De Verenigde Naties moeten snel een onderzoek instellen naar de oorlog tegen de drugs van de Filipijnse president Rodrigo Duterte. Dat stelt Amnesty International in een maandag verschenen rapport over de desastreuze gevolgen van het anti-drugsbeleid van Duterte.
Volgens de mensenrechtenorganisatie ruimt de politie nu zonder proces en op grote schaal mensen uit de weg, omdat hun namen voorkomen op zogeheten ‘drugslijsten’. Deze overzichten van mensen die iets met drugs te maken zouden hebben, kloppen vaak niet. Dat weerhoudt de politie er niet van om met veel geweld op te treden.
‘Het is niet veilig om arm te zijn’ Agenten schieten verdachten in veel gevallen direct neer. Het agressieve politieoptreden wordt in de hand gewerkt door het ontbreken van goede controle. Uit het onderzoek van Amnesty blijkt dat de politie regelmatig bewijzen vervalst. Agenten hoeven nauwelijks verantwoording af te leggen voor hun daden. Vooral mensen in arme wijken lopen veel risico.
"‘Het is niet veilig om arm te zijn in de Filipijnen van president Duterte,’ zegt Amnesty’s Nicholas Bequelin. ‘Het enige wat nodig is om vermoord te worden is een onbewezen beschuldiging dat iemand drugs gebruikt, koopt of verhandelt. Overal waar we onderzoek deden waren gewone mensen doodsbang.’"
In het rapport ‘ They just kill ’ verhalen de Amnesty-onderzoekers onder meer van het trieste lot van Jovan Magtanong. Agenten schoten de 30-jarige man in zijn slaap dood. Op het moment van de politie-inval lag Magtanong naast zijn drie kinderen. De agenten waren eigenlijk op zoek naar iemand anders. Toen ze erachter kwamen dat ze de verkeerde hadden doodgeschoten, beweerden zij dat Magtanong drugs en een wapen had. Getuigen bestrijden de lezing van de politie.
Huurmoordenaars Volgens cijfers van de Filipijnse overheid heeft de politie in de afgelopen drie jaar zeker 6.600 mensen gedood in de oorlog tegen de drugs. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt hoger. De agenten krijgen regelmatig hulp van onbekende gewapende personen die vermoedelijk banden onderhouden met de politie. Uit onderzoek van Amnesty uit 2017 bleek al dat agenten soms huurmoordenaars inschakelen om vermeende drugscriminelen te vermoorden.
Het vermoorden van arme Filipijnen gebeurt zo systematisch dat er volgens Amnesty sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. De organisatie roept de VN-Mensenrechtenraad daarom op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Vorige week kreeg een door IJsland ingediende resolutie voor zo’n onderzoek al steun van een groot aantal Europese landen. Later deze week zal de VN-Mensenrechtenraad over het IJslandse voorstel stemmen.