Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis valt niet te begrijpen zonder kennis van de ecologische crisis

  •  
29-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1349 keer bekeken
  •  
bomenkap

Door: Fenna Swart en Maarten Visschers

Vorige week ontsnapte een van de meest ingrijpende natuurwetten aan vernietiging, in een gelijkspel. De tegenstand kwam vanuit traditionele lobby's voor intensieve landbouw, bosbouw en visserij met Nederland voorop. Ook in Den Haag sleept een vergelijkbare impasse in het landbouwakkoord. Wetenschappers zeggen het nu al twee decennia: we staan niet voor een ‘klimaatcrisis’, we staan voor een ecologische crisis waarvan de klimaatverandering en de ineenstorting van ecosystemen de belangrijkste manifestaties zijn. Je kunt het een niet oplossen, of zelfs maar begrijpen, zonder de ander.

Niet alleen reduceren maar ook beschermen
Niet alleen maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren zijn van belang (zogenaamde klimaatmitigatie), maar ook maatregelen die ons beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat (klimaatadaptatie). Op basis van huidig EU beleid is het waarschijnlijk dat temperaturen zullen blijven stijgen en dat droogte, overstromingen en branden frequenter en meer wijdverspreid zullen worden. Vanzelfsprekend zijn biodiverse bossen beter bestand tegen dergelijke verstoringen dan boomplantages en aangeplante monoculturen.

Ondermijning van belangrijkste klimaatdoelstelling
De drastische achteruitgang van koolstofopslag in de Europese bossen is voor een groot deel te wijten aan de significante toename van houtkap in afgelopen decennium. Ongeveer de helft van het gekapte hout in de EU wordt verbrand voor energie. Op basis hiervan kunnen we concluderen dat Europa's energie-afhankelijkheid van biomassa een ondermijning vormt van de belangrijkste klimaatdoelstelling om emissies te verminderen.

Verantwoordelijke commissies
De twee Brusselse departementen, Klimaat en Energie, zijn grotendeels verantwoordelijk voor deze achteruitgang omdat beide tot voor kort het kappen en verbranden van bossen voor hernieuwbare energie hebben gepromoot. Ook hebben zij zich verzet tegen het invoeren van, op wetenschap gebaseerde, limieten voor het gebruik van houtverbranding voor energie. De eigen effectbeoordeling van de Europese Commissie (EC) in 2016, en een verscheidenheid aan rapportages van het Joint Research Center (JRC, het wetenschappelijk bureau van de EC), hebben duidelijk gemaakt dat het verbranden van hout, de netto CO2-emissies verhoogt in vergelijking met fossiele brandstoffen gedurende tijdsbestekken die relevant zijn voor het klimaatbeleid.

Technieken voor ondergrondse opslag niet duurzaam
Tegen deze achtergrond en het gegeven dat de aanbevelingen van de eigen wetenschappers (van het JRC) zijn genegeerd, is het waarschijnlijk dat in de voorgestelde raadpleging niet zal worden erkend dat de koolstofopslag van bossen en land in de EU aan het instorten is. Tegelijkertijd laat onafhankelijk onderzoek zien dat gesubsidieerde programma's voor technologische koolstofverwijdering in de vorm van zogenaamde BECCS (biomassaverbranding met CO2-afvang en ondergrondse opslag) onbewezen, duur en juist energieslurpend zijn. BECCS is een techniek waar meer en meer door onder andere energiebedrijven als RWE naar verwezen wordt als onderbouwing voor het ombouwen van kolencentrales naar biomassa, zoals afgelopen week opnieuw bleek uit de voordracht van topman Miesen van energiebedrijf RWE, tijdens het Rondetafelgesprek Biomassa in de Tweede Kamer (‘we schuiven de uitstoot onder de zee’).

