Het weer beïnvloedt de kans dat je wordt besmet met campylobacter, de bacterie die diarree en buikpijn veroorzaakt. Bij hogere temperaturen, meer vochtigheid en op lange dagen met veel zonlicht kan de ziekte zich makkelijker verspreiden, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in PLOS Computational Biology.
De wetenschappers snappen nog niet volledig waarom die omstandigheden gunstig zijn voor de bacterie. “Het zou kunnen dat warm weer de overleving en verspreiding van pathogene bacteriën vergroot”, zegt epidemioloog Giovanni Lo Iacono tegenover IPS. “In dat geval veroorzaakt het weer dus de ziekte. Ook het gedrag van mensen en hoe ze socialiseren tijdens dergelijke periodes zou de oorzaak kunnen zijn.”
Door de klimaatcrisis neemt de kans op hoge temperaturen toe. De onderzoekers wijzen er in hun publicatie op dat uit een recente studie blijkt dat een groot deel van de bekende infectieziekten zullen verergeren door de opwarming van de aarde. Naast de campylobacter zijn er nog 276 andere ziekteverwekkers die profiteren van het veranderde weer.
Campylobacter is voor de meeste mensen niet fataal. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem kunnen wel bezwijken door een besmetting.