Klokkenluiders: Breitbart bemoeide zich met brexit
• 30-10-2017
• leestijd 2 minuten
Twee klokkenluiders van de rechts-populistische Britse UKIP partij hebben vorig jaar klachten ingediend bij de Britse kiescommissie, vanwege ‘ongebruikelijke regelingen’ tussen UKIP en de extreemrechtse Amerikaanse site Breitbart. Ze waren bang dat de site zich aan het mengen was in het brexit referendum, omdat mensen door Breitbart betaald werden om vrijwilligerswerk bij UKIP uit te voeren. Het is in Groot-Brittannië voor politieke partijen illegaal om buitenlandse giften te aanvaarden.
De klokkenluiders vroegen zich af of het werk van de Breitbart-‘vrijwilligers’ dan niet als een politieke gift via een omweg beschouwd kon worden. Experts beschouwen het als een schimmige zone binnen de wet.
Partijleider Nigel Farage heeft Breitbart meerdere malen publiekelijk geprezen voor hun steun aan brexit. Zonder hun ‘ondersteunende stem’ zou de leave-campagne nooit geslaagd zijn volgens Farage. Steve Bannon, die later ook adviseur werd voor Donald Trump, was op dat moment chef van Breitbart. Breitbart London, dat in 2014 gelanceerd werd, werd ook vooral gezien als doorgeefluik van de UKIP partij.
Volgens de klokkenluiders waren er nog meer voorbeelden van ‘ongebruikelijke regelingen’. Partijleider Nigel Farage en Matthew Richardson, de partijsecretaris, zouden nauwe banden met Steve Bannon hebben. Er zou een aanbod hebben gelegen om gratis gebruik te maken van het Amerikaanse bedrijf Voter Gravity, die data van kiezers “omzet in stemmen”. Ook won Nigel Farage juridisch advies in over de vraag of het legaal was om een Amerikaanse geldschieter te laten betalen voor zijn chauffeur en beveiliging. Hier is uiteindelijk geen gebruik van gemaakt, maar volgens de klokkeluiders toot dit alleen maar aan dat er Amerikanen dusdanig geïnvesteerd waren in de brexit dat ze bereid waren om dergelijke kosten op zich te nemen.
De kiescommissie deed onderzoek naar de klachten. En ondanks het feit dat ze onvoldoende informatie beschikten om een onderzoek op te starten, vonden ze de informatie wel incriminerend genoeg om een melding te doen bij de Britse politie. Die besloot echter geen actie te ondernemen.