Gemeenten hebben na maandenlange onderhandelen met staatssecretaris Harbers van Asielzaken een akkoord kunnen bereiken over de heikele bed-bad-brood-kwestie, waar het vorige VVD-PvdA kabinet nog bijna over viel. De VVD is eigenlijk tegen het verstrekken van voorzieningen aan uitgeprocedeerde asielzoekers, maar bij het maken van het regeerakkoord werd een compromis gesloten met coalitiepartijen CDA, D66 en CU. Acht gemeenten mogen maximaal twee maanden voor opvang zorgen, nadat een persoon is afgewezen voor een verblijfsvergunning. In de opvang moet wel gewerkt worden aan “vrijwillig vertrek”.
Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen zijn de vijf gemeenten waarmee eerst een proef zal worden gestart. Als na drie jaar blijkt dat de opvang bevordelijk is voor het aantal gevallen van vrijwillig vertrek of uitzetting, komen er nog drie locaties bij. Het Rijk trekt voor de komende 3 jaar 48 miljoen euro uit en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten legt de rest bij.
Bed-bad-broodplekken onstaan uit burgerinitiatieven die niet onder de regeling vallen, zoals die in Enschede en Emmen, mogen openblijven maar krijgen geen subsidie. Betrokken gemeenten krijgen de opdracht om te zorgen dat die locaties kleinschaliger worden en minder mensen kunnen opvangen.