De Britse prins William en zijn echtgenote Kate maken een reis door het Caribisch gebied om zogezegd de banden aan te halen met voormalige koloniën die nog deel uitmaken van het Gemenebest. Tijdens een bezoek aan Jamaica stonden demonstranten hen op te wachten om duidelijk te maken dat ze juist af willen van die banden. Ze eisen ook dat Groot-Brittannië excuses aanbiedt voor de slavernij en andere koloniale uitbuitingspraktijken. Bovendien moeten de Britten overgaan tot het doen van herstelbetalingen. Dit land is met een achterstand onafhankelijk geworden omdat we waren leeggeroofd, aldus een oud-senator. Anderen zongen rastafara-liederen of droegen gedichten voor.
Jamaica werd in 1962 onafhankelijk van de Britse overheersers heeft nog steeds koningin Elizabeth als staatshoofd, net als bijvoorbeeld Canada, omdat het deel uitmaakt van het Gemenebest, de opvolger van het British Empire.
De regering van Jamaica heeft vorig jaar plannen aangekondigd om Londen om compensatie te vragen voor het onder dwang overbrengen van 600.000 Afrikanen die op de plantages als slaven te werk werden gesteld. Het Britse rijk verdiende een vermogen aan hun arbeid zonder dat ze daar ooit voor betaald zijn. De Britse regering sloot indertijd wel een lening van 20 miljoen pond af - toen een astronomisch bedrag - om de plantageeigenaren te compenseren voor de afschaffing van de slavernij. De laatste rente op die bewuste lening werd in 2015 door de Britse overheid afgelost.
Update, 24 maart:
Tijdens een toespraak heeft prins William gezegd dat hij "zeer bedroefd" is over de slavernij. Hij bood echter geen verontschuldigingen aan. "Slavernij was weerzinwekkend. En het had nooit mogen gebeuren", aldus de toekomstige koning.