Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kijk niet naar de vrijheid van jezelf, maar naar die van de ander

  •  
13-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
buitenhof
Iedereen heeft recht op bescherming tegen groepsdruk. Het is aan de overheid om op te treden als iemand zich daadwerkelijk schuldig maakt aan het inperken van de vrijheid van zijn medeburger
Prof. dr. Paul Cliteur, intellectueel boegbeeld van rechts en promotor van een hele generatie Baudetjes, heeft het maar weer eens op de agenda gezet: geen tolerantie voor de intoleranten. Zondagmiddag verdedigde hij in Buitenhof met verve de stelling dat de democratie bewegingen die haar af willen schaffen, hoort te verbieden. Hij bleef een beetje in het vage over hoe ver dat moet gaan. Dient een organisatie die artikel 1 van de grondwet wil schrappen de scherpte van de wet te ontmoeten? Hoe zal het personen vergaan die in de sharia meer rechtvaardigheid vinden dan in het burgerlijk wetboek? Wat moet gebeuren met wie de scheiding tussen kerk en staat maar een verouderd concept vindt nu overal buiten Europa de heerscharen Gods in opmars zijn? Hoort de democratie de koran te verbieden of juist voorstellen om de koran te verbieden? Is er in het democratisch bestel wel plaats voor een partij die geloofsvervolging bepleit? Want dat is het als je alle moskeeën en islamitische scholen wilt sluiten.
Een en ander leidde op Buitenhof tot een discussie met een open eind. Dat komt omdat de professor zijn eigen vrijheid tot uitgangspunt nam en niet die van de ánder. Zijn gesprekspartners gingen daarin mee. Vervolgens eiste Cliteur wettelijke maatregelen om zichzelf te beschermen tegen bedreigingen daarvan. Het ging in het debat daarom over de vraag of die wenselijk waren of in welke richting je dan allereerst moest denken.
Op het moment dat we van elke burger eisen dat hij de vrijheid van zijn medeburgers respecteert, van allemaal zonder uitzondering, dan verdwijnt het hele probleem als sneeuw voor de zon. Een mooi voorbeeld biedt het gedrag van Ismail Ilgun, de hoodvlogger uit Poelenburg. Hij brak in bij een interview dat het hem vijandig gezinde raadslid Juliëtte Rot net stond te geven aan een programmamaker van RTV Noord-Holland. Dat maakt een inbreuk op beider vrijheid. Hij had moeten wachten tot hij aan de beurt was. Daarna bepaalt Juliëtte Rot of zij hem te woord staat of niet. Als de imam op zondag de sharia wil preken of staande houden dat Recep Erdogan het grootste geschenk van God aan de mensheid is, laat hem rustig zijn gang gaan. Zodra de moskeegemeenschap sharia daadwerkelijk wil toepassen op wie daar niet van gediend is, volgt scherpe tegenactie van de overheid. Iedereen heeft recht op bescherming tegen groepsdruk. Het is aan de overheid om op te treden als iemand zich daadwerkelijk schuldig maakt aan het inperken van de vrijheid van zijn medeburger(s).
Als Geert Wilders wil oproepen tot het sluiten van alle moskeeën is dat zijn goed recht. Pas als hij met zijn aanhang moskeegangers lastig valt, overtreedt hij de basisregels van de democratie. Geen mens mag je verhinderen tegen Zwarte Piet te demonstreren maar het verstoren van de intocht of het onthullen van het geheim tijdens die intocht gaat te ver. Omgekeerd mag niemand een demonstratie tegen Zwarte Piet verbieden. Net zo min als een optocht door de stad met Turkse vlaggen maar het lastig vallen van andersdenkenden hoort strafbaar te zijn. Hoe werkt dat? Je spoort de daders op en brengt ze voor de rechter. De daders. Niet anderen. Wilders actie tegen de moskeegangers leidt tot bestraffing van wie daarbij betrokken was, niet tot verbod van zijn partij.
Au fond is dit de uitwerking van het oud Nederlandse gezegde: “Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet”.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Minoes2
Minoes2
15 sep. 2016 - 4:55
Indien we vrijheden willen inperken maken we er tegenwoordig gewoon wet van dan is het blijkbaar gelegitimeerd en dus goed. Wat moet je dan nog van een dictatuur zeggen. Je maakt gewoon dictatoriale wetten en voilà het is volgens de rechtsstaat geoorloofd mensen verregaand te onderwerpen en vrijheden af te pakken. Dat is Nederland anno 2016. Indien ik kon was ik vandaag nog uit Nederland weg en naar Spanje vertrokken.
1 Reactie
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling15 sep. 2016 - 11:56
Zo is het, het begon allemaal met die dekselse opstand in 1568, hadden we nog maar een Spaanse koning dan was het allemaal niet zo ver gekomen. (Sorry kon het even niet laten:))
Albert Einstein
Albert Einstein
14 sep. 2016 - 7:26
Het begrip vrijheid, het spanningsveld tussen individuele vrijheid en algemene vrijheid (en aanverwante filosofische vraagstukken), zijn allemaal bedacht, uitgewerkt en in de praktijk gebracht in een Europa zonder islam. Dus achterhaald.
Ratelaar2
Ratelaar2
14 sep. 2016 - 6:42
Hoe zit het dan met het geval waarin kinderen van moslims vanaf jongs af aan worden geïndoctrineerd in de moskee door een fanatieke islamistische imam. De zaadjes van haat worden van jongs af aan gepland en rond zijn 20ste gaat het kind over tot aanslagen. Compleet geïsoleerd opgegroeid van de westerse kant van het verhaal. In dit voorbeeld is er toch een aannemelijk causaal verband tussen de militante islam die predikt dat ongelovigen gedood mogen worden en een aanslag. Dit is wat er op dit moment ook gebeurd binnen de islam. Daarin zit het duivelse dilemma. Als de vrijheid van de een leidt tot de onvrijheid van de ander.
3 Reacties
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 9:28
Het enige voorbehoud voor een absolute vrijheid van meningsuiting (dus ook van alle ideologieën/religies) zou ik willen maken voor kinderen, juist omdat ze zo makkelijk beïnvloedbaar zijn. Een leeftijdscheck op kerken, moskeeën e.d en enkel openbaar onderwijs is het beste om dat enigszins voor elkaar te krijgen. De beïnvloeing thuis kun je dan niet tegengaan maar in iederr geval wel de geïnstitutionaliseerde beïnvloeding. Vergelijk het met het drankverbod voor kinderen, werkt ook niet absoluut, wat er thuis gebeurt onttrekt zich aan de waarneming maar werkt in grote lijnen wel en er wordt al veel leed mee voorkomen.
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 sep. 2016 - 9:58
Ratelaar, waar heb je je doctoraal Arabische en Turkse talen gehaald?
Paul250371
Paul25037114 sep. 2016 - 11:50
Leuk. Fictief verhaal verzinnen en dan weer haat spuwen
Cees Groninger
Cees Groninger
14 sep. 2016 - 6:40
Een totalitaire ideologie met een sausje van een opperwezen maakt deze niet minder totalitair dan fascisme of nationaalsocialisme. Het praktisch probleem is dat er > 1,5 miljard moslims op deze aardkloot zijn, waarbij een meerderheid binnen de gesloten gemeenschap van landen waar de Islam staatsgodsdienst is. Ziet er aldaar allesbehalve fris uit naar onze Verlichtingsmaatstaven gerekend. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat ook moslims in Nederland de voorkeur hebben om kerk en staat niet van elkaar te scheiden, althans indien met de kerk dé islam bedoeld wordt. "Kijk niet naar de vrijheid van jezelf, maar naar die van de ander"? Een nobel streven indien je vanuit hetzelfde waardenpatroon denkt.
bv-user-84072
bv-user-84072
14 sep. 2016 - 3:22
--- Dit bericht is verwijderd —
2 Reacties
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 8:12
Het aardige (of moet ik zeggen bizarre) is nu juist dat de Gulden Regel niet in de koran voorkomt dus nooit door mohammed is gezegd. (Als we er van uit gaan dat in een boek wat lang na zijn dood geschreven is ook werkelijk zijn woorden staan.) Enkel in de hadith staan een paar regels die je met wat hineininterpretieren zo zou kunnen uitkeggen.
M4
M414 sep. 2016 - 11:13
Mijnheer D'Holbach, het frame van Karin Armstrong is verantwoordelijk voor dit misverstand. Waarschijnlijk met de goede bedoeling, als we het maar vaak genoeg roepen iedereen, ook de moslims, dit vanzelf gaan geloven. Een soort ethische/morele evolutie binnen de islam. En waarom ook niet?, binnen het christendom is dat ook (grotendeels) gelukt. Dit vraagt geduld, tijd en veel slachtoffers. Ik zie daar helaas, binnen de islam momenteel nog geen signalen van NB. de paar regels binnen de hadith, tenminste ze lees ik ze, slaan voornamelijk de verhouding tussen de moslims onderling, wat natuurlijk niet erg opschiet.
Harba Lorifa
Harba Lorifa
13 sep. 2016 - 19:14
"Hoe werkt dat? Je spoort de daders op en brengt ze voor de rechter. De daders." Net zoals ze die homoos uit de azc's haalden en apart zette... oh wacht. Slachtoffers. Hoe dacht jij er ook alweer over Han?
3 Reacties
Gluteus Maximus
Gluteus Maximus14 sep. 2016 - 7:29
@ Heer Hertog Jan / Heer Lorifa, Het truckje dat Links uithaalt bij zulk soort dingen is - die migranten, nee vluchtelingen die haten homo's. Nou ja - haten, ze kunnen zich niet zo goed uiten. Maar wat het ook is, dat komt omdat ze zo getraumatiseerd zijn, ze worden ook gediscrimineerd, je moet ze respecteren, je moet met ze in gesprek, ze zijn alles kwijt. Ze worden ook in Nederland onderdrukt wegens hun geloof. Je moet het ook niet groter maken dan nodig. Er gaat ook heel veel goed. Die homo-haters zijn dus ook slachtoffers. Dus hoeven die niet voor de rechter te komen. Die feminiene houding... die werkte eeuwen lang. Het is tot kunst verheven - polderen. Totdat je met mensen te maken krijgt die daar goed gebruik van weten te maken. Iets te goed naar mijn mening. Dus voor mij een terechte opmerking die u maakt. Voor Links een koud kunstje om weg te redeneren.
Hanvander Horst
Hanvander Horst14 sep. 2016 - 9:59
Dat je tegen links bent vind ik niet erg, maar zou het met minder bizarre lulkoek kunnen?
Paul250371
Paul25037114 sep. 2016 - 11:57
@ Gluteus Maximus Ik vraag me af of jij dit echt denkt. Zo ja, dan zit er een factfree steek bij je los. Zo nee dan zit er een factfree steek bij je los
Van der Wal
Van der Wal
13 sep. 2016 - 18:02
Je kan eisen wat je wilt, het heeft pas resultaat als je je eisen kracht bij zet. Daarhoort een verbod ook bij, bij dat kracht zetten. Anders wordt het een terugtocht onder luid geroep, eisend dat je je mag terugtrekken.
Herr Vorragend
Herr Vorragend
13 sep. 2016 - 16:22
Absolute vrijheid bestaat helemaal niet. De vrijheid van de één houdt namelijk daar op waar die van een ander begint. Dit dient echter wel wederzijds gerespecteerd te worden. Een totalitaire ideologie als het nazisme staat hier haaks op en derhalve zijn met in acht neming van de grondwet alle uitingen van nazisme verboden. Een verbod op het totalitaire salafisme zou bijvoorbeeld op dezelfde gronden verboden kunnen worden zonder met Artikel 1 in aanvaring te komen.
3 Reacties
mulligan
mulligan13 sep. 2016 - 19:11
Daar waar de uitingen van salafisme in tegenspraak zijn met de wet zijn ze ook verboden en wel zonder met het artikel 1 van de Grondwet in aanvaring te komen, net als de genoemde uitingen van nazisme (overigens niet vanwege de Grondwet, maar vanwege artikelen 137c en d van het Wetboek van Strafrecht).
Andy Capp
Andy Capp14 sep. 2016 - 3:30
"Een totalitaire ideologie als het nazisme staat hier haaks op en derhalve zijn met in acht neming van de grondwet alle uitingen van nazisme verboden." Dat is een zwaktebod. Op grond van dezelfde argumentatie waren er in de jaren '50 velen die vonden dat de communistische partij verboden moest worden en in de VS leidde dit zelfs tot het McCarthyisme, waardoor het onder andere Charlie Chaplin beter leek om de wijk te nemen. En als je sommige van zijn films eens goed bekijkt (Modern Times bijvoorbeeld), dan had hij daar ook alle reden toe. Het is toch wel treurig dat een cultuur waarvan velen die daarin leven beweren dat ze superieur is, blijkbaar toch niet zo superieur is dat ze er in slaagt om iedereen op grond van die superioriteit aan zich te binden. Als die superieure cultuur er alleen maar in slaagt zich te handhaven door haar critici de mond te verbieden, dan is dat een onverteerbare tegenstelling. Het probleem is nu juist dat de kritiek van de critici vaak terecht is, maar dan hun oplossingen niet deugen. Als je redevoeringen uit de jaren '30 beluistert van kopstukken van de nazi's, dan klinken ze vaak schrikbarend actueel. Alleen zou tegenwoordig niemand meer durven te zeggen dat de Joden de schuld dragen aan het hele probleem. Natuurlijk was dat toen niet zo, net zoals dat ook nu ook leugen is: politici die zich bedienen van zondebokken maken zich ALTIJD schuldig aan volksverlakkerij. Dat is dan ook het valse aan die hele religie-discussie. Maar niet alleen de politici die zich bedienen van zondebokken zijn valse profeten, ook de handhavers van de status quo zijn dat, want de problemen zijn reëel en vragen om een oplossing. De handhavers van de status quo hebben meestal -eigenlijk altijd- slechts oog voor hun eigen machtspositie en geldelijk gewin. Daarom zullen ze altijd doen alsof het voortbestaan van het land en de welvaart van de burgers van hen afhangt. Ook deze politici hebben voordeel bij angst en dreiging en in die zin verschillen ze eigenlijk maar weinig van die andere categorie. Maar in plaats dat ze zondebokken aandragen staan ze met de mond vol tanden en komt het "omdat de problemen van de huidige samenleving zo complex zijn." En als die problemen in werkelijkheid helemaal niet zo complex zijn, dan maken te ze wel complex, om hun eigen onmisbaarheid aan te tonen. Nee, ik noem geen namen of partijen: die mag je zelf invullen.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 9:24
Verd**d mijn waarde Capp, ik zou het bijna met u eens kunnen zijn, dat geburt niet vaak. ik weet enkel niet wat ik aanmoet met de zin: " Dat is nu het valse aan de hele religiesiscussie". Welke religiesiscussie, ik zie er namelijk een aantal. Verder vind ik uw "handhavers van de staus quo" en wat er na komt erg complotgedacht maar over het algemeen ben ik het met u eens. Wij hebben een superieure cultuur (vind ik, en met redenen) en moeten niet bang zijn voor kritiek daarop dus laat andere meningen vrij. Bestrijdt ze met argumenten, niet met verboden, verboden hebben nooit gewerkt bij meningen/ideologieën/religies.
Demotje
Demotje
13 sep. 2016 - 16:10
Laten we in alle vrijheid de Gemeenten boeken opengooien ,zodat we mee kunnen kijken wat en waar ons geld aan besteed wordt? Oh sorry, is dat niet die vrijheid die u bedoeld!
1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp14 sep. 2016 - 3:34
Je bent weer eens een beetje in de war: dat heet transparantie.
Bram Emanuel
Bram Emanuel
13 sep. 2016 - 15:52
"Zodra de moskeegemeenschap sharia daadwerkelijk wil toepassen op wie daar niet van gediend is, volgt scherpe tegenactie van de overheid." Sharia is uberhaupt niet van toepassing in Nederland. Op niemand niet. De schrijver wil toch niet suggereren dat men zijn eigen wetten en straffen maar kan verzinnen en toepassen?
13 Reacties
truusbeek2
truusbeek213 sep. 2016 - 19:32
Klopt volgens mij is dat voor de wet nietig. Is dus al geregeld door de overheid. Echter islamitische landen kunnen dit wel als wettig beschouwen daar kan de overheid weinig aan doen want wij zijn tolerant.
Frans Akkermans
Frans Akkermans13 sep. 2016 - 19:57
Dan bent u kennelijk niet op de hoogte van kerkrecht en de ontwikkeling daarvan. (http://www.kerkrecht.nl)
Andy Capp
Andy Capp14 sep. 2016 - 3:39
ELKE wet -zowel de sharia, als ook de Nederlandse wet- is slechts bindend voor degenen die de waarde van haar sociale en morele imperatief erkennen. Voor alle anderen is ze per definitie slechts een instrument van onderdrukking.
truusbeek2
truusbeek214 sep. 2016 - 7:38
Andy echter of je wilt of niet het Nederlandsrecht is op jou als Nederlander van toepassing.
de Haas
de Haas14 sep. 2016 - 7:48
@Andy Als volwassen Nederlandse burger die na de volwassen leeftijd wilsbekwaam bereikt te hebben zijn of haar nationaliteit erkent en geniet met alle daaraan verbonden rechten heb je ook gekozen voor de plichten die erbij horen. Het staat je vrij, anders dan in geval van sommige andere landen, afstand te doen van je Nederlanderschap.
Fopjes
Fopjes14 sep. 2016 - 7:59
Andy Capp 14 september 2016 at 05:39 ELKE wet -zowel de sharia, als ook de Nederlandse wet- is slechts bindend voor degenen die de waarde van haar sociale en morele imperatief erkennen. Klopt dat wel? Ik ben geen rechtsgeleerde, maar volgens mij geldt op Nederlands grondgebied de Nederlandse wet, ongeacht of je de sociale of morele imperatief daarvan erkent.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 9:31
Mijn waarde Capp, de Nederlandse wet is toch bindend vor een ieder op ons grondgebied, of u haar nu erkent of niet. Het staat u uiteraard vrij om ze onderdrukkend te vinden. Meningen zijn vrij, gedrag niet.
Bram Emanuel
Bram Emanuel14 sep. 2016 - 9:42
@ Erik Mulder Dat klopt, maar ze plaatsen zich buiten de wet en die shariarechtbanken moeten keihard aangepakt worden. Het kan niet zo zijn dat in seculier Nederland iemand anders dan de rechter recht spreekt.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 12:10
Onzin mijn waarde Emanuel, shariarechtbanken spreken geen recht binnen ons systeem, ze kunnen enkel bemiddelen niet bindende uitspraken doen. Zie ze als een vorm van mediation. De enige die bindende uitspraken kan doen is een rechter, makkelijker kunnen we het niet maken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2016 - 13:52
" shariarechtbanken spreken geen recht binnen ons systeem, ze kunnen enkel bemiddelen niet bindende uitspraken doen. ". Dat is waar maar een beetje sociale druk doet wonderen voor het aanvaarden en opvolgen van niet bindende adviezen. Daarin zit het probleem.
Zandb
Zandb14 sep. 2016 - 15:52
Dat klopt Danielle. Gemeenschappen zijn er meesters in om de sociale druk voor hun karretje te spannen. Gaat het om commercie, om de buurt, om de religieuze gemeenschap, een sekte...... Dat vastgesteld hebbend,;wat kan een rechtsstaat daar tegen doen als die de mensen de vrijheid om te kiezen toevertrouwt?
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2016 - 17:18
" wat kan een rechtsstaat daar tegen doen als die de mensen de vrijheid om te kiezen toevertrouwt?" In het geval van mediators opleidings- en registratie-eisen, klachtenregeling en tuchtrecht.
Minoes2
Minoes215 sep. 2016 - 4:10
Zandbergen Vergeet de politiek niet Zandbergen, vergeet de politiek niet.
arno consu
arno consu
13 sep. 2016 - 15:51
De overheid? De overheid die de grens van toelaatbaarheid moet bewaken met eventueel scherpe tegenactie? Het zijn prachtige gedachten gebaseerd op theorie. De praktijk wijst iets anders uit. De overheid doet of niets, of te laat na pas heel veel media aandacht. En dan nog gaat het moeizaam. Verwacht daarnaast in ieder geval geen actie van een flink deel van 'de overheid' want die kijkt steevast de andere kant op bij bepaalde vraagstukken. Of omdat ze er geheel anders over denken en het daardoor niet willen bespreken, of omdat ze politiek correct zijn. Ervaringen uit het verleden bieden wat dat betreft dezelfde garanties voor de toekomst. Tenzij het beleid drastisch gaat veranderen en er meer bespreekbaar gaat worden.
2 Reacties
Zandb
Zandb14 sep. 2016 - 11:34
NvdBild: Realiseert u zich dat de overheid gebonden is aan de regels van het recht? En dat die heel veel acties van de overheid onmogelijk maken. Als u zich alleen al eens realiseert dat "weten die iemand de wet heeft overtreden" bij lange na niet genoeg is voor de overheid, om op te kunnen treden. U bent voor het overgrote deel een buitenstaander die niet gehinderd door al te veel relevante wetenschap gemakkelijk kan oordelen. Ik denk dat u in dat licht beschouwd, de opmerking moet lezen: "Als de grenzen overschreden worden, dan volgt er een scherpe tegenactie!"
arno consu
arno consu14 sep. 2016 - 14:50
"Realiseert u zich dat de overheid gebonden is aan de regels van het recht?" Dat realiseer ik me prima want ik zie dat als een van de facetten van het probleem. Statische verouderde wetgeving die ooit is opgesteld in een andere tijd toen deze issues niet speelden. Wie trouwens onder de radar van de regeltjes speelt en de mazen in de wet een beetje kent komt al een heel eind. Democratie en de daaraan gekoppelde vrijheid helpt ook. Was het niet Erdogan die democratie als een trein zag? "Je gebruikt hem om bij je doel te komen en dan stap je uit". Voeg daar nog aan toe dat de overheid passief is en nogal veelvuldig wegkijkt, want ze weet het niet, wil het niet weten, of ze is te politiek correct en wil het niet eens benoemen dus is het overduidelijk dat de overheid nou niet bepaald betrouwbaar is als het gaat om het bewaken van toelaatbaarheid. Iets dat we overigens prima terug kunnen zien bij allerlei issues die de revu passeren zoals onlangs nog de Turkse kwestie en al die andere zaken waar de overheid maar geen vat op wil krijgen. En dat zijn er nogal wat. Het kan nooit de bedoeling zijn om mensen hun geloof af te nemen maar het kan ook zeker niet de bedoeling zijn om alle ruimte te blijven verschaffen om een parallelle samenleving op te bouwen die straks haaks komt te staan op de huidige met de nodige problematiek die daarop gaat volgen. En dat is momenteel de discussie die gevoerd wordt en moet worden in al die landen die kampen met hetzelfde probleem.
Phoenix van Milete
Phoenix van Milete
13 sep. 2016 - 15:51
" Zodra de moskeegemeenschap sharia daadwerkelijk wil toepassen op wie daar niet van gediend is, volgt scherpe tegenactie van de overheid. " Dan is het veel te laat want dit zou alleen maar kunnen gebeuren als de sharia al wordt toegepast op degene die het zgn wel willen. Er worden nu ook mensen gedwongen binnen de islam in de EU maar de overheid grijpt nauwelijks in. Sterker nog: dit doet de overheid niet. Snel wordt uit idealistisch oogpunt en uit angst te stigmatiseren juist niet ingegrepen; de inferieure positie van de vrouw binnen de Islam is ten slotte een cultuur ding waar ze zelf voor hebben gekozen......is het slappe excuus. " “Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat dan ook een ander niet”' Dit is een uitspraak waar we niets mee kunnen. Want wat als er een duidelijke afgebakende groep is die deze uitspraak niet onderschrijft? Wat doen we met deze groep? Het wordt tijd dat men begrijpt dat vrijheid iets is dat je moet verdedigen tegen intoleranten. Mensenrechten kunnen alleen worden gehandhaafd als er grenzen en naties zijn. Als deze naties zich niet verdedigen tegen denkbeelden die de natie ondermijnen schenden ze de mensenrechten; zoals op dit moment gebeurd door bijna al onze leiders.
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon
13 sep. 2016 - 14:59
"Zodra de moskeegemeenschap sharia daadwerkelijk wil toepassen op wie daar niet van gediend is, volgt scherpe tegenactie van de overheid." En voor wie daar wel van gediend is? We willen hier toch geen toestanden als in het VK waar naar schatting tientallen Sharia-rechtbanken actief zijn. Ik vind dat de Britse overheid de rechtsstaat al heeft verkwanseld en wij moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat dit hier ook gebeurt. De vrijheid van godsdienst dient duidelijker gegrensd te worden en de vrijheid voor stromingen als het Salafisme die onze rechtsstaat niet respecteren en Westerse normen en waarden verwerpen, dienen te worden ingeperkt. Ook haatpredikers en Imam's die de Sharia propageren dienen bij wet te kunnen worden aangepakt.
9 Reacties
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 16:42
U maakt weer een uitzondering voor der PVV als stroming die onze rechtsstaat niet respecteert.
Eugene Klein
Eugene Klein13 sep. 2016 - 16:49
Omdat dit concrete voorbeeld leidt tot een parallelle rechtsstaat waarbij niet iedere burger dezelfde rechten, plichten en vrijheden kent.
