Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatontkenners hebben eigenlijk vooral een doodswens

  •  
10-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
2898021822_95279b8d07_z

© Foto: CC Peter

"De Klimaatontkenner heeft meer baat bij een paar psychoanalytische sessies dan bij onheilspellende klimaatcijfers"
‘Soms wil een mens gewoon iets stukmaken.’ Bij het herlezen van Dostojewski’s Aantekeningen uit het ondergrondse drong deze uitspraak van de ik-persoon zich weer aan me op. Ik dacht gelijk aan de KNVB die voor de zesde keer in zee gaat met Dick Advocaat. Ik moest ook denken aan wintersporters die off-piste gaan skiën ondanks weeralarmen. En aan mijn buurvrouw die wéér een partner met losse handjes aan de haak heeft geslagen. Allen lijken ze voor hun eigen ondergang te kiezen. De seinen staan op rood en toch denderen ze door.
Dit irrationele patroon van ‘het weten’ en ’opzettelijk negeren’ zien we ook bij de klimaatontkenner. Piekende klimaatgrafieken en alarmerende warmtecijfers, de klimaatontkenner is er ongevoelig voor. Zelfs het zien van beelden heeft geen effect, zoals de overstromingen in Bangladesh, klimaatvluchtelingen, overuren draaiende sneeuwkanonnen en van smeltend ijs vluchtende ijsberen. In de recente expeditie naar Spitsbergen van NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zijn de klimaatgevolgen tastbaarder en rampzaliger dan ooit tevoren. Ook deze expeditie zal de klimaatontkenner niet bekeren. Hij, of zij, orakelt net zo makkelijk dat ‘de cijfers niet deugen’, ‘de natuur zelf zorgt voor de opwarming’ en ‘kijk er ligt sneeuw, dus…’
Tot dusver is alleen geprobeerd de klimaatontkenner te overtuigen met klimaatcijfers. Tevergeefs, omdat het belangrijkste punt namelijk over het hoofd wordt gezien. Juist omdat de klimaatontkenner gedreven wordt door irrationaliteit, te weten een bovengemiddelde doodsangst, is hij ongevoelig voor de ratio van grafieken en modellen.
Wie het DSM-handboek (de bijbel der psychiatrie) uit de kast pakt, krijgt gelijk een eerste indicatie voor deze diagnose. Mijn oog viel op ‘derealisatie’: een duur woord voor het ontkoppeld zijn met de realiteit. Degene die zonder gene roept dat ‘cijfers niet alles zeggen en warmteperioden van alle tijden zijn’, ervaart de zichtbare ‘opgewarmde’ wereld blijkbaar als onecht en vreemd. Deze ontkoppeling is het gevolg van pijn die de klimaatontkenner wil vermijden: een dreigend verlies van zijn of haar levensstijl.
Deze ‘derealisatie’ is echter een symptoom van een diepere dynamiek. Zoals Dostojewski al observeerde, is de drang tot vernielen de sleutel voor deze diagnose. Een dergelijke vernielzucht is een uiterlijke manifestatie van de diepere Freudiaanse doodsdrift. De ultieme belichaming van deze doodsdrift is de gokker.
De gokker wil zo snel mogelijk een eind te maken aan de voortdurende opwinding als hij vastgeklonken is aan een machine. De spanning en de onrust van het gokken zijn niet vol te houden, daarom wil hij terugkeren naar zijn oorspronkelijke staat, het er-niet-meer-zijn. Zoals de klimaatontkenner het dreigende verlies van zijn luxe-bevrediging niet kan verwerken. De enige controle die hij heeft, is om het einde sneller te laten komen.
De Weense psychiater zei het al: alles wat leeft, neigt naar de dood. De één gokt, de ander wordt klimaatontkenner. Deze doodsneiging is bij beiden doorgeschoten, als het ware superieur aan de levensdrift. De hang naar het einde ontvouwt zich bij de gokker door eerst geld, baan en gezin te verliezen. Marianne Zwagerman toonde onlangs bij Rick Nieman aan hoe we bij haar de doodsdrift kunnen ontwaren. Haar uitspraak over de klimaatdiscussie zoals ‘het is geen wetenschappelijke maar een politieke realiteit’ is een symptoom van haar zucht naar het einde. Klimaatontkenners en gokkers, ze zetten zichzelf en hun kinderen op het spel.
Dostojewski heeft ons op het juiste spoor gezet. Liefde en de dood zijn slechts enkele hartkloppingen van elkaar verwijderd. De klimaatontkenner maakt stuk omdat hij of zij zichzelf wil opheffen. Hij heeft daarom meer baat bij een paar psychoanalytische sessies dan bij onheilspellende klimaatcijfers. Hoewel de vraag is of en hoe hij ontvankelijk zal zijn voor deze raad.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

wouterw2
wouterw2
13 mei 2017 - 9:02
Nick, Je wilt niet weten hoe groot het leger van beta's is wat met een duur pak, een snelle babbel, flitsende PowerPoint met knal effect, vriendelijk, innemend en voorkomend alpha's staan te overtuigen. Ook zij zijn tot de rand afgetankt met presentatie cursussen. Die Roadshow doen ze moeiteloos in drie talen en in meerdere culturen. Onder vakbroeders wordt het wat moeilijker. De tijd dat wetenschappers en ingeneurs autistich in laboratoria of achter tekentafels stonden is al decernia voorbij. Het is sindsdien en-en ipv of-of. Maar die verkoop trukjes staan ver-ver onder wetenschappen als sociologie en psychologie.
1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper13 mei 2017 - 19:17
Ik weet niet precies wat u probeert te betogen...
Cliff Clavin
Cliff Clavin
12 mei 2017 - 9:58
http://www.zeit.de/wissen/umwelt/2017-05/klimawandel-erderwaermung-co2-meeresspiegel-fakten-beweise
3 Reacties
Marc Marc
Marc Marc12 mei 2017 - 11:09
Klimaatwetenschap gaat met name om het destilleren van forcings uit meetgegevens. Daar is zeer veel statistiek voor nodig om de forcings te destilleren en vooral veel meetdata. Hier worden dan weer modellen van gemaakt. Data is altijd beperkt en in het toepassen van statistische bewerkingen binnen de klimaatwetenschap is genoeg kritiek. Modellen zijn noodzakelijk maar zijn altijd beperkt en modeluitkomsten zijn geen absolute waarheid maar slechts een representatie van de kennis die men op dat moment heeft. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat klimaatvariabiliteit onvoldoende door klimaatmodellen gereproduceerd worden. Wanneer het CBS voorspellingen doet op basis van economische modellen is iedereen kritisch maar wanneer het om klimaatmodellen gaat moet kritiek vooral in de kiem gesmoord worden en ben je een klimaatontkenner. Ik blijf het vreemd vinden.
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mei 2017 - 12:47
@ Marc Marc - je bent een man van vele woorden, maar wat wil je nu zeggen? Zo iets als: 'modellen zijn benaderingen, niet perfect, en kunnen alleen maar een afschaduwing bieden van een realiteit die per definitie te complex is om in haar geheel in kaart te brengen'? (Dat wist ik al.) 'modellen kunnen bijgesteld worden met nieuwe kennis'? (Wist ik ook.) '...en daarom vind ik, Marc Marc, dat we niet onrustig moeten worden, dat we nog lange tijd verder moeten onderzoeken, en dat we nu nog geen ingrijpende maatregelen hoeven te nemen, die offers van ons vragen'? (Daar heb ik een sterk vermoeden van.)
Marc Marc
Marc Marc12 mei 2017 - 14:33
>"je bent een man van vele woorden, maar wat wil je nu zeggen?" Dan kunnen we elkaar de hand schudden, u kan er ook wat van. > "‘modellen zijn benaderingen, niet perfect, en kunnen alleen maar een afschaduwing bieden van een realiteit die per definitie te complex is om in haar geheel in kaart te brengen’?" Nee, ik geef slechts een waarschuwing af dat modeluitkomsten geen ultieme waarheid zijn en alles behalve volledig zijn. De media heeft nog wel eens moeite om de juiste nuance aan te brengen waardoor velen (niet persé u) een verkeerde indruk krijgen hoeveel we eigenlijk weten en daarom inhoudelijke kritiek niet op waarde kunnen schatten en op voorhand kwade bedoelingen vermoeden en critici aan de publieke schandpaal gaan. Dat vind ik een ongezond wetenschappelijk klimaat dat niet bijdraagt aan wetenschappelijke progressie. > ‘…en daarom vind ik, Marc Marc, dat we niet onrustig moeten worden, dat we nog lange tijd verder moeten onderzoeken, en dat we nu nog geen ingrijpende maatregelen hoeven te nemen, die offers van ons vragen’? (Daar heb ik een sterk vermoeden van.) Ik ben inderdaad niet onrustig, heb geen doodswens en heb niet het gevoel dat het einde der mensheid in zicht is. Ik laat me verder niet uit of we ingrijpenende maatregelen moeten nemen (is een politiek besluit) maar heb vaak wel inhoudelijk kritiek op de voorgestelde maatregelen omdat ik van mening ben dat er visie ontbreekt en er effectievere manieren zijn die bijdragen aan CO2 reductie. Vanuit technologisch oogpunt vind ik de uitdagingen van de energietransitie reuze interessant en ben van mening dat ik voldoende bagage heb om daar iets van te vinden en in mee te denken. Vanuit die achtergrond schiet ik wel eens met scherp op veel te positieve voorgestelde energietransitieverhaaltjes. Voor mensen zonder kennis komt dat ongewenst over en ben ik dan ineens de klimaatontkenner. Wat klimaatwetenschap betreft heb ik wel de indruk dat de CO2 gevoeligheid wordt overdreven. Als je kijkt naar alle recente studies hierover zie je inderdaad een tendens van lagere CO2 gevoeligheid. Maar dat is niet mijn punt. Ik geloof heilig in de wetenschap en daarom vind ik dat veel van de negatieve emoties rondom klimaatwetenschap ongepast, ongewenst, gevaarlijk en een obstakel voor wetenschappelijke progressie.
MijnMening3
MijnMening3
12 mei 2017 - 9:53
Apocalyptisch blijkt toch wel diep in het menselijk genoom verankerd te zitten. Als de huidige bestaande religiën ontoereikend worden (wegens gedateerd) verzinnen we toch gewoon een nieuwe. Daar is dit stukje een lichtend voorbeeld van. Oh, en het helpt natuurlijk ook bij het heffen van belastingen om het volk arm te houden. Net als in de middeleeuwen.
1 Reactie
MijnMening3
MijnMening312 mei 2017 - 10:43
Pardon ''apocalyptisch denken''
Ratelaar
Ratelaar
12 mei 2017 - 8:35
Is het zo dat de relatie klimaatverandering en menselijk handelen al onomstotelijk causaal zijn aangetond of blijft het bij een correlatie? Desalnietemin denk ik dat er voldoende technologie voorhanden is om het zekere voor het onzekere te nemen. Is het niet voor het klimaat dan is het wel in eigen belang. Hoe minder afhankelijk de samenleving wordt van instabiele olieproducerende of gasproducerende landen hoe beter. Daarnaast kan het op termijn economisch ook aantrekkelijker zijn, denk ik. De investeringen die nu gedaan worden zorgen voor goedkopere energie in de toekomst. Verandering gaat altijd gepaard met weerstand. Toch denk ik dat we op de goede weg zijn.
Grietje Krimei
Grietje Krimei
12 mei 2017 - 7:56
Aan die 'klimaatontkenners' zit een steekje los, da's waar. Maar het is niet 't steekje waar de organisatiefilosoof hierboven op wijst. Integendeel, zelden is er op aarde een stuk geschreven dat zo vér van de 'waarheid' afligt als dit hier. Vooropgesteld: klimaatontkenners zijn d'r in soorten en maten. Het leeuwendeel, echter, denkt dat 'r door de mens - een nietig wezen in hun ogen; althans als dat hun zo uitkomt - aan het klimaat niks en niemendal te verhapstukken valt. Het zijn dus: wegkijkers, lui die zichzelf een rad voor de ogen draaien, onverbeterlijke optimisten, leugenaars, jokkebrokken, egoïsten - kortom: blinde durfkapitalisten - etc., maar dood willen ze niet. Wat wel opvalt - en ik ben waarlijk niet de eerste die daarop wijst - is dat 'klimaatscepsis' vrijwel altijd samen optreedt met andere rare aandoeningen, zoals xenofobie, ethno-nationalisme, liefde voor dictators - en voor Geert in het bijzonder - , warme gevoelens voor de knoet, knevels, boekverbrandingen, misogynie, antisemitisme.
wouterw2
wouterw2
11 mei 2017 - 14:42
Ach Meneer Jacobs, wat een stoute beweringen. Als puber las ik "grenzen aan de groei" 3 keer. Een rapport van internationale wetenschappers en het MIT. Toen zat er te veel phosphaat in het oppervlakte water. Er kwam zure regen. Er was een ozongat. We zouden tig-maal allemaal een verschrikkelijke dood sterven. Inmiddels is de qualiteit van de lucht en het binnenwater nog nooit zo goed geweest, krijgen auto motoren een dubbel vermogen uit de helft van de uitstoot, gaan we electrisch rijden en daarna op waterstof, gaat het scheepsverkeer op gas varen, gaan de kolen/olie gestookte centrales op termijn dicht en heeft de nieuwe vliegtuigmotor nog maar een deel van zijn oude uitstoot.. Kortom: ik ben wel een beetje klaar met die onheils profeten. Techniek lost en gaat het allemaal oplossen. En uit welke hoek kwamen die " we gaan allemaal dood" verhalen vandaan. Precies : de mensen die zich progressief noemen. Dat is de groep met een doodswens.
13 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin11 mei 2017 - 16:34
Ik heb niet het idee dat je ook maar één iota begrijpt van wat er zoal speelt - je lijkt me ook geen (bio)chemicus of meteoroloog. Je badinerende toontje maakt het ook al niet beter: je hebt 'alles zo'n beetje gezien', en je 'gelooft het wel'. Waarom ben je bang voor sociaaldemocraten, eigenlijk?
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2017 - 16:36
'Inmiddels is de qualiteit van de lucht en het binnenwater nog nooit zo goed geweest' Flauwekul! Voor de industriële revolutie was die kwaliteit echt wel een paar tandjes beter. Dat die kwaliteit nu weliswaar wat beter is dan paar decennia geleden is niet te danken aan het negeren van problemen zoals zure regen, gaten in de ozonlaag etc, maar aan concrete maatregelen: katalysators, motormanagement systemen, allerhande wetgeving zoals een verbod op cfk's, terugdringen ammoniakuitstoot etc etc. Ergo je kan het wel trachten te bagatelliseren, die verbetering is wel degelijk te danken aan progressieven die de problemen die jij lekker makkelijk wegwuift wel serieus nemen/namen. Met onderzoek techniek kan je ver komen. Je moet er alleen wel serieus in willen investeren.
Fred2
Fred211 mei 2017 - 20:13
@ Cliff Clavin De vraag dringt zich waarom je interlinie vaak zo groot is. Uit je eerdere reacties blijkt dat je ook iemand bent die graag "klimaat" en "milieu" door elkaar gebruikt alsof ze uitwisselbaar zijn. In werkelijkheid zijn het totaal verschillende begrippen. Dus de vraag is waarom iemand dit doet.
thunderbird2
thunderbird211 mei 2017 - 22:30
Speedboot, je kletst uit je nek. De kwaliteit van het water was zo slecht dat ze alleen bier dronken omdat ze anders meteen de pijp uitgingen (en de elite wijn, maar goed)
Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mei 2017 - 22:37
[Toen zat er te veel phosphaat in het oppervlakte water. Er kwam zure regen. Er was een ozongat. We zouden tig-maal allemaal een verschrikkelijke dood sterven. Inmiddels is de qualiteit van de lucht en het binnenwater nog nooit zo goed geweest,] Toen zei de dokter dat ik een acute appendix had. Ik zou een verschrikkelijke dood sterven. Inmiddels is de kwaliteit van mijn leven nog nooit zo goed geweest. Oh ja. Dat heb ik natuurlijk wel te danken aan die blindedarmoperatie. Net zoals de dreigingen van zure regen en ozongat zijn afgewend door goed gecoördineerde maatregelen.
MijnMening3
MijnMening312 mei 2017 - 8:58
@Nick ''Oh ja. Dat heb ik natuurlijk wel te danken aan die blindedarmoperatie.'' Daarmee onderschrijf je toch zijn betoog? Hij zegt dat de techniek het probleem zal gaan oplossen.
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mei 2017 - 10:05
@ ceteris paribus (22:13u) - ik begrijp niet wat de door mij gekozen regelafstanden met het onderwerp te maken hebben. Wat wil je nu zeggen met mijn gebruik van de woorden 'klimaat' en 'milieu'? Leid je daaruit af dat ik denk dat ze precies hetzelfde betekenen? Het belang van je berichtje ontgaat me. Ben je wellicht econoom? Gezien je gebruikersnaam? Ik herinner me die term nog, uit de lessen Economie II. Zoiets als 'alle andere variabelen (parameters, etc.) gelijk blijvend', is het niet? Toen al vond ik dat een beetje imponeertaal voor iets wat heel simpel is. Je had ook de 'wet van de verminderde meeropbrengst'. Zo triviaal als wat, maar die hoorde er ook bij. Ik ontwikkelde in die tijd een wantrouwen tegen economie als wetenschap. Neem ik nu in ogenschouw hoe de wereld erbij ligt (staat, draait), dan denk ik dat die scepsis gerechtvaardigd was.
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2017 - 11:32
[MijnMening 12 mei 2017 at 10:58 Daarmee onderschrijf je toch zijn betoog? Hij zegt dat de techniek het probleem zal gaan oplossen] Als 'onheilsprofeten' zoals die van MIT niet aan de bel hadden getrokken met harde waarschuwingen was er nooit tijdig geïnvesteerd in en ingezet op die probleemoplossende technieken. Als chirurg Claudius Amyand de geperforeerde blindedarm van een elfjarige jongen in 1735 niet als een acuut op te lossen probleem had gezien had hij nooit zijn mes in het patiëntje gezet voor de alleerste appendectomie. Techniek per se zal de problemen niet oplossen en komt bovendien niet uit de lucht vallen. Onderkenning en analyse van problemen staat aan het begin van het oplossen daarvan. Die belangrijke taak wordt opgepikt door die vermaledijde onheilsprofeten. Soms zal er, n.a.v. hun waarschuwingen een technische oplossing gevonden worden. In andere gevallen zullen mensen domweg hun gedrag moeten aanpassen.
Fred2
Fred212 mei 2017 - 15:17
@ Cliff Clavin 12 mei 2017 "ik begrijp niet wat de door mij gekozen regelafstanden met het onderwerp te maken hebben." Ik zat mij af te vragen waarom iemand continu tussenzinnen gebruikt waardoor een stukje van een paar zinnen 2x zo lang wordt Het lijkt op iets als een kikker die zich opblaast om twee zo groot te lijken. "Wat wil je nu zeggen met mijn gebruik van de woorden ‘klimaat’ en ‘milieu’?" Het viel mij op dat men op een journaal, in artikelen en ook door jou in eerdere reacties deze twee termen door elkaar worden gebruikt alsof ze hetzelfde zijn. En als je dan weet dat het twee totaal verschillende dingen zijn waarom gebruikt iemand ze dan door elkaar heen alsof ze dus hetzelfde zijn ?
wouterw2
wouterw212 mei 2017 - 15:50
Dat het niet de klimaat ontkenners zijn, maar de zichzelf progressief noemende die een doodswens hebben lijkt me uit de reacties duidelijk. @nick je laatste alinea is terecht. Voordat de techniek zijn werk doet, moet eerst de noodzaak en urgentie onder hun aandacht worden gebracht. Het zijn dan ook de wetenschappers en technici die die problemen herkennen en kunnen beoordelen. Over het algemeen trekken de beta's zich zo erg veel aan van een beoordeling van de alpha's. De politiek speelt hierbij eigenlijk geen rol van betekenis. Ik kan dus enkel vast stellen dat de techniek het in het verleden heeft opgelost en zie geen reden waarom ze het ook zal blijven doen. @cliff Ik weet niet wat je neemt, maar neem minder. Met je aantijgingen diskwalificeer je jezelf en lever je niet echt een bijdrage.
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mei 2017 - 17:08
@ wouterw - ik neem regelafstand 2, en Ceterum Censeo Cathaginem Esse Delendam is daar niet blij mee.
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2017 - 19:21
wouterw 12 mei 2017 at 17:50 [Het zijn dan ook de wetenschappers en technici die die problemen herkennen en kunnen beoordelen. Over het algemeen trekken de beta’s zich zo erg veel aan van een beoordeling van de alpha’s.] Ik neem aan dat er een 'niet' is weggevallen. Als voormalig beta die toch liever een alfavak studeerde, vind ik uw tegenstelling tussen alfa's en beta's nogal simplistisch. Voordat je zelfs maar kunt beginnen aan het in technische termen beschrijven van grote vraagstukken zijn er vrijwel altijd ethische en politieke vragen die moeten worden beantwoord. Vaak is ook enig inzicht in historische context wenselijk. Een groot denker als Niels Bohr uitgezonderd zijn zulke inzichten niet altijd de sterkste kant van beta's. Bij het geaccepteerd krijgen van oplossingen kunnen vakken als sociologie of psychologie eveneens een belangrijke bijdrage leveren.
Fred2
Fred212 mei 2017 - 21:10
@ Cliff Clavin Moet ik hieruit opmaken dat het mijn vermoeden bevestigt dat het net zo veel inhoud als de koolzuurgas die ik uitadem ? “Bij de ademhaling of respiratie stroomt er lucht naar een van de longen, langs de neus of mondholte, de luchtpijp, de luchtpijpvertakkingen en de bronchioli naar de longblaasjes of alveoli waar de gasuitwisseling plaatsvindt, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond. Door de ademhaling vindt gaswisseling plaats die essentieel is voor het leven. Als deze niet plaatsvindt volgt verstikking.” En naar ik dus begrijp is dit weer milieuvervuiling waarmee ik mijn bijdrage lever aan het smelten van de ijskappen, het stijgen van de oceaanspiegel en de ondergang van de wereld zoals we deze kennen.
Fred2
Fred2
11 mei 2017 - 14:34
Als je het woord "klimaat" eens opzoekt in het woordenboek staat er letterlijk; de meteorologische metingen over een periode in het verleden van doorgaans dertig jaar. De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment heet het "weer" Het "weer" kunnen we met enige betrouwbaarheid 5 dagen vooruit voorspellen. Daar kan niet veel verwarring over ontstaan lijkt me. Als het "weer" en dus het "klimaat" niet zou veranderen dan zouden we geen "klimaat" hebben want dan zouden alle natuurwetten per direct moeten stoppen met bestaan. Dus om dan te gaan ontkennen dat het "klimaat" verandert is tamelijk onzinnig. De opmerking "Dit irrationele patroon van ‘het weten’ en ’opzettelijk negeren’ is een treffende omschrijving lijkt het.
