Mannen als vlieger Skunk moeten zich toch wel diep beledigd voelen.
Er is al veel kritiek geleverd op het besluit van het kabinet om de ongeveer 200 Afghaanse medewerkers van het Nederlandse leger, die nog niet in veiligheid zijn gebracht, te laten barsten. Ze worden door de Taliban als landverraders beschouwd en moeten dan ook net als hun gezinsleden vervolging en executie vrezen.
Staatssecretaris Tuinman – die zelf veel gevechtservaring in Afghanistan heeft – steunt dit beleid.
Een wezenlijk aspect in deze misse affaire is tot nog toe buiten beschouwing gebleven. Het is allemaal een diepe belediging van de strijdkrachten en de Nederlandse vlag.
Toen Kaboel viel, kostte het Afghaanse medewerkers al de grootste moeite om met hun gezinnen weg te komen. Oog in oog met de nederlaag tegen de Taliban hebben de medewerkers van de ambassade zich niet van hun beste kant laten zien. De situatie was zo ernstig dat minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zich genoodzzaakt zag de politieke consequentie te nemen en af te treden. Op dat moment was haar partijgenote Kajsa Ollongren minister van Defensie. In een jaar wist zij ongeveer 2292 Afghaanse medewerkers naar Nederland te krijgen. Dat vergde veel improvisatievermogen en stuntwerk, zoals bljjkt uit het relaas van luitenant kolonel Maurice "Skunk" Schonk in de Defensiekrant. Zo kreeg de deconfiture van Kaboel toch iets van een heldenverhaal, een beetje zoals de ontruiming van Duinkerken door de Britten in 1940.
Inmiddels zitten er andere heren in Den Haag. De geest van Skunk heerst er niet meer. Men haalt de schouders op over het lot van voormalige bondgenoten ondanks het feit dat zij door hun steun aan de Nederlandse soldaten het hoofd boden aan de Taliban en hun op zijn Wilders gezegd "islamofascistische" ideologie.
Met zijn besluit laat het kabinet de wereld zien dat je nooit je lot met Nederlandse soldaten moet verbinden. Als puntje bij paaltje komt, zullen ze je niet redden. Dat bewijst het voorbeeld uit Afghanistan.
Strijders als Skunk en zijn kameraden moeten zich wel zeer beledigd voelen. Net als iedereen die dienst heeft gedaan in Afghanistan.
Dat zal de reputatie van onze strijdkrachten in het veld zeer schaden. Denk niet dat deze schaamtevolle affaire vergeten wordt. Onze vijanden zullen er in hun propaganda dankbaar gebruik van maken. Je bent gewaarschuwd. Je weet welke dankbaarheid Nederlandse soldaten tonen voor jouw inlichtingen en jouw steun.
Zou die militaire Willemsorde nou brandwonden veroorzaken op de huid van staatssecretaris Tuinman?
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin, zeker nu blijkt dat de laatste putten toch niet dicht gaan. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: oude rechten en nieuwe heersers