Nederlanders kopen steeds meer elektronische apparaten, maar het inzamelpercentage blijft in verhouding ver achter. Het afgelopen jaar kochten we 13 procent meer huishoudelijke apparaten, 16 procent meer elektrisch gereedschap en 27 procent meer computers en telecommunicatieapparatuur. Tegelijkertijd daalde het inzamelpercentage van 54 naar 49 procent. Ver onder de 65 procent die volgens Europese wetgeving moet worden ingeleverd voor recycling.
Rijkswaterstaat, gemeenten, winkeliers en thuiswinkelorganisaties hebben daarom de Nationale Recycle Week in het leven geroepen, om de consument te wjzen op de noodzaak van recycling. Jan Kamminga, voorzitter van branchevereniging Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten (NVMP) zou graag de in 2013 afgeschafte verwijderingsbijdrage terugzien, maar daarvoor is nu geen politieke meerderheid te vinden. Het is daarom nog belangrijker dat consumenten hun verantwoordelijkheid nemen:
"Elektronica gewoon aan de weg zetten of in de grijze container gooien of door het huis laten zweven, kan echt niet meer. Het is belangrijk dat elektrische apparaten daar worden gebracht, waar het ook geregistreerd wordt. Als je een wasmachine of een koelkast koopt, dan wordt die oude meestal wel meegenomen. Het gaat vaak om kleinere apparaten. Het is erg belangrijk dat kostbare grondstoffen in die apparaten weer hergebruikt kunnen worden. Als je het aan de weg zet of in de grijze container gooit is het gewoon weg. De oud-ijzerboer haalt er vanaf wat hij kan gebruiken zonder te registreren, de rest gaat vaak naar de schroot. We kennen allemaal de beelden van metershoge bergen elektronisch afval in Afrika."