De Duitse Katrin Lock die in Londen woont is samen met andere Europese vrienden de groep #PleasedontgoUK en #HugABrit begonnen. Hiermee hopen ze positieve input te kunnen geven aan het referendum in juni, over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Het idee? Knuffelend op de foto met een Brit en die online posten.
De groep heeft bijdragen van Fransen, Italianen, Duitsers, Spanjaarden en Zweden, zowel uit het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa. Zanger Jarvis Cocker, vooral bekend als frontman van de jaren negentig indie band Pulp, wordt ook geknuffeld op een foto. Volgens Locke is het op een goede manier omgaan met een beladen debat.
"Het is een beetje ‘hippie dippie’, maar het debat heeft een beetje ‘hippieness’ nodig. Mensen zijn altijd aan het ruziën over komkommers en douchemutsen. We wilden iets positiefs doen, in plaats van alleen over regels en voorschriften praten. Het is een ‘love bom’ voor het Verenigd Koninkrijk. We hebben zelfs een foto van iemand die een standbeeld van Virginia Woolf knuffelt.
Ik woon hier, dit is mijn huis, en tot nu toe ben ik behandeld als ieder ander. Maar ik ben bang dat er een onderscheid tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-burgers in de toekomst zal worden gemaakt. In het buitenland kunnen wonen is een groot goed en het zou jammer zijn als dat werd weggenomen."
Ik woon hier, dit is mijn huis, en tot nu toe ben ik behandeld als ieder ander. Maar ik ben bang dat er een onderscheid tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-burgers in de toekomst zal worden gemaakt. In het buitenland kunnen wonen is een groot goed en het zou jammer zijn als dat werd weggenomen.
De mensen op de foto’s worden ook gevraagd om hun gedachten te delen over hun vriendschap en het referendum en waarom Groot-Brittannië zou moeten blijven. De reacties op het initiatief zijn voornamelijk positief en een enkele is terughoudend. Één Brit deelt dat Britten niet van knuffelen houden omdat ‘we een beetje gereserveerd zijn maar we doen ons best’.
Het referendum wordt op 23 juni gehouden. Alle Britse burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen – of in de afgelopen vijftien jaar hebben gewoond – mogen stemmen.