Het Openbaar Ministerie stelt vervolging in tegen de 35-jarige Gideon van M., Kamerlid voor FVD. In 2022 suggereerde Van M. dat het geoorloofd en soms noodzakelijk is geweld te gebruiken tegen de overheid. Het OM stelt dat dit neerkomt op opruiing tot geweld tegen de overheid en dat is bij wet verboden.
Het eerste moment was op 2 juli 2022, tijdens een boerenmanifestatie in Tuil. Verdachte heeft daar een speech gegeven die ook op internet is geplaatst. In deze speech bracht hij naar voren dat het toelaatbaar is zich gewelddadig te verzetten tegen de overheid, mocht die overgaan tot onteigening van boeren. Het tweede moment heeft betrekking op uitspraken in een interview dat op 13 november 2022 is gepubliceerd op internet. Verdachte gaf aan te hopen op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement. Verdachte zegt daar verder over dat het verleden en tal van voorbeelden wereldwijd laten zien dat daar slachtoffers bij vallen, soms dodelijke slachtoffers. Dat is vreselijk. Hij hoopt dat dat voorkomen kan worden en dat alles vreedzaam blijft, maar op een dergelijke revolutie hoopt hij wel.
Van M. veroorzaakte met zijn agitatie grote onrust in de samenleving en politiek. Mede als gevolg van het de afgelopen jaren ontstane bedreigende klimaat verlaten tal van politici het afgelopen jaar het parlement omdat ze zich niet meer veilig voelen. Het OM licht toe dat een politicus grote vrijheid heeft bij het aan de orde stellen van zaken van algemeen belang en moet kunnen kwetsen en choqueren. Uitlatingen die in strijd zijn met de wet of de grondbeginselen van rechtsstaat aantasten zijn wel verboden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft verdachte zich met zijn uitspraken schuldig gemaakt aan twee gevallen van strafbare opruiing tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. Opruiing gaat volgens de wet over het aansporen van anderen tot strafbare feiten, waaronder geweld. Onder opruiing valt het proberen te overtuigen van een ander dat het plegen van een strafbaar feit wenselijk of noodzakelijk is. Dat kan ook in bedekte termen gebeuren.
De opruiing is onderzocht door de Rijksrecherche. Van M werd opgeroepen voor verhoor maar weigerde zich te melden.
Bij opruiing gaat het niet per se om een letterlijke oproep tot bijvoorbeeld geweld, een dergelijke oproep kan ook indirect gedaan worden. Opruiing gaat over het aansporen van anderen tot strafbare feiten, waaronder geweld. Onder opruiing valt het proberen te overtuigen van een ander dat het plegen van een strafbaar feit wenselijk of noodzakelijk is. Dat kan ook in bedekte termen gebeuren.