Een Spaans reddingsschip van hulporganisatie Open Arms heeft vrijdagavond meer dan driehonderd migranten gered voor de Libische kust, maar drijft nog steeds op open zee omdat Italië en Malta weigeren om het schip van de Spaanse ngo toe te laten.
Een baby van enkele dagen oud en haar moeder werden wel overgebracht naar Malta, maar de 309 resterende migranten en vluchtelingen – onder wie drie zwangere vrouwen en zes kinderen – uit Nigeria, Ivoorkust, Mali en Syrië, zijn vooralsnog nergens welkom. Open Arms is momenteel de enige ngo die nog migranten durft te redden voor de kust van Libië. Hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée stopten eerder al met reddingswerk op zee, nadat hen het werken onmogelijk gemaakt werd door Europese landen, die hen onder meer van mensensmokkel beschuldigden.
Hoewel het aantal mensen dat per bootje probeert Europa te bereiken ten opzichte van vorig jaar sterk gedaald is, verdronken er verhoudingsgewijs veel meer van hen. Dit jaar al 2200 mensen. Maar ook de mensen die de oversteek succesvol maken zijn nog lang niet veilig. Ondanks de internationale afspraken over herplaatsing, zitten er nog steeds tienduizenden mensen vast in een uitzichtloze situatie in overvolle vluchtelingenkampen in Italië en Griekenland. Ook Nederland liet tot nog toe slechts een kwart van de vluchtelingen toe van het aantal dat Dijkhoff in 2015 namens Nederland beloofde op te nemen.
Hulp als misdaad Niet het schenden van die afspraken, maar de pogingen van burgers om die mensen te helpen worden nu door het OM gecriminaliseerd. De actiegroep We Gaan Ze Halen is onderweg naar Griekenland om te proberen een aantal van die vluchtelingen alsnog naar Nederland te halen. De Groene Amsterdammer schrijft:
"Begin deze week heeft WGZH een officiële brief gestuurd aan de Griekse premier Tsipras en zijn minister van Migratiepolitiek Vitsas. Daarin spreekt de beweging de hoop uit dat Nederland in navolging van wat Portugal afgelopen oktober met Athene afsprak ook een bilaterale overeenkomst zal sluiten om zo snel mogelijk duizend vluchtelingen voor asielaanvraag uit de overvolle en onmenselijke Griekse kampen naar Nederland te halen. In afwachting van die toekomstige duizend vluchtelingen verzoekt WGZH de Griekse regering alvast honderdvijftig vluchtelingen te selecteren, en hen van geldige reisdocumenten te voorzien. Het gaat om mensen die al zijn goedgekeurd voor asielaanvraag in Nederland, maar die om onbegrijpelijke redenen in Griekse kampen vast zitten. WGZH wil déze mensen rond het middaguur op 24 december op het plein voor het Griekse parlement oppikken. Ze kunnen op de terugreis van het konvooi mee naar Nederland om daar eindelijk te kunnen doen wat hen al lang beloofd is: asiel aanvragen."
Het OM overweegt hen te vervolgen indien ze daarin slagen:
Ook elders in Europa worden burgers vervolgd voor het bieden van hulp aan vluchtelingen. Zo hangt de Belgische Anouk van Gestel 10 jaar cel boven het hoofd.