Marc Marc
Marc Marc
11 mei 2017 - 13:24
Een stukje recente geschiedenis. In 2015 vlak voor het klimaatakkoord van Parijs bracht de NOAA een onderzoek naar buiten dat er geen sprake was van een 'pause', 'hiatus' of 'slowdown' in de opwarming van de aarde. Lees meer hier: https://www.theguardian.com/environment/2015/jun/04/global-warming-hasnt-paused-study-finds Een mooie quote van Bob Ward: “The myth of the global warming pause has been heavily promoted by climate change sceptics seeking to undermine the case for strong and urgent cuts in greenhouse gas emissions,” Dat NOAA onderzoek wordt ondertussen onderzocht door de wetenschapscommissie van de VS. Klokkenluider John Bates, een voormalig medewerker van de NOAA heeft later kritiek geuit aangaande de zorgvuldigheid van dataprocessing in dat onderzoek. Inmiddels is het 2017 en is in Nature het volgende onderzoek gepubliceerd: https://www.nature.com/articles/nature22315.epdf?referrer_access_token=hympehHIyVLDFKYScpDhZdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NuFtYPLl1PUnqxUYbpB1uVru_rIjRyseUxK8YNRXQS46Tpa21x-vwjLraHJV2WWDOd7rzP-5_uGJHWoKN87dtIDyBdNky75pFNm3b1kPsZxFgLQCm1UFW4NOEQe9y-d0LIIFM51eerv_KMOolbXA-_zYlLSGtwkRvxvaAL_iZ_ahmkqUVIQ9DKmzi7uZMfF0E_AB4nI0NGR9ysvX-gKcKiacdVJnGlupBJgpzyxunH5fNJrXpPbKMXCsMEWMZb5KQ%3D&tracking_referrer=www.spiegel.de Hierin wordt erkend dat er wel degelijk sprake is van een 'pause' en dat klimaatvariabiliteit een rol speelt. De conclusie begint met: "The hiatus no doubt was, and still is, an exciting opportunity to learn for many research fields. Social sciences might find this an interesting period for studying how science interacts with the public, media and policy. In a time coinciding with high-level political negotiations on preventing climate change, sceptical media and politicians were using the apparent lack of warming to downplay the importance of climate change." De klimaatwetenschappers van de laatste studie zullen volgens de organisatiefilosoof ongetwijfeld een doodswens gehad hebben om dat ze het waagden om vraagtekens te zetten bij het niet bestaan van een 'pause'. Je weet wel, de 'pause' die volgens "klimaatontkenners" wel bestond. Misschien kan de organisatiefilosoof eens filosoferen over de noodzaak van scepticisme in wetenschap in plaats van zonder enige relevante wetenschappelijke kennis van het klimaat en psychologie, een psychoanalyse te maken van "klimaatontkenners".
3 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog12 mei 2017 - 12:05
@Marc [Dat NOAA onderzoek wordt ondertussen onderzocht door de wetenschapscommissie van de VS. Klokkenluider John Bates, een voormalig medewerker van de NOAA heeft later kritiek geuit aangaande de zorgvuldigheid van dataprocessing in dat onderzoek.] Jammer dat je weer geen bronnen vermeldt of context geeft. Maar als ik zelf zo eens blader door de diverse publicaties die iets over Bates en NOAA vertellen, lees ik het verhaal van een man die wat procedurele grieven had tegen een onderzoek waarvan de resultaten inmiddels al onafhankelijk geverifieerd zijn, grieven die op punten mogelijk terecht waren maar waar ook wel wat op af te dingen viel en die hij blijkbaar niet in de organisatie zelf had aangekaart, die vervolgens door een overijverige publicist in de Daily Mail en een Republikeins commissielid zijn uitvergroot tot een pseudo-schandaal, een interpretatie waar de aanstichter van dit alles zich inmiddels al expliciet van gedistantieerd heeft. Maar misschien kun je eens duidelijk maken en onderbouwen wat je nou precies wilt zeggen met deze losse zinnen en gechargeerde formulering, want zoals het er nu staat komt het een beetje over als een hoop rook produceren om de indruk te wekken dat er dan ook wel vuur zal zijn. [Hierin wordt erkend dat er wel degelijk sprake is van een ‘pause’] Waar in dat citaat dat je geeft staat dat dan? Sterker nog, al op de eerste pagina van het artikel noemen ze het gebruik van het woord pause ‘misleading’. En ook verder lijkt het artikel vooral bezig met doorgronden hoe het komt dat verschillende datasets en meetmethoden tot verschillende uitkomsten kunnen leiden, en hoe we met die kennis tot steeds grotere nauwkeurigheid in onze uitspraken over het klimaat kunnen komen, in plaats van één specifieke dataset of interpretatie als het evangelie te verkondigen (zoals helaas veel zich ‘sceptisch’ noemende lieden met een wat verontrustend gebrek aan wetenschappelijke scepsis doen). Misschien moet je ook hier iets specifieker worden. Zoals ze zeggen in de zin na de passage die jij citeert: “It is easy to paint a controversial picture, but as often the devil is in the detail.”
Marc Marc
Marc Marc12 mei 2017 - 12:53
@Crunchy, juiste context John Bates is de Judith Curry blog. Daily Mail artikel is fout en overdreven. En inderdaad, gaat om toegepaste procedures. Het punt wat ik verder wil maken is dat kritiek niet per definitie slechts is maar onderdeel is van wetenschap. Dus aan de hand van een simpel voorbeeld en een publicatie in Nature heb ik aangetoond dat niet iedere kritiek per definitie slecht is en onderdeel is van wetenschappelijke progressie. Niet meer en niet minder. Lees er verder niet te veel in behalve de kritiek tussen de lijnen op het fenomeen om op voorhand ieder tegengeluid in de kiem te smoren en weg te zetten als klimaatontkenner of mensen met een doodswens. Opinies van bijv. onderhavige organisatiefilosoof hebben nul toegevoegde waarde want ze het enige wat ze doen is voortborduren op sentimenten zonder inhoudelijk ook maar iets van klimaatwetenschap te begrijpen. Het enige wat waarde heeft zijn wetenschappelijke publicaties met al hun bijbehorende nuances.
Crunchy Frog
Crunchy Frog13 mei 2017 - 18:09
@Marc [juiste context John Bates is de Judith Curry blog. Daily Mail artikel is fout en overdreven.] Dan is het wel jammer voor het wetenschappelijk gehalte dat Curry onder de tekst van Bates (met de nogal polariserende kop “Climate scientists versus climate data”) een directe link met aanbevelende tekst geeft naar dat foute artikel van de Daily Mail. Daarmee misbruikt ze de reputatie van Bates om de complottheorietjes van de Mail een laagje respectabiliteit te geven die ze absoluut niet verdienen. Ik vind het op zijn minst naïef van Bates dat hij een intern procedureel twistpunt uitvent op een plek waarvan hij kon weten dat er mensen rondhangen met voldoende kwade bedoelingen of overschatting van hun eigen leesvermogen om hier een fraaie manufactroversy van te maken. Wat betreft Curry, na de manier waarop ze hier de negatieve emoties rondom klimaatwetenschap aanwakkert (in jouw eigen woorden: ongepast, ongewenst, gevaarlijk en een obstakel voor wetenschappelijke progressie) is de toch al wat gebutste reputatie die ze had er niet florissanter op geworden. [dat kritiek niet per definitie slechts is maar onderdeel is van wetenschap.] Ja, natuurlijk is kritiek onderdeel van wetenschap. Wat geen onderdeel van wetenschap is is het opblazen van kleinere zaken zoals procedurele twistpunten of (om maar eens een verhaaltje uit jouw koker van 2 jaar geleden in herinnering te roepen) onschuldige verbeterpunten in een audit over data-normalisatie, tot sappige manufactroversies, en daarmee onterechte twijfel te zaaien die de besluitvorming nodeloos vertraagt, zoals Curry en de Mail doen. [Dus aan de hand van een simpel voorbeeld en een publicatie in Nature heb ik aangetoond dat niet iedere kritiek per definitie slecht is en onderdeel is van wetenschappelijke progressie.] Wat je wat mij betreft hebt aangetoond is dat je je bronmateriaal erg vaag en suggestief neerzet, en in bepaalde gevallen (‘pause’) zelfs niet eens goed gelezen hebt. [Lees er verder niet te veel in] Dat is wel erg gemakkelijk. Eerst een vage tekst met terloops even die verwijzing naar dat senaatsonderzoek (dat op dezelfde complotterige overdrijving gebaseerd is als het foute Mail-artikel) en dat beladen woord ‘klokkenluider’ (ook rechtstreeks uit het foute Mail-artikel), wat allemaal riekt naar het suggereren van malversaties en het zwartmaken van NOAA, en als ik daar dan kritische vragen over stel trek je ijlings je keutel in. Sorry Marc, no sell. [het fenomeen om op voorhand ieder tegengeluid in de kiem te smoren en weg te zetten als klimaatontkenner] Wie serieuze, goed onderbouwde kritiek levert en de wetenschappelijke principes respecteert is voor mij in ieder geval geen ‘klimaatontkenner’ (voor wat dat woord waard is). Wie zich hult in suggestieve vaagheden en grote woorden, zaken opblaast, met verdachtmakingen strooit, kopieert van bronnen die het met de wetenschappelijke principes niet zo nauw nemen, en inhoudelijk kritische vragen ontwijkt of ziet als aanleiding voor tirades op de persoon, die loopt inderdaad het risico op een negatieve kwalificering.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
11 mei 2017 - 13:08
Deze column doet me denken aan het stalinistische tijdperk. Critici van de Sovjet-Unie werden gestraft door ze op te sluiten in een 'psichoesjka'. Ik hoop niet dat alle organisatiefilosofen er zo over denken.
Cliff Clavin
Cliff Clavin
11 mei 2017 - 12:20
Er is een brede wetenschappelijke consensus over de ernst van de problemen van het wereldklimaat. De onderzoekers die kanttekeningen hebben bij deze overeenstemmingen, die vormen een kleine minderheid. 100% absolute zekerheid over de toekomst van deze ingewikkelde situatie zullen we nooit krijgen. Maar we hebben een keuze: laten we alles op zijn beloop, of doen we een grote inspanning om onze planeet zo goed en mooi, en leefbaar mogelijk 'op te leveren' aan de generaties die na ons komen? De kwestie is dus helder, de keuze ook. Alle argumenten om niets te doen zijn te herleiden tot hebzucht en onverschilligheid, en beide kan men als menselijke gebreken, ofwel ziektes duiden - wie niets voor anderen over heeft, voor wie het zijn of haar tijd wel duren zal, die mankeert iets. (Diegenen die menen dat ons klimaat het bijzonder goed maakt, en dat zal blijven doen, en die die meerderheid van deskundigen als onbetrouwbaar, of non-existent, wegzet, die doe me wel denken aan iemand die 100 sigaretten per dag rookt, en al hoestend en proestend oprochelt dat zijn eigen grootvader met die gewoonte ook 120 jaar geworden is. Zo een gok zou ik dan toch maar niet nemen.)
4 Reacties
José
José11 mei 2017 - 17:21
Ik moet denken aan het 'end game'-scenario van voormalig CEO Rex Tillerson van Exxon: "Rex Tillerson is not a climate change denier. He is something far more dangerous. Tillerson knows climate change is taking place. He was in position to possibly do something about it, evaluated his options and coolly chose not to change course. (...) Tillerson wanted his secret squad of climate change gamers to answer four questions: 1. Is climate change real? 2. Is the threat serious? 3. Are there any effective actions that can be taken to halt or reverse climate change or mitigate the damage? 4. Are the world’s leading carbon emitters likely to impose binding limits on emissions in time to prevent runaway climate change? The answer to the first two questions was “yes”. The answer to the third question was “maybe” and the fourth “no”. The lesson Tillerson took from this assessment was that climate change is a serious threat and no government has the will or perhaps even the means to confront it. Thus, the only responsible thing to do for the shareholders of Exxon was to push forward aggressively with exploration and development of new oil fields and ventures, from Amazonia to Russia, before some other company captured the reserves. Internally, this became known as the “end game” scenario. As CEO of Trump’s foreign policy enterprise, Tillerson seems likely to impose this cynical template on the world at large by forging new alliances with old rivals in kind of a Pax petroliana, where the body count of hot wars will be replaced by the hidden, slow deaths caused by an atmosphere gone lethal."' http://www.counterpunch.org/2017/02/24/roaming-charges-exxons-end-game-theory/ http://www.counterpunch.org/2015/10/28/why-exxon-executives-deserve-the-ultimate-punishment/
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mei 2017 - 10:50
Dag José (11/5, 19:21u) - dank voor je commentaar. Dat is van een cynisme dat niet te overtreffen valt. Tillerson noemt zich Christen, zei dat Ayn Rand's "Atlas Shrugged" zijn favoriete boek is, en stond in 2015 op de 25e plaats in de Forbes-lijst van 'machtigste mensen in de USA'. Een ziek man.
José
José13 mei 2017 - 4:34
In deze 'wereld ondersteboven' is dat dan een 'topman'. Ondertussen wordt psalm 8:3 geactualiseerd...???? https://www.juancole.com/2017/05/children-climate-future.html
Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mei 2017 - 14:26
@ José (06:34u) - mooi, dank je!
Marc Marc
Marc Marc
11 mei 2017 - 11:46
Tot dusver is alleen geprobeerd de klimaatalarmist te overtuigen met klimaatcijfers. Tevergeefs, omdat het belangrijkste punt namelijk over het hoofd wordt gezien. Juist omdat de klimaatalarmist gedreven wordt door irrationaliteit, te weten een bovengemiddelde doodsangst, is hij ongevoelig voor foutmarges van grafieken en modellen.
kassakijker73
kassakijker73
11 mei 2017 - 11:23
"Deze opdeling van het hanboek is te beschouwen als een manier om cognitief grip te krijgen op de complexe realiteit en moet vooral niet verward worden met die realiteit zelf." "Het stellen van een diagnose vraagt om kennis, kunde en zorgvuldigheid. Om die reden mag alleen een gekwalificeerd en bevoegd behandelaar de diagnose stellen, zoals een BIG-geregistreerd gz-psycholoog, psychiater of psychotherapeut". Gelukkig dus niet door filosofen. https://www.spectrum.nu/home/DSM
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer2
11 mei 2017 - 10:54
"Klimaatontkenners hebben eigenlijk vooral een doodswens" En dat zeggen anderen weer over de ontkenners van de gevaren van islamisering. En weer anderen zeggen dat over de ontkenners van de gevaren van globalisatie (of zo u wilt EU-isatie). En zo kan ik nog wel even doorgaan.
9 Reacties
arjenZH
arjenZH11 mei 2017 - 12:51
+1 Spijker op de kop.
Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mei 2017 - 22:23
False equivalence. Klimatologen doen metingen, en op basis van die data trekken ze conclusies, waarna die conclusies worden samengebracht in een theorie. De wetenschappelijke consensus (en dat is NIET hetzelfde als 'geloof') over global warming is overweldigend. Islamisering en globalisering zijn sociale concepten die zich vooralsnog minder goed lenen voor kwantificering en meting. De enorme datasets waarover klimatologen kunnen beschikken ontbreken. Wat niet wegneemt dat sociale verschijnselen als islamisering en globalisering serieuze vraagstukken zijn. En wat evenmin wegneemt dat de schrijver van bovenstaand artikel de wetenschap niet bepaald een dienst verleent.
Nick the Stripper
Nick the Stripper11 mei 2017 - 22:23
niet bepaald een dienst verleent. >> bewijst.
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mei 2017 - 9:50
@ Nick Denk je nou werkelijk dat klimatologische data beter is dan economische data, of de data verkregen uit de vele "experimenten" met islamisatie in afrika, het midden-oosten en azie? Het grote verschil zit hem in de data-correctie en de daaropvolgende interpretatie. Dat is een groter probleem bij klimatologische data omdat niet alleen wetenschappelijke ideeen en ideologieen een rol spelen maar ook baanzekerheid voor de onderzoekers. Immers, hoe minder alarmistisch, hoe minder de overheden/kiezers bereid zullen zijn klimatologisch onderzoek te financieren.
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2017 - 11:59
[Bruggenbouwer 12 mei 2017 at 11:50 @ Nick Denk je nou werkelijk dat klimatologische data beter is dan economische data, of de data verkregen uit de vele “experimenten” met islamisatie in afrika, het midden-oosten en azie?] Rare vraag. Natuurlijk zijn die data beter. Al was het maar omdat de gebruikte meetinstrumenten beter en betrouwbaarder zijn. Of dacht u soms dat er al een betrouwbare gekalibreerde 'islamiseringsmeter' ontwikkeld is?
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer212 mei 2017 - 14:30
@ nick En ik geloof er niks van dat die data beter is, ook al staat het er met 3 cijfers achter de komma. De voorspellende kracht van klimatologische data is notoir slecht. Al sinds de jaren '70 wordt het einde van (delen van) de wereld voorspelt, meestal binnen een jaar of 10 tot 20. Daar is nooit iets van waar geworden.
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2017 - 19:29
[Bruggenbouwer 12 mei 2017 at 16:30 @ nick En ik geloof er niks van dat die data beter is, ] Zijn, data is in NL nog altijd meervoud. Voor geloven koop ik niks. Toon maar aan dat islamiseringsgevaarmeters of globaliseringsdeskundigen met betere datasets werken.
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 mei 2017 - 13:51
@ Nick Dat heb ik net gedaan, de voorspellingen qua klimaat zijn notoir slecht geweest. Als ik de onheilsverhalen van de jaren '90 had gelooft waren er nu geen eilanden meer geweest in de Pacific, en was skieen in Zwitserland al 10 jaar niet meer mogelijk. Het is altijd van, nu valt het nog mee maar wacht maar, over 10 jaar gaat het helemaal mis. En dat doet het dus nooit. Pruts data dus. Van de islamisering weten we welhaast zeker dat het vrijwel altijd slecht afloopt, zie Iran, Sudan, Pakistan, Afghanistan, Maleisie, Algerije, Gaza, Libanon etc etc. De gevaren van EU-ificatie zien we in Griekenland, Italie, Spanje, Portugal, Ierland, Frankrijk etc etc.
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 mei 2017 - 10:31
Bruggenbouwer 13 mei 2017 at 15:51 Ik vroeg om metingen, niet om meningen.
df010116
df010116
11 mei 2017 - 10:42
Misschien moeten we dat eens tegen elkaar positief uitruilen. Grote zorgen om het klimaat accepteren (én als veroorzaakt door de mens aan de ene kant) zowel als grote zorgen om een bepaalde religie accepteren aan de andere kant, en daar dan ook samen van beide kanten de consequenties dragen. Het heeft ook helemaal geen zin voor welke van de twee kampen dan ook om slechts éen van de twee te handle'en.
Molly Sweet2
Molly Sweet2
11 mei 2017 - 9:20
Het grootste probleem dat ik met links begin te krijgen is het absolute geloof, volkomen kritiekloos, in eigen gelijk. Ook deze schrijver is lekker bezig. En heeft zichzelf niet door. Laat ik het zo zeggen: de een gokt, de ander wordt klimaatontkenner, en een derde besluit niet meer na te denken en zijn wereld te vullen met dogma's waarmee hij anderen flink kan veroordelen en ridiculiseren. Gefeliciteerd.
Kepler
Kepler
11 mei 2017 - 8:22
Allemaal emotionele en speculatieve uitlatingen. Wat kopen we daar nu voor? Psychologie van de koude grond noemen we dat. Makkelijk, kan ik ook. Kijk zo: Ik zie veel zuur op links. Ik denk dat alle linkse mensen van nature depressief en zelfdestructief zijn. Ze willen het mooie van het leven niet zien en zoeken altijd naar het negatieve omdat de wereld volmaakt moet zijn in hun ogen. Zie je ook hier op Joop. Moest ook denken aan mijn buurvrouw die alleen maar zeurt over het weer. Ik ontken het klimaatprobleem niet maar ik maak me er alleen geen zorgen over. De wereld red zichzelf, met of zonder mensheid. Diersoorten komen en gaan. En misschien is het wel tijd dat wij gaan. Zo goed behandelen we de planeet nou ook weer niet. En daarbij is overbevolking het echte probleem. Maar dat is taboe denk ik.
1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet211 mei 2017 - 9:21
'Ze willen het mooie van het leven niet zien en zoeken altijd naar het negatieve omdat de wereld volmaakt moet zijn in hun ogen.' Briljant gezegd. Dank je.
Anoniempje5
Anoniempje5
11 mei 2017 - 6:19
Het idee dat er een discussie is over de oorzaak is zeer vreemd. 99% van de onderzoeken geeft aan dat de klimaat verandering nog nooit zo snel is gegaan als nu en dat de mens daarvoor verantwoordelijk is door onder andere CO2 uitstoot. Als je dan liever de 1% geloofd die door de groot uitstoters van Co2 worden gefinancierd en geproduceerd is toch raar? Zeker als je weet dat hun eigen, geheime, onderzoeken (Exxon en Shell, zoek maar op) al sinds de jaren 80 overtuigd zijn dat ze zelf de oorzaak zijn en dat het problematisch gaat worden. In het openbaar geven hun betaalde onderzoeken het tegenovergestelde aan anders zou hun toekomstige winsten wel eens kunnen doen slinken. Waarom zouden zoveel wetenschappers meedoen in een complot tegen Co2 uitstoot? Wat zou hun belang daarbij zijn? Ze kunnen meer verdienen als ze de 'waarheid' van de olie-industrie zouden verkondigen. Veel ongeloofwaardiger als dat 9/11 niet is gegaan zoals het officiële verhaal. Enige reden om te ontkennen is om niet de winsten van de groot uitstoters te bedreigen en alles wat daar verder ook aan verdiend (aandeelhouders enz.) Neoliberaal is erg voorstander van vooral niet te veel te doen aan de Co2 uitstoot en daardoor bij mij eigenlijk al verdacht van opkomen voor de belangen van de grote uitstoters(verdieners) en niet voor zo iets vervelends als het volk.
4 Reacties
arjenZH
arjenZH11 mei 2017 - 8:09
Wat suggereer je nu precies? Dat klimaatontkenners niet alleen gek zijn, maar ook corrupt, want allemaal gesponsord door multinationals? Wat is dit voor een manier van discussieren?
Nijntje2018
Nijntje201811 mei 2017 - 9:20
"Enige reden om te ontkennen is om niet de winsten van de groot uitstoters te bedreigen en alles wat daar verder ook aan verdiend (aandeelhouders enz.)". U mist wat, het nieuwe big $$$ verdienmodel wordt de, niet wetenschappelijk maar alvast wel politiek bewezen, ''global warming'' en volgens de ''klimaatprofeten'' gaat dat de belastingbetaler de komende decennia 200.000.000.000 euro aan maatregelen kosten, alleen in Nederland al! De meesten geloven de Nostradamus achtige profeten die in de analogie van Wij van WC eend roepen: "wij klimaatwetenschappers adviseren klimaatmaatregelen''. Degenen die de profeten niet geloven zijn ketters en die moeten psychisch behandeld worden. Bij welke politieke - en geloofsovertuigingen hebben we dat meer gehoord...
Anoniempje5
Anoniempje511 mei 2017 - 16:29
@Arjen; A dit is geen discussie site maar opinie. B. Iets verzinnen wat ik niet heb geschreven en daar mee eens zijn is ook geen manier van discussiëren C. In mijn opinie is er geen discussie mogelijk over het extreem snel opwarmen van de aarde door toedoen van de mens. D. Met u zie ik een discussie niet zitten. (zie ook punt B. voor de reden) @Gremdaad; Dat heb ik niet gemist. Maar hoe langer we het uitstellen hoe duurder en zinlozer het gaat worden. Waarom niet met de subsidie (gratis geld voor bedrijven) op fossiele brandstoffen stoppen en meer naar duurzaam schuiven? Het levert meer banen op en we gaan nu al richting minder uitstoten. En het breekt de markt op, doen we nu niks gaan we als de olie op is (als dat voor het uitsterven is) precies even veer geld of veel meer uitgeven als we nu zouden doen. Alleen gaat het dan weer naar precies dezelfde paar bedrijven(families) als nu.
arjenZH
arjenZH12 mei 2017 - 13:38
@Anoniempje "Als je dan liever de 1% geloofd die door de groot uitstoters van Co2 worden gefinancierd " Hier suggereer je wel degelijk dat klimaatsceptici worden gefinancierd door de "groot uitstoters" Ofwel klimaat sceptici zijn niet oprecht en hebben valse motieven. Daar maak ik bezwaar tegen. Over de opwarming van de aarde zijn we het eens.
omaoeverloos
omaoeverloos
11 mei 2017 - 6:14
Kooldiofobie, een ernstige aandoening. Een ritje in een Tesla of een klap van de windmolen zorgt voor tijdelijke verbetering, maar genezen doe je nooit echt, zo blijkt maar weer.
oudsaider2
oudsaider2
11 mei 2017 - 4:42
Het is maar goed dat er in Nederland mensen zijn die issues op scherp stellen en ook nog eens oplossingen aandragen. Om de drempel voor behandeling van deze doodswensers te verlagen zouden psychiatrische sessies met klimaatontkenners buiten het eigen risico moeten vallen.
Piet de Geus
Piet de Geus
10 mei 2017 - 23:14
"Après nous le déluge!" is geen uiting van een doodswens. Klimaatontkenners zijn dan ook niet suïcidaal maar egoïstisch.
2 Reacties
NooT2
NooT211 mei 2017 - 17:56
"Klimaatontkenners zijn dan ook niet suïcidaal maar egoïstisch." Dat zou een waarheid als een koe zijn, als het iets uit zou maken of men klimaatontkenner is of niet. Mijn inschatting is dat je best kunt geloven in de klimaattheorieën en dat het allemaal door de mens komt, maar dat het daarom nog niet omkeerbaar hoeft te zijn... Klimaatontkenners doen in dat geval niets egoïstisch'.
Piet de Geus
Piet de Geus12 mei 2017 - 0:40
"Mijn inschatting is dat je best kunt geloven in de klimaattheorieën en dat het allemaal door de mens komt, maar dat het daarom nog niet omkeerbaar hoeft te zijn…" Alleen ben je dan geen klimaatontkenner. Waarschijnlijk haal je wel omkeerbaar en onomkeerbaar door elkaar.
Drs.W
Drs.W
10 mei 2017 - 21:06
Geachte, een doodswens heb ik niet, maar kritiek als wetenschapper zeker wel. Kritiek met name omdat met een stelling als deze ieder discussie onmogelijk gemaakt wordt. Kritiek is ontkenning is doodswens dat is bizar kort door de bocht. Althans zoals u het stelt. Geen kritiek mogen leveren betekent dat we het hier niet over wetenschap hebben maar over geloof of overtuiging. Mag ik beginnen met de term klimaat ontkenner.. Wat bedoelt u? Ik weet dat u bedoelt iemand die het niet eens is met de volgende stellingen 1 het klimaat verandert ( ja sinds de formatie van de aarde is dit zo, niemand die dit ontkent, einde discussie?? )2 dat deze verandering negatief is. 3 dat klimaat verandering opwarming van de aarde betekent. 4 dat de mens hiervoor verantwoordelijk is en tot slot 5 dit alles veroorzaakt wordt door CO2 uitstoot ... Een klimaat ontkenner ben ik niet, iedere dag ervaar ik het klimaat weer. Soms is het warm soms koud soms zonneschijn soms regen maar ontkennen dat doe ik niet. Wetenschappers geloven niet maar willen weten en de feiten zijn niet zo duidelijk als men ons voorkauwt. Ondertussen wordt er veel geld verdient aan het CO2 verhaal en ik ben niet overtuigd. Dat maakt mij een klimaat ontkenner (iets wat feitelijk niet kan) maar overtuig me ipv met een geloof aan te komen dan sta ik pal achter ieder voorstel.
3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper10 mei 2017 - 23:38
[Een klimaat ontkenner ben ik niet, iedere dag ervaar ik het klimaat weer. Soms is het warm soms koud soms zonneschijn soms regen maar ontkennen dat doe ik niet.] Dat is niet het klimaat, maar het weer.
Anoniempje5
Anoniempje511 mei 2017 - 6:01
"Een klimaat ontkenner ben ik niet, iedere dag ervaar ik het klimaat weer. Soms is het warm soms koud soms zonneschijn soms regen maar ontkennen dat doe ik niet." Dat is weer ipv klimaat.
Tom Meijer
Tom Meijer11 mei 2017 - 10:15
U hebt in ieder geval geen verstand van (paleo)klimatologie, anders had ik wel een wat inhoudelijker reactie verwacht.
Don Quichote
Don Quichote
10 mei 2017 - 21:00
Jammer, iemand die sceptisch is over alle klimaat onderzoekers die precies dat onderzoeken ( willen bewijzen) waar ze geld voor krijgen, wegzetten als een geestelijk gestoorde. Het is niet dat een klimaatontkenner niet zou kunnen zien dat er wezenlijke veranderingen in het klimaat plaatsvinden, maar de menselijke invloed in de mate waarop dit door de " wetenschappers" wordt beweert trekt hij in twijfel. Zolang de onderzoekers nog alleen geld krijgen om de gewenste oorzaak te bewijzen, de menselijke factor, zolang er nog steeds nieuwe gebeurtenissen ontstaan waar de " onderzoekers" voor een verrassing komen te staan en dus onvoldoende onderzoek naar gedaan hebben en dus weer meer geld voor nodig hebben... Zijn er mensen die niet overtuigd zijn van de menselijke invloed op de klimaatverandering. Er is een kleine ijstijd geweest in de afgelopen eeuwen, er is een warme periode geweest waar wijn op goede kwalitatieve wijze is gemaakt in Nederland. Om kritisch zijn als geestelijke stoornis te omschrijven gaat mij veels te ver
ruma ankka
ruma ankka
10 mei 2017 - 20:37
Je kan het klimaat niet ontkennen, dat is er gewoon. En het ontkennen van al dan niet maatschappelijke fenomenen omdat deze indruisen tegen de eigen overtuiging van hoe de werkelijkheid er uit behoort te zien zie je wel op meer plaatsen.
Nijntje2018
Nijntje2018
10 mei 2017 - 20:32
Dus als je het niet eens bent met de naar believen geextrapoleerde klimaatgrafiekjes wordt je dus vanaf nu weggezet als een persoon die ''psychoanalytische sessies'' nodig heeft. Mooie argumentatie houdt u er op na in de trant van ''ik ga niet in op rationele argumenten, maar wie het niet met mij eens is is gek''. Tja het begint nu echt op een religie te lijken met de klimaatgoeroe als profeet.
1 Reactie
cactus3
cactus310 mei 2017 - 23:45
Wees blij dat de schrijver tot nu toe nog enkel andersdenkende voor gek verklaard. Hij kan ook proberen om je in je portemonnee te treffen door adverteerders bij je weg te jagen. Of je te doden als je een satirisch stukje over het klimaat schrijft.
Paddy3
Paddy3
10 mei 2017 - 20:31
"Tot dusver is alleen geprobeerd de klimaatontkenner te overtuigen met klimaatcijfers." Vaak met klimaatcijfers die er niet toe doen. Zoals bijvoorbeeld de stijging van de gemiddelde temperatuur. Een cijfer dat weinig relevant is en een te groffe versimpeling van de werkelijkheid. De gemiddelde Nederlander denkt bij 2 graden warmer, alleen maar "mooi, vaker naar het terras". Of dat door de klimaatverandering wij het klimaat van Bordeaux krijgen. Klinkt ook niet echt als straf. Daarnaast wordt bij iedere hittegolf of zonnestraaltje gerefereerd aan de temperatuurstijging, maar bij ongebruikelijke vorst weer niet. Logisch dat dit hierdoor weerstand en eigenwijsheid oproept. Sowieso communicatie gaat over zenden en ontvangen. Als de boodschap niet overkomt, kan dat natuurlijk ook aan de zender liggen. Maar de ander dom vinden, is wel zo makkelijk.
GeenSJW
GeenSJW
10 mei 2017 - 20:10
Wellicht heb je gelijk, ik denk er eigenlijk ook zo over, niet dat ik ontken dat het klimaat verandert, maar dat het me eigenlijk niet echt uitmaakt. Laat maar komen die natuurrampen met bijbehorende 'big reset', wellicht kan er daarna door eventuele overblijvers een fatsoenlijke samenleving worden opgebouwd. En zo niet? Och dan heeft over 500 miljoen jaar de volgende geëvolueerde soort een nieuwe kans.
3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer11 mei 2017 - 10:49
Ik denk niet dat als we het laten gaan er nog een nieuwe samenleving opgebouwd kan worden. En dit relativisme vind ik stuitend.
Cliff Clavin
Cliff Clavin11 mei 2017 - 16:46
@ TomMeijer - ik ben het met je stukjes hier eens. Wat me onrustig maakt: wij leven in een extreem relativistische tijd. Ieder zijn opinie is evenveel waard. Dat kan heel tragisch uitpakken. Stel: iemand heeft van een wetenschapsvorm zijn levenswerk gemaakt, en probeert zijn kennis over te dragen in een op een groot publiek toegesneden vorm. Een ander, bijvoorbeeld een lui en egoïstisch aangelegd 'hipster', niet tot enig offer voor het algemeen belang bereid, haalt onmiddellijk en zonder enige kennis van zaken, maar wél met zelf bijeengesprokkelijke pseudo-wetenschap dat betoog van de eerste onderuit. (Hij heeft bijvoorbeeld wel eens Simon Rozendaal bij Elsevier gelezen, ik noem maar iemand.) Kennis door noest werk en uit ervaring geniet bij velen geen gezag meer, die stellen daar zo hun eigen 'feiten' tegenover. Ze kunnen die twee niet eens van elkaar onderscheiden. Zie je altijd bij rechts. En als je rechts vinnig krijgt, dan riposteert het met iets over een 'Stapeltje', en wil het ook meteen de humaniora in hun geheel afschaffen. Want die zouden 'links en gevaarlijk' zijn. O Tempora, O Mores. (Dat betekent: domheid etaleren is tegenwoordig een middel om jezelf 'op de kaart te zetten'.)
GeenSJW
GeenSJW11 mei 2017 - 21:39
@TomMeijer 11 mei 2017 at 12:49 "Ik denk niet dat als we het laten gaan er nog een nieuwe samenleving opgebouwd kan worden." - Waarom niet? Stel dat er morgen een supervulkaan uitbarst (kan elk moment gebeuren!) of er een flinke komeet crasht (kan ook elk moment gebeuren) of wat dan ook (virus zoals de pest?). Dan zal vast een klein deel van de mensheid overleven, als het maar 0,1% is zijn het alsnog 7 miljoen mensen. Komt vast goed. Ik zie geen scenario qua klimaat die dat kan overtreffen. Zit je dan met je spaarlampen, terwijl er een asteroïde onderweg is... (Nou heb ik zelf ook spaarlampen, PV-panelen en allerlei andere energiezuinige apperatuur, maar het gaat me even om het feit dat dat dus niet zaligmakend is. Ik gebruik het om energiebelasting te ontwijken, het milieu? Och, bijzaak)
NooT2
NooT2
10 mei 2017 - 19:49
Ik ben geen klimaatontkenner, maar mensen met wie je het niet eens bent een psychiatrische ziekte of afwijking toedichten is ALTIJD een zwaktebod.
Tom Meijer
Tom Meijer
10 mei 2017 - 19:34
Dit stuk spreekt mij wel aan. De schrijver zou zomaar gelijk kunnen hebben.
4 Reacties
arjenZH
arjenZH11 mei 2017 - 8:11
Mensen waar je het niet mee eens bent voor gek verklaren? Die manier van discussieren staat je wel aan? Heb je zelf wel door hoe totalitair en extreem je eigen denkbeelden zijn?
Tom Meijer
Tom Meijer11 mei 2017 - 10:45
Ach Arjen toch. Je ziet niet eens de humor van een dergelijk stuk? Rechtse lieden mogen van alles zeggen maar OW als er eens iets over hen gezegd wordt. Een bekend verschijnsel overigens dat we deze dagen zeer fraai geïllustreerd zien op een heel ander terrein. Ik kan je vertellen dat het een merkwaardige misvatting is dat er hier en verder buiten de wetenschappelijke discipline die zich met het (paleo)klimaat bezig houdt een discussie over klimaatontwikkeling zou zijn. Die discussie wordt nl. in de wetenschappelijke papers gevoerd, niet daar buiten en evenmin in de pseudowetenschappelijke frutsels die uitgepoept worden door lieden die zich laten betalen voor het produceren van die nepwetenschap die 'tegenwicht' zou moeten geven aan de concensus binnen de klimatologie die er wel degelijk is. Je begrijpt iets niet als je mij totalitair en extreem noemt. Ik hoef het helemaal niet al of niet eens te zijn met welke mening dan ook die buiten de specialistische wereld gegeven wordt. Ik heb tijdens mijn werk als paleontoloog heel veel te maken gehad met paleoklimatologie, ik denk dat ik daarover iets weet. Het is ruim voldoende om te beseffen dat je naar de specialisten moet luisteren, in dit geval dus de klimatologen. Ik beschouw de concensus die in dat vakgebied bestaat (ook wat betreft de menselijke oorzaak van de veranderingen) als een zeer belangrijk feit. En aangezien ik zelf geen klimatoloog pur sang ben lijkt het mij zeer verstandig te luisteren naar wat de echte specialisten te zeggen hebben en niet naar de door criminelen betaalde pseudowetenschappers of wetenschappers wier vakgebied dit niet is maar menen desondanks de consensus te kunnen negeren (de wereld zou te klein zijn als wetenschappelijke buitenstaanders zich op vergelijkbare wijze over hun vakgebied zouden uitlaten), zoals er ook (minimaal) een op deze pagina te vinden is. Het is mijn mening dat de meeste 'ontkenners' misleid zijn en voor het overgrote deel in cognitieve dissonantie verkeren. Maar dat is maar een mening hoor.
arjenZH
arjenZH11 mei 2017 - 12:50
@Tom Als het stuk satirisch bedoeld is dan neem ik mijn woorden terug. Je hoeft mij helemaal niet de overtuigen van de noodzaak om de klimaatveranderingen een halt toe te roepen. Daar sta ik achter. Ik verafschuw slechts extremisten van Links en Rechts. En tegenstanders voor gek verklaren vind ik tamelijk extremistisch.
Nick the Stripper
Nick the Stripper12 mei 2017 - 9:55
[Het is ruim voldoende om te beseffen dat je naar de specialisten moet luisteren, in dit geval dus de klimatologen. Ik beschouw de concensus die in dat vakgebied bestaat (ook wat betreft de menselijke oorzaak van de veranderingen) als een zeer belangrijk feit. En aangezien ik zelf geen klimatoloog pur sang ben lijkt het mij zeer verstandig te luisteren naar wat de echte specialisten te zeggen hebben (...)] Ik zou het zelf niet beter kunnen zeggen.
Palladium
Palladium
10 mei 2017 - 19:02
Is het relevant of men nu een klimaatontkenner is? Misschien zijn er bijna wel geen klimaatontkenners, zijn we het er zelfs over eens, maar wil niemand er iets aan doen. Aarde warmt 2 graden op? So what. Helft van de wereldbevolking woont in dichtbevolkte gebieden onder of slechts paar meter boven de zeespiegel, en zullen straks collectief verzuipen? So what. Best erg allemaal, maar jammer dan. Ik zie tenminste niet dat men zich collectief druk maakt. Dan kunnen we manipulatie proberen: je bent een monster als je niet om de klimaatproblematiek geeft, of manipulatie in de vorm van emotionele chantage: zo'n wereld wil je toch niet aan je kleinkinderen achterlaten? En het helpt allemaal niets, althans ik zie het niet op de totale energie-balans. En ik zie de meeste mensen nog steeds grote gezinnen nemen. We hollen inderdaad op het einde af, en we zijn er allemaal schuldig aan. En niemand doet wat als de ander ook niets doet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor