Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunnen we steden een gevoel voor humor geven?

  •  
25-12-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_best_200.jpg
Hoogleraar Anton Nijholt over de slimme stad waarin verkeersborden, stoeptegels en lantaarnpalen levend gemaakt kunnen worden.
Het Beste Idee is een bundel waarin een groot aantal wetenschappers, journalisten, schrijvers, filosofen en kunstenaars vertellen wat zij het beste idee vinden dat ze het afgelopen jaar hebben gehoord, gelezen of bedacht. Joop publiceert de komende dagen een selectie uit die bijdragen. Deze keer beantwoordt Anton Nijholt de vraag of je steden een gevoel voor humor kunt geven.
De meest humoristische stad in de VS is Chicago. Een aantal humoronderzoekers turfde het bezoek aan humoristische websites, humoristische tweets, het aantal comedy clubs, en nog wat van die zaken. Ook werden honderden mensen ondervraagd om tot een ranking van steden te komen. In Engeland is het Bristol dat de titel van speelse stad claimt. Kunstenaars en wetenschappers werken samen om door middel van speelse steedse installaties, zoals pratende lantaarnpalen, de stad die naam te bezorgen. In dat kader had ik het voorrecht in 2014 een voordracht te mogen houden over hoe je een stad speelser kunt maken of zelfs een gevoel voor humor kan geven. Bristol was de derde stad (na Chicago en Krakau) die ik in 2014 aandeed met mijn verhaal.
Ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie zorgen ervoor dat, waar we ook zijn, sensoren weet hebben van onze aanwezigheid, van ons gedrag en zelfs van onze uitwisseling van gedachten met anderen. Sensoren die ons volgen, of het nu in huis- of werkomgeving is, in openbare ruimten of in pretparken, zullen steeds meer aanwezig zijn en onvertraagd van ons handelen weten en het kunnen voorspellen. Naast de sensoren zijn er actuatoren. Informatie die verzameld wordt door sensoren leidt tot actie door actuatoren.Dat kan gaan van het automatisch inschakelen van licht als het donker wordt, het activeren van een verdwijnpaal in het wegdek tot het tonen van een berichtje op je slimme bril.
Slimme omgevingen Het kan leiden tot een verandering in de omgeving waarin iemand zich bevindt. Met wat wel genoemd wordt het ‘Internet of Things’, kunnen slimme omgevingen voortdurend van vorm en inrichting veranderen. Zo ook de slimme stad. Verkeersborden, stoeptegels en lantaarnpalen kunnen levend gemaakt worden. De reclamekreet “De stad leeft!” krijgt een nieuwe betekenis.
Het herkennen en creëren van potentieel humoristische situaties wordt mogelijk. Humortheorie, in het bijzonder de ongerijmdheidstheorie, kan ons daarbij helpen. Zorg ervoor dat in onze steden de sensoren en actuatoren op scherp staan voor het creëren van potentieel humoristische en absurde situaties, die ingevuld kunnen worden door de inwoners.
De sensoren en actuatoren worden steeds intelligenter, of anders gezegd: ze gaan steeds meer van het werkelijke leven en ons gedrag afweten. We mogen dus verwachten dat ze niet enkel potentieel humoristische situaties creëren, in te vullen met menselijk gedrag, maar dat ze zelfstandig humor gaan genereren en mensen ‘slachtoffer’ laten worden van practical jokes. Ze kunnen mensen terecht laten komen in situaties die we kennen van funny home video’s, maar dan kunstmatig gecreëerd door onze slimme en van ongerijmde humor bewuste sensoren en actuatoren die ingebouwd zijn in de omgeving.
Natuurlijk, er zullen zuurpruimen opstaan die zeggen: Niet in mijn stad. Bijvoorbeeld Youp van ’t Hek, die met steeds groter afgrijzen Amsterdam ziet ‘verworden’ tot pretpark voor toeristen en mensen ‘uit de provincie’. We beginnen dus in Amsterdam en het moet geen probleem zijn om deze zuurpruimen niet alleen zichzelf te laten blijven, maar ook om ze een historisch verantwoorde en door technologie ondersteunde rol te geven in een speelse stad met gevoel voor humor.
Anton Nijholt is hoogleraar mens-machine interactie aan de Universiteit Twente. Zijn belangstelling gaat uit naar speelse toepassingen van de computer. Daarbij past onderzoek naar de aansturing van apparaten met hersenactiviteit, lichaamsbewegingen, gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Gedurende de laatste jaren heeft hij zijn eerder onderzoek op het gebied van het door computers begrijpen van humor weer opgepakt.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Pater
Pater
19 jan. 2021 - 13:49
"Een Unie die, door burgers, lidstaten, ambtenaren en sociale partners te mobiliseren, concrete oplossingen kan bieden voor de toenemende ongelijkheid en werkloosheid; die bijdraagt aan het behoud van onze planeet; die de fundamentele waarden, van eenheid, vrijheid, solidariteit en democratie, garandeert en beschermt." Een prachtige verzameling van mooie abstracte woorden, typerend voor het hele artikel. Laten we klein beginnen. Welke oplossingen voor toenemende ongelijkheid hebben de ondertekenaars op het oog? Zullen we eens beginnen ruimte te maken voor openbare diensten die NIET aanbesteed hoeven te worden? In het OV bijv. is de efficiencywinst bereikt dankzij lagere lonen en hogere werkdruk: tel uit je winst. En die jaarlijkse economische adviezen van de EU aan o.a. NL blijven altijd maar hetzelfde: stimuleren van de marktwerking. Zullen we dat eens gaan veranderen?
1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2021 - 22:49
Mag niet meer. Staat zowat in het verdrag. Zie jij de Nederlandse regering, meestal centrum rechts, de nationale zaak gaan voortrekken, inplaats van die van hun klasse?
Bouwman2
Bouwman2
19 jan. 2021 - 9:58
Het ius een mooi vergezicht, zoals er al veel zijn geweest. . Het verenigt individuen tot één collectief. Enkele gedachten tot een collectieve gedacht, elk individu gaat op in de massa. Het is een totalitaire opvatting, een oproep tot een totalitaire samenleving. De EU is een verdeelde eenheid, de EU heeft invloed maar geen macht, wel leidenden maar geen leider. Wel opvattingen maar geen doctrine. De EU is een samensmelting van compromissen. Ze is dynamisch en niet statisch. De EU is wat Goethe zei, toen ie dood ging en de legendarische woorden sprak: Mehr Licht. De EU is een project voor menselijkheid, van gissen en missen. van vallen en opstaan. Precies zoals dat in een een mensenleven het geval is.. Daarom, men, noem ik mij europees gezind. . Een gedicht van Anton van Duinkerken die ik zo vrij ben te parafraseren. . .
NoahAmber
NoahAmber
19 jan. 2021 - 9:53
“Op basis van de huidige verdragen kunnen we van de nu altijd vereiste consensus op bepaalde gebieden overstappen naar een systeem van stemmen met gekwalificeerde meerderheid. Laten we zo snel mogelijk overgaan op het stemmen met een geldige meerderheid bij al het beleid en op alle acties van de Unie.” En welke gekwalificeerde personen bepalen welke personen er gekwalificeerd zijn. Daar gaat het namelijk altijd mis. Je hebt gekwalificeerd en gekwalificeerd
1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber19 jan. 2021 - 9:56
Is dit trouwens dezelfde Zeitgeist als deze Zeitgeist: <Zeitgeist (of Zeitgeist: The Movie) is een serie films van Peter Joseph, waarvan de eerste uitkwam in 2007. De film poneert diverse complottheorieën over met name het christendom, de aanslagen op 11 september 2001, de rol van de Amerikaanse centrale bank (Fed), het tenietdoen van burgerrechten en vrijheden van de bevolking door bijvoorbeeld de Patriot Act en vermeende verbanden hiertussen. De latere twee propageren het utopische gedachtegoed van Jacque Fresco. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeitgeist_(film)
poeslief
poeslief
19 jan. 2021 - 9:48
Democratie werkt het meest optimaal op kleine schaal. Schaalvergroting voorstellen + meer democratie; dan zit er een gigantische steek bij je los. Blijft me verbazen dat de wens van o.a. Hitler, de Romeinse veroveraars, Napoleon, als progressief verkocht wordt ipv als ultra-reactionair; centralisatie, maximaal het liefst, is een aloude machthebbers natte droom.
Rechtse Bal -
Rechtse Bal -
19 jan. 2021 - 9:44
De Brusselse chaos en afwezigheid bij de aanpak en begeleiding van de Brexit heeft aangetoond dat de EU nu niet en nooit in staat zal zijn een gezamenlijke aanpak te realiseren , laat staan een democratische coordinatie zonder zeer sterke nationalistische uitgangspunten. De Brusselse chaos en afwezigheid bij de aanpak en begeleiding van de Covis crisis heeft aangetoond dat de EU nu niet en nooit in staat zal zijn een gezamenlijke aanpak te realiseren , laat staan een democratische coordinatie zonder zeer sterke nationalistische uitgangspunten. De Brusselse chaos en afwezigheid bij de aanpak en begeleiding van de Vluchtelingen problematiek heeft aangetoond dat de EU nu niet en nooit in staat zal zijn een gezamenlijke aanpak te realiseren , laat staan een democratische coordinatie zonder zeer sterke nationalistische uitgangspunten. En dan heb ik hen niet alleen over de vetorechten van kleine landen of de dominantie van enkele grote landen.
Paul Spijkers
Paul Spijkers
19 jan. 2021 - 9:29
Als er in een land een burgemeester gekozen word door de 3 raadsheren die zelf mogen uitzoeken hoe ze hun campagne betalen, zonder regels, die ieder weer gekozen worden door de helft van de burgers in een van de gemeentes, is het land dan democratisch of niet? Zo ja, dan is ELK land democratisch. Zo nee, gezien dat er vergelijkbare dingen gebeuren in elk land, dan is geen een land democratisch.
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...
19 jan. 2021 - 8:44
Misschien toch handig om deze plannen die onherroepelijk leiden tot een supranationaal bestuursorgaan eerst eens voor te leggen aan álle burgers van de EU. Mijn inschatting is dat slechts een kleine minderheid warm voorstander is van een Europese project in deze vorm, eerdere volksraadplegingen konden slechts op weinig enthousiasme rekenen. De EU is primair een vrijwillig samenwerkingsverband en dat moeten we vooral zo houden. Eerder de omvang en bevoegdheden downsizen en alleen heldere mandaten voor grensoverschrijdende kwesties. Niet zoals nu het geval is een bestuurlijk "Rupsje Nooitgenoeg" dat sluipenderwijs meer macht in Brussel centraliseert. Rutte placht te zeggen "de Unie is er voor de lidstaten" en liever géén gedroom over een Europese Verenigde Staten van Europa! Mind you, het VK opereert juist veel slagvaardiger in de coronacrisis. Heeft nota bene al meer burgers gevaccineerd dan alle EU-lidstaten gezamenlijk!!
1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...19 jan. 2021 - 8:51
Europees project
pinkandfluffy
pinkandfluffy
19 jan. 2021 - 7:38
Als de EU democratischer wordt, stemt de bevolking de EU en zaken zoals de green deal en immigratie weg. Uiteraard hoort de EU democratisch te zijn; echter is de EU echt niet meer dan een aangestuurd project van de elite waar verder weinig mensen op zitten te wachten. Het utopie van Farid Tabarki bestaat niet en heeft geen democratisch bestaansrecht.
Fredje3
Fredje3
19 jan. 2021 - 6:44
Wel leuk al die voorwaarden waaraan voldaan moet worden eerdat de EU gaat werken. Echter is dat onmogelijk. Het is al vaker aangetoont dat de EU allang niet meer bestaat uit gelijkdenkende landen die dezelfde normen en waarden hanteren en de verschillen lijken alleen maar groter te worden. De voorwaarden voor een goed werkende EU komen eigenlijk op hetzelfde neer als dat de EU pas gaat werken als 2 dezelfde polen van de magneet elkaar gaan aantrekken. De Britten hadden dat al snel in de gaten en de EU heeft zich daarbij ook direct als een echte vriend gedragen.... NOT. De enige antwoorden van de EU op een mogelijke Brexit bestonden uit het zaaien van angst en verdeeldheid en ik snap echt niet hoe weldenkende mensen dit niet hebben ingezien.
Debby Teusink
Debby Teusink
19 jan. 2021 - 6:35
Ik was altijd een bewonderaar van het Amerikaanse systeem. Een duidelijke scheiding der machten. Een uitvoerende, de president, een controlerende, het huis van afgevaardigden en senaat en de rechterlijke macht. Het huis op basis van bevolkingsaantal, de senaat , iedere staat twee senatoren en een direct gekozen president. Over het districten stelsel van de VS was ik minder te spreken maar dan toch...Ik zag hierin de perfecte blauwdruk voor de EU. En toen kwam Donald Trump. Nu denk ik dat het van crisis naar crisis aanmodderen van de EU, oplossingen bedenken op het moment dat er problemen zijn, een organisch groeiende Unie, wel eens verkieslijker zou kunnen zijn. Ik kijk hier heel nadrukkelijk naar de wijze waarop onze Republiek der zeven Provinciën functioneerde. Gedecentraliseerd waar mogelijk, centraal waar nodig op basis van een hutsekluts van middeleeuws recht. Niet een strak filosofisch onderbouwd systeem, maar een systeem dat vanuit het bestaande naadloos volgde en groeide.
Mark van S.
Mark van S.
19 jan. 2021 - 6:12
'Meer democratie' bestaat niet. Iets is democratisch of niet.
5 Reacties
adriek
adriek19 jan. 2021 - 8:28
Dat is maar hoe je het bekijkt. Is het democratisch als je keus hebt uit 1 partij zoals in sommige landen? Is het democratisch de mensen die je uit een (beperkte, niet op democratische wijze samengestelde) lijst kiest op hun beurt weer een ander groepje kiezen? Is een 'winner takes all' systeem democratisch of is oppositie nuttig en nodig? Een kiesdrempel? Een referendum met een strategisch ge-frame-de vraagstelling?
Zandb
Zandb19 jan. 2021 - 9:23
Mark In een democratie hebben burgers het via, via, via voor het zeggen. En juist dat via, via, via aspect, daar hebben we het hier over. Wanneer de burgers de directeur mogen kiezen, dan is dat democratisch. Wanneer de burgers een groepje mensen mag kiezen, dat vervolgens de directeur mag kiezen, is dat ook en in feite net zo democratisch. Alleen wel heel anders.
Zandb
Zandb19 jan. 2021 - 9:25
Mark U hebt overigens wel gelijk. Dat vergat ik nog.
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2021 - 9:28
Als er in een land een burgemeester gekozen word door de 3 raadsheren die zelf mogen uitzoeken hoe ze hun campagne betalen, zonder regels, die ieder weer gekozen worden door de helft van de burgers in een van de gemeentes, is het land dan democratisch of niet? Zo ja, dan is ELK land democratisch. Zo nee, gezien dat er vergelijkbare dingen gebeuren in elk land, dan is geen een land democratisch.
poeslief
poeslief19 jan. 2021 - 9:41
Yep!
TwoTone
TwoTone
19 jan. 2021 - 5:36
Ik voel me geen europeaan. De Eu is niet gebouwd door haar burgers, maar door bureaucraten. En ik voel me verplicht sponsor van een transferunie en woon in een land met een van de hoogste belastingdrukken ter wereld. De ondertekenaars zijn stuk voor stuk bureaucraten: het is tekenend voor het gapend gat tussen de mensen die het belastinggeld moeten ophoesten, en degene die het belastinggeld opmaken......
2 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 jan. 2021 - 10:04
Ja maar waarom zou je kritisch denken als je op de gravy train zit?
DenFlexwerker
DenFlexwerker19 jan. 2021 - 11:05
@TwoTone : je hebt precies mijn "Europeaan-gevoel" samen gevat.
Paul Spijkers
Paul Spijkers
19 jan. 2021 - 3:54
Dit is een voorstel voor MINDER democratie. NOG minder toetsing aan nationale regeringen. "Op basis van de huidige verdragen kunnen we van de nu altijd vereiste consensus op bepaalde gebieden overstappen naar een systeem van stemmen met gekwalificeerde meerderheid. Laten we zo snel mogelijk overgaan op het stemmen met een geldige meerderheid bij al het beleid en op alle acties van de Unie." Ben je nu helemaal van de pot gerukt. Meer democratie zou zijn, dat de regerende macht van de comissie direct verkiesbaar inplaats van aangesteld worden. En om een olicharchie voor te komen, moet die regerende macht opgesteld worden uit een comissie van het Europeesche parliament. NIET apart van de vertegenwoordigers. Wat vroeger gebeurde is dat we voor vertegenwoordigers naar een nationaal parlement kozen, en de regering van ons land kwam voort uit het parlement, en moest daar op kunnen steunen. Maar dezer dagen hebben die regeringen een boven regering gemaakt op Europeesch niveau die niet direct verantwoordelijk meer zijn aan de burgers. In de praktijk betekent dat op den duur dat de nationaliteiten en landen minder hun zelf kunnen regeren. Er zijn al een hoop dingen die de Nedederlandse regering niet meer kan. Dat is al abject genoeg. Maar zonder volksverantwoording van de Europeesche regering zou dat TOTAAL niet mogen kunnen.
2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker19 jan. 2021 - 8:15
Nee, dat is geen democratie. Dit is een beetje alsof je een aantal gezinnen uit hun eigen huis trekt, ze in een commune stopt en roept dat dit een democratische keuze is omdat de commune democratisch zou zijn. Nee, laten we eerst eens even elk gezin de directe democratische keuze geven: referendum. En nee, niet een serie referenda totdat er een keer 'ja' uit komt.
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2021 - 22:53
Jawel, het is meer democratie. Net zo goed als dat stemmen op vertegenwoordigers meer democratisch is dan aanstellen door vertegenwoordigers. Referendum is weer een ander ding. Kan ook een goed idee zijn mits het niet politiek gecontroleerd is.
bv-user-44825
bv-user-44825
18 jan. 2021 - 23:35
Weinig kans dat de zittende baasjes en bazinnen hun macht gaan inperken. Zoiets kun je toch niet aan het Europese volk overlaten, veel te veel risico dat democratisch wordt besloten dat het tijd is de oude machtsstructuur af te breken.
1 Reactie
Zandb
Zandb19 jan. 2021 - 9:26
Mokker Wanneer die macht democratisch verleend wordt, dan is er sprake van democratie.
Ryan2
Ryan2
18 jan. 2021 - 21:30
@AG Kom nou, voor de Fransen is het gewoon NIMBY. (Not in my back yard) Ieder argument is goed genoeg om de buren uit de buurt van hun eigen visvijver te houden. En waarom begin je over visserij? Vis is toch al veel te duur.
JasDon
JasDon
18 jan. 2021 - 20:49
Ik ben heel erg voor een verdere Europese integratie, als dit maar gepaard gaat met de volledige democratisering van de EU, dus een veel minder sterk federaal model. Dat bouwt het vertrouwen dat auteur zoekt, want dat betekent ook dat de individuele staten niet meer kunnen duiken voor o.a. begrotingsregels en anti-corruptiemaatregelen.
DenFlexwerker
DenFlexwerker
18 jan. 2021 - 20:23
"Een grootmacht die is gebouwd door haar burgers en open staat voor de wereld. Laat ons die kans grijpen". Huh, de laatste keer dat burgers echt hier daar iets over mochten zeggen, sneuvelde de EU grondwet. Die werd er natuurlijk met een andere kaft, als nog door gejast. Dit is een elite project. Zie trouwens de namenlijst. Ik zie geen normale burgers zoals metselaars, bouwvakkers, verpleegkundigen of vroedvrouwen er op. Tot nu toe heeft de EU maar één ding met corona gedaan: het misbruikt om de gewenste transferunie er door te jassen. De grootste ontvangers zijn niet de landen die het hardst getroffen zijn. Never waste a good crisis. Als het, volgens de peilingen, de Nederlandse burger het mocht zeggen, dan was het Nederlandse veto er wel gekomen. "Maar nogmaals, dit nieuwe Europese podium is enkel mogelijk als elke burger verantwoordelijkheid voor het Europese project neemt, middels het institutionaliseren van een proces van overlegdemocratie. Een proces dat continu, transparant en inclusief is en een concrete doorvoering van genomen besluiten garandeert". Nogmaals, de laatste keer dat burgers het direct mochten zeggen, werd het een nee. Als burgers zich er echt mee gaan bemoeien zal het einde oefening zijn. Verder gaat Europese democratie, vier wolven en een schaap zijn, die stemmen wat er gegeten gaat worden. Met onze begrotingsdiscipline, is Nederland het schaap. We hebben in het verleden samengestelde staten gezien: Joegoslavië, Tsjecho-Slowakije, België (wereldrecordhouder formeren en afgelopen keer weer een goede recordpoging), het VK (Schots referendum voor afscheiding), de Verenigde Nederlanden. We kunnen dit vierkante wiel weer geen uitvinden, op een grotere schaal dan ooit, en ons realiseren dat dit niet werkt. Brexit gaat nog het lieve voorproefje zijn. Of we kunnen een prima, bewezen alternatief aanhouden: terug naar de e.e.g.
1 Reactie
dezeeuwgerard
dezeeuwgerard18 jan. 2021 - 21:11
DenFlex: Chapeau! helemaal eens met je. Terug naar de EEG is het mantra.
P Haan
P Haan
18 jan. 2021 - 20:10
Als er niet een timmerman tussen de ondertekenaars zit, word ik wantrouwig. Hou de grenzen maar gewoon grens, als corona ons iets geleerd heeft is het dat dat toch beter werkt.
4 Reacties
JasDon
JasDon18 jan. 2021 - 20:55
Ik geloof dat de gemiddelde timmerman meer eelt op de vingers heeft dan alle ondertekenaars bij elkaar.
Paul Spijkers
Paul Spijkers19 jan. 2021 - 4:01
@P Haan "Hou de grenzen maar gewoon grens, als corona ons iets geleerd heeft is het dat dat toch beter werkt" Maar de grenzen *sloten* helemaal niet. Ondanks dat dat wel de gemeenschap, economie, zorg en levens had gered. Net zoals in landen waar de regering WEL nog hun taak deed. Het is al te laat dus. Dat mag Nederland niet meer EN dat kon de EU niet voor elkaar krijgen
P Haan
P Haan19 jan. 2021 - 6:58
Daar ben ik van overtuigd. Er staat er niet een bij die in aanmerking komt voor voorrang bij vaccineren.
adriek
adriek19 jan. 2021 - 8:31
"Hou de grenzen maar gewoon grens..." Dus ook alle vrachtverkeer stil leggen? Dat brengt nog veel meer schade aan de economie dan alle beperkingen bij elkaar. Of gewoon elke chauffeur vijf dagen in quarantaine voor hij weer verder mag? Hoe stel je je 'sluiten van de grenzen' precies voor Haan?
JaapBo
JaapBo
18 jan. 2021 - 20:06
Mooie oproep, maar weinig concreet en erg abstract. Ik heb net Piketty's "Kapitaal en Ideologie" gelezen. Daarin beschrijft hij ideeën om stapsgewijs naar een democratische, socialer en eerlijker Europa te gaan. Dat leek mij een stuk realistischer dan deze abstracte oproep.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor