Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwaliteit Nederlandse wateren is slecht en wordt nog slechter, boetes uit Brussel dreigen

  •  
25-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5059 keer bekeken
  •  
ANP-432438095

Het is bijzonder slecht gesteld met de kwaliteit van de Nederlandse wateren en zicht op verbetering is er nauwelijks. Dat blijkt uit een analyse van NRC. Nederland heeft nog vijf jaar de tijd om de waterkwaliteit op orde te brengen om boetes vanuit Brussel te voorkomen. De waterschappen geloven niet dat dit gaat lukken.

In de periode 2015 – 2021 is de kwaliteit van het water op twee van de drie plekken verslechterd. Die achteruitgang is vooral terug te vinden op het gebied van temperatuur, waterflora, de aanwezigheid van schadelijke stoffen, vis (zowel aantal als kwaliteit) en de aanwezigheid van stikstof en fosfor. Het overschot van die laatste twee is vooral te wijten aan bemesting, schrijft de krant. Zeker de helft is afkomstig van de landbouw en rioolwaterzuiveringen. 

De krant schrijft:

De bron van de problemen, zegt bestuurder Mager (Unie van Waterschappen en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, red.), ligt „vaak buiten het water, bij de industrie, bij de landbouw, bij recreërende mensen”. De aanpak van de waterkwaliteit moet volgens hem veel breder. Het gaat om gemeentelijk en provinciaal beleid (die sturen de omgevingsdiensten aan), om het toelatingsbeleid voor nieuwe stoffen, om het gedrag van mensen. „Als andere partijen zich niet bewust worden van hun verantwoordelijkheid, gaat het ons niet lukken.” 

De knelpunten die onder meer genoemd worden zijn een gebrekkige samenwerking tussen bedrijven, boeren, ministeries en provincies: 

Tegengestelde belangen spelen ook een rol: het ministerie van Landbouw probeert in Brussel de uitzondering voor Nederland verlengd te krijgen om extra veel mest op het land te mogen uitrijden (de zogeheten derogatie), terwijl bemesting ook de wateren belast met stikstof. 

In 2027 gaan er Europese eisen gelden voor de kwaliteit van het water. Voor Nederland komt dat naar alle waarschijnlijkheid te vroeg. De verwachting is dat tegen die tijd slechts zo’n 5 procent van alle wateren aan de Europese normen voldoet. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lijkt vooralsnog de kop in het zand te steken en wijt de verslechtering van de waterkwaliteit aan veranderende meetmethodes en pech met ‘calamiteiten en extreme weersomstandigheden’. 

De waterschappen weten ondertussen wel beter, zij zien met eigen ogen dat de kwaliteit van de wateren wel degelijk achteruitloopt: ‘We willen alles overal: én economische vooruitgang én landbouw én schoon water. En dat kan gewoon niet. Daar komen we steeds meer achter.’

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

dirk den boer
dirk den boer
27 jul. 2022 - 12:06
Anders dan bij de N deposities, is het bij de waterkwaliteit zelfs theoretisch onmogelijk geworden om de oude balanzen her in te voeren. Door de schrikbarende opmars van de amerikaanse rivierkreeftjes in onze binnenwateren, heeft de normale zoetwater vegetatie nauwelijks nog kansen zich te handhaven of herstellen, ze knippen en vreten alles wat groen is af en op, het is verschrikkelijk, en de rivierkreeftjes die bij Appie en de Jumbo keurig verpakt (en niet goedkoop) in de schappen ligt, komen helemaal uit China, want niemand bij ons vist dat ongedierte weg voor menselijke consumptie, te arbeidsintensief.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 20:45
In de Oslofjord zwemt een walrus rond. Zij schijnt er te vissen op de invasieve zg Japanse oester (Crassostrea gigas) . Ze trekt de nodige positieve belangstelling maar inmiddels willen sommigen haar om het leven brengen omdat zij niet in de fjord zou thuishoren (en een en ander beschadigt door er op te gaan liggen zonnen) maar in Arctische wateren.
dirk den boer
dirk den boer1 aug. 2022 - 20:23
Die witte bootjes ziet de walrus natuurlijk gewoon aan voor ijsschotsen of bergjes om even op uit te rusten na het oesters vangen en kraken. In zijn thuisland verdwijnen die alsmaar sneller, dus geef haar eens ongelijk. Haar om het leven brengen? is dat nou nodig??
bv-user-44825
bv-user-44825
26 jul. 2022 - 6:14
Eens met de conclusie, die aangeeft dat er keuzes moeten worden gemaakt. En at is moeilijk als je steeds aan Brussel belooft dat je tegenstrijdige doelen toch voor elkaar gaat krijgen.
1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer26 jul. 2022 - 16:22
Inderdaad, en economische vooruitgang (de kiloknallers en goedkope vliegvakanties), en ecologische stabiliteit, op postzegelgrote stukjes, dat kan helemaal niet. Ja, in Oostenrijk is al het zwemwater van grote pure kwaliteit, het water stroomt zo vanuit de hemel in de bergmeren, in de bergbossen vliegen ook nog grote zwermen korhoenders rond, maar bij ons?? Daat komt de zooi van heel Europa via de Rijn en de Maas in onze binnenwateren. Heeft de Europese commissie daar wel enig overzicht en kennis van? Ik betwijfel het, ze denken daar eerder in gemiddelde Europese waarden (kijk eens rond in Frankrijk, of Spanje,of Italie, hier en daar tussen de bergen kleine stukjes en veldjes met gewassen of vee, en dat moet dan de Europese norm worden, gutteguutegut, geen flauw benul....
Karingin
Karingin
25 jul. 2022 - 20:42
Kan iemand ook eens uitzoeken of je soms achterlijk wordt van al die rotzooi in ons water? Ik drink er niet zoveel van, heb liever een smaakje, maar misschien moet ik voor de koffie en thee maar een waterzuiveraar aanschaffen....
2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2022 - 22:24
Maar Karin, niemand in NL drinkt toch sloot- of grachtwater? Achterlijkheid komt veel voor, maar kan dus nooit aan het drinken van water geweten worden. Voor de fauna (micro en macro) in sloot, plas en gracht ligt dat anders natuurlijk, al gaat dat gevaar wel iets verder dan wel of niet achterlijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 21:14
Zelfs regenwater is niet zo geschikt om te drinken. In Noorwegen drinken we in de bergen uit de beek. Pure luxe.
rupsje2
rupsje2
25 jul. 2022 - 20:10
één van de grootste vervuilers van oppervlaktewater zijn de rioolwaterzuiveringsinstallaties vooral bij veel neerslag gaat het meeste rioolwater ongezuiverd de sloot in. Daar hoor je dan weer nooit over bij de waterschappen.
1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 jul. 2022 - 8:57
Je hebt het over rioolwateringszuiverinstallaties. Daar gaat smerig water in. En er komt schoon water uit. Dat is de bedoeling. Dat dat niet altijd lukt, komt doordat we maar niet stoppen dat water, dat erin gaat, te blijven vervuilen. Sterker nog, zoals altijd ten gunste van de landbouw: onze regering vraagt uitstel voor dat schoner maken. De installaties blijken de klus van het schoonnaken van het water steeds minder aan te kunnen, omdat het steeds smeriger wordt. Dat is heel wat anders dan: zij zijn een van de grootste vervuilers.
Backtobasics
Backtobasics
25 jul. 2022 - 17:39
Goed dat Brussel ons nog een beetje achter de broek zit. Want Rutte en Co heeft helemaal geen zin om (snel) iets te veranderen. In de B.V. Nederland kijkt men vooral naar wat op korte termijn geld oplevert.
1 Reactie
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:35
Nederland is géén BV, daar begint het probleem al
Markzelluf
Markzelluf
25 jul. 2022 - 17:10
Verslechterde waterkwaliteit is slechts een van de gevolgen van een overvol Nederland. We moeten naar minder landbouw, minder industrie en minder mensen. Maar er zijn altijd groepen waarvoor geldt dat tenminste een van de wegen naar een van die logische wegen naar een duurzame samenleving onbespreekbaar is. En we moeten ze alle drie begaan, daar ben ik van overtuigd.
3 Reacties
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:34
Het is je vast wel bekend dat de bevolkingsaanwas voor het grootste deel door arbeidsmigratie komt, dus met minder landbouw en industrie hebben we ook minder mensen nodig - win-win!
Ejoth
Ejoth26 jul. 2022 - 5:31
Karingin: dat wist ik niet. Bron en cijfers ?
Lili2
Lili226 jul. 2022 - 8:47
@Ejoth CBS verwijst naar eurostat: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/45/bevolkingsgroei-nederland-en-eu-vooral-door-migratie
Gentleman
Gentleman
25 jul. 2022 - 14:03
Nederland is al jaren het meest vervuilde land van de EU. Kijk maar eens naar de documentaire "Beerput Nederland" op You Tube.
1 Reactie
Andreas4
Andreas425 jul. 2022 - 17:12
Deels mee eens, met een kleine nuance: in andere EU-landen kan lokaal de vervuiling veel groter zijn dan in Nederland het geval is. Probleem is dat ons land klein is met een grote concentratie aan vervuilende bedrijven, met name rond de grote rivieren (= half NL).
Lotus_Elise
Lotus_Elise
25 jul. 2022 - 12:41
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:31
Want autorijden is een 1e levensbehoefte? Drink jij benzine?
omaoeverloos
omaoeverloos
25 jul. 2022 - 12:39
Slecht onderzoek, helaas alleen naar data gekeken en geen veldwerkers geraadpleegd. Die hadden verteld dat niet de marginale verslechtering van waterkwaliteit maar de daling van het waterpeil voor sommige soorten vervelend is doordat de door hun benodigde stroming wegvalt, maar daar moet je bij de waterschappen nu net weer niet mee aankomen. Veel interessanter is het te kijken wat de vervuiling betekent voor de nichebiotopen als trilvenen, zwak zure vennen en kalkarme duinplassen. Die staan al decennia onder druk en wanneer je ze wilt behouden is het echt vijf voor twaalf. De meeste karakteristieke soorten zijn al bijna verdwenen. Is dat erg? Als je van kiezelwieren houdt waarchijnlijk wel. Ik denk dat in een dichtbevolkt land zoals Nederland deze gebieden niet meer te redden zijn.
7 Reacties
Volrin
Volrin25 jul. 2022 - 16:15
"Slecht onderzoek, helaas alleen naar data gekeken en geen veldwerkers geraadpleegd." Dat is dus niet juist, ze hebben ook waterbeheerders ondervraagd. Daarnaast, waar denkt u dat die data vandaan komt? " Die hadden verteld dat niet de marginale verslechtering van waterkwaliteit maar de daling van het waterpeil voor sommige soorten vervelend is doordat de door hun benodigde stroming wegvalt, maar daar moet je bij de waterschappen nu net weer niet mee aankomen." 1. Het is geen of/of. 2. Op basis waarvan beweert u dat de verslechterende kwaliteit van het water geen invloed zal hebben op de daar levende dier- en plantsoorten? "Veel interessanter is het te kijken wat de vervuiling betekent voor de nichebiotopen als trilvenen, zwak zure vennen en kalkarme duinplassen. Die staan al decennia onder druk en wanneer je ze wilt behouden is het echt vijf voor twaalf. " Nogmaals, het is geen of/of. "Ik denk dat in een dichtbevolkt land zoals Nederland deze gebieden niet meer te redden zijn." Waarom? Leg dat eens uit...
Andreas4
Andreas425 jul. 2022 - 17:26
Eens met omaoeverloos dat die kwetsbare gebieden en hun dier- en plantensoorten mogelijk niet meer te redden zijn. Het watersysteem van die gebieden is geen gesloten systeem maar staat in verbinding met grondwater terwijl ondertussen via de lucht en door vervuilende recreatie (zoals hond uitlaten) ongewenste en voor het systeem gevaarlijke stoffen worden aangevoerd, vooral stikstof, fosfaat, kalkzouten. Aangezien een grootschalige gedragsverandering en aanpassing van leefwijze van burgers en bedrijven een kwestie is van een heel lange adem... zijn deze gebieden en soorten niet meer te redden, ben ik bang.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 21:41
Globaal trekken mensen naar de stad. Dat kan de redding van het buitengebied betekenen tenzij er woningbouw wordt gepleegd natuurlijk.
omaoeverloos
omaoeverloos27 jul. 2022 - 9:26
In de natuur is het altijd of-of, Thomas. Als je deze simpele wetmatigheid al niet begrijpt is het verder zinloos je op onaangename toon gestelde vragen verder te beantwoorden.
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jul. 2022 - 12:06
Van vroeger kan ik met nog een meertje herinneren waaromheen ook zonnedauw was te vinden. Allemaal weg neem ik aan
dirk den boer
dirk den boer27 jul. 2022 - 12:14
Misschien, oma, is Thomas met zijn en...en wel een goeie om in Brussel ook aan de knoppen te zitten en mee te denken over de nieuwe eisen en uit te delen boetes voor afwijkingen van de Kaderrichtlijnen tzt. Ecologische kennis is daar niet eerste vereiste, wel juridische standvastigheid.
omaoeverloos
omaoeverloos27 jul. 2022 - 13:08
Ronde zonnedauw is nog wel te vinden, maar gaat idd sterk achteruit. https://www.verspreidingsatlas.nl/0418
dirk den boer
dirk den boer
25 jul. 2022 - 11:35
Stel het onwaarschijnlijke geval dat we de N deposities op orde hebben in 2040 of zo, dan wordt het natuurlijk de waterkwaliteit, of het fijnstof, of you name it. het is duidelijk: we zijn wel bijna het rijkste land id wereld, maar ook, en juist daarom, ook het afvoerputje (denk aan de bijendodende insecticide, nu al overal in onze wateren). Het tragische is dat in de gebieden waar mensen weg trekken (platteland van Frankrijk en berggeboeden Spanje, Oost Europa, Afrika, berggebieden Midden Oosten), het veel schoner is, er groeien nog gewoon eetbare zwammetjes in de bossen, die bij ons allang zijn uitgestorven, maar daar wil niemand blijven, het is er wel schoon, maar niet welvarend en rijk, zoals in ons vieze Nederland. Ja, logisch is het wel. Ga naar de film Grutto!!, nu in de bioscopen. Bij ons verdwijnt de grutto, maar in schaars bevolkte gebieden als Ijsland en Estland, doet hij het prima (ten koste van de echte moerasvogels, als de Ijsduikers). De vogels trekken dus weg hier (willen wel schoon water en geen trekkers boven hun nesten), maar de immigranten blijven onverminderd toestromen
4 Reacties
Klatzook
Klatzook25 jul. 2022 - 17:54
Prachtige film "Grutto". Toch wel opmerkelijk dat we ons zo inspannen deze vogel waar mogelijk voor Nederland te behouden en dan in deze film te zien dat hij tijdens zijn trektocht in Frankrijk wordt afgeschoten!
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:24
"maar de immigranten blijven onverminderd toestromen" Natuurlijk, het is de schuld van de buitenlanders! Dat ik dat niet eerder heb gezien....
dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2022 - 21:24
Niet de schuld van, Karingin, dat staat er niet. Het gaat om de paradox dat mensen uit streken waar het wel schoon is en betrekkelijk onbesmeurd, dat nauwelijks lijken te waarderen, en massaal daar wegtrekken naar de regios waar dat absoluut niet zo is. Maw, het gaat om de welvaart, niet om een schoon milieu, kennelijk.
Ejoth
Ejoth26 jul. 2022 - 5:33
Karingin: Dat is niet zielig maar een feit ! Toch ?
Hann63
Hann63
25 jul. 2022 - 8:52
Ik zie, op warme dagen, de jeugd zwemmen in de beide kanalen die wij rijk zijn. En ik heb echt het idee dat het water stukken schoner is dan jaren geleden. Ik wordt wel eens een beetje moe van al dat doemdenken. Zelfs mijn vader heeft daar zijn eerste zwemlessen gehad...... en dat was meer dan 85jr geleden.......
10 Reacties
adriek
adriek25 jul. 2022 - 10:04
Schoon water, als in: er zit (behalve die zwemmers en een handjevol vissoorten) totaal geen leven in, dat klopt ja. En dan zijn rivieren en kanalen nog vrij gunstig. Sloten en beken zijn bijna overal zo dood als het maar kan.
Volrin
Volrin25 jul. 2022 - 12:03
Ik word juist moe van mensen die denken dat hun persoonlijke anekdotische ervaring genoeg is om gedegen wetenschappelijk onderzoek te ontkrachten en daarom hun kop in het zand blijven steken. Daarnaast, zoals adriek al opmerkt. Schoon betekend niet helder.
dirk den boer
dirk den boer25 jul. 2022 - 16:48
Lees de column van Louise Fresco van vandaag in de NRC, Thomas: - Ineens hoor je, gewoon op straat, dat je minder moet douchen of op vliegvakantie moet gaan - Dat hoor ik nou nooit (bevooroordeeld? oost indisch doof voor tegengeluiden??), maar wat maakt het uit? Stel ,ik hoor 4x over lekker lang douchen en op vakantie naar Bali gewoon op straat, en Louise 4x het tegenovergestelde, mogen we dat dan tegen elkaar wegstrepen? En wat maakt een enquete eigenlijk uit onder 10 duizend representatieve mensen? In een enquete vonden Indonesische onderzoekers dat 98% voor aansluiting bij Indonesie was, terwijl je vanuit je huis op straat, en van je familie, alleen maar kwade mensen zag die dat helemaal niet wensten? Ik blijf persoonlijke ervaringen, alhoewel anecdotisch, hoog achten. Meer dan zgn wetenschappelijk verantwoorde enquetes.
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 jul. 2022 - 18:24
''Schoon'' en ''kwaliteit" zijn niet synoniem. De industriële vervuiling was vroeger inderdaad veel erger. Anno nu zit er meer arseen in het water door pesticiden in de landbouw en door de daling van het grondwaterpeil en ammonia door stikstofoverschot.
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:22
"Ik blijf persoonlijke ervaringen, alhoewel anecdotisch, hoog achten. Meer dan zgn wetenschappelijk verantwoorde enquetes." 😣 Nou, qua mentale gezondheid bungelen we waarschijnlijk ook onderaan de lijstjes!
Volrin
Volrin26 jul. 2022 - 9:31
@dirk "Lees de column van Louise Fresco van vandaag in de NRC, Thomas:" Als die niet achter een betaalmuur zit, zal ik eens kijken. "- Ineens hoor je, gewoon op straat, dat je minder moet douchen of op vliegvakantie moet gaan - Dat hoor ik nou nooit (bevooroordeeld? oost indisch doof voor tegengeluiden??), maar wat maakt het uit?" 1. Dit bewijst slechts dat u iets nog niet eerder gehoord had, niets meer. 2. Dit heeft niks te maken met de punten die ik gemaakt heb, dus ik snap niet waarom u het hier over heeft? " Stel ,ik hoor 4x over lekker lang douchen en op vakantie naar Bali gewoon op straat, en Louise 4x het tegenovergestelde, mogen we dat dan tegen elkaar wegstrepen?" Nogmaals, wat heeft dit te maken met de prijs van vis? "En wat maakt een enquete eigenlijk uit onder 10 duizend representatieve mensen? In een enquete vonden Indonesische onderzoekers dat 98% voor aansluiting bij Indonesie was, terwijl je vanuit je huis op straat, en van je familie, alleen maar kwade mensen zag die dat helemaal niet wensten?" Ik heb geen idee waarom u het überhaupt over enquetes heeft. De enige twee bronnen die tot nu toe besproken werden waren een data-analyse van het NRC en een persoonlijke anekdote van Hann63. Tenslotte gaat het hier niet om een mening vraag (bij of niet bij Indonesië) maar om een feit (het NLse water is of is niet van steeds slechtere kwaliteit. Feiten bepaal je op basis van onderzoek, niet meningen uit een enquete.
Volrin
Volrin26 jul. 2022 - 9:31
@dirk ""Ik blijf persoonlijke ervaringen, alhoewel anecdotisch, hoog achten. Meer dan zgn wetenschappelijk verantwoorde enquetes." Niemand heeft gezegd dat u niet vrij bent om irrationeel te doen.
dirk den boer
dirk den boer26 jul. 2022 - 15:43
Wel interessant thema natuurlijk, Thomas, gaat het om harde feiten of meningen? Op wetenschappelijk front om feiten natuurlijk, maar wij zitten hier op een blog, dus vraag me af waarom sommige mensen (zoals jij en vele anderen) steeds maar weer beginnen over bronnen, harde cijfers en feiten? Om de waarheid te zeggen, interesseert me geen snars, kan ik ook opzoeken bij Google, het blad Science of het CBS. Zal wel. Waar ik op een blog in geinteresseerd ben, is de mening van die of die, wat zegt Western basher en brombeer Abdu, of Labou, over de raket inslag in Odessa? We zijn een praatgroep, een kletsgroep zeg maar, en dan wil je weten wat die of die, die je beetje kent, erover te zeggen heeft. Ik vraag me af of anderen hier er ook zo denken als jij, kan best natuurlijk. Hann had het in zijn comment natuurlijk ook over heel iets anders dan het Informatiehuis Water met zijn droge cijfers over arseen (0,003 mgr ipv 0,009 mgr/lt, ik zeg maar wat, dus 300% meer), dat is voor de zwemmer van volslagen ondergeschikt belang, hij drinkt geen zwemwater, hij zwemt erin en wil niet in drab en algenspul terecht komen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 jul. 2022 - 21:58
Citaat: " ....het water was zo helder dat je de spaken van de wielen van de fietsen die op de bodem lagen kon tellen ...". Nee niet in de Amsterdamse grachten maar in Engelse waterwegen. Zo dood als een pier door de vervuiling. "The Worst Journey in the Midlands: One Man, His Boat and the Weather" Sam Llewellyn
dirk den boer
dirk den boer26 jul. 2022 - 22:56
Er zijn natuurlijk 2 vormen van helderheid 1) die van overkill met chemicalien, bijv Chloor in het zwembad 2) eentje die uit het diverse ecosusteem zelf voortkomt, de balans die optreedt waar kranswieren, krabbescheer, fontijnkruid an het werk zijn geweest. Dit syteem kan ineens omslaan naar troebele troep, blauwalg, zuurstofarm,eutroof (dus nutrientenrijk, fosfaat en N, ongewenst geheel dus (boete dreigt), waar de snoek en de watervlooien uit verdwenen zijn, en de brasem koning kraait. Toch lukt het ecologen soms daar dan weer verandering in aan te brengen, dus weer helderheid. Eerste koers daarbij: die verrekte brasem eruit vissen (tot verdriet weer vd vissers, die allang blij zijn met een vette brasem, al geven ze die meestal te vreten aan de dichtbij opgestelde en afwachtende reiger. Dank U wel, meneer de visser. Bron: doet dat ertoe? Wordt het daardoor betrouwbaarder of beter?
Gnoom
Gnoom
25 jul. 2022 - 8:10
Ik vind dit een raar verhaal; vorig jaar nog een stukje op het Journaal gezien waarin werd verteld dat het oppervlakte water te schoon was in het IJsselmeer waardoor het onderwaterleven onvoldoende tot ontwikkeling kwam. Ik zie zelf ook wel dat het oppervlaktewater veel schoner is dan vroeger, hebt u ook de 70'er jaren meegemaakt, zo ja, dan weet uu vast wel wat ik bedoel. Daarnaast moeten we een keer af van al dat gedreig vanuit Brussel. We hebben onszelf honderden jaren prima gered zonder zo'n dreig en dwanginstituut dat nu de EU heet. Laat de EU eerst maar naar haar eigen functioneren kijken en om te beginnen die idiote maandelijks verplaatsing naar Straatburg stoppen, maar ja Frankrijk hè.
2 Reacties
adriek
adriek25 jul. 2022 - 10:05
Als je genoeg chemicaliën dumpt wordt het water heel schoon. Niet meer die smerige vissen, waterplanten en andere troep erin. Hooguit wat plastic zakken.
Volrin
Volrin25 jul. 2022 - 12:06
"Ik vind dit een raar verhaal; vorig jaar nog een stukje op het Journaal gezien waarin werd verteld dat het oppervlakte water te schoon was in het IJsselmeer waardoor het onderwaterleven onvoldoende tot ontwikkeling kwam. " Het IJselmeer =/= al het water van Nederland. "Ik zie zelf ook wel dat het oppervlaktewater veel schoner is dan vroeger," Bedoel je dat het water helderder is? Want dat is niet wat er met schoon bedoeld wordt. "Daarnaast moeten we een keer af van al dat gedreig vanuit Brussel." We moeten eens af van het absurde idee dat er monolitische entiteit is die Brussel/Europa heet die ons zogenaamd eenzijdige dictaten oplegd. We zijn zelf lid van de EU en hebben voor deze (maat)regelen gestemd. En terecht want het gaat om het milieu en de leefbaarheid van ons land. " We hebben onszelf honderden jaren prima gered zonder zo'n dreig en dwanginstituut dat nu de EU heet." Er is geen enkele reden om bang te zijn voor dit soort fantastische sprookjes. " Laat de EU eerst maar naar haar eigen functioneren kijken en om te beginnen die idiote maandelijks verplaatsing naar Straatburg stoppen, maar ja Frankrijk hè." Dom whataboutisme, dat notabene appels met peren vergelijkt, is dom.
spelregeltoerist2
spelregeltoerist2
25 jul. 2022 - 8:06
Een grote hoeveelheid van die vervuilende stoffen komen vanuit het buitenland in onze delta terecht. Daar kun je Nederland toch niet verantwoordelijk voor stellen?!
1 Reactie
Volrin
Volrin25 jul. 2022 - 12:08
"Een grote hoeveelheid van die vervuilende stoffen komen vanuit het buitenland in onze delta terecht." 1. Het Nederlandse water bestaat uit meer dan alleen de delta. 2. Bron? " Daar kun je Nederland toch niet verantwoordelijk voor stellen?!" Als wat je beweert waar is, dan kun je Nederland daar niet schuldig voor vinden, maar wel verantwoordelijk, want wij zijn verantwoordelijk voor de staat van het Nederlandse water. Net zoals de gemeente verantwoordelijk is voor criminaliteit, ondanks dat ze die niet zelf veroorzaken.
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten
25 jul. 2022 - 7:49
Mooi, laat de wal de kant maar keren. Nederland doet net alsof het het beste jongetje van de klas is, maar het is al jaren een puinhoop. Neoliberaal Nederland is kennelijk een kleuter die die corrigerende hand nodig heeft.
4 Reacties
Ejoth
Ejoth25 jul. 2022 - 10:14
Schei nou eens uit met je populistisch gedram aub. Water uit Maas, Rijn, Schelde…..Net of de landen van oorsprong niets daarin dumpen. Iedereen moet zn steen bijdragen. Niets te maken met neoliberaal..
Karingin
Karingin25 jul. 2022 - 20:15
Steentjes in je broekje. Het is gewoon een feit dat NL het heel slecht doet qua milieu omdat de economie altijd voorgaat. Wijzen naar anderen is trouwens populisme pur sang
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jul. 2022 - 9:25
Karingin "Het is gewoon een feit dat NL het heel slecht doet qua milieu omdat de economie altijd voorgaat. " En de boeren he! Hoeveel mest er wel niet illegaal is gedumpt op het land. Nooit aangepakt. Al die ammoniak en bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater, ook nog eens via de lucht, is niet te filmen. Om van de bloembollenvelden nog maar te zwijgen. Daarnaast laten de waterschappen zich vooral leiden door de landbouw wat betreft de stand van het grondwater.
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2022 - 20:51
ook de tulpebollen zijn niet langer eetbaar!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor