Het vredesverdrag zou een eeuwenoude strijd tussen eurofielen en eurosceptici begraven en een betere deal voor heel Europa zijn
Het is een strijd van epische proporties. Eurofielen tegen europsceptici. Het doet denken aan de historische rivaliteit tussen Guelphs en Ghibellines, Capulet tegen Montagues, Perzen tegen Spartanen. Het probleem met deze strijd is dat niemand aan het winnen is.
Hij is niet de enige die die boodschap verkondigt. De Nederlander Derk Jan Eppink staat in het telefoonboekje van menig eurofiel onder het kopje ‘euroscepticus’. Hijzelf zou zichzelf euro-realist noemen. In een onophoudelijk relaas bekritiseert Eppink de EU en al haar fouten. Eurofielen zouden hier lering uit moeten trekken. Op veel punten hebben mensen als Derk Jan Eppink en Nigel Farage namelijk gewoon gelijk. De Europese rekenkamer heeft al jaren niet afgetekend op de Europese uitgaven. Transparantie is enorm ver te zoeken in het EU besluitvormingsproces. En zolang niemand politieke verantwoordelijkheid af hoeft te leggen voor EU besluiten kan de EU zich geen democratie noemen. Alle argumenten van de pro-Europa partijen ten spijt.
De VS hebben al aangegeven dat zij niet geinteresseerd zijn in een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk, mocht laatstgenoemde uit de EU (en dus de TTIP onderhandelingen) stappen. Als lidstaten samenwerken op zulke grote thema’s dan kan men niet meer spreken van een economische unie. Dan praten wij over een politieke unie. En een politieke unie heeft democratische controle nodig in de vorm van een parlement en een rechterlijke macht. En dus komen wij toch weer uit op iets wat enigszins op een federale staat lijkt.
Trots roepen eurofielen dat wij dankzij de EU sinds de Tweede Wereldoorlog vrede en veiligheid in Europa hebben. Kijk naar de Nobelprijs voor de vrede die Europa in ontvangst mocht nemen in 2012! Gemakshalve worden vreselijke oorlogen op de Balkan vergeten. Net zo kwalijk is dat eurofielen toelaten dat de Europese Unie het begrip Europa kaapt om er vervolgens een institutioneel, bureaucratisch verhaal van te maken.
Op dit moment wordt in Brussel de laatste hand gelegd aan het Museum van de Europese geschiedenis. Hoewel een adviesraad op zogenaamd hoog niveau ervoor moet zorgen dat de inhoud en de verhaallijn academisch adequaat en relevant zijn (tekst van de website), weet ik nu al dat het een institutionele versie zal zijn van de Europese geschiedenis. Tenenkrommend.
Deze EU moet opgeheven worden.
Terug naar de oorsprong : de EEG.
De EEG was voor economische samenwerking, is goed.
De EU , gebouwd op de EEG gaat daarop voort.
Wat men echter vergeten is, als er een staat gebouwd wordt, heb je de burgers nodig.
Deze burgers hun belangen worden nog steeds niet waargenomen.
We hebben nu een EU voor de multinationals , maar niet voor burgers.
Nu het volgende openbaar gemaakt is is het wel duidelijk dat het einde van de EU nabij is:
"Het kabinet is in gesprek met België,
Duitsland,Oostenrijk en Luxemburg over
een mini-Schengenzone.Ze willen een
kleiner gebied vormen waarbinnen mensen
vrij kunnen reizen.Aan de buitengrenzen
moeten dan effectieve paspoortcontroles
komen om de asielstroom te beheersen.
Ook wordt nagedacht over vaststelling
van een quotum voor het opnemen van een
vastgesteld aantal asielzoekers.
VVD-fractieleider Zijlstra noemt het
een goed plan,maar zijn collega Samsom
van de PvdA zet er vraagtekens bij.Een
asielquotum is volgens hem onmogelijk.
D66 wijst het plan af en heeft het over
"in paniek de grenzen dichtgooien". "
Bron: teletekst
Het grootste probleem is dat niemand weet wat de EU eigenlijk doet. We krijgen alleen informatie als er iets mis gaat, vooral van de eurofoben. De pers besteedt eindeloos veel aandacht aan de Haagse politiek, maar nauwelijks aan de Brusselse politiek (een probleem wat trouwens ook bestaat voor de gemeentepolitiek, behalve misschien in de grootste steden).
Consequent wordt er gehamerd op het vermeende "democratische tekort" van de EU. De werkelijkheid is dat de EU dubbel democratisch wordt gecontroleerd: zowel de Europese Raad van Regeringsleiders als door het Europees Parlement. De Raad is in de praktijk de baas. Met 28 keurig democratische gecontroleerde regeringsleiders is er eerder een overmaat aan democratie: met 28 kapiteins op één schip is slagvaardigheid ver te zoeken. En, zoals gezegd, niemand weet wat de Europarlementariërs precies uitspoken.
