Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijk nu live: 'De nieuwe hulp' debat over ontwikkelingshulp

  •  
25-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
owhulp_300_01.jpg
Joop presenteert ism Arminius en Wereldpodium een avond over de toekomst van ontwikkelingshulp: Kunnen we het zelf? Wat werkt het beste? En hoe gaan we dat doen? Met o.a. Marcia Luyten en Francisco van Jole
Twitter mee: #arminius of #ncdo
Problems watching? Try here:
http://player.v2.nl/live/
Watch in your external player (VLC etc): http://darwin.v2.nl/v2/live.sdp
Werkt de player niet? Klik dan hier.
Het was een eis die PVV en VVD en CDA namen het zonder al teveel problemen over in het Catshuis: fors korten op ontwikkelingshulp. Ook in de publieke opinie wordt dat voornemen gesteund. De val van het kabinet verandert dat laatste waarschijnlijk niet snel. Terwijl de overheid zich terugtrekt worden particuliere initiatieven steeds populairder. Meer mensen reizen af naar een ontwikkelingsland om daar zèlf te helpen of verstrekken via online crowdfunding microkredieten aan beginnende ondernemers.
Ook het bedrijfsleven doet meer aan ontwikkelingshulp. Maar is de groei van dit soort nieuwe initiatieven voldoende om de bezuinigingen door de overheid op te vangen? Komt de hulp beter terecht, of is juist de jarenlange ervaring van ontwikkelingsorganisaties noodzakelijk om effectief te helpen? Zijn bedrijven meestal slechts geïnteresseerd in het oppoetsen van hun eigen imago of kunnen ze juist veel efficiënter hulp bieden? Waarom zijn de nieuwe initiatieven populairder dan de traditionele organisaties?
Sprekers:
Marcia Luyten – journalist en Oeganda-kenner, publiceert regelmatig voor NRC Handelsblad en op Joop. Zij zal uiteenzetten wat de criteria zijn van geslaagde ontwikkelingshulp
Evelijne Bruning – directeur van The Hunger Project, waarin armoede wordt bestreden met geld uit het bedrijfsleven 
Lau Schulpen – docent en onderzoeker ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft veel onderzoek gedaan naar de de opkomst van particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking. 
1%Club / Marianne Gybels – De 1%club is een online crowdfunding platform dat mensen in staat stelt 1% van hun inkomen, tijd, kennis of vaardigheden in te zetten voor projecten in ontwikkelingslanden.
Gespreksleiding:
Francisco van Jole

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor