Het kabinet heeft bij zijn voorspelling van de stijging van de energierekening gebruik gemaakt van achterhaalde cijfers. Daardoor kwam die voorspelde stijging vele malen lager uit dan in werkelijkheid het geval is. De Tweede Kamer wil tekst en uitleg.
‘Bangmakerij’. Zo bestempelde staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken in december de berekeningen die uitgingen van een stijging van enkele honderden euro’s. Zo’n vaart zou het allemaal niet lopen. Zaterdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de energierekening wel degelijk met gemiddeld 334 euro stijgt. Veel hoger dan verwacht.
Keijzer heeft nu bekend voor haar eigen, incorrecte berekeningen gebruik te hebben gemaakt van voorspellingen van Planbureau voor de Leefomgeving. Die dateren uit 2017 toen nog werd gedacht dat gas- en elektraprijzen minder hard zouden stijgen dan in werkelijkheid gebeurde. Het Planbureau deed in 2018 geen nieuwe voorspelling, omdat het door de doorberekening van het concept-klimaatakkoord daar geen tijd voor had.
Die misser van het kabinet is ‘kwalijk’, zegt PvdA-Kamerlid William Moorlag in het AD :
"Het kabinet gebruikt totaal andere cijfers dan waar het CBS nu mee op de proppen komt. Dat kan gewoon niet. Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen."
Ook andere partijen in de Tweede Kamer, waaronder coalitiegenoot VVD, willen weten hoe deze blunder heeft kunnen ontstaan. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee wijst erop dat meerdere partijen in de Kamer vorig jaar al waarschuwden voor de hogere energierekening. GroenLinks diende een voorstel in om de verlaging van de belastingkorting op de energienota terug te draaien. Dat voorstel werd door het kabinet direct de prullenbak in gegooid.
Het Centraal Planbureau (CPB) onderzoekt nu of de koopkrachtpraatjes die het kabinet met Prinsjesdag bekendmaakte, moeten worden bijgesteld.