'Tussen de kapotgeschoten huizen en ruïnes in Idlib leven ruim 3 miljoen burgers, van wie de helft kinderen'
Vandaag staat er op het Plein in Den Haag een kapotgeschoten school. Een vreemd gezicht in ons land, maar de dagelijkse werkelijkheid voor meer dan 1,5 miljoen kinderen in het noordwesten van Syrië. De kapotgeschoten school vormt de achtergrond voor de overhandiging van 40.000 handtekeningen van bezorgde Nederlanders, die vinden dat kinderen in oorlogsgebieden beschermd moeten worden.
In de Syrische regio Idlib leven kinderen dagelijks in onveiligheid. Hier vindt de eindstrijd van de oorlog plaats. Tussen de kapotgeschoten huizen en ruïnes leven ruim 3 miljoen burgers, van wie de helft kinderen. 650.000 duizend kinderen uit het noordwesten van Syrië zitten noodgedwongen thuis. Het is te gevaarlijk om naar school te gaan. Bovendien is meer dan de helft van alle schoolgebouwen onbruikbaar. Ze zijn verwoest, beschadigd of worden gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen. Met de schoolklas op het Plein in Den Haag vragen wij aandacht voor alle kinderen die vanwege oorlog niet naar school kunnen.
Petitie Jeugdambassadeur Ahmad (15) was lange tijd één van de kinderen die door onveiligheid niet naar school kon. Met zijn familie vluchtte hij voor het gevaar vanuit Syrië naar Libanon en daarna naar Nederland. Hij doet het goed op school. “Ik werk hard om hoge cijfers te halen, zodat ik later dokter kan worden. Dat wilde ik in Syrië ook, maar dat was door de oorlog niet meer mogelijk.” Ahmad komt op 25 september – samen met een klas Haagse schoolkinderen – naar het Plein om handtekeningen te overhandigen. “Meer dan 40.000 Nederlanders hebben, net als ik, de petitie van Save the Children getekend. Hierin staat dat kinderen recht hebben op veiligheid, gerechtigheid en onderwijs. Ik ben blij dat wij alle kinderen die in onveiligheid leven zo een stem kunnen geven.” Kamerleden van onder andere het CDA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie zijn aanwezig om een reactie te geven op de petitie. Ook de Gemeente Den Haag, als stad van Vrede en Recht, is vertegenwoordigd.
Waar vraagt de petitie om? De ondertekenaars willen dat alle strijdende partijen, én alle betrokken overheden, het Internationaal Humanitair Recht (Oorlogsrecht) naleven. Zo bestaat er een Verklaring voor Veilige Scholen (Safe Schools Declaration), die Nederland ondertekend heeft. Helaas zien we nog weinig terug van concrete maatregelen die op basis van deze verklaring genomen zijn. Zo worden onze militairen niet specifiek getraind op de regels in de Verklaring voor Veilige Scholen. Ook vragen Nederlanders om vervolging voor daders die het oorlogsrecht schenden. Tot slot wordt in de petitie gevraagd om praktische hulp voor kinderen, zoals psychosociale steun en geld om ervoor te zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot dit soort hulp.
Onderwijs in tenten Sinds het begin van de oorlog in Syrië – acht jaar geleden – heeft Save the Children 3,2 miljoen mensen geholpen, van wie 2,1 miljoen kinderen. We bieden onderwijs in tenten aan bijna 500.000 kinderen. We werken met lokale hulpverleners om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken. Zij zorgen voor medische hulp, voeding en hygiëne-faciliteiten. Ook bieden we kinderen psychosociale hulp en activiteiten die de oorlog voor even doen vergeten. Eén van de activiteiten die wij geven aan kinderen uit oorlogsgebieden wordt gedemonstreerd op het Plein.