PieterPan3
PieterPan313 sep. 2016 - 19:44
"U maakt weer een uitzondering voor der PVV als stroming die onze rechtsstaat niet respecteert." Oja? Kom dan maar eens met bewijs dat de PVV de rechtsstaat niet bewijst, Zandb.
Zandb
Zandb14 sep. 2016 - 11:40
PieterPan: Onder welke steen ligt u? tot vervelends toe heb ik dat al aangetoond. Moet het nu echt weer? Maatregelen om islamisering tegen te gaan, laat onze rechtsstaat niet toe. Het idee werkelijk uitvoeren, dat er geen moskeeën meer bij moeten komen, laat onze rechtsstaat niet toe. Dat de politiek zich met de wijze waarop rechterlijke macht rechtspreekt mag bemoeien, laat onze rechtsstaat niet toe. Nederland herveroveren (met de hand aan het zwaard) laat onze rechtrsstaat niet toe.
PieterPan3
PieterPan314 sep. 2016 - 14:13
@Zand Je blijft jezelf inderdaad maar herhalen, maar zoals je al vaker is uitgelegd is onze rechtsstaat niet in beton gegoten, maar gewoon op vele manieren aan te passen, zoals dat eigenlijk dagelijks gebeurd. Ook is de rechtsstaat niet de basis van onze maatschappij, maar een uitvloeisel van onze cultuur, zoals we die door de eeuwen heen vorm hebben gegeven. Derhalve zal de rechtsstaat ons ook niet beschermen tegen een ons vijandige cultuur/ideologie als de islam. Maar eigenlijk was dat mijn vraag niet. Ik vroeg of je bewijs hebt dat Wilders een bedreiging voor de democratie is, want Wilders is een democraat in hart en nieren en heeft nooit anders gezegd dan dat hij volgens de mogelijkheden die de democratie biedt te werk wil gaan. Waarom blijf je dan maar beweren dat Wilders een bedreiging voor de democratie en rechtsstaat is, Zandb?
Zandb
Zandb14 sep. 2016 - 16:04
Pieter: De democratische rechtsstaat is alleen te veranderen binnen de grenzen die de democratische rechtsstaat toelaat. De plannen van de PVV verwezenlijken, dat staat de rechtsstaat niet toe. Pas dat nu eens tot op iets wat u misschien meer aanspreekt: Mensen die willen dat sharia ingevoerd wordt, mogen dat vinden ook al staat onze rechtsstaat niet toe dat die plannen verwezenlijkt worden. De vraag is nu, of mensen die de sharia in willen voeren onze rechtsstaat wel respecteren! Ik beweer dus dat mensen die iets willen wat de rechtsstaat niet toelaat (bepaalde moslimstromingen, de PVV) , dat die de rechtsstaat niet respecteren en daarom geen enkele steun verdienen. Zodat ze ook niet op een dag een tweederde meerderheid hebben/vinden om inderdaad volkomen democratisch die rechtsstaat af te schaffen. Dan wel dat ze zoveel macht hebben dat ze analoog aan Erdogan de rechtsstaat stukje bij beetje kunnen afschaffen en omvormen tot een dictatuur. Ik hoop dat u in ieder geval deze redenering kunt volgen en de logica er van in kunt zien, dusdanig dat ik het "bewijs" heb geleverd.
PieterPan3
PieterPan314 sep. 2016 - 18:28
Nogmaals, Zandb, je blijft jezelf maar herhalen, maar je blinde vertrouwen in de grondwet is nergens op gebaseerd. We hebben in Nederland niet eens een Constitutioneel hof die nieuwe wetten aan de grondwet kan toetsen, zoals in Duitsland. Het is een rechter niet eens toegestaan volgens artikel 120 om nieuwe wetten en verdragen te toetsen aan grondwettigheid. Zo heeft men ook de nationale soevereiniteit gedeeltelijk kunnen overdragen aan de EU, hoewel dit tegen de grondwet in gaat. Dus blijf vooral feitenloos door kakelen over wat wel en niet kan, maar het lijkt me beter dat je je eerst eens in het een en ander gaat verdiepen, Zandb.
Zandb
Zandb15 sep. 2016 - 8:50
Pieter: Ik heb vertrouwen in de democratische rechtsstaat. Als dat vertrouwen misplaatst is, waar moeten we het dan nog over hebben?
PieterPan3
PieterPan315 sep. 2016 - 20:36
"Ik heb vertrouwen in de democratische rechtsstaat." Dan is het heel erg jammer dat je er zo verdomd weinig van begrijpt en niet bereid bent om verder te kijken en dieper na te denken, maar jezelf slechts blijft herhalen, ondanks dat veel mensen je al op je tekortkomingen hebben gewezen.
de Haas
de Haas
13 sep. 2016 - 14:44
Juist. Zoals ik elders al betoogde is in de westerse cultuur de vrijheid slechts beperkt waar deze de vrijheden van andere burgers tegen hun wil beperkt. Onder die zeer beperkte maar wel strenge voorwaarde biedt de westerse cultuur ruimte aan vele culturen. Even ingaand op een paar voorbeelden van Han ter aanscherping dat het in ieder geval gelijk is: Waar Wilders vrij is tot oproepen van het sluiten van moskeeën mogen hij en zijn aanhangers dat zolang de westerse vrijheid onder deze voorwaarden geldt geen gestalte geven ook al zou de PVV een absolute meerderheid of meerderheidscoalitie verkrijgen. Binnen de westerse cultuur en bijbehorende parlementaire vertegenwoordigende democratie zijn politieke minderheden in hun vrijheden beschermd tegen de meerderheid. Wilders punt van het willen sluiten van moskeeën is dan ook net als meer van zijn punten irreëel, meer een trekker van (domme) kiezers. Precies zo geldt dat men als anti-Zwarte Piet-activist weliswaar recht heeft dit standpunt uit te dragen maar andersom de ander niet te storen in diens vrijheid b.v. de intocht van Sinterklaas met Zwarte Pieten te verstoren. Ieder zijn plaats bij de vrijheid standpunten te etaleren maar dus wel zonder de vrijheid van de ander te verstoren. Wilders of zijn aanhang heeft ook geen preek van een imam in de moskee, offerfeest of suikerfeest te verstoren.
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer
13 sep. 2016 - 13:59
Het probleem is en blijft in mijn ogen dat we een fascistische ideologie (de politieke islam) met een religieus sausje (het Mekka deel van de koran) slechts langs de religieuze meetlat leggen. Het resultaat hiervan is dat we een staatsondermijnende ideologie die een staatsinrichting dicteert welke haaks staat op de onze de gebruikelijke religieuze voordelen en privileges geven als extremistische uitspraken want vrijheid van religie, bijzonder onderwijs zodat kinderen van jongs af aan geïndoctrineerd kunnen worden, salafistische insituten op basis van buitenlandse investeringen. Daar waar Cliteur plijt voor vrijheidsbeperking in geval van staatsondermijnende activiteiten geven we in het geval van de politieke islam in werkelijkheid religieuze privileges. Misschien eerst daar maar eens mee stoppen voor we verder praten.
4 Reacties
Arie Roos
Arie Roos13 sep. 2016 - 15:28
[Het probleem is en blijft in mijn ogen dat we een fascistische ideologie (de politieke islam) met een religieus sausje (het Mekka deel van de koran) slechts langs de religieuze meetlat leggen.] Ja, dat is inderdaad het probleem. Want die ideologie wordt maar door een klein aantal mensen aangehangen. Het overgrote meerendeel van de aanhangers van de religie hangen zeker niet de ideologie aan. Toch worden zij daar op een of andere manier voor verantwoordelijk gehouden, want er is een politieke groepering die deze mensen hun rechten wil inperken. [Het resultaat hiervan is dat we een staatsondermijnende ideologie die een staatsinrichting dicteert welke haaks staat op de onze de gebruikelijke religieuze voordelen en privileges geven als extremistische uitspraken want vrijheid van religie, bijzonder onderwijs zodat kinderen van jongs af aan geïndoctrineerd kunnen worden, salafistische insituten op basis van buitenlandse investeringen.] Tot nu toe valt daar nog niet zoveel van te merken, om heel eerlijk te zijn. Waar zijn die hordes radicalen die de Nederlandse rechtsstaat omver willen werpen, volgens jou ? [Daar waar Cliteur plijt voor vrijheidsbeperking in geval van staatsondermijnende activiteiten geven we in het geval van de politieke islam in werkelijkheid religieuze privileges. Misschien eerst daar maar eens mee stoppen voor we verder praten.] Maar wat bedoel je dan precies met "religieuze privileges" ? Wat moet ik me daar precies bij voorstellen ?
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 16:51
Het zou natuurlijk ook kunnen dat u een religie langs een ideologische meetlat legt? Maar als u een waterdicht systeem hebt, dat dusdanig op staatsondermijnende denkbeelden filtert dat alleen islamitische stromingen niet meer toe gelaten kunnen worden en dat ook nog eens past binnen de grenzen van onze rechtsstaat, dan ben ik uw man.
PieterPan3
PieterPan313 sep. 2016 - 19:49
@Arie "Ja, dat is inderdaad het probleem. Want die ideologie wordt maar door een klein aantal mensen aangehangen. Het overgrote meerendeel van de aanhangers van de religie hangen zeker niet de ideologie aan." Iedereen die de shahada uitspreekt aanvaard de ideologie van de islam en is derhalve evenzeer aansprakelijk voor deze ideologie zoals die door de grondlegger Mohammed en zijn aanhangers is vastgelegd. Men komt niet simpel weg met een "ich hab es nicht gewusst
omaoeverloos
omaoeverloos14 sep. 2016 - 8:23
"Want die ideologie wordt maar door een klein aantal mensen aangehangen. Het overgrote meerendeel van de aanhangers van de religie hangen zeker niet de ideologie aan." Tja, dat zag je in Duitsland destijds ook, en in de Sowjet Unie. De meesten hangen een Islam-light nazisme-light of communisme-light aan. Maar het blijft, met als aanvoerder een charismatiche persoonlijkheid, wel gevaarlijk, natuurlijk. "“religieuze privileges”" De indoctrinatieinstituten voor de jeugd, eufemistisch als levensbeschouwelijk onderwijs aangeduid, bijvoorbeeld.
Jacob2
Jacob2
13 sep. 2016 - 13:29
Maar wat is de uiterste consequentie? Als de overheid niet meer corrigeert voor groepsdruk, zoals nu in Turkije?
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling
13 sep. 2016 - 12:55
"Als Geert Wilders wil oproepen tot het sluiten van alle moskeeën is dat zijn goed recht." Ik weet niet zeker of dat recht bestaat onder onze grondwet, het klinkt mij nogal strijdig met onze grondwet. Allah, ik ben geen jurist dus zal het wel mis hebben. Ik dacht dat het verbod op gebedsruimte iets uit de 17e eeuw was en nu niet meer kon tenzij er aantoonbaar criminele activiteiten plaatsvonden.
11 Reacties
D'Holbach
D'Holbach13 sep. 2016 - 16:12
Jet oproepen is niet verboden, het sluiten wel, dat is een groot verschil, hij kan roepen wat hij wil, het kan gewoon niet wat hij roept. Maar roepen mag hij, dat is nu onze vrijheid van meningsuiting.
frankie48
frankie4813 sep. 2016 - 17:24
Beste D'Holbach, Geert Wilders zoekt na zijn "minder, minder, minder..." nog een jurist die het OM gaat uitleggen dat de vrijheid van meningsuiting niet onderhevig kan zijn aan andere wettelijke beperkingen.
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling13 sep. 2016 - 19:39
@D'Holbach Ik was toch onder de indruk dat politieke partijen in hun publieke uitingen, laat staan verkiezingsprogramma, niet zo maar iets mogen "roepen". CP '86 is hier destijds voor verboden. Wellicht was de gebruikte taal in de CP'86 folders en TV-spotjes wat kleurrijker, maar ik zie er toch hetzelfde haatzaaien tegen een minderheidsgroep die deel uitmaakt van de Nederlandse samenleving in. Tijd voor het OM om eens in actie te komen. Die fascisten moeten weer bestreden worden net als toen.
D'Holbach
D'Holbach13 sep. 2016 - 20:17
Mijn waarde frankie, zijn minder minder ging over mensen, dat is een ander verhaal en dan nog vraag ik me af of dat verboden zou moeten worden maar dat is een ander verhaal. Volgens mij is het niet verboden om moskeeën te willen sluiten, dat mag iedereen willen, daar mag je zelfs voor pleiten. Je mag het alleen niet doen, dat is tegen de grondwet. Maar waarom zou je niet mogen pleiten voor iets wat tegen de grondwet in gaat? Er zijn vaker (terechte) grondswetherzieningen geweest en die begonnen ook met iemand die pleitte voor die verandering.
D'Holbach
D'Holbach13 sep. 2016 - 21:13
Mijn waarde Kipling, het verbod van cp86 kwam omdat ze de wet hebben overtreden. Het willen sluiten van moskeeën lijkt me niet tegen de wet, maar als u beter weet hoor ik het graag. Het zou m.i. sowieso niet verboden moeten worden om dat te wensen. Mensen mogen wensen wat ze willen toch? De grens van uitvoeren ligt echt bij de wet.
mulligan
mulligan14 sep. 2016 - 7:35
18.12 uur: "Jet [sic] oproepen is niet verboden, het sluiten wel" 23:13 uur: "Het willen sluiten van moskeeën lijkt me niet tegen de wet" Heeft u zelf een idee wat u nu eigenlijk wil zeggen? Daarnaast: "Het willen sluiten van moskeeën lijkt me niet tegen de wet" Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden Art. 6 1. Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2. De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. U zwaait zelfs steeds met de Grondwet. Waarom leest u alleen de artikelen die u van pas komen, wanneer zij u van pas komen en hoe ze u van pas komen? Mensen mogen wensen wat ze willen, maar Wilders is in dit geval geen mens, maar een politicus die een partijprogramma presenteert, m.a.w. iets dat hij wil gaan uitvoeren en dat is niet langer een abstracte wens, maar een voornemen, een plan.
Rudyard Kipling
Rudyard Kipling14 sep. 2016 - 9:05
@D'Holbach Mijn waarden zijn de uwe niet.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 12:33
Mijn waarde mulligan, sic schrijven voor een typo heeft niet echt nu vindt u wel?, Verder zit er echt geen licht tussen wat ik zei en wat u zegt. Wilders mag dit zeggen, wensen en nastreven, dat heet nu vrijheid van meningsuiting. Hij mag dit niet uitvoeren, daar hebben we wetten voor, en practische bezwaren. Het zou wat moois zijn als politici niet iets mogen nastreven wt tegen de wet in gaat. Dan zouden er nooit wetten veranderd zijn, dan hadden we geen abortuswet, geen euthanasiewet, nog steeds een verbod op homosexuele handelinge, nog steeds de doodstraf, dan was katgeselen en ganzentrekken nog steeds toegestaan. Allemaal zaken waar politici voor hebben gestreden om de wet te veranderen. En terecht. Nu vind ik nagenoeg alles wat Wilders zegt complete lullekoek maar hij heeft wel het recht dingen te willen veranderen, hij heeft enkel niet het recht dat uit te voeren.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 12:37
Mijn waarde Kipling, ik ken uw waarden niet genoeg om daar over te oordelen. Afgaande op uw nick ben ik geneigd om u gelijk te geven. Kipling was een kolonist, imperialist en volgens Orwell (die ik hoog acht) bijna een fascist. Ik weet niet in hoeverre u nagedcht hebt bij die nick maar het zou niet mijn eerste keuze zijn geweest als we het toch over waarden hebben.
D'Holbach
D'Holbach14 sep. 2016 - 15:09
Excuus, kolonialist ipv kolonist. Ooit leer ik wel eens 1 ding tegelijk te doen.
mulligan
mulligan14 sep. 2016 - 18:29
En toch, d'Holbach, schreef u precies vijf uren en één minuut eerder precies het tegenovergestelde. Een dreigement, d'Holbach, is ook alleen maar iets zeggen en nog niet iets uitvoeren. Een aanslag of een overval plannen, d'Holbach, is ook alleen maar iets willen doen, maar het nog steeds niet doen. En toch is elk strafbaar. Als een politicus een partijprogramma presenteert, dan zijn dat zijn plannen voor de komende vier jaren. Dat betekent dat, als de man macht krijgt, hij die plannen gaat uitvoeren (nu ja, met Wilders weet je dat nog zo zeker niet, want die belooft zijn kiezers wel vaker iets dat hij toch nooit doet). In die zin staat zo'n programma gelijk aan een dreigement of een plan. Discrimineren en aanzetten tot haat zijn strafbare feiten. Daar heeft elke Nederlander rekening mee te houden. Volksvertegenwoordigers hebben een grote vrijheid om te zeggen waar ze voor staan, maar dat ontslaat hen niet van de verantwoordelijkheid zich aan de wet te houden. De hetze van Wilders tegen alles wat islam is, is discriminerend in de puurste zin. Niet alleen tegen de wet, maar ook tegen de Grondwet. Dus nee, ook hij mag niet "roepen wat hij wil". Probeer eens het verschil te onderkennen tussen het indienen van een nieuwe wet, dan wel het aanpassen van een wets- of een grondwetsartikel en het indienen van een wetsvoorstel dat tegelijk regelrecht tegen een aantal wetten en tegen de Grondwet ingaat. En het laten zien dat een (type-)fout herkend is, maar het citaat niet willen compromitteren is een heel normaal gegeven, waarvoor u uw teentjes echt niet hoeft uit te schuiven. En als we het dan toch over schermnamen hebben: hoe toepasselijk meent u dat de uwe is?
Juppé🎗
Juppé🎗
13 sep. 2016 - 12:41
Het lijkt me een prima en vanzellfsprekend uitgangspunt. Mag ik wel opmerken dat de sharia hier niet geldt zelfs als iemand dat wel en het wetboek wel zelfs als iemand dat niet wil. Nu graag een even goed stukje over plichten en dan een over de samenhang van vrijheden en plichten.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2016 - 17:07
" Hoe zal het personen vergaan die in de sharia meer rechtvaardigheid vinden dan in het burgerlijk wetboek?" Voor zover sharia regels compatibel zijn is er niks aan de hand. Zoniet dan prevaleert het burgerlijk wetboek toch?
Juppé🎗
Juppé🎗13 sep. 2016 - 20:39
Danielle, het lijkt mij handig dat er één wetboek voor iedereen geldt. Dat iig per land en dat we dat democratisch updaten. Als mensen zich prettiger voelen bij Sharia of de Bijbel of de Telegraaf dan mogen ze dat maar daar hebben we het nooit democratisch over gehad. Met vrienden hier hebben we het vaak over het Provencals kookboek, maar als daarin staat pluk eekhoorntjesbrood (cèpes) en die staan in de tuin van de buurman dan geeft dat daartoe geen vrijbrief. Hier in Frankrijk wordt dat bij het vak Philo wel uitgebreid behandeld en ook uitgelegd dat als je dat anders wil dat daar democratische verkiezingen voor zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 sep. 2016 - 13:45
We hebben maar één wetboek gelukkig, maar dat laat onverlet dat er mazen zijn helaas. Slimmerikken maken daar gebruik van om de boel richting sharia te buigen. Sharia familierecht heeft regels voor huwelijk en scheiding, voogdijschap over de kinderen, erfrecht etc die strijdig zijn met ons recht. Maar er zijn altijd manieren om er onderuit te komen oa. onder het mom van "mediation". Weliswaar zijn die adviezen niet bindend maar een beetje sociale druk doet vaak wonderen. Ook het erfrecht biedt mogelijkheden via het opstellen van een testament. Op die manier kom je vaak al een heel eind. PS het water loopt mij in de mond bij het alleen maar noemen van cèpes!
the don
the don
13 sep. 2016 - 12:21
> Als de imam op zondag de sharia wil preken of staande houden dat Recep Erdogan het grootste geschenk van God aan de mensheid is, laat hem rustig zijn gang gaan. Zodra de moskeegemeenschap sharia daadwerkelijk wil toepassen op wie daar niet van gediend is, volgt scherpe tegenactie van de overheid. Hier ben ik het niet mee eens. Oproepen tot onderdrukking van vrouwen, homo's en niet-moslims mag niet getolereerd worden. >Zondagmiddag verdedigde hij in Buitenhof met verve de stelling dat de democratie bewegingen die haar af willen schaffen, hoort te verbieden. Hij bleef een beetje in het vage over hoe ver dat moet gaan. Dient een organisatie die artikel 1 van de grondwet wil schrappen de scherpte van de wet te ontmoeten? Hoe zal het personen vergaan die in de sharia meer rechtvaardigheid vinden dan in het burgerlijk wetboek? Het zal wel niet zo makkelijk gaan als ik nu zal stellen, maar het moet toch mogelijk zijn? Als voorbeeld neem ik Scientology, de laten we zeggen, abstracte religie waar o.a. Tom Cruise en John Travolta aanhanger van zijn. Veel mensen die een kritische blik werpen op deze 'religie' stellen dat deze veel kenmerken van een cult bezit. En in enkele landen wordt gesproken over Scientology het label 'cult' te geven en het niet als religie te zien. Volgens mij is het op sommige plaatsen al gebeurt, en Scientology geniet daarom geen vrijheid van religie op die plaatsen. Kunnen we dat niet met salafisme doen? Overigens, (ja het gaat ver, maar het is een voorbeeld) is islam als geheel verbannen in Angola. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2513388/Angola-bans-Islam-shuts-mosques.html "Minister of culture Rosa Cruz e Silva said that mosques in the largely Christian country would be closed until further notice. She described Islam as a ‘sect’ that would be banned as counter to Angolan customs and culture." Als Angola, een niet al te stabiel land, in staat is om islam als geheel te verbannen, dan moet onze maatschappij toch wel in staat zijn om een kleine radicale aftakking van islam te verbieden?
12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 sep. 2016 - 12:40
Wat jij wil kan prima. Dan moeten we er hier net zo'n democratie van maken als die van Erdogan in Turkije.
Kilted
Kilted13 sep. 2016 - 12:49
Je kan het niet verbieden omdat je mensen niet in hun hoofd kunt kijken. Zo zijn er in veel steden in Nederland in het verleden schuilkerken geweest omdat we de katholieke variant van het christendom tijdelijk niet zagen zitten. En voor islam heb je - zoals ook varianten van de protestantse richting - geen eigen gebouw nodig. Mattheus 18:20 ("waar twee of drie in Mijn Naam bijeengekomen zijn, daar ben Ik in hun midden") Er zal in de Koran vast wel iets dergelijks staan. Verbieden van Salafisme is daarom een papieren maatregel. Dat is overigens iets anders dan de wenselijkheid van die maatregel. Daar sta ik achter... Maar dat is de vraag die Han zich ook stelt. Verbieden, hoe dan?
Frans Akkermans
Frans Akkermans13 sep. 2016 - 13:10
U laat hier zien dat u eigenlijk een voorstander bent van een soort 'Gedankenpolizei'. Gedachtegoed dat u verwerpelijk, gevaarlijk, of anderszins ongewenst vindt mag in het openbaar niet beleden worden. En u neemt uzelf dan als maatstaf. Een gevaarlijk idee. Neem waar u mee begint als voorbeeld. Oproepen om vrouwen en homo's te onderdrukken acht u niet toelaatbaar. Maar in een niet zo ver verleden was het juist het oproepen om vrouwen of homo's niet te onderdrukken dat werd afgestraft. Daar kwam pas een einde aan toen vrijheid van meningsuiting algemeen aanvaard was en wettelijk was verankerd. Wat u wilt is een duidelijk voorbeeld van de klok willen terugdraaien.
Arie Roos
Arie Roos13 sep. 2016 - 14:00
Misschien kan jij dan eens uitleggen wat zo'n verbod concreet inhoud. Wat voor maatregelen heb je precies in gedachten ?
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 14:20
the don: Ik citeer: "Oproepen tot onderdrukking van vrouwen, homo’s en niet-moslims mag niet getolereerd worden." En hoe komt u er nu bij dat oproepen tot onderdrukking van wie dan ook valt onder de vrijheid van meningsuiting? Dat is toch helemaal niet zo, zelfs niet als dat binnen de kerk gebeurt. En als wij salafisme moeten omschrijven als een organisatie die schadelijk is voor onze democratische rechtsstaat, hoe zou die omschrijving dan moeten luiden? Wat is er dan zo schadelijk aan dat salafisme?
van der laak
van der laak13 sep. 2016 - 15:02
the don 13 september 2016 at 14:21 Ik vind dat je een sterk punt heb. alles wat ze er tegenover zetten is ouderwets: kannie en magnie! Dat we de wet daarvoor gewoon kunnen veranderen, en een paar verouderde verdragen op moeten zeggen is de reden van kannie en magnie.
thunderbird2
thunderbird213 sep. 2016 - 15:10
@Han "Wat jij wil kan prima. Dan moeten we er hier net zo’n democratie van maken als die van Erdogan in Turkije. " Liever zelf doen dan laten doen.
the don
the don13 sep. 2016 - 15:23
Dat is een stropopargumentatie Han, ik had beter verwacht van u. @Kilted en Frans Hoe de kerk zich in het verleden gedroeg moet geen invloed hebben op ons beleid ten opzichten van het salafisme in het heden. Overigens is het geen gedachtepolitie maar het kan vrij concreet. Denk aan een verbod op imams die zijn opgeleid in het buitenland zijn opgeleid (volgens mij is Frankrijk daar ook mee bezig) Een verbod op moskeeën die gefinancierd en/of bestuurd worden vanuit salafistische landen als Saudi-Arabië (kijk wederom naar Frankrijk) Of je luistert gewoon wat er in de moskee gepredikt wordt, en als de imam letterlijk radicaliserende teksten uitspreekt dan grijp je in. Overigens zijn er moskeeën die gewoon duidelijk salafistisch zijn http://www.elsevier.nl/economie/achtergrond/2016/09/sluiting-dreigt-door-witwaspraktijken-salfistenmoskee-356171/ @Zandb >Wat is er dan zo schadelijk aan dat salafisme? Een zeer grote meerderheid van de islamitische terreurorganisaties zijn salafistisch. Salafisme is een fundamentalistische stroming van islam die geïnspireerd is door de eerste moslims, die 1400 jaar geleden leefde. Ze lopen dus meer dan 1000 jaar achter
Arie Roos
Arie Roos13 sep. 2016 - 15:55
[Hier ben ik het niet mee eens. Oproepen tot onderdrukking van vrouwen, homo’s en niet-moslims mag niet getolereerd worden.] Maar waarom ben je het er dan niet mee eens ? Want wat je zegt gaat helemaal niet over datgene waar je het niet mee eens bent. [>Zondagmiddag verdedigde hij in Buitenhof met verve de stelling dat de democratie bewegingen die haar af willen schaffen, hoort te verbieden. Hij bleef een beetje in het vage over hoe ver dat moet gaan. ] Ja, dat is sowieso een beetje een zwak punt in deze discussie. Cliteut blijft alleen maar vaag, en maakt absoluut niet duidelijk wat hij nu concreet in gedachten heeft. [Veel mensen die een kritische blik werpen op deze ‘religie’ stellen dat deze veel kenmerken van een cult bezit. En in enkele landen wordt gesproken over Scientology het label ‘cult’ te geven en het niet als religie te zien. Volgens mij is het op sommige plaatsen al gebeurt, en Scientology geniet daarom geen vrijheid van religie op die plaatsen. Kunnen we dat niet met salafisme doen?] Salafisme is, in tegenstelling tot Scientology, niet 1 bedrijf dat alles bepaalt. Sowieso, en weer in tegenstelling tot Scientology, alle belangrijke teksten van de Islam zijn gewoon openbaar beschikbaar. Je kan het wel verbieden, maar je kan niet tegenhouden dat mensen elkaar die teksten blijven doorsturen. De ideeeen gaan niet weg. De Communisten hebben 71 jaar lang geprobeerd om het Russisch-Orthodoxe geloof uit de samenleving te verwijderen, maar dat is volledig mislukt, en dat was nog voordat er internet was. En wat wil je dan precies verbieden ? Wat moet ik doen, om veroordeeld te worden volgens jouw voorstel ?
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer13 sep. 2016 - 16:15
Zandbergen verdiep je eens in het Medina deel van de koran en de soena en hadith i.p.v. vragen naar de bekende weg.
the don
the don13 sep. 2016 - 17:26
>En wat wil je dan precies verbieden ? Salafisme >Wat moet ik doen, om veroordeeld te worden volgens jouw voorstel ? Het openlijk prediken dat homo's van een dak naar de begane grond moeten op de snelst denkbare manier, prediken dat ongelovige minderwaardig zijn en onderdrukt moeten worden en/of prediken dat vrouwen bezit zijn en dat je ze mag trouwen op hun 9e.
Frans Akkermans
Frans Akkermans13 sep. 2016 - 19:46
Een dominee of iman die oproept de homo's van een dak te gooien is al strafbaar hoor. Daar hoef je godsdienstvrijheid niet voor af te schaffen.
Muxje3
Muxje3
13 sep. 2016 - 12:21
De maatregelen die Cliteur en anderen voorstaan moeten wel in de juiste context gezien worden: het zijn paardenmiddelen. In het ideale geval houdt iedereen rekening met elkaars rechten, en wordt er effectief opgetreden tegen hen die dat niet doen. Wat Cliteur zegt is dat een vrije democratie een nogal broos gebeuren is, met een ontoereikende intrinsieke bescherming tegen aanvallen op die vrijheid. Als er maar genoeg lieden zijn die niet van plan zijn de rechten van anderen te respecteren, en de democratie naar eigen inzicht willen inrichten of zelfs willen afschaffen, dan is de democratie niet te beschermen zonder de (huidige) rechten van die lieden te schenden. Ofwel de handhaving faalt (kijk naar straatterreur die nauwelijks aan te pakken is), of de democratie zelf faalt door zichzelf op democratische wijze af te schaffen (Venezuela, Turkije, en volgens Donner ook Nederland zodra er hier een meerderheid voor sharia-wetten te porren is). Of het hier al zover is is een andere vraag, maar Cliteur heeft geen ongelijk om dit aan de orde te stellen. Dat het een buitengewoon moeilijk onderwerp zonder hapklaar antwoord is mag evident zijn, het is dan ook flauw om dat van hem te verwachten.
3 Reacties
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 14:25
Muxje: Ik vind het bijzonder gevaarlijk als iemand de mogelijkheden van de democratische rechtsstaat onvoldoende acht om de democratische rechtsstaat te beschermen. Ik vind het nog gevaarlijker als zo iemand in feite dan maar voorstelt om de democratische rechtsstaat af te schaffen. Als wij niet in staat zijn tot in voldoende mate handhaven, dan is dat het gevolg van een politieke keuze.
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer13 sep. 2016 - 16:21
Tja Zandbergen ook in Turkije was de rechtstaat niet sterk genoeg om zich zelf te beschermen tegen de politieke islam. Resultaat is dat de rechtstaat niet meer bestaat.
Zandb
Zandb14 sep. 2016 - 14:26
Jan Willem: Elke rechtsstaat kan met geweld worden afgeschaft. Maar ook met een meerderheid. In Nederland streven u en een PVV er naar om de rechtsstaat met een meerderheid af te schaffen. En dat alleemaal omdat jullie willen dat de democratische rechtsstaat niet afgeschaft mag worden. M.a.w.: als er nu iets lijkt op de situatie in Turkije dan is het wat u en de PVV voorstaan. En om nog een stap verder te gaan: Stel dat de PVV als grootste partij werkelijk in staat zou zijn om de moslims de duimschroeven aan te draaien; hoe voorstelbaar is het dan niet, dat moslims in actie komen en misschien wel een coup gaan plegen waarna de PVV zich natuurlijk gedwongen ziet om de moslims (en de mensen die hen steunen) nog meer te duimschroeven enz. enz. enz.: Voor u het weet wonen we in een tegenovergestelde maar zeer vergelijkbare dictatuur als in Turkije.
Neurotherapie
Neurotherapie
13 sep. 2016 - 12:18
Kleine aanvulling. Het gezegde is mogelijk ontleend aan de volgende tekst van Cofucius: "Bejegen je medemens met dezelfde hoffelijkheid, waarmee je een dierbare gast ontvangt. Behandel hem met hetzelfde respect, waarmee het grote offer gebracht wordt. Wat je zelf niet wilt, doe dat ook de ander niet. Dan zal er geen boosheid tegen je zijn – noch in de Staat, noch in je familie."
willemb2
willemb2
13 sep. 2016 - 11:56
Hier valt weinig tegenin te brengen. Vooral de laatste zin bevat een universele norm die al is terug te vinden bij de oude Griekse wijsgeren en Confucius. Toch blijkt het in de praktijk niet voldoende, want hoewel de wet mij terzijde staat als ik fysiek wordt belemmerd in het voeren van een gesprek, zie ik niet gebeuren dat ik gesteund wordt in mijn vrijheid verschoond te blijven van religieuze uitingen. In onze maatschappij weegt godsdienstvrijheid onevenredig zwaarder dan andere vrijheden. Een vrolijk makende poster langs de A4 van een op het oog gezonde blondine die keurig haar borsten met haar handen bedekt moet worden verwijderd, maar een bijbeltekst op het dak van een verderop gelegen boerderij overleeft de protesten. Met andere woorden: ik vrees dat juist vanuit de religieuze hoek het prachtige gezegde niet zal worden nageleefd ook al zou je dat precies andersom verwachten.
2 Reacties
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 14:31
willemb: Dit is gewoon niet waar: "Toch blijkt het in de praktijk niet voldoende, want hoewel de wet mij terzijde staat als ik fysiek wordt belemmerd in het voeren van een gesprek, zie ik niet gebeuren dat ik gesteund wordt in mijn vrijheid verschoond te blijven van religieuze uitingen." De wet staat u daarbij niet terzijde want u hebt niet de vrijheid om verschoond te blijven van wat dan ook, in een waarin men vrij is zijn mening kenbaar te maken. Uw voorbeeld is niet ter zake; in principe heeft een beslissing om het een wel en het ander niet toe te staan niets met religie te maken.
willemb2
willemb213 sep. 2016 - 16:31
@Zandb: u bestrijdt, voor de zoveelste keer, iets wat ik niet heb beweerd. Mijn probleem is juist dat de wet mij niet beschermt als ik gevrijwaard wil blijven van religieuze uitingen. En ik zeg ook expliciet dat ik dit niet zie gebeuren en 'In onze maatschappij weegt godsdienstvrijheid onevenredig zwaarder dan andere vrijheden.' U vindt dat terecht want een kwestie van vrije meningsuiting, maar ik voel me gediscrimineerd en buitengesloten. Die mening mag ik hebben. Bovendien is het voor mij bedreigend omdat bijvoorbeeld in naam van de islam de massale slachtingen plaatsvinden. Ook in het westen. Wanneer gaat u nou eens een beetje zorgvuldig lezen?
Peter_K2
Peter_K2
13 sep. 2016 - 11:17
"Wat moet gebeuren met wie de scheiding tussen kerk en staat maar een verouderd concept vindt nu overal buiten Europa de heerscharen Gods in opmars zijn?" Dit is een mooi voorbeeld om mee te beginnen. De vrijheid van religie kan men in de vrije tijd toepassen! Nu worden op heel veel scholen religieuze doctrines onderwezen, die voor een groot deel betaald worden door belastingplichtigen die helemaal niets met religie te maken (willen) hebben. Schaf het bijzondere onderwijs af! Nog een ander punt is het uitdragen van een religie terwijl men in overheidsdienst is. De overheid hoort geen religie uit te dragen, dus alle religieuze verwijzingen worden achterwege gelaten. En dat geldt dus ook voor de islamitische hoofdbedekking van vrouwen.
4 Reacties
Zandb
Zandb13 sep. 2016 - 14:35
Peter_K Wat is dat nou voor onzin: "Dit is een mooi voorbeeld om mee te beginnen. De vrijheid van religie kan men in de vrije tijd toepassen!" Hoe zou dat moeten in een land waar je ook de vrijheid hebt om je mening te uiten? En, of er is vrijheid van religie of er is geen vrijheid van religie.
van der laak
van der laak13 sep. 2016 - 15:16
Peter_K 13 september 2016 at 13:17 Nu worden op heel veel scholen religieuze doctrines onderwezen, die voor een groot deel betaald worden door belastingplichtigen die helemaal niets met religie te maken (willen) hebben. Schaf het bijzondere onderwijs af! 110% mee eens! Voor de rest ook een goed stuk! Hulde, en let niet op Zandb.
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer13 sep. 2016 - 16:25
En wat heeft religie te maken met het hebben van een overheidsfunctie. Weg dus dan met al die religie uitingen aangezien de overheid religie neutraal is.
Peter_K2
Peter_K213 sep. 2016 - 16:36
@Zandb Altijd zullen rechten op elkaar botsen. Het Jaïnisme kent de stroming Digambar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Digambar Geaccepteerd verschijnsel in India. Toch denk ik niet dat wij in Nederland makkelijk akkoord zullen gaan met iemand die in zijn blote kont achter het gemeentelijke loket staat. Waarom dan wel een hoofddoek? Vrijheid van religie betekent niet de totale vrijheid voord die religie. Religieuzen dienen zich verder gewoon onverkort aan de wetten en regels te houden. Dus je kunt nog zo christelijk of moslim zijn, homofielen mag je niet discrimineren, ook al zegt je religie van wel.
Alleen feiten
Alleen feiten
13 sep. 2016 - 11:08
"Een mooi voorbeeld biedt het gedrag van Ismail Ilgun, de hoodvlogger uit Poelenburg. Hij brak in bij een interview dat het hem vijandig gezinde raadslid Juliëtte Rot net stond te geven aan een programmamaker van RTV Noord-Holland. Dat maakt een inbreuk op beider vrijheid. Hij had moeten wachten tot hij aan de beurt was. Daarna bepaalt Juliëtte Rot of zij hem te woord staat of niet" Hij volgt goed voorbeeld aan de gangbare media. Die staan ook altijd ongevraagd op straat te filmen en houden ongevraagd een microfoon tegen je aan. Vogelaar moest zelfs aftreden omdat ze hier niet om mee kon gaan.
D'Holbach
D'Holbach
13 sep. 2016 - 11:07
Hear hear, de verlichtingsidealen in een notendop.
H.Witte
H.Witte
13 sep. 2016 - 11:07
Nogal open deuren, maar ernstig genoeg dat mensen hieraan herinnerd moeten worden. althans volgens Han. Volgens mij ook trouwens.
opdebank
opdebank
13 sep. 2016 - 11:02
Sure. Wachten tot iets helemaal misgaat terwijl iedereen het al aan zag komen en dan pas maatregelen nemen. Slim. Mosterd, maaltijd.
6 Reacties
D'Holbach
D'Holbach13 sep. 2016 - 13:18
Mijn waarde opdebank, je kunt nu eenaal niet iets doen voordat er een wet overtreden is en meningen zijn gelukkig vrij.
MarcoC
MarcoC13 sep. 2016 - 15:03
En dat is nou precies de slappe opstelling van onze regering en vele andere regeringen tegen terugkerende Jihadisten. Want: hebben ze nou wel wat gedaan daar of niet? Ik vind sowieso dat deze mensen helemaal niet meer mogen terugkeren naar Nederland/Europa. Maar goed, dat zal wel nooit in ons wetboek komen. Het is toch te erg voor woorden dat je mensen hier hebt lopen die daar zijn geweest en waarvan men weet dat ze IS aanhangen (dmv chats, website bezoeken etc). Dan vind ik dat je je als land mag verdedigen tegen dit soort mensen en niet moet aankomen met voorwaardelijke straffen of in veel gevallen helemaal geen straf. Gewoon heel klaar: jij vertrekt naar Syrië ongeacht je doel, dan blijf je daar ook en kun je niet meer terugkeren naar Europa. Klaar heel simpel. We zijn in oorlog met IS zoals Rutte een tijd terug zelf heeft verteld. We weten hoe het afgelopen is met die priester in Frankrijk, de dader had een enkelband om, nou dat heeft geholpen. De vrijheid in Europa heeft een flinke deuk opgelopen na al die aanslagen van afgelopen tijd en dat moet een keer stoppen. En dan zou je kunnen beginnen met het inperken van vrijheden die Moslims op het moment hebben in Europa. En die mensen die op het bovenstaande commentaar hebben : ga eens wat filmpjes bekijken wat die zogenaamde Europese moslims daar allemaal uitvreten. Misschien dat je dan een keer doorhebt met wat voor een soort mensen je te maken hebt.
MarcoC
MarcoC13 sep. 2016 - 15:10
En voordat er weer wordt gezegd; niet alle moslims zijn radicaal, nee dat vind ik ook niet. En het merendeel heeft wel goede bedoelingen. Maar als je in een westers land gaat wonen en dat land zorgt goed voor je (niemand gaat hier dood van de honger), dan mag daar ook wel wat tegenover staan: houd je aan de wetten van het land en pas je aan. Dat is de enige manier om succesvol te worden. Kijk bijv. naar Chinese mensen. Lopen die jongeren te klooien in wijken? Heb ik nog niet meegemaakt. Zorgen ze massaal voor overlast? Nee. Hebben ook een andere etnische achtergrond. Dus waar ligt het dan aan?
Arie Roos
Arie Roos13 sep. 2016 - 15:37
[En die mensen die op het bovenstaande commentaar hebben : ga eens wat filmpjes bekijken wat die zogenaamde Europese moslims daar allemaal uitvreten. ] Waarom, eigenlijk ? Volgens mij is het algemeen bekend wat daar allemaal gebeurt. Waarom zou je jezelf extra blootstellen aan gruwelijke beelden, als die toch geen informatie toevoegen ?
D'Holbach
D'Holbach13 sep. 2016 - 16:14
Mijn waarde MarcoC, dat is een ander verhaal, die Syriëgangers (of gangsters) hebben iets gedaan, daar kun je dus consequenties aan verbinden.
MarcoC
MarcoC13 sep. 2016 - 17:46
Nee dus niet. Waarom worden die mensen "in de gaten gehouden" ipv preventief opsluiten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor