Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coalitie wil herinvoering basisbeurs deels ongedaan maken door collegegeld flink te verhogen

  •  
31-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
22621 keer bekeken
  •  
ANP-449209514

Het collegegeld voor universiteiten en hogescholen mag met een paar honderd euro omhoog, vinden de regeringspartijen, waaronder D66 die zichzelf graag de onderwijspartij noemt. Vrijwel de gehele oppositie was tegen. De coalitie kreeg steun van de SGP.

Het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) rekent voor dat vanaf september 2023 studenten 2.421 euro collegegeld per jaar gaan betalen, 212 euro meer dan voor het komend jaar. Dat tarief wordt vastgesteld door het kabinet op basis van de inflatie. Het ijkpunt daarvoor was april, toen de inflatie 9,6 procent was. 

Begin vorige maand diende Volt samen met de BoerBurgerBeweging een motie in om de hoogte van het collegegeld te bevriezen, omdat ‘studenten uit lage- en middeninkomensgezinnen hierdoor mogelijk financieel verder in de knel gaan komen.’ Volgens onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) zou daar ‘geen dekking’ voor zijn en de voltallige coalitie, gesteund door SGP, stemde dinsdag de motie weg. 

HOP constateert:

In september 2023 keert toevallig ook de basisbeurs terug. Daardoor krijgen studenten meer geld, maar het hogere collegegeld neemt daar meteen een hap uit: de stijging van 212 euro staat ongeveer gelijk aan twee maanden basisbeurs voor thuiswonende studenten. Het kabinet kan de verhoging van het collegegeld in principe makkelijk tegenhouden. Daarvoor hoeft de wet niet aangepast te worden. Het tarief wordt bij ‘algemene maatregel van bestuur’ vastgesteld. 

Later deze maand neemt het kabinet een besluit over het collegegeld voor het studiejaar 2023-2024, laat een woordvoerder van het ministerie van OCW weten.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Gimli1955
Gimli1955
2 jun. 2022 - 6:51
Wat met de ene hand wordt gegeven door dit kabinet, wordt door de andere hand weer uit de beurs gegrist door hetzelfde kabinet. Broekzak vestzak principe. Dat gebeurt ook met de verhoging van de AOW die de ouderen grotendeels zelf ophoesten, de verlaging accijnzen die te niet wordt gedaan door de prijs stijgingen en hogere winsten oliemaatschappijen. Veel woorden en weinig wol, bij iedere moeilijke vraag van de journalisten over de compensatie prijsstijgingen, komt hetzelfde nietszeggende antwoord. : Het is complex, we hebben ons standpunt nog niet bepaald, het wordt onderzocht en we komen er op terug. Daardoor blijven het nietszeggende woorden bij een gebrek aan daden en als de daden komen, blijkt het weer een sigaar uit eigen doos.
Rick van de Kreek
Rick van de Kreek
1 jun. 2022 - 19:51
Ik heb zelf gestudeerd, en flink wat schulden gemaakt. Maar toen ik eenmaal een baan had, kon ik die schulden binnen een paar jaar afbetalen. Ik snap dat geklaag van studenten dan ook niet: een (universitaire) studie is een goede investering in jezelf, waarom zou je daar de belastingbetaler voor laten opdraaien?
5 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 jun. 2022 - 9:01
@ Rick van de Kreek - wat fijn voor je. Ik bied je twee pakkende teksten aan over de universitaire werkelijkheid in Nederland. Beide zijn legaal en gratis te laden, ze zijn geschreven door Rudolf Dekker: https://www.panchaud.nl/wp-content/uploads/2017/09/Rudolf-Dekker-Het-excellentietraject.pdf https://www.panchaud.nl/wp-content/uploads/2017/09/Rudolf-Dekker-The-road-to-ruin.pdf Intelligent, geestig, goed gedocumenteerd, en naar waarheid opgetekend. Ik dacht: dat zijn nu net boeken voor Rick van de Kreek (en ook Danielle Defoe). Tot slot: voor nu lijk je wat mij betreft op een Nederlands wederverkoper van 'the American Dream'. Zo van: wat Rick van de Kreek kan, dat kan iedereen. Dat is niet zo. En ik vermoed dat je dat in je hart wel inziet.
