Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: in Zuid-Amerika is de winter véél te heet en dreigen de vier seizoenen te verdwijnen

  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1358 keer bekeken
  •  

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, is een recordtemperatuur gemeten van 30 graden. Het is sinds het begin van vorige eeuw niet meer zo warm geweest. Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in augustus, als het winter is op het zuidelijk halfrond, zo'n 9 graden.

In het zuiden van Brazilië tikt de thermometer 39 graden aan en in Paraguay wordt 37 graden gemeten, een hitte die sinds 1981 niet meer is waargenomen. Ook in Chili, Peru en Ecuador worden deze weken records gebroken. 

De Chileense minister van milieu Maisa Rojas wijst er op dat de hoge temperaturen niet op zichzelf staan. De afgelopen maanden werd het land vaker getroffen door extreem weer met enorme bosbranden in februari maar ook overstromingen in juni. "We weten allemaal wat de oplossing is: meteen stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen."

De Chileense klimaatwetenschapper Raúl Cordero, die momenteel in Nederland verblijft, verklaart in El País dat de gevolgen van de klimaatcrisis nu versterkt worden door  El Niño, een warmtecyclus die warmer weer en meer regen veroorzaakt. De temperatuur van de Stille Oceaan voor de kust van Chili en Ecuador is al een kwart eeuw niet zo hoog geweest. Cordero wijst er op dat de temperatuurrecords zorgwekkend zijn maar dat er nog verontrustender zaken spelen. Zo kampt de stad Iquique in het noorden van Chili al 60 dagen met hoge temperaturen omdat het oceaanwater zo warm is. Tegelijkertijd valt op dat El Niño voor minder regen dan gebruikelijk zorgt. Cordero stelt dat de winter verdwijnt. "Het is in de verste verten niet meer zo regenachtig als voorheen. In de afgelopen heeft het 30 procent minder geregend dan in de decennia daarvoor."

Yasna Palmeiro-Silva, expert op het gebied van volksgezondheid en klimaatverandering, wijst er op dat fenomeen van de vier seizoenen lijkt te verdwijnen. "Sinds 2010 is er in de regio, met name Chili, geen sprake mee van de traditionele vier seizoenen maar eerder een winter en lange zomer, met zeer korte herfst en lente." De wetenschapper stelt dat de drastische verandering ook enorme gevolgen zal hebben voor de landbouw- en visserijsector. "Met hittegolven in de winter droogt de bodem uit, de sneeuw in de bergen smelt veel sneller en dan is er in de zomer geen bron meer voor zoet water. Voeg daarbij dat de zomers erg droog worden, met gevolgen voor de landbouw, drinkwatervoorziening en plantengroei. Als de begroeiing droog is en de temperaturen hoog, neemt het risico van bosbranden toe."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.