Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de medische nadelen van de brazilian
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Een oproep in een brief in een wetenschappelijk tijdschrift heeft de interesse van de populaire media gewekt en kranten en websites verdringen zich met het nieuws dat er iets gedaan moet worden aan de waanzin van vrouwen die de geslachtsdelen scheren (‘bare down there’ omschrijven ze dat omzichtig want er mogen geen vieze dingen geschreven of gezegd worden). Het gaat zelfs zo ver dat de Brazilian nu ‘pubic enemy number 1’ wordt genoemd.
Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Het gaat tenslotte alleen maar om een brief in een tijdschrift. Het is geen onderzoek waarbij grondig gekeken is naar deze mode en de gevolgen ervan. Natuurlijk is het interessant te zien hoe het scheren de badpak- en ondergoedmode heeft gevolgd. Een pluk haar die onder je bikini uitkomt draagt niet bij aan het zelfvertrouwen. Dus waxen, laseren, scheren. Mannen volgen het voorbeeld, want ook onder heren wordt het onthaarde lichaamsdeel (voor de goede orde: dat van henzelf) steeds populairder. In de Verenigde Staten gaat er zo’n 1,8 miljard euro om in de haarverwijderindustrie. Voor Nederland zijn er geen cijfers beschikbaar.
Wat kan er gebeuren? Snijden bij het scheren. Ja, en dat verhoogt de kans op een infectietje. Waxen dan maar? Daar treden net zo goed kleine beschadigingen bij op. Het haar weg laseren? Dat kan tot lelijke pigmentstoringen leiden. Het is dus altijd wat. Hoort dit bij de waarschuwingen die de dokterspolitie over van alles en nog wat over ons uitstort en valt het allemaal wel mee?
Nee, zeggen sommige deskundigen. Het schaamhaar zit er volgens hen niet voor niets. Het zorgt voor een kussentje dat voorkomt dat kleding langs de huid schuurt en microscopisch kleine wondjes maakt die door de bacteriën die daar van nature wonen geïnfecteerd kunnen worden, zeker omdat het er toch al een lekker warme plek is en ziekmakertjes houden van warm. Ook herpesinfecties zouden vaker optreden. Het herpesvirus zit al in het lichaam en speelt op bij irritatie.
De wat nuchtere deskundigen die in deze mediagolf geïnterviewd worden geven toe dat het allemaal wel eens kan gebeuren, maar dat het vrij zeldzaam is. Maar dan komen ze weer met ander klein leed om de hoek. Als de haren dan weer opkomen kunnen ze ingroeien en dan ontstaan er vaak infecties. Hoe dan ook, al deze waarschuwingen laten ons achter in een diepe staat van hulpeloosheid. Wat te doen: To shave or not to shave. That´s the question.
Ik zag laatst bij de apotheek scheerschuim-product met melkzuurbacteriën zoals die ook in supplementen zit, 'ter bevordering van de flora' van de doos.
Want dat kan natuurlijk ook helemaal mis gaan; vaginale infecties door verdwaald scheerschuim. Dat bevordert de gezonde voortplanting ook niet echt, nee. Maar daar hoor je dan weer niks over.
Ik kan me voorstellen dat het schaamhaar er niet voor niks zit, maar ik kan me dan weer niet voorstellen dat het er zit omdat anders je kleding er langs schuurt.
Ik had begrepen dat het er zat om feromonen en geurtjes vast te houden. Dat lijkt me logischer. Maar zeker weten doe ik het ook niet.
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat beharing (dus ook schaamhaar) z'n oorsprong vindt in de tijd dat we nog naakt door de struiken renden, in de jacht op een prooi (of op de vlucht als - ). Ter bescherming dus, in dit geval van het 'voortplantingsgereedschap', niet onbelangrijk.
Ook tegen de koude is beharing nuttig, hoewel ook daar de vraag blijft, waarom oksels en schaamstreek minder zijn weg-geëvolueerd dat andere delen van het lichaam.
Maar goed daarnaast is er een geheel andere schaam-vraag: Toen ik een kleine 10 jaar geleden na een zeer lange relatie weer - en behoorlijk - "mee ging doen" kwam ik er achter dat het schaamlandschap volledig veranderd was, sedertdien heb ik eigenlijk geen haartje meer gezien, ongeacht leeftijd, stijl, sociale groep.
Een revolutie had zicht voltrokken, zonder dat ik het merkte, hoe had ik dat kunnen weten ? Inmiddels is het ook de bedoeling dat de man zich geheel glad vertoont; het begrip "troostrijk borsthaar" is volkomen uit de gratie.
Heb een aantal malen naar de redenen gevraagd, meestal komen er twee antwoorden: Hygiëne en sexy/mooi/geil. Ben er nu aan gewend, maar vraag mij af hoe die hype is ontstaan.
"Ook tegen de koude is beharing nuttig, hoewel ook daar de vraag blijft, waarom oksels en schaamstreek minder zijn weg-geëvolueerd dat andere delen van het lichaam."
Feromonen natuurlijk. De huidige mode is zogenaamd sexy maar eigenlijk victoriaans.
" Het schaamhaar zit er volgens hen niet voor niets. Het zorgt voor een kussentje dat voorkomt dat kleding langs de huid schuurt en microscopisch kleine wondjes maakt"
Ik begrijp dat deze mensen denken dat er een oorzakelijk verband is tussen het dragen van kleding en de aanwezigheid van schaamhaar. Evolutionair kan het dan alleen maar zo zijn dat eerst de kleding er was en dat daarna als reactie het schaamhaar zich ontwikkelde. Toen we nog geen kleding droegen, die tijd is er echt geweest hoor, hadden we dus geen haar van onderen. Koud hoor.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het haar in de schaamstreek niet is verdwenen omdat het daar nog een functie vervulde. Mensen met minder schaamhaar waren wellicht minder vruchtbaarder door infecties, etc. en kregen minder nageslacht.
Wellicht was het sexuele evolutionaire druk.
Datzelfde graag over al die mannen die zichzelf wijsmaken dat ze er knapper uitzien als ze een levende vleesbol uitbeelden. Ik vind het een vreselijk gezicht en ook totaal onbegrijpelijk als je je bedenkt dat dat door de tijd heen een symbool van agressiviteit is geweest. De huidige rage begon met de voetbal hooligans en Hell's Angels die hun kop kaal schoren. Nu denken allerlei halve garen dat je met een kale kop er jonger uitziet dan met een kalend hoofd. Het maakt het straatbeeld er niet leuker op, en vriendelijker al allerminst.