Voormalig tophockeyster Naomi van As en Katja Schuurmans worden ingezet om schoolmelk en de producten van Campina te promoten.
Het is langzaam maar zeker algemeen bekend dat zuivel in hoge mate bijdraagt aan klimaatverandering, zieke en ongezonde koeien, kalverleed en groen asfalt (v/h weilanden). Desalniettemin verstrekt de EU miljoenen euro’s subsidie om de verkoop van zuivelproducten niet te verlagen maar juist te verhogen.
De EU-regeling voor afzetbevordering van agrovoedingsproducten bedraagt in 2020 € 201 miljoen. De helft is bestemd voor de exportbevordering naar buiten de EU zoals varkensvlees voor China. De andere helft is ter bevordering van de afzet binnen de EU. Zo mag Nederland samen met andere landen 3,6 miljoen euro voor de campagne ‘ Sustainable Dairy in Europe ’ uitdelen.
Doel is om “ de consument meer bewust te maken van de ecologische duurzaamheid van de Europese zuivelsector ”. Want: “ twijfel en verwarring [over het positieve imago van zuivel] nemen zeer snel toe als gevolg van de verspreiding van onnauwkeurige feiten en cijfers over de milieueffecten van de zuivelproductie ”. Dit terwijl de zuivelindustrie “ uiterst proactief is bij het terugdringen van de klimaatverandering en het behoud van het milieu ”. De campagne heeft dan ook tot doel “ een herstel van het vertrouwen en een grotere zichtbaarheid van de gunstige rol van de zuivelsector voor klimaatmaatregelen ”.
Een interessante opgaaf. Koeien en andere grazers produceren enorme hoeveelheden methaan, een broeikasgas dat twintig maal sterker is dan CO2. Weilanden zijn stortplaatsen voor stikstof en plekken waar bijna alle biodiversiteit verdwenen is. De Nederlandse melkveehouderij is door de grote oppervlakte en monocultuur van Engels raaigras en snijmais, in combinatie met hoge uitstoot van stikstof en broeikasgassen de belangrijkste oorzaak van het verlies van de biodiversiteit in Nederland. Daarnaast legt de sector voor de productie van eiwitrijk sojaveevoer een groot beslag op landbouwgronden bijvoorbeeld Zuid-Amerika.
En heel gezond is zuivel ook weer niet. Het is de belangrijkste bron van ongezonde verzadigde vetten en transvetten en de op twee na belangrijkste oorzaak van de te hoge zoutconsumptie. De Gezondheidsraad adviseert daarom al jaren om over te stappen op meer plantaardig voedsel. Ook het Voedingscentrum vindt dat meer plantaardig en minder dierlijk eten belangrijk is voor onze gezondheid en het milieu.
Ietsje minder in plaats van meer zuivel is dan ook aan te raden, maar de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft daar met de reclamecampagne “ Alles begint met melk ” dat zich onder andere richt “ op gezinnen met jonge kinderen ”, uiteraard weinig boodschap aan. NZO kreeg voor het verhogen van de zuivelconsumptie van de EU een reclamebudget van € 2,7 miljoen om de crisis als gevolg van een gedaalde melkconsumptie en een verslechtering van het imago van zuivel aan te pakken en de consumptie van zuivel onder jong volwassenen en kinderen structureel te verhogen.
Ook FrieslandCampina boert goed met EU-subsidies. Voor de periode 2020/2021 krijgen zo’n 200 scholen iedere week gratis zuivel, betaald door de EU. “ Met deze nieuwe invulling kunnen we meer kinderen bereiken dan in de afgelopen jaren ”, aldus FrieslandCampina. De op één na grootste zuivelcoöperatie ter wereld met een jaaromzet van 11,6 miljard euro krijgt ook nog een bedragje van enige tienduizenden euro’s om schoolmelk in Nederland te promoten. Campina let op de kleintjes. Deze zuivel wordt vanzelfsprekend geleverd door Campina. De “ Fit op school ” reclamecampagne valt onder de regels voor kindermarketing van het ministerie VWS maar deze voorschriften worden genegeerd. Voormalig tophockeyster Naomi van As en Katja Schuurmans worden ingezet om schoolmelk en de producten van Campina te promoten.
Wakker Dier heeft de meest in het oog springende misleidende uitingen voorgelegd aan de Reclame Code Commissie. Zo voerde WD aan dat de melkveehouderij 69% van alle in Nederland geproduceerde mest voortbrengt, dat er geen sprake is van kringloop-landbouw, dat een groot deel van de koeien ziek is door de extreme melkproductie per dier en dat zuivel zeker niet altijd gezond is. Op twaalf punten werd de zuivelcampagne door de RCC en later ook in Hoger Beroep onjuist, oneerlijk en/of misleidend geacht.
De wijze waarop de zuivel wordt aanbevolen, is al eerder bekritiseerd. De gerenommeerde Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett stelde al in 2011 dat een persbericht van de Universiteit Wageningen over een onderzoek naar de gunstige gevolgen van melk een “ verdraaiing en een verkeerde representatie ” van de feiten was. Volgens de Harvard-professor, die zelf aan het onderzoek had meegewerkt, is er geen verband tussen het drinken van melk en een lagere kans op hart- en vaatziekten.
Frederieke Schouten, tegenwoordig directeur van de Stichting Dier&Recht, maar vroeger gedurende zeven jaar veearts en als zodanig bekend met de gezondheidsproblemen bij melkkoeien: “De tegenwoordige koeien zijn extreem doorgefokt op melkproductie en hebben hierdoor een groot aantal ziektes. Zo heeft ieder jaar een kwart van de koeien een zeer pijnlijke uierontsteking. Omdat ook het gras doorgefokt is en koeien daarnaast enorm veel krachtvoer te eten krijgen, hebben veel koeien darm- en verteringsproblemen door het voer. Aan de koeienvlaaien, die dun en waterig zijn, kun je al zien dat heel veel dieren ongezond zijn. Een normale koe met een gezond dieet heeft namelijk stevige uitwerpselen. Ik kan mij niet voorstellen dat melk van deze uitgemergelde en doorgefokte koeien, die zelf vaak ziek zijn, gezond kan zijn. Tel daar nog de dierenwelzijnsproblemen bij en dan raad ik niemand en zeker geen kinderen aan om nog dierlijke melk te drinken.”
Hij zijn volgens mij juist niet de koeien die in weilanden staan die de uitstoot veroorzaken, integendeel zelfs. Het zijn juist de koeien die in stallen staan die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot.
Dat de veestapel sowieso gehalveerd moet worden daar ben ik het mee eens. En dan liefst alle megastallen weg wat mij betreft.
Ik heb het idee dat hier wel het een en ander zomaar aan elkaar geknoopt wordt vanwege het gewenste effect dat niet aan elkaar geknoopt kan worden.
Treurig dat kinderen worden aangezet tot het gebruiken van meer zuivel, terwijl men ook weet dat levenslang gebruik ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een grotere kans op Parkinson.
O jee, nu heb ik mijn hele leven melk gedronken, behalve tijdens de bezetting, maar jan ik begrijp dat die duitsers mij eigenlijk gered hebben. Maar ja, steeds een glas melk bij de lunch terwijl rondom vooral wijn en cola genoten werd. En eerlijk gezegd ben ik mij van geen kwaad bewust. Ja nu, natuurlijk dat coronavirus maar spoedig mogen we het hok weer uit. Ik ben altijd wel jaloers op die postduiven die vrolijk rondjes vliegen....
Die Parkinson wordt veroorzaakt door het spuiten van gif wat de koeien dan weer binnenkrijgen, dus ook in de landbouw gebruikt wordt! In principe niet door melk op zich.
Je moet even doorlezen en iets verder dan de koppen.
Die doorgefokte uitgemergelde koeien met al die aandoeningen zijn voornamelijk koeien die het gehele jaar in stallen staan en m.n. megastallen. Die koeien worden letterlijk uitgemolken tot op het bot.
Je moet sowieso je vraag tekens zetten bij marketing. Iets waar zoveel triljarden heen gaat om alleen een product te promoten?
Vraag en aanbod wordt wel eens als een evenwichts dingetje beschouwd. Niets is minder waar, vraag wordt gecreëerd en aanbod schept vraag. Het is niks minder dan een positieve terugkoppeling
"... en de op twee na belangrijkste oorzaak van de te hoge zoutconsumptie."
1 gram per liter. Als je dus heel ouderwets drie glazen melk per dag drinkt, ongeveer een halve liter, krijg je een halve gram zout binnen. De meeste mensen komen niet aan een halve liter.
[Het is langzaam maar zeker algemeen bekend dat zuivel in hoge mate bijdraagt aan klimaatverandering, zieke en ongezonde koeien, kalverleed en groen asfalt (v/h weilanden).]
Nee hoor, erger nog, het is complete onzin. Misbruik maken van.... dat draagt in hoge mate bij aan klimaatverandering, zieke en ongezonde koeien, kalverleed en groen asfalt. (alhoewel ik dat laatste erg dom vind om grasvelden asfalt te noemen)
Dit stuk is vergelijkbaar met een stuk waarin aangegeven wordt dat water drinken dodelijk en of slecht voor de gezondheid is want als je dit teveel drinkt of er misbruik van maakt, dan ga je dood.
Waar het om gaat is dat niet zozeer wat we gebruiken slecht is, maar wel hoe en hoeveel we het gebruiken. Echter dat geldt voor alles. Ook voor groentes, we putten grond uit, zullen meer bossen moeten kappen om nieuwe vruchtbare grond e.d. te kunnen gebruiken, gewassen worden steeds meer gemanipuleerd om zo veel als mogelijk zo snel als mogelijk te kunnen verkopen. Dit zal alleen maar erger worden als we alleen maar gewassen zouden eten en maar door zouden blijven gaan met voortplanten.
@HappyBuddha
Het is praktisch nooit zo dat men zo maar gratis geld krijgt natuurlijk.
onder landbouwsubsidie vallen heel veel dingen zoals dierenwelzijn natuurbeheer, weidevogelbeheer duurzame projecten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
"De EU-regeling voor afzetbevordering van agrovoedingsproducten bedraagt in 2020 € 201 miljoen. De helft is bestemd voor de exportbevordering naar buiten de EU zoals varkensvlees voor China. De andere helft is ter bevordering van de afzet binnen de EU. Zo mag Nederland samen met andere landen 3,6 miljoen euro voor de campagne ‘Sustainable Dairy in Europe’ uitdelen."
Dus het zet veel meer zoden aan de dijk om je energie te stoppen in die stompzinnige exportsubsidies dan een 'lokale' melk campagne.
EU subsidies voor de landbouw zijn een schande. Helaas blijven ze omdat er te veel geld in omgaat. Er is een levendige handel voor subsidies, bijv. Boerderijen die subsidies krijgen worden, met de subsidies, doorverkocht met veel winst.
Het schrijnenste voorbeeld dat ik ooit hoorde is de subsidie voor de tabaksteelt in Europe. De EU ondersteund die met subsidie, vooral in Italie. De kwaliteit van de tabak is echter zo slecht dat hij niet toegelaten wordt tot de markt. Dus hij wordt gedumpt in Nood-Afrika. Dus, de EU steunt een ongezond product met zo'n inferieure kwaliteit dat het niet verkocht mag worden.
Wanneer je het over schandelijke subsidies hebt, Lees de onderstaande lijst en U komt vast wel iets tegen dat tot ergernis stemt.
https://subsidie-feiten.amsterdam.nl/
Eerst werd vlees in de ban gedaan, nu ook zuivel. Straks zijn eieren en vis aan de beurt.
Sinds de neolitische revolutie wordt er op de vruchtbare gronden akkerbouw bedreven terwijl de marginale gronden, zoals toendra's en steppen, bestemd voor veeteelt. Het dieet van de veehouders bestond en bestaat voor een groot deel uit vlees en zuivel. Een bekend voorbeeld zijn de Masai, die door hun bijzondere dieet zelfs lange tijd de langste mensen ter wereld waren.
De melkveehouderij in de veenstreken van West- en Noordnederland is in de Middeleeuwen ontstaan omdat deze gebieden te nat zijn voor landbouw.
"Een bekend voorbeeld zijn de Masai, die door hun bijzondere dieet zelfs lange tijd de langste mensen ter wereld waren."
Da's dan weer een bewijs dat dierlijk voedsel ongezond is. Er zijn minder dan een miljoen Masai overgebleven :)
@Thuis aan het werk
Wat een walgelijke stropop redenering. Alles om uw vega gelijk te halen is het niet?
'hahahaha die Masai die sterven uit vanwege te veel zuivel hahahaha dat zal ze leren de antivega schoften hahahaha en ieder ander die dierlijk voedsel eet zal sterven hahahaha wij vega's aan de macht hahahaha"
U bent vast een adept van het salvia divinorum dieet.
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wat-is-salvia-divinorum/
Wanneer we het hebben over misleidende gesubsidieerde reclamecampagnes, zal ik me eerst maar eens druk gaan maken over groene energie. Neem dan ook even de gevolgen van windmolens mee voor mens en dier.
Dan moet je in dat sommetje ook de gevolgen van (de winning en verwerking van) fossiele energie meenemen. Inclusief lekgeslagen olietankers, rivieren vol olielekkage, gevolgen van PFAs, gevolgen van lawaai, luchtvervuiling, gezondheidseffecten van continudiensten, de mensenrechten in de oliestaten ...
"Een interessante opgaaf. Koeien en andere grazers produceren enorme hoeveelheden methaan, een broeikasgas dat twintig maal sterker is dan CO2."
In een nog niet zo ver verleden liepen er op deze aardkloot honderden miljoenen grote grazers rond, waaronder alleen al naar schatting 5 miljoen olifanten en 50 miljoen bizons. Daarnaast waren er ook nog miljoenen gedomesticeerde hoefdieren. Die moeten gezamenlijk toch ook wel heel wat methaan hebben uitgescheiden. De vraag is of er in totaal nu meer wilde en tamme hoefdieren zijn dan rond 1800.
EenMening: "De vraag is of er in totaal nu meer wilde en tamme hoefdieren zijn dan rond 1800."
Nee, de vraag is of de boeren het dus moeten doen met vrij rondlopende dieren, die leven op een -van nature- gevarieerd dieet en waarvan de ontlasting niet meer is dan nodig om de natuurlijke kringloop in stand te houden.
Er is niets tegen koeien, maar wel tegen de manier waarop ze gefokt en gehouden worden. Overigens lijkt me dat in het stukje duidelijk naar voren komen.
@The Apple
Ik kan me wel vinden in jouw antwoord. Vroeger was de regel hier te lande: "Een koe, een bunder". Daar moeten we weer naar terug. Een hectare grasland leverde 100 jaar geleden voldoende ruwvoer op voor 1 koe, mits er bijgevoerd werd met bierborstel, raapschroot etc.
De opbrengst van een hectare grasland of snijmais is nu groter, dus je kunt mogelijk 5 koeien op 4 ha houden.
Maar voor de duidelijkheid: reductie van de veestapel is prima, maar dan wel op basis van vrijwilligheid.
@korheiden 30 maart 2021 at 17:39
@Eirda : ‘Wilde dieren tellen niet mee in de uitstootcijfers.’ Hoezo? Die stoten geen methaan uit?
Mensen worden volgens mij ook niet meegeteld. En die stoten met zijn 7 miljarden best een grote hoeveelheid methaan uit.