Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen worden alle uitgebrachte stemmen met de hand geteld. Het kabinet heeft besloten alle oude software en onveilige computers uit het telproces te verwijderen. Dat is het gevolg van een eerdere ontdekking van RTL Nieuws dat de afgelopen acht jaar bij het tellen van de stemmen gebruik is gemaakt van onveilige software.
‘Nu er internationaal ook aanwijzingen zijn dat bijvoorbeeld de Russen interesse zouden kunnen hebben in het verkiezingsproces moeten we, even voor de komende verkiezingen, terugvallen op het goede oude papier,’ liet minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) weten tegenover RTL.
Deze week werd bekend dat het telproces in Nederland zo lek als een mandje is. De stemmen worden handmatig geteld in het stembureau, waarna de resultaten op een onbeveiligde usb-stick worden gezet en ingeleverd bij een regiopunt. Een computer telt alle stemmen uiteindelijk bij elkaar op. Hetzelfde geldt voor de uitslagen van de twintig kieskringen en uiteindelijk het centraal stembureau. De software waarmee die stemmen geteld worden is echter sterk verouderd en gemakkelijk te hacken.
De Kiesraad, het overheidsorgaan verantwoordelijk voor de verkiezingen, wist overigens al sinds 2011 dat de gebruikte software onbetrouwbaar is. In dat jaar presenteerde een student van de Radboud Universiteit in zijn masterscriptie een waslijst aan ontdekte beveiligingslekken.
Hoewel Plasterk vorige week nog in een reactie op Kamervragen zei dat het hacken niet mogelijk is, zegt hij nu toch ‘100 procent’ uit te willen sluiten dat het toch gebeurt. Dat het tellen nu weer met de hand gaat gebeuren, betekent volgens Plasterk echter niet dat het nu langer gaat duren voor er een uitslag bekend is. ‘Dat kan eigenlijk niet, want de Tweede Kamer moet geïnstalleerd worden. Daar zijn wettelijke termijnen voor,’ aldus de minister.
Alle gemeenten zijn woensdag geïnformeerd over het besluit de onveilige software niet meer te gebruiken.