Uitgangspunten klimaatdoelstelling 2040
De klimaatdoelstelling 2040 dient daarom gebaseerd te zijn op realistische praktijkrapportages in plaats van utopische rekenmodellen. Daarnaast is het van belang dat de beoordeling op transparante wijze de netto koolstofimpact van bosbiomassa erkent. Om klimaatstabiliteit te bereiken is - naast een zeer drastische reductie van onze CO2-uitstoot - een significant grotere hoeveelheid koolstofopslag in bossen nodig. Binnen de huidige regelgeving is dit onmogelijk tenzij de oogst van bosbiomassa aan banden wordt gelegd.

Klimaat en natuur; onlosmakelijk verbonden
Brussel houdt deze maand tot 24 juni, een open inspraak over het vaststellen van de nieuwe klimaatdoelstelling voor 2040 en de hiervoor noodzakelijke maatregelen in de periode 2030-2040. Belangrijk onderdeel van de Europese klimaatstrategie is het beschermen, herstellen en versterken van de resterende, natuurlijke en beschermde Europese bossen voor koolstofopslag. Cruciaal hierbij is de erkenning dat de toekomstige leefbaarheid van Europa (en aarde) voor een groot deel afhankelijk is van het Europese vermogen om de huidige achteruitgang van onze resterende bossen te keren. Vraag is of we het met bosherstel alleen redden. Ook als het ons lukt de huidige uitstoot van alle sectoren (industrie, mobiliteit, bebouwing) te verminderen, dan nog zijn we er niet volgens de wetenschap. Bosherstel is dan een minimale vereiste.

Dr. Fenna Swart, voorzitter van Comité Schone Lucht
Drs. Maarten Visschers, bestuurslid
Leefmilieu

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

bv-user-66257
bv-user-66257
30 jun. 2023 - 10:50
Zolang do CO2-boekhoudkunde als leidend wordt gebruikt voor het beleid, gaan we nog wel meer onzinnige maatregelen zien, terwijl de consumptie en voortplanting van de mens gewoon lekker op de oude door gaan.
Minoes&tuin
Minoes&tuin
30 jun. 2023 - 7:40
En wie zit er in die lobby, jawel LTO. En wij maar doen alspf we dat niet weten. Ik hoop zo dat de natuur wint en het klimaat verbetert. Wm dan bedoel ik klimaat in meer dan een betekenis. Het 'schip' moet om, de ogen open! Mensen moeten eindelijk eens wakker worden.
RaymondenJoop
RaymondenJoop
29 jun. 2023 - 16:44
'Op basis van huidig EU beleid is het waarschijnlijk' nou ja, zeker dat we het aantal Daklozen met tig% zien stijgen, dat we al die arbeidsmigranten/vluchtelingen zeker dat enkele huis zien innemen van de reguliere woningzoekende, Joris tot z'n 35e bij pa en ma blijft wonen, we plofkippen importeren uit Ukraine maar dat het stikstofbeleid staart als een huis. Verder leveren die tientallen miljarden natuurlijk nauwelijks wat op en worden we over een 10-20 Jr geconfronteerd met absurde bijverschijnselen van al die windparken en zonnepanelen dat we 'niet' konden voorzien. Ik kijk nu al uit naar de parlementaire enquête tegen het kabinet Rutte VIII.
2 Reacties
ProblemSolved
ProblemSolved29 jun. 2023 - 18:56
Deze reactie is verwijderd
BrotherV
BrotherV30 jun. 2023 - 2:55
geenprobleem praat weer als een kip zonder kop.
Noordermeer2
Noordermeer2
29 jun. 2023 - 14:37
Ja, je kunt beter voor 28 miljard aan bos kopen in Brazilië (daar koop je heel wat duizenden vierkante kilometers voor) dan de onzinnige uitstootbeperkende maatregeltjes van Jetten financieren, die 0,00036 graad (een onmeetbaar temperatuurverschil) opleveren.
1 Reactie
ProblemSolved
ProblemSolved29 jun. 2023 - 16:23
Deze reactie is verwijderd
Grijs gebied
Grijs gebied
29 jun. 2023 - 14:17
Ik vraag mij al een tijdje iets af. Eén containerschip is net zo vervuilend als 50 miljoen auto's. De 16 grootste schepen storen net zoveel CO2 uit als alle auto's op de wereld. Waarom leggen we geen verbod op deze containerschepen? Dat is een relatief kleine ingreep in vergelijk met al het nadere, maar levert enorm veel winst op. Simpelweg een kwestie van minder exporteren/importeren tussen continenten. Ik eet wel een appel ipv een kiwi... Veel lekkerder ook. Dus nogmaals, verbiedt transport over zee en je bent al een heel eind.
4 Reacties
zeeman aan wal
zeeman aan wal29 jun. 2023 - 15:26
Van deze stelling is inmiddels aangetoond dat die in de verste verte niet klopt.
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon29 jun. 2023 - 22:38
Nou, als ik mag kiezen tussen die kiwi en die appel, doe mij maar die kiwi. En wat te denken van andere zaken die vanuit de tropen per schip hiernaar toe komen, zoals daar zijn watermeloen, sinaasappel, banaan, citroen, limoen, mango, passievrucht, papaja, pompelmoes, grapefruit, kokosnoot of ananas? Daarnaast ga ik ook graag naar de Action, waar ik setje van 10 pennen a E0,69 kan kopen (dat met een containerschip hiernaar toe is gekomen) ipv E6,95 bij de Bruna.
vdbemt
vdbemt30 jun. 2023 - 14:46
@Creature "Daarnaast ga ik ook graag naar de Action, waar ik setje van 10 pennen a E0,69 kan kopen (dat met een containerschip hiernaar toe is gekomen) ipv E6,95 bij de Bruna." Dat is nu precies de houding van de mensheid die ons in deze probleemsituatie gebracht heeft. Zoveel mogelijk willen hebben voor zo weinig mogelijk geld. Kort na de oorlog, jaren 50/60, tijdens het herstel van de welvaart, werd oprecht nog niet ingezien wat de gevolgen van die toenemende welvaart zouden zijn. Die zijn nu volstrekt helder. En super ernstig. Als je dan nog die houding blijft aannemen, ben je toch wel een super egoïst.
bv-user-66257
bv-user-6625730 jun. 2023 - 21:24
Vervoer per containerschip is enorm efficiënt, de energie en uitstoot per vervoerde kilo is heel erg laag. Neemt niet weg dat door de enorme hoeveelheden zooi die geconsumeerd worden, de absolute uitstoot enorm is.
TheunT
TheunT
29 jun. 2023 - 14:04
Hadden we inderdaad de wereld maar niet "verbeterd" maar onszelf...
5 Reacties
Fabius
Fabius30 jun. 2023 - 3:21
We hebben onszelf verbeterd en dat is nu net het grote probleem geworden. We hebben als soort kans gezien in korte tijd onze levenslengte ongeveer te verdubbelen door betere voeding en dank zij allerlei ontwikkelingen in de medische wetenschap. Dat dit niet zonder gevolgen blijft voor de rest van de natuur is intussen wel duidelijk. Naast de verdubbeling van onze levenslengte hebben we ook kans gezien het leven voor ons aangenamer en makkelijker te maken door niets ontziend gebruik en misbruik te maken van alles wat ons omringt. Ook dit is niet zonder gevolgen gebleven voor de rest van de natuur. We zijn als soort eigenlijk ongelofelijk succesvol geweest tot nu toe. Maar wat nu?
Pindaklaas
Pindaklaas30 jun. 2023 - 8:01
"We hebben als soort kans gezien in korte tijd onze levenslengte ongeveer te verdubbelen door betere voeding " Ik wil dit wel in twijfel trekken als je kijkt naar hoeveel mensen er wereldwijd kampen met overgewicht en de daarbij behorende kosten voor de gezondheidszorg. We zijn door veranderde voeding waar vooral suikers en vetten inzitten een soort plaag geworden waar deze planeet aan ten onder gaat. We hebben ons dus eigenlijk helemaal niet verbeterd. We zijn wel veranderd. Maar niet ten goede denk ik. De planeet, de dieren, en een groot deel van de mensheid is slachtoffer van kapitalisme. Kapitalisme is gewoon een ziekte.
Fabius
Fabius30 jun. 2023 - 9:55
@ Pindaklaas Leest u dit boek eens: Johnson, Steven - A Short History of Living Longer Op het internet is zeker ook een samenvatting of een inleiding te vinden.
TheunT
TheunT30 jun. 2023 - 17:27
"We hebben als soort kans gezien in korte tijd onze levenslengte ongeveer te verdubbelen door betere voeding en dank zij allerlei ontwikkelingen in de medische wetenschap." Dit is naar ik weet door de verminderde kindersterfte.
EenMening3
EenMening31 jul. 2023 - 0:39
@Pindaklaas "Kapitalisme is gewoon een ziekte. " Maar dan wel een relatief gezonde ziekte. Systemen die de productiemiddelen willen nationaliseren, a.k.a communisme, blijken dodelijk. Nergens wordt dat beter geïllustreerd dan op het Koreaanse schiereiland. Het Zuiden kapitalistisch, democratisch en welvarend, het Noorden communistisch, totalitair, straatarm en duister.
agnar123
agnar123
29 jun. 2023 - 13:21
De meeste beslissers hebben weinig kennis van systeem theorie en homeostatische posities van complexe systemen. Daardoor begrijpen ze niet waarover ze beslissen. Complexe systemen hebben een aantal toestanden, die ze met weinig energie kunnen handhaven. Wanneer een systeem instabiel is, is er weinig energie nodig om het systeem in zeer korte tijd naar een totaal andere stabiele toestand te wippen. Daarna is er veel energie nodig om het systeem terug te krijgen naar de gewenste toestand. Alle ecosystemen zijn complexe systemen. Heel veel ecosystemen zijn instabiel geworden. Er is weinig voor nodig om ze te laten verspringen naar een nieuwe ongewenste positie. Als dat gebeurt met veel ecosystemen kort na elkaar, dan stort de voedselvoorziening in zeer korte tijd in. Dan moet je denken in maanden, niet in jaren. Dat dreigt nu te gebeuren. We kunnen een aantal dingen gemakkelijk doen, zonder heel hoge kosten: 1. We kunnen in Europa inzetten op heel grote redux flow accu's om zonne-energie in de zomer op te slaan en in de winter te gebruiken. 2. Onder nieuwbouwhuizen kan men een kelder maken, voor de opslag van een warmtebatterij. In de zomer koel je je huis door de batterij op te laden. In de winter verwarm je je huis daarmee. 3. Landeigenaren kunnen grote kuilen in hun land graven, bedekken met epdm-rubber en water opslaan. Als je een kuil maakt met een oppervlakte van een ha en een diepte van 10 meter, kun je 100 ha land vruchtbaar houden. Dit alles is onvoldoende.
EenMening3
EenMening3
29 jun. 2023 - 13:11
Het kappen van bomen om als biomassa te gebruiken is kortzichtig. Daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen. We moeten het bosareaal juist uitbreidden. Nederland kan daaraan een belangrijke bijdrage aan leveren. Het exporteert jaarlijks vele miljoenen bomen naar bestemmingen in heel Europa. "Het Europese bos veroudert waardoor het minder koolstof uit de atmosfeer omzet in biomassa. Desondanks leggen Europese bossen jaarlijks nog zo'n 362 miljoen ton CO2 vast." https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Klimaat-en-bos-1.htm https://www.foodlog.nl/artikel/3-miljard-bomen-planten-in-9-jaar-dat-zijn-er-44-per-werkzame-seconde-maar-/allcomments/asc/
Gio Servas
Gio Servas
29 jun. 2023 - 12:39
Dus het aantal boerenbedrijven verminderen, land gebruiken voor bosbouw. Inwonersstop, geen nieuwe huizen. Bedrijven verbieden om medewerkers te laten reizen als dit niet nodig is voor het werk en alleen nog maar lokaal in en verkoop doen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor