Boven 800 m3 gas wordt het belastingtarief op gas verhoogd om daarmede een besparing op het gebruik van gas te kunnen realiseren. Het zoveelste klimaatplan van Rutte IV waardoor de burgers met een kleine portemonnee relatief het zwaarst belast worden.
Zij wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en appartementen waardoor zij simpelweg hun huidige verbruik vanwege hoge energiekosten niet nog eens verder kunnen beperken. Het gemiddeld gasverbruik per huishouden ligt ruim boven voornoemde grens van 800 m3. Afhankelijk van de grootte en het type woning kan dat liggen op een niveau van 900 m3 en oplopen tot een verbruik van boven de 1500 m3.
Omdat het merendeel van de laagste inkomens huurders zijn kan deze groep zelf hun woningen niet isoleren of voorzien van zonnepanelen.
Veel ouderen vallen ook onder voornoemde groep burgers met een kleine portemonnee. Vanwege chronische ziekten en andere gezondheidsproblemen kunnen die niet altijd zonder hun gezondheid te schaden de verwarming lager zetten.
Het voorstel om al bij een verbruik van 800m3 gas het belastingtarief te gaan verhogen houdt automatisch in dat de laagste inkomens daarmede het zwaarst gesanctioneerd en belast worden. Zonder dat zij zelf invloed hebben om hun gasverbruik met de juiste duurzame isolatiemaatregelen te beperken.
Dit bizarre voorstel van Rutte IV moet dus direct van tafel en vervangen worden door een effectiever voorstel. Waarin prioriteit wordt gegeven aan het verplicht moeten verbeteren van slecht geïsoleerde huurwoningen op kosten van de eigenaren van die huurwoningen. Op straffe van het niet jaarlijks automatisch meer kunnen indexeren van de huurprijs. Zolang deze woningen niet duurzaam energiezuinig zijn verbeterd.
Dat voorkomt veel onrust bij de toch al geplaagde burgers tot aan de middeninkomens en voorkomt tevens dat de laagste inkomens opnieuw relatief de zwaarste lasten mogen dragen van een energie-en klimaatmaatregel van de overheid.