Al voor de temperatuur op aarde met 1,5 graad is gestegen, het maximum volgens het Klimaatakkoord van Parijs, zal de voedselvoorziening ernstig zijn aangetast. Daarvoor waarschuwt de Ivoriaanse VN-klimaatexpert Alain-Richard Donwahi. Volgens hem neemt de wereldwijde droogte sneller toe dan gedacht en ligt woestijnvorming op de loer.
Donwahi, die vorig jaar voorzitter was van de VN-klimaattop COP15, noemt de klimaatcrisis “een pandemie die snel bestreden moet worden”. Volgens de Ivoriaan zijn wereldleiders bovenmatig gefixeerd op de doelstelling van maximaal 1,5 graad opwarming, maar wanneer het zover is, is het eigenlijk al te laat.
Nu al zijn in veel regio’s voedseltekorten als gevolg van de stijgende temperaturen, aanhoudende hittegolven en periodes van intense droogte en overstromingen door extreme regenval. Daar komen nog de effecten van extreem weer bij op migratie en inflatie, wat naast de temperaturen nog een versnelling van de negatieve effecten oplevert.
Donwahi wijst er ook op dat overheden over de hele wereld in 1992 een verdrag tekenden waarin werd afgesproken woestijnvorming tegen te gaan. Desondanks krijgt deze vorm van bodemverschraling nauwelijks aandacht tijdens de klimaattoppen. Pas in december 2024 staat er weer een VN-top over dit onderwerp op de agenda.
Volgens Donwahi kan de wereld het zich niet veroorloven woestijnvorming te negeren: “Het zijn niet alleen de arme landen, iedereen zit in hetzelfde schuitje [over voedselzekerheid]. Klimaatverandering, droogtes, stormen, overstromingen kennen geen grenzen.”