Als Sander Dekker straks alle amusement van de buis heeft verdreven houdt hij misschien een zender over die hij zich helemaal kan toewijzen aan Europees nieuws.
Tja, nationale politici verliezen aan invloed naarmate de EU meer coördineert. Dat vinden ze vervelend, zodat de meer gewetenlozen onder hen aan de stoelpoten van de EU gaan zagen.
De bevoegdheden van de EU zijn begrensd door het "subsidiariteitsbeginsel": de EU moet alleen doen wat de lidstaten beter samen kunnen doen. Dat is natuurlijk vatbaar voor interpretatie. Om van het gezeur af te zijn zouden ze in een volgende versie van het EU verdrag een expliciete lijst van EU bevoegdheden moeten opnemen. Net als in de Duitse grondwet een lijst staat van onderwerpen die geheel of gedeeltelijk onder de verantwoordelijkheid van de bondsregering in Berlijn vallen. Een onderwerp dat niet op die lijst staat is automatische de exclusieve verantwoordelijkheid van de Duitse deelstaten. En als dat raakvlakken heeft met de EU praten die deelstaten (vaak via een vertegenwoordiger uit hun midden) zelf met de EU, buiten "Berlijn" om.
Voor Nederlanders is dat moeilijk voor te stellen, omdat ons land sinds 1798 een eenheidsstaat is, waarin "Den Haag" in beginsel over *alles* gaat, en slechts taken delegeert (of "mandateert") aan lagere overheden).
De Bundestag/Bundesrat heeft op bepaalde terreinen dus niets te vertellen. Wat zou het gek zijn als Rutte op zeker moment zou moeten zeggen: "sorry, daar ga ik niet over". Ik zou dat wel een verademing vinden!
De fout die de EU-beleidsmakers maken is dat ze de EU-burgers niet proberen te verleiden met een mooi verhaal. In plaats daarvan lijken ze de EU zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, door neo-liberale maatregelen, en door de stelselmatige weigering, het continent afdoende te beveiligen, met alle gevolgen van dien (zoals we nu zien).
Waarom willen de EU-beleidsmakers de burgers hun zin niet geven, en hun een gevoel van veiligheid geven? Het lijk erop dat ze juist de confrontatie zoeken met het volk, dat ze kennelijk als vijand zien. Het is een elitaire reflex, die volkomen fout uitpakt. Niets geleerd van de Franse revolutie.
Ik vrees toch dat de huidige EU zal moeten vallen om een grondige reset te kunnen aangaan. Zolang er Europarlementariërs zijn die serieus overwegen het TTIP verdrag te ondertekenen en associatieverdragen nòg verder naar het oosten aan te bieden tenminste, dat lijkt me een uitstekende indicator, naast het in stand houden van de landbouwsubsidies, veel te hoge bezoldiging en sorry, het leger van lobbyisten.
Mogelijk met de vorming van 4 blokken: het germaanse, romaanse en noord/ zuid slavische, met de Britten, of in elk geval de Engelsen eruit. De economiën en culturen verschillen teveel voor een unie.
Het neoliberalisme is nog steeds de waan van de dag in Brussel. Dat is zo´n beetje de allerslechtst bindende factor denkbaar!
[Mogelijk met de vorming van 4 blokken: het germaanse, romaanse en noord/ zuid slavische, met de Britten, of in elk geval de Engelsen eruit. De economiën en culturen verschillen teveel voor een unie.]
Tja, dat is een aardige. Want feitelijk betekent dat het einde van het Verenigd Koningrijk. Want het VK kan je ook zien als een soort van mini-EU. Mede ook vanwege een gezamenlijke munteenheid. Veel van de issues die op EU niveau spelen zie ik ook een verdieping lager spelen. Dat referendum van Cameron zou zomaar eens de weg naar Schotse onafhankelijkheid kunnen plaveien. De sfeer sinds 13-9-2014 is wel veranderd. En als Schotland gaat, is het een kwestie van tijd voordat Wales ook gaat.
Maar dan zit je een 4 landen met dezelfde munt waarbij het grootste en belangrijkste land geen deel uitmaakt van de EU en twee kleinere wel. Ik zie echter een Schotse Euro ook niet zomaar gebeuren.
En verder klopt je indeling in vier blokken ook niet lekker.
De Baltische staten vormen wel degelijk een soort van eenheid, maar het zijn Slavische landen, noch Germaanse landen. Wat overigens ook voor Finland geldt. Zeker Estland zal zich meer thuis voelen in een Scandinavische groep dan in een Noord-Slavische groep.
En mocht Schotland zich afscheiden – even hypothetisch – zal het zich vermoedelijk eerder bij de Scandinavische groep aansluiten dan de Germaanse.
Maar…. Een EU die uit een aantal wat regionalere sub-EU’s bestaat is wel waar het vermoedelijk toch op zal uitdraaien. Maar wie precies straks waarbij hoort?
Misschien zouden we de vragen eens wat anders moeten formuleren.
Wat zijn de kenmerken voor het omvormen van een neo-liberale economie naar een -meer- socialistische economie. Ik noem als voorbeelden:
a) de nutsvoorzieningen -inclusief het bank- en verzekeringswezen onderbrengen bij de overheid.
b) alle aandelen omzetten in leningen -zonder zeggenschap van de verstrekker in de bedrijfsvoering- met een aflopend rentepercentage.
De vraag nu luidt: is dat mogelijk binnen Europa, of maken de Europese verdragen en regelgeving dat onmogelijk, -oftewel: is de EU (net als de TTIP) een manier om het neo-liberalisme dwingend op te leggen?
Is dat laatste het geval, dan is daarmee het anti-democratisch karakter reeds aangetoond en kan het project wat mij betreft op de rommelhoop.
Als er 1 ding duidelijk is geworden door deze crisis is dat de EU geen bestaansrecht heeft in haar huidige vorm. De bedoeling is dat we een eenheid vormen, maar er is geen eenheid. De ongecontrolleerde groei heeft ervoor gezorgd dat de EU ziek is geworden. ongenezelijk ziek in de huidige vorm. De vorm moet veranderen, zoals je dat doet bij een plant. Als een plant ongenezelijk ziek is, dan zit er vaak niets anders op dan deze helemaal terug te snoeien naar de basis en weer voorzichtig te laten opkomen. Dit moet je goed in de gaten houden, want als de groei weer zorgt voor problemen, moet je dat stukje er weer afhalen. Laat het dan op z'n natuurlijke beloop en de kans is groot dat het wel weer goed komt. Maar zo het nu gaat? Als we niet willen terugsnoeien tot de basis? Dan kan je het 't beste laten uitsterven.
Zou je een aantal dingen kunnen verduidelijken?
Voor klimaatverandering, migratie, energiezekerheid en terrorisme hebben we samenwerking nodig op een schaal veel groter dan de EU. Daarin voegt de EU dus niets toe, het is slechts een tussenlaag.
Zolang individuele Europese landen interessante handelspartners zijn - een aantal is dat zonder twijfel - zal het met die concurrentie ook wel los lopen.
De VS wil heel graag dat Europa zich hervormt naar het voorbeeld van de VS, daarom roepen ze allemaal dingen om mensen bang te maken als het uiteen zou vallen. Maar het is in hun eigen belang om handel te drijven met Europese landen en in mijn ogen is het bijzonder onwaarschijnlijk dat het ze dat niet meer zullen doen indien de EU niet richting een federatie gaat.
CO2 blijft niet aan de grens hangen, terroristen houden zich evenmin aan grenzen. Concurrentiekracht; Geen enkel land heeft een investeringfonds zo groot als bv China of VS.
Ik houd van welwillende uitleg, maar 'Ik hou van Europa' uit de mond van mensen als Farage is op zijn best een loze kreet en op zijn slechtst een leugen. Ook een perfecte EU zou hen niet tevreden stellen - en dat is hun goed recht.
Het punt is dat 'het bureaucratisch monstrum' de realiteit van dit moment is, en de enige mogelijkheid om iets van eenheid in Europa gestalte te geven. Je kunt de EU hervormen of verwoesten, maar je kunt niet de band een halve eeuw terugdraaien. Zo werkt de geschiedenis niet.
De strijd tussen pro en contra Europese eenheid is de titanenstrijd van dit moment, zoals die tussen links en rechts dat ooit was. Wegpoetsen van het conflict heeft geen zin. Laten we alleen hopen dat het minder bloedig wordt dan in de VS destijds!
"De strijd tussen pro en contra Europese eenheid is de titanenstrijd van dit moment, zoals die tussen links en rechts dat ooit was. Wegpoetsen van het conflict heeft geen zin. Laten we alleen hopen dat het minder bloedig wordt dan in de VS destijds!"
Ik kan me voorstellen dat mensen willen sterven en vechten voor een ideaal, geloof of land. Sterven en vechten voor de EU is gewoon te abstract.
Hoi Erwin,
Je reactie is bijna een opiniepagina zelf waard. Ben het in grote lijnen met je eens.
Ik ben geneigd je gelijk te geven over het referendum. Behalve misschien een Europa-wijd referendum? Wat vind je van dat idee?
[Het bovenstaande is te complex om voor te leggen aan de bevolking via een referendum. ]
Staat dat ook in het boekje van Verhofstadt? Vindt hij dat ook wat betreft TTIP en de associatieverdragen verder naar het oosten?
Deze zeer intelligente demagoog is tot in het diepst van zijn botten ondemocraat, bovendien heeft hij het fout. Desondanks mag ik zelf graag naar hem kijken/ luisteren.
Ik heb verschillende malen op de BBC paneldiscussies mogen meemaken, over vaak complexe onderwerpen, waarbij teams van experts het vóór en het tegen van een stelling verdedigen. De zaal stemt met een rood en groen knopje vóór of tegen, aan het begin en aan het eind van het debat.
Zulke programmas zijn veel inhoudelijker dan onze verkiezingsdebatten, en maken duidelijk dat ook ingewikkelde onderwerpen toegankelijk gemaakt kunnen worden.
Helaas ben ik de titel van die reeks vergeten, en weet dus ook niet of ze het nog doen. Het was in de tijd van Bush- Saddam. Dat was democratie in actie!
"Maar daarmee ben je er nog niet. In een gedeelde muntunie kun je eigenlijk niet om een gedeelde staatsschuld heen voor de broodnodige financiële stabiliteit. Dat zou dus betekenen dat het budgetrecht en belastinginning bij de lidstaten blijft, maar het lenen op de kapitaalmarkt via Brussel. "
Oftewel, Frankrijk mag zelf beslissen om tekorten van 20% BBP te draaien (want budgetrecht ligt bij de staten), maar het geld dat daarvoor geleend moet worden, moet door ons allemaal opgehoest worden?
Die twee zijn onverenigbaar. Als je gezamenlijk gaat lenen, dan MOET Europa bepalen hoeveel geld elk land maximaal mag uitgeven. Als je dat niet doet, dan zal je zien dat landen onverantwoord budgettair beleid gaan voeren, op kosten van de rest van de EU. En dan klapt de tent echt helemaal uit elkaar.
Het lijkt me dat, wanneer je een grondige herziening van de Europese samenwerking wilt, een raadplegend referendum over wat we nou precies van die Europese samenleving verwachten best op zijn plaats zou zijn.
Wat denk jij?
Het probleem is democratie.
Alle grote beslissingen zijn buiten het electoraat om gemaakt: Immigratie, EU en euro. Deze drie cruciale beslissingen zijn in bijna heel Europa buiten het electoraat om gemaakt.
Hoe kan de EU ooit claimen een democratie te zijn als het electoraat niet mag spreken. Eerlijke verkiezingen en inspraak over de toekomst zouden de strijdbijl kunnen begraven.
Inderdaad. Het zou een goede zaak zijn om het ambitieniveau van de Europese samenwerking eens vast te stellen in een referendum of op zijn minst een volksraadpleging te organiseren over dit onderwerp.
Ik kan het van harte eens zijn met de stelling dat de Europese landen de problemen van vandaag niet alleen aankunnen. Of we dat nu leuk vinden of niet: er komt onstuitbaar een intensievere vorm van samenwerking, dan wel groeiende integratie aan. Het gaat er dus niet om of die er komt, maar hoe die er uiteindelijk uit zal komen te zien: een intensief samenwerkingsverband van min of meer gelijkwaardige partners of een groepje grotere landen en een groot aantal kleinere cq minder rijke landen die hijgend en stof happend proberen de karavaan bij te houden.
We kunnen dus kiezen tussen een pragmatische opstelling en betrokken blijven bij de vormgeving van de komende samenwerking, of een achterhoedegevecht blijven leveren totdat we de boot hebben gemist. Het zal het de komende jaren een stuk gemakkelijker maken als de pragmatici de overhand krijgen.
(Ik ben dus een uitgesproken eurofiel met een open oog voor de tekortkomingen en beperkingen van de huidige unie.)
"(Ik ben dus een uitgesproken eurofiel met een open oog voor de tekortkomingen en beperkingen van de huidige unie.)"
En daarmee sta je dus vrijwel op hetzelfde punt als de sceptici.
Eurofielen vinden dat de EU zichzelf moet hervormen om de weeffouten te herstellen, eurosceptici geloven niet dat de EU hiertoe in staat is vanwege teveel uiteenlopende onoverbrugbare standpunten om unanimiteit te bereiken. Hiervoor zou de EU zichzelf dus moeten opheffen en opnieuw beginnen.
Dat is in mijn ervaring het grootste verschil tussen sceptici en eurofielen. De meningen hoe het er dan wel uit zou moeten zien lopen vaak niet eens zo heel erg ver uiteen.