Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koenders: EU schoffeert Nederland

  •  
07-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Franse en Duitse ministers praten De Jager telefonisch bij... Oud-minister Bert Koenders vindt het onacceptabel dat Nederland niet is uitgenodigd voor overleg over crisis Griekenland
De EU heeft Nederland niet uitgenodigd voor het overleg op vrijdag over de financiële problemen van EU-lid Griekenland. Oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders zegt in TROS Kamerbreed dat Nederland hierdoor is geschoffeerd. Griekenland heeft een lening van 110 miljard euro gekregen. Nederland staat voor zes procent daarvan garant, maar lijkt nu niet mee mogen te praten over een eventueel ander reddingsplan.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer is het met Koenders eens: “Dit is verkeerd, je moet alle ministers van de eurozone uitnodigen.”
Tijdens het beraad vrijdagnacht is besloten dat Griekenland mogelijk een nieuw reddingsplan krijgt, waardoor het langer mag doen over de terugbetaling van de noodlening van 110 miljard euro, die het vorig jaar ontving.
Het is opmerkelijk dat minister van Financiën Jan Kees d e Jager niet is uitgenodigd voor de bespreking, aangezien Nederland voor ruim 6 procent van de lening garant staat. Een nauw betrokken diplomaat heeft verklaard dat het om ‘een informeel samenzijn’ ging. De vier ministers van Financiën van Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg zouden elkaar vaker spreken omdat ze deel uitmaken van de G20.
Update 19.45:
De Duitse en Franse ministers van Financiën hebben minister Jan Kees de Jager zaterdag telefonisch bijgepraat over het informele beraad in Luxemburg. De woordvoerder van De Jager verklaart dat ambtgenoten Christine Lagarde en Wolfgang Schäuble de minister hebben verzekerd dat er niet is besloten over Griekenland, zo meldt dagblad De Pers.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

privateeye
privateeye
7 mei 2011 - 11:12
Probleem groter dan gedacht en gisteravond is er geen beslissing genomen. Duidelijk meningsverschil. http://www.zerohedge.com/article/eu-greece-we-want-help-you-help-yourself-and-we-want-own-you-after-you-file-bankruptcy
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman
7 mei 2011 - 11:12
En jawel, Wilders is nijdig: http://www.nu.nl/economie/2509921/wilders-nijdig-griekenland-overleg.html Alsof dat nieuws is... Het zou pas nieuws zijn als hij op een dag *niet* nijdig zou zijn.
boswachter2
boswachter2
7 mei 2011 - 11:12
Vindt dat Rutte en de Jager dit zelf kunnen oplossen. Koenders wil alleen weer de aandacht. Hij kan zich beter met solliciteren bezig houden.
JoopSchouten
JoopSchouten
7 mei 2011 - 11:12
Langentenenpolitiek...
Joeri2
Joeri2
7 mei 2011 - 11:12
Iedereen is uitgenodigd behalve Nederland, of hebben 4 G20 ministers een etentje...? Ik zou overigens die de Jager ook niet uitnodigen voor mijn etentje, hij mag toch niets zeggen zonder eerst als een braaf slaafje toestemming te vragen bij de blonde gedoger.
Bernie2
Bernie2
7 mei 2011 - 11:12
Een regering waarin een partij met fascistische denkbeelden mag geen rol spelen op het internationale platform. Nooit meer. Een rol als paria zou Rutte niet misstaan.
Gerald2
Gerald2
7 mei 2011 - 11:12
Het is Bert Koenders die de mond open trekt. Dit hele kabinet ligt te slapen.
privateeye
privateeye
7 mei 2011 - 11:12
Wat is er besproken tijdens de vergadering wat zo geheim en belangrijk is? Misschien moet de aandacht zich daarop vestigen.
wvdstraat
wvdstraat
7 mei 2011 - 11:12
Met de huidige regoring en een Angelsaksische focus valt Nederland uiteraard slecht in het pulletje bij Frankrijk en al helemaal bij Duitsland. Daarbij ook nog eens de pech dat Nederland als grootste van de kleinen (qua inwonertal en economie althans) andere kleine landen moet missen, doordat die juist onderwerp van gesprek zijn. Wat men ook achteraf van hen denkt, Bos en Balkenende (ja zelfs laatstgenoemde) waren beslist wél uitgenodigd geweest. Dankzij het huidige kabinot verspeelt Nederland veel aanzien en invloed, wereldleiders worden (begrijpelijkerwijze) niet graag in verband gebracht met PVV-achtigen, of hen die daarmee samenwerken.... Toch zal deze crisisklus geklaard moeten worden, met of zonder Nederlandse vertegenwoordiging. Want wie denkt dat het ook wel zonder Europa kan, die moet maar gaan aardbeien plukken in Bulgarije, hoewel, ook daar weten ze wel beter.
doeidoei
doeidoei
7 mei 2011 - 11:12
het wordt tijd dat NL als netto plus betaler meer op zijn poot speelt: geen zeggenschap, dan geen geld. Dat het kan toont Berlusconi en cijn companen. Die zijn netto min betaler, zijn bankroet en kunnen heel veel 'maken'. Dat er geen besluit is genomen had er nog eens bij moeten komen. Zonder u, over u, en oh ja, hier is uw rekening ...
Bardamu
Bardamu
7 mei 2011 - 11:12
Schandalig inderdaad.
ikbenhorkie
ikbenhorkie
7 mei 2011 - 11:12
Nederland is binnen de EU een belangrijke vertegenwoordiger van de belangen van de VS. Een al te sterke Eurozone is niet direct in het belang van de VS. Bovendien is de huidige regeringscoalitie een voorstander van het terugbrengen van de Nederlandse inbreng in de Unie. De daaardoor verminderde invloed binnen de EU zou gecompenseerd moeten zijn door voordelen aan Amerikaanse zijde, als de regering het goed gespeeld heeft. Het kabinet klaagt dan ook niet.
ErnsTT2
ErnsTT2
7 mei 2011 - 11:12
Feitelijk is het volkomen terecht, nederlandse banken waaronder ING en ABN zijn mede de oorzaak van de crisis, en ook verzekeraars als Eureko... Die nota bene ondanks dat ze door de ECB op de vingers getikt zijn dat het *afgelopen moet zijn* met de derivaten handel, nog steeds doorgaan met Derivaten handel... Voor wie het niet weet Derivatives stonden aan de wieg van de collaps, want het is een pyramidespel, zo vlug mogelijk het risicopaier doorverkopen, en de laatste die ermee blijft zitten is de lul (griekenland en ierland dus...) Dat Koenders dat niet weet (of vergeten is) zegt eigenlijk wel heel veel over de totale incompetentie van de huidige bestuurders, ze weten niet eens waarom ze op de strafbank zijn gezet, terwijl de ECB het toch in niet mis te verstane woorden heeft gezegd... [quote] Finally, the European Commission is considering putting forward a comprehensive legislative proposal on safety, regulatory and operational standards for market infrastructures, +++addressing OTC derivatives activities+++ in particular, but also having broader implications for clearing and settlement in the European Union. [/quote] Let op het stukje tussen de plusjes... En dan in dit jaarverslag op pagina 113 meneer Koenders, dan weet u gelijk waarom de ECB niet zo blij met Nederlandse bankiers is... http://www.dnb.nl/en/binaries/DNB%20Statistisch%20Bulletin%20september%202010_tcm47-239794.pdf
rgeurtsen
rgeurtsen
7 mei 2011 - 11:12
Tja je kan het een schoffering noemen, je kunt ook constateren dat Nederland door zijn houding in Europa irrelevant begint te worden. Maar de gelovige van de VVD en CDA zullen Bos en de PvdA verwijten... we hadden verder moeten gaan met oorlogje spelen in Afghanistan... Nee, het wordt tijd dat De Jager transparanter opereert, die succesvolle crises-adviseur die als bestuurder in crises faalt moet er uit, en Nederland moet de onzalige gedachte laten varen dat Zalm een geschikte kandidaat voor de Nederlandsche bank zou zijn. Bananen-republiek zijn we aan het worden.
objectivist
objectivist
7 mei 2011 - 11:12
Je wordt als postzegelstaatje lid van een megalomaan Europees machtsblok en staat vervolgens vreemd te kijken dat je buiten spel staat. Hoe naief ben je dan? Liechtenstein en Monaco worden toch ook niet uitgenodigd? Wanneer worden we nou eens wakker zeg. Koenders, De Jager, joehoe!! Deze zaken worden door de grote jongens besproken, niet door kabouternaties.
bv-user-84072
bv-user-84072
7 mei 2011 - 11:12
Als ik de EU was zou ik Nederland helemaal nergens meer in betrekken, mochten ze zichzelf redden en hoefde ik zelfs hun bloedgeld niet. Nederland is inmiddels van een gerespecteerd land dat politiek voorop liep en waarvan ons 'poldermodel' een voorbeeld was voor vele regeringen, vervallen tot een semi-dictatoriaal, neo-liberaal ongeloofwaardig misbaksel. Dankzij gedoogslaaf Rutte en gedoogheer Wilders.
1 Reactie
krehyea
krehyea7 mei 2011 - 11:12
In in welk opzicht kleeft er precies bloed aan dat geld?
Winston2
Winston2
7 mei 2011 - 11:12
Rob Geurtsen schreef: "Bananen-republiek zijn we aan het worden." En dat is niet waar. De hele wereld is een bananenrepubliek, maar Nederland is een graadje erger; een Bananenmonarchie met hoofdletter B. De associatie die het woord "bananenrepubliek" vaak oproept is met arme, onderontwikkelde landen met corrupte en inefficiënte besturen. Al snel denken we aan derdewereldlanden en al snel denken we bij de corruptie aan ons kostbare geld van ontwikkelingssamenwerking dat door malafide dictators voor eigen luxe wordt aangewend. Dit beeld is een vals beeld. Waar komt het woord vandaan? "In het begin werden hiermee landen bedoeld die enkel of overwegend bananen exporteerden of produceerden. Het slaat dan ook vooral op de midden-Amerikaanse staten zoals Honduras, Nicaragua en Panama, wiens politiek en staatsbedrijven decennialang sterk door de grote zuidvruchtexporteurs United Fruit Company (Chiquita) en Standard Fruit Company (Dole), beïnvloed werden. De economische macht van deze Amerikaanse bedrijven was veruit groter dan de politieke macht van de regeringen, en al helemaal groter dan de macht van de bevolking van deze landen. [...] De "originele" bananenrepubliek was Honduras. Gedurende een groot deel van de negentiende en twintigste eeuw was de United Fruit Company (het huidige Chiquita) een politieke factor van betekenis. De United Fruit Company kreeg de bijnaam "de Octopus" omdat het bedrijf zich regelmatig met de politiek van het land bemoeide. In 1910 huurde de United Fruit Company zelfs een groep criminelen uit New Orleans in om de regering omver te werpen, omdat deze te hoge belastingen zou rekenen." http://nl.wikipedia.org/wiki/Bananenrepubliek En zo heeft Rob dan uiteindelijk gewoon gelijk: bij ons is het alleen niet een bananenbedrijf dat de ellende veroorzaakt, maar bankiers en verzekeraars. Of zal ik zeggen: Goldman Sachs? http://www.youtube.com/watch?v=s54z7tIeugs&feature=fvst
2 Reacties
rgeurtsen
rgeurtsen7 mei 2011 - 11:12
Mooie reseponse Winston. Misschien kan de vergelijking van bananen-republiek nog iets duidelijker. De banken vormen de spil van het financiële systeem. Dat zien we als een essentieel mechanisme van onze welvaart. [Ik stel deze visie niet ter discussie, het ie gevoegelijk gebleken dat de elite en deskundigen (nou ja) dit zo ziet.] Toen die sector in gevaar kwam omdat met spaarcenten is gespeculeerd, moest vanwege het grotere verodnerstelde belang die sector geholpen woden. Dat maakte dat heel wat staten nu insovabel zijn geworden. Nu is denken in complottheorieën niet mijn ding. Van de toppers in de financiële instituties heb ik met eigen oren argumenten gehoord dat het voor hen (de internationale financiële markten) goed is als landen insolvabel raken en dat het belang/lobby van de financiële markten kunnen voorkomen dat staatschulden afgestempeld kunnen worden zonder zware gevolgen voor het land en haar burgers. Militaristisch dominant taalgebruik. De bananen-republiek gedachte van mij is gebaseerd op het idee dat politici en financiële instellingen, onder het mom van vrije markt, en dat de wat de markt doet en zegt goed en waar is, burgers via staatschulden en belastingen gaan bijdragen aan risicodekking en winsten van financiële instellingen. Anyway, het is geen complot denken en ik ben niet de eerste en zeker niet de laatste die deze analyse zal opperen.
JoopSchouten
JoopSchouten7 mei 2011 - 11:12
Goeie les en vergelijking. Tnx. ... 'Bananenmonarchie'. ; )
Milieunet
Milieunet
7 mei 2011 - 11:12
Bert Koenders weer eens in beeld. Was lang stil rond de man die een puinhoop achterliet als minister. Zou er een reden zijn dat hij nu ineens van zich laat horen?
1 Reactie
hanso2
hanso27 mei 2011 - 11:12
"Was lang stil rond de man die een puinhoop achterliet als minister" Dat wist ik niet, leg eens uit.
bv-user-84072
bv-user-84072
7 mei 2011 - 11:12
Ik vind het heel logisch de EU moet de Nederlandse regering niet serieus nemen gedoogfascisme is nu eenmaal een belachelijk concept. Een regering die de minderheid van de bevolking vertegenwoordigd door absurditeiten in ons democratisch systeem. Praat voor de grap eens met buitenlanders over onze regering ; ze denken allemaal dat we knettergek zijn
1 Reactie
boswachter2
boswachter27 mei 2011 - 11:12
Een oude uitdrukking die hier van toepassing is: wat heeft dit met voetballen te maken.
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa
7 mei 2011 - 11:12
Terug-schofferen is heel wat anders. Wilders schoffeert EU en vaak, Wilders zit nu in de regering en wil serieus genoemen worden? Wat nou schofferen? Als Nederlander voel me terug-geschoffeert door EU wat ik juist verdien, door Wilders.
1 Reactie
MrPepper
MrPepper7 mei 2011 - 11:12
Sinds wanneer zit Wilders in de regering? Volgens mij is een van de grote voordelen van onze huidige situatie (een gedoogregering) juist dat dit soort 'politieke afrekeningen' niet plaats hoeven te vinden omdat Wilders niet in de regering zit.
wvdstraat
wvdstraat
7 mei 2011 - 11:12
De dag nadat dit kabinot met gedoogsteun is gevallen, mag Nederland zó weer aanschuiven bij de G20 en bij belangrijke EU-ontmoetingen. Opvallend dat Koenders het ongenoegen moet uiten, nog opvallender is de stilte van Rutte (die heel goed weet hoe het komt) en dat Wilders niet opkomt voor de 'vaderlandsche' belangen. Maar met een partij die discriminatie en anti-europa beleid als speerpunten heeft, kan niemand er raar van opkijken. Wij zitten opgezadeld met een regoring die ons land intern en extern bijzonder veel kwaad doet!
1 Reactie
MrPepper
MrPepper7 mei 2011 - 11:12
Wat een onzin zeg. Volgens jouw beredenering mogen we nu niet meedoen met dit overleg vanwege ons huidige kabinet? Mag ik je er even op wijzen dat er überhaupt maar 4 landen deelnamen aan dit overleg? De overige 23 lidstaten van de Europese Unie hebben dus blijkbaar ook geen goedgekeurd kabinet?
Zomaareenmening
Zomaareenmening
7 mei 2011 - 11:12
Vroeger toen we als kleine jongetjes een potje straatvoetbal gingen spelen moesten er altijd van te voren twee partijen gekozen worden. De ettertjes en dwarsliggertjes werden altijd al als laatste gekozen. Deze werden steeds gemeden en niet echt gevraagd of ze mee wilden doen. Nadenkertje !!
1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online7 mei 2011 - 11:12
"Vroeger toen we als kleine jongetjes een potje straatvoetbal gingen spelen moesten er altijd van te voren twee partijen gekozen worden. De ettertjes en dwarsliggertjes werden altijd al als laatste gekozen. Deze werden steeds gemeden en niet echt gevraagd of ze mee wilden doen. Nadenkertje !!" Prachtig gesynchroniseerd. Vergeet niet dat als je "skills" had je toch wel iets meer vooraan kwam te staan ;) Mensen beseffen ook niet hoeveel dit uiteindelijk kost in ons leven.
Dragon2
Dragon2
7 mei 2011 - 11:12
Nederland: bek houden en betalen! 10 miljard voor de Grieken en zo meteen ook voor de Portugezen. Wie was er ook weer zo blij met 1 Europa?
2 Reacties
hanso2
hanso27 mei 2011 - 11:12
"Wie was er ook weer zo blij met 1 Europa? " Ik, de vereenvoudigde manieren waarop we contact hebben met andere Europese volken hebben mij geen windeieren gelegd. Misschien ook iets voor jou, Dead Rising, om je eens in te verdiepen, in plaats van in de contramine blijven steken.
.2
.27 mei 2011 - 11:12
Ik. Een gezamenlijk Europa. Daar hoort buitensluiten van landen niet bij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor