Over de hele wereld trekken scholieren en studenten weer de straat op om te protesteren tegen de klimaatcrisis en het gebrek aan maatregelen daartegen. Een van de eerste landen waar de vierde internationale klimaatstaking van dit jaar van start ging was Australië.
In India gingen scholieren onder meer de straat op in Bhubaneswar.
Ook in Hongkong eisen scholieren maatregelen om de ecologische crisis te bezweren:
In veel landen, zoals Oekraïne, is milieu-activisme iets dat je leven in gevaar kan brengen:
In de Italiaanse stad Florence richtte het protest zich ook tegen Black Friday.
In Berlijn worden 50.000 deelnemers verwacht
In Nederland wordt in 12 steden actiegevoerd:
Maar er zijn ook kleinschalige protesten
De acties zijn ingezet door FridaysforFuture, de wereldwijde klimaatstaking die is geïnitieerd door Greta Thunberg. In september was de vorige wereldwijde klimaatstaking. Tienduizenden trokken toen onder meer door de straten van Den Haag (foto).
CDA-Kamerlid Chris van Dam wil daar juist vanaf, zo wordt duidelijk uit een interview bij De Nieuws BV. De woordvoerder justitie van de CDA-fractie wil dat politie ingezet wordt om criminaliteit te bestrijden in plaats van demonstraties te begeleiden en beveiligen.
"“Ik heb wel eens het idee dat dat demonstratierecht zo heilig is dat als je al tien keer op het Malieveld hebt gestaan en verteld wat je wilt, met een enorme capaciteitsinzet van de politie, dan vind ik het bij de elfde keer helemaal niet zo raar om ons eens af te vragen wat weegt er nou zwaarder, dat jij nog een keer mag vertellen wat je wilt of dat we eens inbraken gaan oplossen?”"