Kunduz-coalitie remt motor van Nederland
• 27-06-2012
• leestijd 2 minuten
Beknibbelen op onderwijs en onderzoek kan weleens de duurste bezuiniging ooit worden
Zoals het Leidse Bio Science Park de motor is van mijn stad, zijn onderzoek en technologie dat voor Nederland. De sector kampt echter met een groot gebrek aan technici en dreigt nu ook slachtoffer te worden van de bezuinigingsdrift van VVD, CDA en D66. Het is tijd om een keuze te maken.
In de afgelopen 20 jaar heeft het Leidse Bio Science Park zich ontwikkeld tot drager van de Leidse economie. Ruim 60 bedrijven vormen samen met het LUMC, de universiteit en TNO een krachtig cluster. Zij ontwikkelen nieuwe medicijnen, proberen suikerziekte te genezen en bestrijden allergieën. Met beperkte publieke investeringen als onderzoekssubsidies en bijdragen aan een kraamkamer voor nieuwe bedrijven genereert het Bio Science Park een enorme meerwaarde.
Broekriem VVD, CDA en D66 zeggen vaak dat ze niet willen bezuinigen op onderwijs en onderzoek. Toch worden universiteiten in het Kunduz-akkoord niet gecompenseerd voor inflatie of stijgende lonen. Omdat over de ontwikkeling van salarissen allang afspraken zijn gemaakt, betekent dit effectief een bezuiniging van enkele procenten. Overal zien we vacaturestops opduiken, de universiteiten trekken hun broekriem aan.
Schieten Nog belangrijker zijn de bezuinigingen op publiek-private innovatieprogramma’s, die ophouden te bestaan. De aardgasbaten vallen weg en het ministerie bezuinigt. In de negen topsectoren moet toch echt geïnvesteerd worden. De NWO moet daarom de helft van haar budget daar aan gaan besteden, maar kan dit dan niet investeren in ander onderzoek. Zo schieten we onszelf in de ene voet om de pijn in de andere te verdringen. Daar wordt de pijn alleen maar erger van. Ook de Europese Commissie waarschuwde al dat het ‘negeren van fundamenteel onderzoek’ buiten de topsectoren op lange termijn de ‘groeivooruitzichten van de economie schaden’.
Mond Innovatie is een keuze. Meer studenten die techniek studeren (en afstuderen) en investeren in innovatie zijn onderdelen van die keuze. Met de mond belijden bijna alle partijen die keuze, maar met verdekte bezuinigingen maken VVD, CDA en D66 het invullen van die keuze onmogelijk. Dat is gevaarlijk. Rutte heeft geen oog voor de lange termijn. Hij wil enkel nu terug naar een tekort van 3 procent. De gevolgen van deze bezuinigingen zijn op lange termijn echter veel schadelijker dan wat ze nu opleveren. Beknibbelen op onderwijs en (fundamenteel) onderzoek kan weleens de duurste bezuiniging ooit worden.