© cc-foto: Chafer Machinery
In Zeeuws-Vlaanderen staat de grootste fabriek in Europa van de Noorse kunstmestproducent Yara. Dat bedrijf draait nu niet alleen in Sluiskil maar overal de productie terug tot 35 procent van de normale hoeveelheid. Yara gaat er toe over omdat de fabriek aardgas gebruikt als energiebron en grondstof. De prijs van gas is sinds de Russische invasie in het onafhankelijke buurland Oekraïne explosief gestegen.
Andere producenten, zoals BASF, schalen de productie ook af. De voorraad aan beschikbare kunstmest loopt ook terug omdat Rusland een van de belangrijkste exporteurs ervan is. Door de sancties vallen die leveranties weg, ook al valt kunstmest zelf niet onder de sancties. Trouw schrijft:
“Zonder kunstmest in 2022 zal er misschien niet genoeg voedsel zijn in 2023”, waarschuwt secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties. Hij wil dat overheden en bedrijven ervoor zorgen dat kunstmest en ook voedsel uit Rusland op de internationale markt komen, om de exportmarkt tot rust te brengen.
Het tekort aan kunstmest komt bovenop andere problemen, zoals de droogte. Volgens het Wereld Voedsel Programma wijst alles er op dat de wereld afstevent op een ongekende voedselcrisis. Rijke landen, vooral de olieproducerende staten in het Midden-Oosten die hun winsten astronomisch zien stijgen, zullen moeten bijspringen om de ramp af te wenden.
cc-foto: Chafer Machinery