Het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie zorgt ervoor dat vlees en zuivel kunstmatig goedkoop gehouden worden. Er gaat meer dan vier keer zoveel subsidie naar de veehouderij dan naar boeren die zorgen voor plantaardige alternatieven. Dat bericht The Guardian op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Food.
De onderzoekers bestudeerden het landbouwbudget van 2013 en ontdekten onder meer dat een groot deel van de subsidie weglekt naar landen buiten de EU. Omdat de prijzen van vlees en zuivel worden gedrukt met behulp van belastinggeld, kunnen Europese veeboeren veel exporteren. Zo consumeert China meer door de EU gesubsidieerd voedsel dan Nederland, stellen de onderzoekers vast.
De subsidies pakken desastreus uit voor het klimaat. Terwijl de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn, bevordert het gemeenschappelijk landbouwbeleid de consumptie van voedsel dat de klimaatcrisis juist verergert.
De onderzoekers wijzen er op dat ons wereldwijde voedselsysteem nu verantwoordelijk is voor ongeveer een derde van alle broeikasgasuitstoot en een enorm beslag legt op de ruimte. Om dezelfde hoeveelheid eiwit te produceren, heeft rundvlees 20 keer meer land nodig dan noten en maar liefst 35 keer meer dan granen.