Rick van de Kreek
Rick van de Kreek2 jun. 2022 - 12:45
@ Tollaert Het valt mij in jouw reacties op dat je mensen vooral als slachtoffer ziet. Ik ben zelf eerder geneigd om te denken in talent, kansen en mogelijkheden. Als je niet in jezelf gelooft, kom je echt nergens. Gratis tip.
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 jun. 2022 - 17:33
@ Rick van de Kreek - dank je voor die gratis tip. Het valt me werkelijk mee dat je er geen geld voor in rekening brengt. Zaak is dat ik dat advies niet nodig heb - bied het hierom maar aan anderen aan, die meer goedgelovig zijn. En dan kun je er nog geld mee maken ook. Mijn tip: schrijf een zelfhulpboek. Ik zie mensen in het geheel niet bij voorbaat als slachtoffers. En ik kijk het liefst naar talent, kansen, en mogelijkheden. Mijn voorbehoud: mensen moeten wel écht in gelegenheid gesteld worden om die gaven ook te ontplooien. Als je hen klein houdt, afknijpt, en vernedert (de reactionaire methode), dan komt daar niets van terecht. Of ik in mezelf geloof? Nee hoor. Geen sterveling wordt geboren met eigenschappen waarin te geloven valt. Die kun je alleen maar ontwikkelen door te gaan houden van eenvoudige dingen als: traditie, gemeenschap, ervaring, respect, en de overlevering van alles wat ons bestaan werkelijk betekenis kan geven. In dit licht is geld niets waard. Het is niet de leidraad in mijn bestaan, en de mooiste ervaringen in dit leven van ons zijn gratis. Liefde eist geen financiële vergoeding. Kijk, Rick: het populaire type van de patser met zijn dikke auto en zijn uitbundig etaleren van zijn eigen handigheid: dat soort mens komt even op, en wordt al heel snel weer totaal vergeten. Tot slot: lees die boeken die ik noemde nou maar eens, Rick. Misschien kun je dan ook afleren om in termen van produktiviteit en geld te denken.
Woeki Hypo
Woeki Hypo3 jun. 2022 - 15:36
@Rick van de Kreek, 1 jun. 2022 - 21:51, @Rick van de Kreek, 2 jun. 2022 - 14:45, Gestudeerd 1. “Ik heb zelf gestudeerd, en flink wat schulden gemaakt.” Denken in Kansen 1. “Ik ben zelf eerder geneigd om te denken in talent, kansen en mogelijkheden.” Mijn commentaar. Gestudeerd 2. Het probleem met (wetenschappelijk) gestudeerden is, dat ze desondanks eenzijdige of partiele verhalen vertellen, waarbij essentiële zaken wegvallen. Eventueel vanwege economische of politieke overwegingen (met intenties, die tot een tunnel visie leiden, waarbij feiten de intenties in de weg kunnen zitten). Terwijl het probleem minimaal twee kanten heeft. Bijvoorbeeld een positieve en een negatieve kant. Eventueel succes hebben of pech hebben. Bijvoorbeeld een studielening, als een risico probleem met de lening, de schuld, als een risico kapitaal. Met een slagen of een falen, om wat voor reden dan ook. We zien in onze huidige kennis maatschappij deze tunnel visie tijdens het (globaal) neoliberalisme, het corona en vaccinatie beleid en ook tijdens de Ukraine crisis. Wordt vervolgd.
Woeki Hypo
Woeki Hypo3 jun. 2022 - 15:39
Vervolg: Denken in Kansen 2. De (o.a.) wis- en natuurkundige Daniel Bernoulli besefte in of voor 1738 al, dat een arme man (student) anders staat tegenover ontvangsten of betalingen met Kansen, dan een rijke man (student). Wetenschap. Dit inzicht is in overeenstemming met de risicotheorie, onderdeel van econometrie en actuariaat. De risicotheorie leert, dat rijke, welgestelde en kansrijke mensen risico’s beter kunnen dragen dan (arme) mensen met (veel) minder voorraad en daarom anders staan tegenover deze risico’s. Dit inzicht is met name van belang voor de sociaal democratie. Of iedere andere partij van een midden. Helaas is (o.a.) deze sociaal democratie (van hoogopgeleiden) in onze huidige (globaal neoliberale) kennis maatschappij ook in verval. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
Dave lubeck
Dave lubeck
1 jun. 2022 - 15:57
Ja ach , de SGP . Dat zooitje schijnheilige apen moeten ze verbieden in Nederland !! Nederland heeft totaal niets aan die partij !!
Woeki Hypo
Woeki Hypo
1 jun. 2022 - 12:03
Coalitie wil herinvoering basisbeurs deels ongedaan maken door collegegeld flink te verhogen Mijn mening. Wat is wetenschap tegenwoordig anders, dan een seculiere bijbel van mooie woorden, welke niet in praktijk gebracht worden via daden. En wat is wetenschap tegenwoordig anders, dan een domein dat ondergeschikt gemaakt wordt aan kapitaal, carrière, economie en politiek. Volgens o.a. globaal neoliberale ideeën. En wat is de minister een hooggeleerde wetenschapper, en zijn partij D66 een partij van hoogopgeleiden anders, dan een persoon en een partij, die deze mooie woorden uitspreken. En voldoende positieve daden blijven uit. Met hypocrisie als eindresultaat. En onze minister en zijn partij D66 gaan daar weinig of niets aan veranderen. De minister en D66 lopen mee met de globaal neoliberale consensus. Gevolg na decennia van globaal neoliberalisme: onze liberale democratie met vrije wetenschap bestaat niet meer. Woeki Hypo is gematigd liberaal.
stokkickhuysen
stokkickhuysen
1 jun. 2022 - 9:40
Hoe hoog is die basisbeurs dan? Dit is een verhoging van minder dan 20 euro per maand.
3 Reacties
vdbemt
vdbemt1 jun. 2022 - 11:02
Voor uitwonenden 255, - per maand. (Het is minder dan toen het in 2015 werd afgeschaft). Wat kun je daarmee? Voor een kamer betalen ze het 3 a 4-voudige. 'Maar ' 20 euro per maand meer is, als je al niks hebt, veel.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 12:39
Laatste voorstel voorlopig € 273,90 euro (uitwonend), of € 109,90 (thuiswonend) per maand. Vooral die 90 cent is grappig.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 13:10
vdbemt het is niet veel meer dan een fooi. Je kunt er nog geen bezemkast van huren.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
1 jun. 2022 - 8:29
De vraag is in hoeverre het inkomen van ouders nog relevant is voor de hoogte van het collegegeld. Ik gok dat op die leeftijd 90% van de jongeren een bijbaan heeft (?). Een tientje per uur is tegenwoordig makkelijk te verdienen in de horeca, bezorging of een andere sector. (belasting hoeven ze amper/niet te betalen door heffingskortingen). 2400 euro is dus 240 uur per jaar werken, nog geen 5 uur per week om te mogen studeren in Nederland. De gemiddelde jongere zal een stuk meer uren werken per week, en uiteindelijk veel meer geld uitgeven aan vakantie/uitgaan/kleding/mobiel dan aan onderwijs. En ja, als pappie het collegegeld betaald is er nog meer geld voor leuke dingen (de wereld is oneerlijk), maar ik denk niet dat het onbetaalbaar is zonder vermogende pappie.
2 Reacties
vdbemt
vdbemt1 jun. 2022 - 11:06
Er wordt overal volop gestreden voor een minimumloon van 14,- per uur. En jij gaat hier lopen verkopen dat het allemaal halleluja is en dat ' jij denkt ' dat het ook makkelijk zonder pappie te doen is.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 13:12
Ook mamma heeft vaak moeite genoeg om zelf rond te komen.
r v b
r v b
1 jun. 2022 - 7:07
de korting op accijnzen voor autobezitters en de extra subsidie voor KLM moeten toch ergens weggehaald worden. En dat doe je natuurlijk niet bij rijken, grootverdieners of bedrijven, maar bij jongeren die niet eens een bijstandsuitkering kunnen krijgen.
Jozias2
Jozias2
1 jun. 2022 - 6:57
Volgens mij wordt de invoering van de basisbeurs vooral teniet gedaan door de prijsstijgingen van 20% in de horeca.
1 Reactie
Rick van de Kreek
Rick van de Kreek1 jun. 2022 - 20:43
Ik ken een paar slimme studenten die veel hebben geleend en dat geld vervolgens slim hebben belegd. Was een lucratieve business.
Letloverule
Letloverule
1 jun. 2022 - 6:18
“They don't want an educated populace capable of critical thought, sitting around the kitchen table realizing how badly they're getting fucked!”
bv-user-44825
bv-user-44825
1 jun. 2022 - 5:57
Het hogere collegegeld valt wel wat voor te zeggen, de prijs/kwaliteit verhouding in Nederland is nog steeds uitstekend. Geen wonder dus dat meer dan 100.000 buitenlandse studenten met veel plezier in Nederland studeren.
6 Reacties
Volrin
Volrin1 jun. 2022 - 6:33
Dus zolang buitenlandse studenten het kunnen betalen mag het collegegeld omhoog?
vdbemt
vdbemt1 jun. 2022 - 8:24
Het is maar goed ook dat die buitenlandse studenten hier met veel plezier studeren, want dat geld dat zij inbrengen, hebben de universiteiten, die (liberaal beleid) moeten concurreren, keihard nodig.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 9:34
Studenten van buiten de EER betalen in Nederland nu al aanzienlijk meer collegegeld dan EU studenten (bijna 3X zoveel). In Scandinavische landen wordt geen collegegeld geheven. De kwaliteit van het onderwijs is er niet minder.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 11:16
Unis zijn gedwongen om te concurreren op aantallen studenten.
Rick van de Kreek
Rick van de Kreek1 jun. 2022 - 20:44
Er staan ook 7 of 8 Nederlandse universiteiten in de mondiale Top 100. Geen slechte score.
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2022 - 10:01
Rick van de Kreek Niet zo interessant. Eigenlijk moet je niet Unis maar faculteiten vergelijken.
Volrin
Volrin
31 mei 2022 - 19:59
SGP laat zich weer eens van haar beste kant zien. Alhoewel het natuurlijk wel makkelijker is mensen te indoctrineren in het geloof als ze geen/minder toegang tot onderwijs krijgen.
Wie o Wie
Wie o Wie
31 mei 2022 - 17:20
Dikke prima toch. Studenten moeten goed van de voren nadenken of de investering het waard is. Studeren is niet verplicht.
13 Reacties
sAt0Ri...
sAt0Ri...31 mei 2022 - 22:00
Dat is een sofistische beredenering om te verbloemen dat het kabinet gewoon wraak neemt vanwege het feit dat dit er ondanks dat zij er tegen waren tóch is doorgekomen. En puur om de studenten te pakken die uit een minder milieu komen, en ze alsnog zo ff over de ruggen van hen hun gram te halen. Dat nadenken slaat als een tang op een varken en daarmee zorgen ze ervoor dat er gelijke kansen zijn om te studeren. Dit om het daarmee zoveel mogelijk weer elitair te maken voor de happy few, een situatie die we nog kennen van vóór de oorlog. Je moet maar durven. En de mond vol van normen en waarden zeker?
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jun. 2022 - 7:43
@ sAtORi - Dat is interessante bijdrage. In het echte bestaan buiten de media ben ik een echte doctorandus. Nog altijd spreek ik studenten in deze nieuwe tijd, die in wezen een stokoude tijd is. Ik hoor hun verhalen; de conversaties zijn altijd vriendelijk en leerzaam. Er zijn zoveel zorgen en spanningen. Het nieuwe normaal is: stress, depressie, en medicatie (kalmerende middelen, en ook Ritalin). Er was en is het monstrum dat heet: het Bindend Studieadvies. Je hebt als student, als promovendus, en als wetenschappelijk onderzoeker te maken met permanente surveillantie. Eindeloze hyperbureaucratische monitoring. Want de kennisproduktie en de valorisatie van de geproduceerde informatie moet voortdurend geoptimaliseerd worden. Een student met een kritische houding is in de grond een ongewenst persoon geworden, iemand die het beste maar heengezonden kan worden. De universiteit zou eens een aanzuigende werking kunnen hebben voor gevoelige, intelligente, en zelfstandig denkende jonge mensen... dat is toxisch voor de uitstraling naar buiten toe. Zo iets moeten we met zijn allen niet willen, toch? Wie wil er eigenlijk nog in zo een datafabriek gaan werken, en hierbij een forse schuld oplopen? Ik probeer dat te begrijpen, en het valt me moeilijk. Dit alles laat onverlet dat ik respect voor, en medelijden heb met de studenten van nu. Wat sommige van deze jongeren door een onzichtbaar ‘hogerhand’ aangedaan werd, dat is waarlijk ten hemel schreiend.
vdbemt
vdbemt1 jun. 2022 - 8:32
Maar wel een recht. Het is niet liberaal, wel neo-liberaal, om dusdanig beleid te voeren dat een groep dat recht wordt ontnomen.
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jun. 2022 - 9:07
(In mijn pakkende bijdrage van 8:43u zitten enkele foutjes. Ik hoop dat de goede verstaander me dat niet euvel zal duiden.)
sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jun. 2022 - 10:47
@ drs H.C. Queyncken Tollaert 1 jun. 2022 - 9:43 Mooi betoog, en klopt wat u zegt. Studeren is een recht, en eigenlijk gewoon een voltijd baan. En als je dan ziet dat zo'n professor als Robert Dijkgraaf zich hiervoor laat lenen om dit uit te voeren. En beleid bedacht door mensen die zelf gestudeerd hebben. Je zou haast denken wat hebben ze destijds tijdens hun studie dan al die jaren gedaan, dat ze dit krankzinnig beleid bedenken? Je zou denken dat juist zij slimmer zouden zijn. Nee, ze worden aangestuurd door jet bedrijfsleven en het VNO/NCW om maar zoveel mogelijk kritiekloze eensheidsworsten te produceren. En zoveel mogelijk - in hun optiek - nutteloze - pretstudies te doen verdwijnen. Ja, veel tr slimme mensen willen ze niet hebben, maar zijn de mensen die met hun bul de campus verlaten wel zo slim - getuige de hedendaagse solidariteit in de samenleving en de huidige politici met hun bezopen beleid? Als je de opleidingen kunt sturen dan kun je de mensheid vormen, en dat is wat hier helaas al jaren aan de gang is vrees ik.
sAt0Ri...
sAt0Ri...1 jun. 2022 - 10:49
@ drs Mijn bijdragen zijn geregeld met fouten qua spelling en interpunctie. Deels doordat ik snel reageer op de telefoon en deels door de adrenaline wanneer iets me raakt. Een kniesoor die daarom geeft 😉
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jun. 2022 - 12:05
@ vdbemt & sAtORi - dank voor jullie toevoegingen. Vdbemt: ja, studeren is een recht, geen voorrecht. Zodat iedereen die les geeft of krijgt, onderzoek doet en schrijft, oprecht kan zijn en blijven. En met opgeheven hoofd sceptisch en kritisch kan zijn. Zou dit laatste ongewenst zijn, dan is er geen sprake meer van onderwijs en wetenschap. Dan is het hoger onderwijs verworden tot een vulgaire snacktent á la McDonald's. Op de man af gezegd: dan moeten heldere geesten zichzelf verprostitueren in dienst van de pooiers van het late kapitalisme. sAtORi: ook ik ben verbaasd dat prof. dr. Robbert Dijkgraaf hierin meegaat. Je vraagt je af of zijn irenische toekomstfantasieën (denk aan de VPRO-serie) een loopje met 's mans geestelijke vermogens genomen hebben. Of zat er iets in het drinkwater, daar in Princeton? Het regeerakkoord heet: "Omzien Naar Elkaar, Vooruitkijken Naar De Toekomst". Dat is vast creatief afgekeken van een muurtegeltje bij het Leger Des Heils. Daar is het dan ook op zijn plaats: onze strompelende, wankelende, zombie-achtige politiek verdient zo iets niet. (Verander het maar in: "Omtzigt Voor Elkaar, Vooruitkijken Naar Ons Aftreden".)
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 13:02
Niks mis met bindend studieadvies, veel beter dan selectie aan de poort. Met de meeste studenten gaat het goed. Het was vooral corona die met bijbehorende restricties zorgde voor extra stress.
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert1 jun. 2022 - 15:41
@ Danielle Defoe - ik kan het niet met je eens zijn. Angsten, onrust, slapeloosheid, en depressie zijn onder studenten qua prevalentie sterk toegenomen in de voorbije decennia. En de oorzaken zijn duidelijk. Ik zou hier niet eens aan 4.500 tekens genoeg hebben om die helder uiteen te zetten. COVID-19 verhoogde de belasting voor studenten aanmerkelijk, maar dat geldt voor alle mensen tijdens de pandemie. Je suggereert dat 'vooral' Corona voor 'extra stress' verantwoordelijk was - dat is een dubbelzinnige uitdrukking, geen enkelvoudig feit. Tja, 'selectie aan de poort', 'bindend studieadvies'. Beide doen me aan een dictatuur denken (en in een aantal opzichten is die er al). Je had (hebt) 'de harde knip'. Ook dat nog. De overheid als kruiperige dienstmaagd voor het kapitaal. Ze knecht op haar beurt het hele onderwijs. Alles moet zoveel mogelijk geld genereren, alles moet in de hoogste versnelling gaan, en met maximale efficiëntie. Het gevoelsleven en levensgeluk van studenten? Hun toekomst? Die interesseren de machtigen niets, nul, zero, nakko, nada. Door jonge mensen anno 2020 in hoge schulden te zetten, dat is hetzelfde als hen een hoopvolle toekomst ontzeggen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 21:20
[]Angsten, onrust, slapeloosheid, en depressie zijn onder studenten qua prevalentie sterk toegenomen in de voorbije decennia.] Dat mag u ook proberen aan te tonen. Voor de student is het ook beter tijdig op te houden als een studie niet wil lukken.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2022 - 21:32
Niks mis met de harde knip. Prima dat een student niet aan mastervakken kan beginnen alvorens de bachelor te hebben afgerond. Daarbij, zesjes zijn meestal al voldoende.
vdbemt
vdbemt2 jun. 2022 - 12:41
@Danielle. Niets mis met bindend studie-advies? Bindend? Er is niets mis mee dat een ander jou gaat opleggen welke studie je mag doen? Verkeerde studie-adviezen zijn aan de orde van de dag. En daar moet je je aan overleveren?
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2022 - 10:22
@vdBemt Het "bindend studieadvies" gaat niet over studiekeuze vooraf maar over de verplichting om tijdens het eerste jaar van een zelfgekozen studie een minimum prestatie te leveren. De studielast voor een studiejaar is 60 studiepunten. BSA kan een verplichting inhouden van bv 45 punten. Tijdig ophouden met een opleiding die je bij nader inzien niet ligt of waarvan je het niveau niet aankunt heeft ook voordelen.
Ejoth
Ejoth
31 mei 2022 - 17:17
Bijzonder. Ga er maar vanuit dat een tariefsverhoging altijd snel ingevoerd kan worden. Maar o wee als de BTW op groente naar beneden moet. Tja, je verdient het kabinet dat je kiest. Pannenkoeken.
EenMening3
EenMening3
31 mei 2022 - 16:07
Het collegeld wordt verhoogd met het inflatiepercentage, zijnde 9,6 %, dat is logisch. Dat zou ook met de basisbeurs moeten gebeuren.
1 Reactie
Letloverule
Letloverule1 jun. 2022 - 6:18
Nee dan gaan studenten er op vooruit.. IEDEREEN MOET ACHTERUI

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor