De vraag is nu, wat gaat u doen? Gaat u deze generatie studenten helpen, of laat u het erbij zitten?
Beste ministers Kaag, Schouten en Dijkgraaf,
Duizenden nieuwe studenten hebben de introductieweek achter de rug en maken zich in hun studentenstad op voor het collegejaar. Deze studenten kijken enorm uit naar hun avontuur, maar tegelijkertijd zijn er ook enorm veel zorgen. De afgelopen jaren zijn namelijk zwaar geweest voor onze generatie en ook nu hebben jongeren het lastig. Zij worden wederom hard geraakt door de gevolgen van de inflatie en de stijgende energierekening. Dit brengt niet alleen financiële gevolgen met zich mee - verschillende meldpunten van de landelijke en lokale vakbonden lieten zien dat een huurstijging van 100 euro geen uitzondering meer is - maar geeft ook een hoge mate van stress, onzekerheid en druk. Wij roepen het kabinet daarom op om dit keer wel voor onze generatie in de bres te springen en haar verantwoordelijkheid te nemen.
Natuurlijk zijn studenten niet de enige groep die last heeft van de stijgende energierekening en de verdere gevolgen van de inflatie. Steeds meer mensen kunnen niet meer of steeds moeilijker rondkomen. Daarom is er geld vrijgemaakt om de stijgende energierekening in ieder geval deels te compenseren. Toch komen veel mensen met een laag inkomen hier niet voor in aanmerking. Studenten worden hier zelfs op advies van de Rijksoverheid en de VNG van uitgesloten, maar dat vinden wij onterecht. De rechtbank van Gelderland is het in deze met ons eens. Als reactie daarop zijn er in verschillende studentensteden schriftelijke vragen en moties ingediend om colleges op te roepen de studenten toch te compenseren en actief in gesprek te gaan met de rijksoverheid.
De tegemoetkoming is namelijk bedoeld om mensen met een laag inkomen te ondersteunen ten overstaan van de enorm gestegen kosten waar zij mee te maken hebben. Studenten vallen ook onder deze groep. Gemeenten geven echter aan dat zij studenten niet kúnnen compenseren omdat de groep te divers woont. In de rechterlijke uitspraak van 5 augustus jongstleden geeft de rechter in een zaak tegen het college van Nijmegen aan dat deze grond voor de uitsluiting van studenten onterecht is en dat de gemeente een niet te rechtvaardigen onderscheid maakt.
In de gesprekken en debatten die wij voeren met onze colleges krijgen wij terug dat zij dit ook geen ideale situatie vinden, maar dat het lastig is om financiële dekking te vinden voor de toekenning van de compensatie aan studenten. Veel steden lopen namelijk tegen grote financiële uitdagingen aan. Maar ook los daarvan hebben gemeenten er veel taken bijgekregen de afgelopen jaren waarvoor zij niet of amper extra budget hebben gekregen. In 2026 moeten gemeenten wat zij nu extra krijgen bovendien weer inleveren, wat voor veel gemeenten, ook voor gemeenten met veel studenten, problemen gaat opleveren.
Daar waar een grote groep in onze samenleving wordt geraakt, heeft de rijksoverheid een rol te vervullen. Dit gebeurt nu helaas niet. Niet alleen wij zijn het erover eens dat studenten moeten worden gecompenseerd, ook de rechtbank meent uitsluiting van studenten onterecht. De vraag is nu, wat gaat u doen? Gaat u deze generatie studenten helpen, of laat u het erbij zitten? Wij roepen u op om uw verantwoordelijkheid te nemen voor deze groep en gemeenten te faciliteren om ook hen de energietoeslag toe te kennen.
Getekend, een grote groep jonge volksvertegenwoordigers.
Mina Morkoç, raadslid GroenLinks Rotterdam
Sander van der Goes, raadslid GroenLinks Nijmegen
Medeondertekenaars. Jonge raadsleden uit de grote studentensteden: Rotterdam, Nijmegen, Utrecht, Wageningen, Groningen, Enschede, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Tilburg, Eindhoven en Delft: