Spanje en Portugal hebben de heetste april ooit gemeten achter de rug. Aan het einde van de maand stegen de temperaturen tot boven de 30 graden Celsius. Op sommige plekken werd het bijna 40 graden.
Volgens een rapport van EU-observatiebureau Copernicus was afgelopen maand de op drie na warmste april die wereldwijd is gemeten. Delen van Afrika, het gebied rond de Kaspische Zee, Zuidoost-Azië, Japan en het noorden van Noord-Amerika waren allemaal veel warmer dan gemiddeld.
De extreme hitte in het westelijke Middellandse Zeegebied zou onmogelijk zijn geweest zonder klimaatverandering, concludeerde een ander wetenschappelijk rapport vorige week al. Door de mens uitgestoten broeikasgassen hebben de planeet sinds de pre-industriële tijd met ongeveer 1,2°C opgewarmd. Alle jaren sinds 2015 horen bij de warmste jaren ooit gemeten.
De gemiddelde temperatuur op het Iberisch schiereiland lag in april 3 graden boven het gemiddelde tussen 1991 en 2020, liet ook het Spaanse meteorologische bureau Aemet maandag weten. De maximumtemperaturen gedurende de maand waren 4,7 graden boven het gemiddelde, met als uitschieter de 38,8 graden geregistreerd op de luchthaven van de zuidelijke stad Córdoba. Dat gebeurde op 27 april.
De hittegolf vond plaats te midden van een wijdverspreide droogte die de regio voor het tweede achtereenvolgende jaar treft. April was volgens Aemet de droogste maand in Spanje sinds het begin van de metingen in 1961. De maand was ook droger dan gemiddeld ten zuiden van de Alpen, in regio's van mediterraan Frankrijk, Noordwest-Scandinavië, de Baltische staten en een groot deel van West-Rusland.
Dit jaar zullen de gemiddelde temperaturen naar verwachting erg hoog blijven, terwijl de kans groter wordt dat er in de tweede helft van het jaar een El Niño-evenement zal plaatsvinden. Dit fenomeen doet zich voor wanneer de equatoriale Stille Oceaan opwarmt en reageert met de atmosfeer, waardoor weerpatronen over de hele planeet worden verstoord.
Dat de klimaatcrisis weerextremen met zich meebrengt, werd ook elders in de wereld duidelijk. Alaska, Mongolië, het Arabisch Schiereiland, India en Australië waren in april juist kouder dan gemiddeld. Ondertussen werden het zuidoosten van de VS, delen van Oost-Azië, Noordwest-Australië en Tanzania geteisterd door uitzonderlijk hevige regenval.