De jaarlijkse sneeuwkrabbenvangst bij Alaska is voor het eerst ooit afgeblazen. De reden: miljarden krabben zijn spoorloos verdwenen uit het ijzige water van de Beringzee. Er zijn er nog maar zo weinig, dat het minimumaantal om op de schaaldieren te mogen vissen bij lange na niet wordt gehaald. Als gevolg van de klimaatcrisis is het water te warm geworden voor de krabben om te kunnen overleven.
In 2018 leefden er naar schatting zo’n 8 miljard sneeuwkrabben in de Beringzee. In 2021 waren daar nog maar zo’n 1 miljard van over. Een andere populaire krabbensoort, de rode koningskrab, mag voor het tweede jaar op rij niet worden gevangen om dezelfde reden.
De officiële reden is overbevissing. Dat is echter een technische term, die inhoudt dat er meer krabben werden gevangen dan er nieuwe bijkwamen. De reden voor het ineenstorten van de krabbenpopulatie is echter veel alarmerender. Sneeuwkrabben gedijen bij een watertemperatuur onder de 2 graden Celsius. De temperatuur van het water in de Beringzee ligt de afgelopen jaren vaak beduidend hoger dan dat.
Onderzoekers koesteren wel voorzichtig wat hoop voor de toekomst. Ondanks de stijgende watertemperatuur zijn er wel wat jonge krabben gesignaleerd. Daar klampen de onderzoekers zich dan ook aan vast: ‘Het is beter dan ze helemaal niet meer zien.’ De hoop is nu dat er een koelere periode volgt, wat samen met een vangverbod de komende jaren de krabbenpopulatie weer wat laat toenemen.