Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kökcü en El Yakoubi zijn klaarblijkelijk tegen een inclusieve maatschappij

  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6789 keer bekeken
  •  
ANP-456301828

In de strijd voor een inclusieve maatschappij behoren zij net als de politieke leiders van extreem rechts tot de tegenstanders.

De voetballers Orkun Kökcü en Redouan El Yakoubi wilden afgelopen zondag niet spelen met een armband om tegen elke vorm van discriminatie. Waarom? Op een klein stukje van de band stond de regenboogvlag van de lhtbi+-gemeenschap en daar hadden ze moeite mee. Dat heeft tot heel wat discussie geleid. De twee sporticonen gingen dwars in tegen een wens van de KNVB én hun eigen club. Mochten ze dat eigenlijk wel? Ze zijn tenslotte ook verplicht om reclameshirts te dragen. Kunnen zij wel gehandhaafd blijven als aanvoerder nu zij zich zo te kijk hebben gezet? Inclusiviteit is immers een belangrijke waarde van het beroepsvoetbal, althans zogenaamd, en daar gaan ze dwars tegenin.

Dit zijn allemaal irrelevante vragen. Het is het goed recht van personen te weigeren door middel van armbanden, symbolen of op andere manieren een levensbeschouwelijke boodschap uit te dragen, als die niet de hunne is. Je kwalificeert dan natuurlijk wél jezelf. 

Met hun beslissing hebben Kökcü en El Yakoubi laten zien dat zij niet zoveel tegen discriminatie en achterstelling hebben. Want daarvoor geldt: je bent er voor of je bent er tegen. Je discrimineert. Of je discrimineert niet. Je kunt geen uitzonderingen maken want dan ben je blijkbaar tegen een inclusieve maatschappij. 

Kökcü en El Yakoubi hebben zich op één lijn gesteld met Wilders en Baudet. Ze discrimineren even hard. In de strijd voor een inclusieve maatschappij behoren zij net als de politieke leiders van extreem rechts tot de tegenstanders. Niet alleen de lhbti+-gemeenschap weet nu wat we aan ze hebben. Over die kennis beschikken we allemaal. Geen lekkere jongens. Als Kökcü en El Yakoubi om de haverklap worden aangehouden omdat ze zich met hun uiterlijk bij de politie verdacht maken in een dure auto, mogen ze niet klagen. Die mentaliteit hebben ze namelijk afgelopen zondag zelf gepropageerd. Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor