Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dodental door cycloon Boris stijgt, klimaatontkenner Orban moet afspraken afzeggen

  •  
16-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1040 keer bekeken
  •  

Al vijftien mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld dat de cycloon Boris met zich meebrengt. Dat aantal kan nog oplopen, alleen al omdat er nog vermisten zijn. Ondertussen worden steeds meer mensen geëvacueerd. Ook worden inwoners die bleven ontkennen dat de overstromingen zo ernstig zouden worden, alsnog gered door hulpverleners die daarvoor nu zelf hun leven moeten wagen.

In Polen zijn vijf doden gevallen, waaronder een chirurg die na een dienst terug wilde keren naar huis en verrast werd door het water. De getroffen delen van het land zijn tot rampgebied uitgeroepen. Ook de stad Wroclaw wordt inmiddels bedreigd. Huizen en gebouwen worden verwoest, net als de infrastructuur.

De nood is groot in de getroffen landen Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije. Oekraïne heeft hulp aangeboden. Dat is een groots gebaar omdat Slowakije en Hongarije geleid worden door populistische regeringen die Poetin bewonderen en de hulp aan het door Russische agressie getroffen land willen stopzetten dan wel saboteren. Ook Duitsland biedt hulp aan de buurlanden aan, veelal in de vorm van vrijwilligers die zijn aangesloten bij reddingsdiensten.

Klimaatontkenner Viktor Orban, premier van Hongarije, heeft al zijn internationale afspraken moeten afzeggen omdat de klimaatwerkelijkheid zijn land letterlijk binnenstroomt. Het niveau van de Donau waar de hoofdstad Boedapest aan ligt, stijgt snel. 12.000 militairen zijn in paraatheid gebracht om te helpen.

Ondertussen worden ook fabrieken getroffen. Elektriciteitscentrales worden gesloten maaar ook bijvoorbeeld het chemische concern BorsodChem in Tsjechië.

"De catastrofale regenval in Midden-Europa is precies wat klimaatwetenschappers verwachten van klimaatverandering," verklaart wetenschapper Joyce Kimutai tegenover The Guardian. Ze wijst er op dat zelfs landen die dachten dat ze goed voorbereid waren na eerdere overstromingen verrast werden door de hevigheid van het natuurgeweld. De wetenschappers zijn nog voorzichtig in het leggen van verbanden met de vernietiging van het klimaat door menselijk handelen, zoals het blijven opstoken van fossiele energie, omdat de cyclus van water door heel veel factoren wordt beïnvloed. Bij Boris lijkt het meeste water afkomstig uit de Zwarte Zee en Middellandse Zee die beiden te maken hebben met opwarming waardoor de verdamping toeneemt.

Voor iedere graad die temperatuur wereldwijd stijgt neemt de hoeveelheid regen met 7 procent toe, verduidelijkt de Zwitserse klimaatwetenschapper Sonia Seneviratne. De temperatuur op aarde is met 1,2 procent gestegen, wat een toename betekent van 8 procent. Vanwege politici die weigeren voldoende maatregelen te nemen om opwarming tegen te gaan zal dat nog verder toenemen. Daardoor zal het leven op de planeet steeds meer bedreigd worden.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.