Nederlandse multinationals die geen of nauwelijks winstbelasting betalen, moeten dat vanaf 2021 alsnog gaan doen. Het kabinet neemt daartoe een initiatiefwet van het GroenLinks-kamerlid Bart Snels over, meldt de NOS op basis van bronnen. Eerder steunden SP en PvdA het voorstel van GroenLinks al.
Door fiscaal trapezewerk slaagden multinationals als Shell, Philips en AkzoNobel erin om ondanks hoge winsten nauwelijks winstbelasting te betalen. Terwijl andere bedrijven die meer dan twee ton winst maken, een kwart daarvan moeten afdragen aan de fiscus, slaagden de multinationals erin dat belastingpercentage terug te brengen tot (bijna) nul. Deze misstand kwam aan het licht via dagblad Trouw , dat ontdekte dat Shell al jaren geen winst betaalde.
De NOS schrijft:
"Bedrijven met hoofdkantoren in Nederland kunnen gebruikmaken van bijzondere aftrekposten: de liquidatieverliesregeling en de stakingsverliesregeling. Verliezen die geleden worden bij liquidatie of stopzetten van activiteiten in het buitenland zijn aftrekbaar. De initiatiefwet van GroenLinks-Kamerlid Snels maakt daar een einde aan."
Bij de aankondiging van zijn initiatiefwet noemde Snels het onrechtvaardig dat multinationals geen bijdrage leveren aan zaken als onderwijs, infrastructuur en zorg, waar zij wel van profiteren.
"Iedereen moet eerlijk belasting betalen, dus ook onze allergrootste bedrijven. Het is oneerlijk dat die via slimme trucjes miljoenen aan belastingen ontwijken terwijl jij en ik gewoon belasting afdragen."