je stofgroepen gaat verbieden, zullen er nog steeds nieuwe drugs op de markt komen. Nieuwe soorten drugs kunnen goedkoper of makkelijker te produceren zijn. Sommige gebruikers willen ook best af en toe nieuwe drugs proberen. Als alle drugs toch illegaal zijn, waarom zou een producent of gebruiker dan niet eens experimenteren? Maar designer drugs zijn inherent gevaarlijk, omdat er zoveel onbekend is over de gezondheidsrisico’s van deze stoffen. Om te zorgen dat drugsproducenten bij het originele product blijven, moeten we bepaalde stoffen gaan legaliseren. Door legalisatie van klassieke drugs zoals ‘normale’ xtc, zullen producenten waarschijnlijk geen of minder illegale designer drugs gaan ontwikkelen. Experimenteren loont dan niet meer, omdat aan het produceren van legale genotsmiddelen geen risico’s kleven. Ook veel gebruikers zullen eerder kiezen voor legale dan voor illegale drugs.
Voordelen Legalisatie van de bekendste en veiligste drugs zou nog meer voordelen met zich meebrengen. De overheid zou de drugs kunnen controleren, waardoor de pillen nog veiliger worden voor gebruikers. Er kunnen eisen gesteld worden aan de maximale hoeveelheid werkende stof en er kan getest worden op giftige stoffen. Daarnaast zorgt legalisering voor decriminalisering. Dat betekent minder daders en slachtoffers van drugsgeweld, minder illegale drugsdumpingen en minder vermenging van de onder- en bovenwereld.
Het verbieden van risicovolle stoffen waarvan de gevaren nog niet onderzocht zijn, is geen slecht idee. Maar om de productie van designer drugs echt tegen te gaan, is het nodig om sommige drugs te legaliseren. Dan pas zullen producenten stoppen met het experimenteren om nieuwe middelen te ontwikkelen. Het lijkt tegenstrijdig, maar legalisatie zou zomaar eens de sleutel kunnen zijn om te zorgen dat er geen nieuwe producten op de markt komen. Legaliseer dus, om erger te voorkomen.