Update: Ooggetuige meldt opscheppen De Graaf over weren Wilders ... Ontkenning medeweten Van Miltenburg weersproken door brief De Graaf
PVV-leider Geert Wilders had bijna een prominente rol bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander gekregen. Maar daar heeft de voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf een stokje voor gestoken. De Volkskrant beschrijft woensdag hoe De Graaf Wilders uit de Commissie In- en Uitgeleide hield, de groep volksvertegenwoordigers die de koning mocht vergezellen bij zijn entree in de Nieuwe Kerk.
Updates onderaan artikel
De Volkskrant vernam van bronnen in Den Haag dat de samenstelling van de Commissie In- en Uitgeleide nog een heel gevecht was. Desgevraagd erkent Eerste Kamervoorzitter De Graaf tegenover de krant dat hij Wilders er liever niet bij had vanwege zijn problematische relatie met het koningshuis.
In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.”
Onwenselijk, vond de Senaatsvoorzitter, die een plechtigheid zonder politiek gedoe beoogde.
1980
De Graaf heeft het zichzelf moeilijk gemaakt schrijft de Volkskrant. Hij had naar de beelden van de inhuldiging van koningin Beatrix gekeken en geconcludeerd dat die er te rommelig uitzag. Dat kwam doordat de voorzitters van alle Kamerfracties met haar meeliepen. Dat zou nu nog meer het geval zijn, omdat er nog meer Kamerfracties zijn. Dus kwam De Graaf met het idee om de Commissie kleiner te maken, de Tweede Kamervoorzitter, twee Kamerleden en twee Senatoren. Maar op basis van de criteria anciënniteit en politieke diversiteit kwam Wilders uiteindelijke alsnog in aanmerking. De Volkskrant beschrijft selectieprocedure:
De vier Kamerleden die het eerst in aanmerking kwamen, met een gelijk aantal Kamerdagen (toen 5.448), waren (alfabetisch) Harry van Bommel (SP), Mariëtte Hamer (PvdA), Kees van der Staaij (SGP) en Jan de Wit (SP). De SP’ers bedankten voor de eer. Hamer zei wel ja, maar Van der Staaij zou moeten afvallen omdat partijgenoot Holdijk al was aangezocht. (..) Op plaats vijf volgde PvdA’er Kadija Arib (5.357), maar als partijgenoot van Hamer was ook zij geen optie. Wie volgde op plaats zes? PVV-leider en voormalig VVD’er Geert Wilders (5.286).
Om dat te voorkomen, besloot De Graaf zich opnieuw tot Holdijk te wenden…
Uiteindelijk heeft SGP’er Holdijk zijn plaats afgestaan aan VVD’er Dupuis, zodat collega SGPér Van der Staaij voor Wilders kon gaan.
Wilders heeft al laten weten dat hij om opheldering gaat vragen. Hij vindt het totaal onacceptabel en spreekt van een “smerige VVD-truc”, zo meldt de NOS. Wilders benadrukt dat hij de fractievoorzitter is van de grootste oppositiepartij. Hij wil ook weten wat de rol was van Van Miltenburg was. Toevallig heeft hij morgen een kennismakingsgesprek met de koning. Hij is benieuwd of Willem-Alexander en dan nog iets over zal zeggen, aldus de NOS.
Update 14.30 Senaatsvoorzitter ontkent weren Wilders Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) is er niet op uit geweest PVV-leider Geert Wilders te weren uit de commissie die koning Willem-Alexander begeleidde tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk. Dat heeft een woordvoerder van de Eerste Kamer woensdag gezegd, zo meldt het Nederlands Dagblad.
De woordvoerder van de Eerste Kamer erkent dat De Graaf zijn twijfels had bij Wilders die de nieuwe koning zou begeleiden. Toch was dat geen reden voor hem om Wilders per se te willen weren.” Het benaderen van Wilders is uiteindelijk niet aan de orde geweest”, stelt de woordvoerder.
Dat Wilders aanvankelijk te horen had gekregen dat hij er rekening mee moest houden dat hij in de commissie zou komen, was omdat toen nog werd gedacht aan een commissie bestaande uit alle fractievoorzitters. Daar zag De Graaf later van af, omdat de commissie te groot zou worden.
Update donderdag: Een ooggetuige van de repetitie van de inhuldiging, heeft tegenover RTL Nieuws verklaard dat De Graaf tijdens die bijeenkomst opschepte:
Ik heb die Geert Wilders toch maar mooi uit dit commitee weten te houden.
Het nieuws was aanleiding voor de Tweede Kamer om opnieuw vragen te willen stellen aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Naast De Graaf zelf, ligt ook Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg onder vuur. Hoewel zij tegenover haar collega-Kamerleden woensdag nog verklaarde geen enkele betrokkenheid bij, of medeweten van, de beslissing van De Graaf te hebben gehad – buiten haar taak als voorzitter van de commissie – schreef De Graaf in een Kamerbrief ‘nauw contact’ gehad te hebben met Van Miltenburg, over de samenstelling en volgorde van het lijstje.