Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laat het geld van miljonairs de goede kant op rollen

  •  
18-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
2678453389_d1eb90fe76_k

© cc-foto: Nick Ares

Laat de rijken maar rijker worden, riepen Ronald Reagan en Margaret Thatcher in de vorige eeuw, want die rijkdom zakt dan vanzelf wel naar de armen
Om alle wereldproblemen op het gebied van klimaat en armoede op te lossen is heel veel geld nodig . Forse belastingverhoging voor de allerrijksten, werd er door verenigd links jarenlang geroepen; iets waar die rijken en veel neoliberale politici zich altijd heftig tegen verzetten. Maar daar komt verandering in.
Vorig jaar werd door de Deens/Iraanse multimiljonair Djaffar Shalchi ‘Millionaires for Humanity’ opgericht, een internationale club waar zich reeds meer dan 100 miljonairs en miljardairs bij hebben aangesloten. Een mooi initiatief, een initiatief bovendien dat al langer in de lucht hing. De kloof tussen de 1 procent allerrijksten en de overige 99 procent van de wereldbevolking is vanaf de jaren ’80 ook wel erg groot geworden. Zo bezit de rijkste 1 procent van de wereldbevolking thans 200 biljoen dollar en dat is meer dan het gezamenlijke bezit van de overige 99 procent.
Laat de rijken maar rijker worden, riepen Ronald Reagan en Margaret Thatcher in de vorige eeuw, want die rijkdom zakt dan vanzelf wel naar de armen, het zogeheten trickle down effect. Dat bleek een misrekening. Ook liefdadigheid van rijken en superrijken, volgens berekening van filantropen zo’n 25 miljard per jaar, is ongeacht hoe goed bedoeld onvoldoende om alle problemen op te lossen.
Volgens de oprichter van de club ‘Miljonairs voor de mensheid’, bestaat er een betere en eenvoudigere oplossing. Als overheden 1 procent belasting heffen over de 200 biljoen bestaand vermogen dan kan zij beschikken over 2000 miljard dollar, een bedrag dat volgens de club genoeg is om de 17 ontwikkelingsdoelen van de VN (aangenomen door 193 landen) uit te voeren. Protest van de superrijken zou onzin zijn, zegt Shalchi. Zelfs al zou 2 a 3 procent geëist worden, dan nog groeit ons vermogen, of we nou willen of niet, zo’n 10 procent per jaar. Dus waar maken we ons druk over.
Ook in de VS zijn er zeker een tiental miljardairs die de overheid openlijk vragen hen meer belasting te laten betalen. Deze ontwikkeling, in eerste instantie in gang gezet vanuit ideële motieven, slaat zo breed aan omdat steeds meer miljardairs zijn gaan beseffen dat een verloedering van de aarde en een alsmaar groeiende binnenlandse en wereldwijde kloof tussen superrijk en straatarm uiteindelijk destructief zal uitwerken voor alle aardbewoners.
Laten we dus het initiatief van Miljonairs voor de Mensheid toejuichen en tegelijkertijd de overheid onder druk zetten om 1 procent belasting te heffen op het vermogen. Er bestaat een oud-Hollands koopmans spreekwoord: geld moet rollen. Laten we er dan met z’n allen voor zorgen dat het wel de goede kant op rolt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor