Kringloopwinkel springt bij om bloedtest omwonenden DuPontfabriek te betalen
• 15-08-2016
• leestijd 3 minuten
Zo’n 450 mensen die in de directe omgeving van de voormalige Dupont-fabriek in Dordrecht hebben gewoond, krijgen een dezer dagen een uitnodiging om bloedonderzoek te laten doen. De deelnemers aan de studie worden gekozen op basis van een willekeurige steekproef. Of iemand een uitnodiging krijgt is volstrekt toevallig. Wie zelf alsnog een test wil laten uitvoeren, moet daar zelf voor betalen. Wie dat niet zelf kan betalen, wordt geholpen door de kringloopwinkel Sliedrecht. DuPont, dat inmiddels is opgegaan in het Amerikaanse bedrijf Chemours, maakte in 2015 nog een operationele winst voor belasting van 4,2 miljard dollar.
Omwonenden van de fabriek werden jarenlang blootgesteld aan de stof C8. Tot 2012 gebruikte de fabriek bij de productie van teflon namelijk PFOA. De stof wordt door wetenschappers met een hele reeks kwalen in verband gebracht, van hoog cholesterol tot een vergrote lever, nier- en schildklierkanker.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD Zuid-Holland Zuid willen nu onderzoeken hoe hoog de PFOA-waarden in het bloed van de omwonenden zijn. Het RIVM dacht tot vorig jaar dat in het slechtste geval waardes van 10 microgram per liter bloed zou voorkomen. Dat is al meer dan toelaatbaar, maar uit onderzoek van het AD bij omwonenden blijkt dat er waardes van wel 83,6 microgram per liter werd gemeten. Een aantal door het AD onderzochte omwonenden wonen bovendien buiten het gebied dan het gebied dat het RIVM als risicogebied beschouwt.
Ben en Annelies Stam deden hun verhaal in het AD:
"We sliepen altijd met de ramen open. Wisten wij veel wat er gebeurde? Of wat die witte stof was, die op de auto lag, net als bij de buren. We wisten wel dat het een chemisch spulletje was, maar niet over dat goedje C8. En nu? Nu vragen we ons af wat er in ons bloed zit. En wat het met onze gezondheid heeft gedaan."
Ook oud-medewerkers hebben aan de bel getrokken over de gevolgen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat oud-medewerkers zwangerschapsproblemen ondervonden door het werken met giftige stoffen. Van miskramen tot baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen.
Het schrijnende is dat het bedrijf al vanaf de jaren 80 aanwijzingen had dat C8 mogelijk zeer schadelijk is, maar de stof desondanks is blijven gebruiken. Sterker nog: het bedrijf verzweeg de grote zorgen over de stof voor de Nederlandse autoriteiten. Justitie is daar een onderzoek naar gestart. Het AD schreef hierover:
"Dupont kreeg al vanaf de jaren 80 aanwijzingen dat het gebruik van de stof mogelijk schadelijk was voor werknemers. In 2004 kreeg Dupont in Amerika een recordboete, omdat het jarenlang zorgwekkende onderzoeksresultaten had verzwegen. En in 2005 begon een bevolkingsonderzoek onder 70.000 mensen in de VS, dat een mogelijk verband uitwees tussen C8-uitstoot en vijf ernstige aandoeningen, waaronder nierkanker."
Inmiddels is het bedrijf opgegaan in het Amerikaanse Chemours. Het lijkt niet veel geleerd te hebben van het verleden. Het bedrijf is inmiddels overgestapt op GenX, maar wat blijkt? ook die stof is kankerverwekkend. Volgens toxicologen bedreigt de stof de gezondheid van werknemers en omwonenden. Daarover schreven we op Joop eerder:
"In laboratoriumtests heeft GenX bij ratten en muizen onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Wat betreft de toxicologen moet Chemours dan ook zo snel mogelijk stoppen met het uitstoten van de stof via de fabrieksschoorstenen. De stof komt zo namelijk terecht op de woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht."